28 april 2024

Redaktionen

alt

                                                                                                                          
Viktor Söderlind, Sara Eklund, Erik Nordenstam, Sandra Westin, Ola Holmqvist och Claes-Eric Deinum (bilden fr v) är nya medarbetare på ETTELVA Arkitekter. Hittills i år har kontoret rekryterat tio nya medarbetare och ytterligare tre nya kollegor tillträder under hösten. Det ger en ökning av personalstyrkan med 25 procent. Rekryteringarna förstärker kontorets alla tre team: Bostad, Kommersiellt och Stadsbyggnad.
    

– Vi upplever ett högt tryck i alla våra affärsområden. Vi växer organiskt och tack vare vår decentraliserade organisation integreras de nyanställda snabbt i företaget, säger vd Anders Lindh.
    

Hittills i år har ETTELVA  gjort flera stora satsningar. Nyligen flyttade kontoret från sina gamla lokaler på Kungsholmen till Beskowhuset i gamla Tobaksmonopolet på Södermalm och i september åkte 45 av kontorets medarbetare till Tokyo på studieresa.
    

ETTELVA Arkitekter grundades 1983 och har idag 48 medarbetare. Under årets första sex  månader omsatte bolaget 26,5 Mkr.

torsdag, 01 oktober 2015 13:15

Profi köper av Valad i Älvsjö

alt

Profi är ny ägare av Kabelverket 2 om 22.000 kvm kontor i Älvsjö strax söder om Stockholm.


Profi Fastigheter köper fastigheten Kabelverket 2 i Älvsjö från Valads fond NA2 Sweden AB med omedelbart tillträde. Fastigheten omfattar 22.000 kvm kontor och 350 p-platser i garage.
    

Fastigheten, som ursprungligen uppfördes för Ericsson 1996, har för närvarande en uthyrningsgrad om cirka 85 procent med Stockholms stads idrottförvaltning, Försäkringskassan, Anticimex och Gemalto som tongivande hyresgäster.

    

– Kabelverket är en modern fastighet med hög teknisk standard som blir ett starkt tillskott i vårt bestånd. Vårt fokus kommer primärt vara att förädla fastighetens kontorserbjudande och stärka områdets position som ett alternativ söder om Stockholm City. Älvsjö står inför en stark tillväxt med flera tusen lägenheter planerade i närområdet och vi ser fram emot att engagera oss i områdets fortsatta utveckling, säger Thomas Sipos, Profi Fastigheter.

onsdag, 30 september 2015 15:12

Niras rekryterar akustikkonsult

alt

                                                                                                     
Niras startar ett nytt tjänsteområde som erbjuder rådgivning, utredningar och mätningar inom ljud och vibrationer. Den som ska bygga upp denna avdelning i företaget är Lisa Johansson, teknisk licentiat, med mer än 15 års erfarenhet som akustiker med erfarenhet av utredningar till detaljplaner, väg- och järnvägsplaner, tillståndsprocesser och av bullerdämpande åtgärder i befintliga miljöer.
    

– Det känns väldigt spännande och utvecklande att ha fått den här möjligheten inom Niras. Min ambition är att vi till våren/sommaren är en grupp på fyra akustikkonsulter. Vi kommer till att börja med rekrytera en erfaren byggnadsakustiker samt två akustikkonsulter, säger Lisa Johansson.

onsdag, 30 september 2015 12:52

Pandox säljer i Belgien för 150 Mkr

alt

Scandic Antwerpen, med 204 rum, ligger cirka 2,5 km från Antwerpens centrum och cirka 10 minuter med bil från Antwerpen flygplats.

 

Pandox har avtalat om att sälja hotellfastigheten Scandic Antwerp i Belgien för 16 MEUR, cirka 150 Mkr, till den nederländska hotellkedjan Van Der Valk.

 

Transaktionen utgörs av försäljning av hotellfastigheten Scandic Antwerp (Land register of Antwerp, 24th division, Borgerhout 1st division, Article 6923, series A 226/05/6), i Antwerpen, Belgien, i bolag med ett underliggande fastighetsvärde om 16 MEUR, vilket är linje med senaste värdering. Pandox erhåller likvid om 13,6 MEUR efter avdrag för uppskjuten skatt. Affären slutförs och frånträde sker den 1 december 2015.

 

– När vår partner Scandic beslutade att inte förlänga hyresavtalet på hotellfastigheten var det naturligt för Pandox att överväga olika alternativ, inklusive en försäljning. Vi är glada över att ha träffat avtal med Van Der Valk om en försäljning av hotellfastigheten, säger Anders Nissen, vd på Pandox.

onsdag, 30 september 2015 12:26

Familjebostäder satsar 666 Mkr i Årstaberg

alt

Med byggstart 2018 planerar Fameljebostäder 220 nya hyresrätter vid Årstabergs pendeltångsstation. Visionsbild: Alessandro Ripellino Arkitekter.


En gammal idé, en befintlig tomträtt och ett nytt förvärv möjliggör 220 nya hyresrätter med beräknad inflyttning 2020. Igår tog Familjebostäders styrelse beslut om förvärv och inriktning för marken precis intill Årstabergs pendeltågsstation. Markaffären gäller Årsta 1:7, som förvärvas av Jernhusen för 53 Mkr. Tomten blir del av satsningen på kvarteret Marman, som beräknas bli en investering om 666 Mkr inklusive moms. Möjlig byggstart beräknas till hösten 2018 med inflyttning 2020.
    

Redan 2007 hade Familjebostäder en idé om att utveckla området vid Årstabergs station. Utbyggnaden av Citybanan och ett önskemål från stadens sida om ett helhetsgrepp för området gjorde att planerna inte gick att genomföra då. Men nu är tiden mogen för att förverkliga bostadsplanerna och igår togs ett styrelsebeslut om förvärv av Jernhusens fastighet och inriktning för nyproduktion av hyresrätter intill Årstabergs station.
    

– Stockholm har ett stort behov av nya hyresrätter i kollektivtrafiknära lägen. Många väljer bort bilen och då blir en knutpunkt som Årstaberg väldigt attraktiv för bostäder. Det här är ett mycket välkommet tillskott, säger Ann-Margarethe Livh (V), ordförande Familjebostäder.
    

– Med förvärvet får Familjebostäder tomtmark som möjliggör kvartersbyggnad från Svärdlångsplan ända ner till Årstagårds bollplan. I Årsta finns behov av både små lägenheter för förstagångsflyttare men också större lägenheter så att barnfamiljer kan bo kvar i området, så det kommer vi titta extra på i projekteringen, säger Håkan Siggelin, projektutvecklingschef på Familjebostäder.
    

Årstaberg är en viktig knutpunkt mellan pendeltåg, tvärbana och bussar.


– Gillar man läget så kan man ställa sig i bostadskön idag och faktiskt ha möjlighet att vara en av dem som flyttar in i en alldeles ny lägenhet om lite drygt fem år. På våra senaste nyproduktioner har de lägsta kötiderna legat från 9 månader till cirka 1,5 år, säger Håkan Siggelin.

onsdag, 30 september 2015 12:03

ALM bygger fler borätter i Rinkeby

alt

Torghuset på Rinkebyterrassen, ritat av Kirsh+Dereka.


ALM Equity har byggstartat bostadsprojektet Torghuset på Rinkebyterrassen i nordvästra Stockholm. Huset, som är ritat av Kirsh+Dereka står i kopplingen mellan det nya Rinkebystråket med alla dess kaféer och restauranger och utgör en del av porten in till Rinkebyterrassen. Totalt byggs 1.608 kvm boa fördelat på 62 välplanerade lägenheter om 1 – 2 r o k, samtliga med generösa balkonger. Ansvarig mäklare är Fastighetsbyrån i Kista. Byggnationen utförs av Andersson Company Byggnads AB.
    

Projektet utgör den andra etappen i ALM Equitys utveckling i Rinkeby. För en månad sedan byggstartade ALM brf-projektet RT16, som också är ritat av Kirsh+Dereka och som förväntas bli Rinkebys nya landmärke med 114 lägenheter.

 

Totalt planerar ALM cirka 400 bostäder i Rinkeby fördelat på sex bostadshus. Kommunikationerna är mycket goda med endast 5 minuters promenad till Rinkeby tunnelbanestation samt närhet till det nyligen upprustade Rinkebystråket med service och handel.
    

– Den senaste månaden har ALM Equity byggstartat drygt 300 unika bostäder i Stockholmsområdet och det känns fantastiskt roligt att intresset för våra projekt är så stort. Vi är övertygade om att Rinkebyterrassen kommer att bli ett jättefint område och ser framemot våra fyra kommande etapper, säger Joakim Alm, vd ALM Equity AB.

tisdag, 29 september 2015 18:24

Balder köper Europahuset i Göteborg

alt

Balder ska konvertera Europahuset i Mölndal till bostäder.

 

Fastighets AB Balder har förvärvat fastigheten Mölndal Bastuban 1, även kallat Euopahuset, med SCA som huvudsaklig hyresgäst. Fastigheten förvärvas för 365 Mkr och kommer att klassas som projektfastighet, eftersom SCA under nästa år kommer att flytta till ett nybyggt hus nära Mölndals Galleria.

 

Balders ambition är att utveckla Europahuset tillsammans med Mölndals stad för i första hand bostadsändamål. Fastigheten har en tomtareal om 90.000 kvm och den uthyrningsbara ytan uppgår för 47.000 kvm. Säljaren är ett bolag ägt av DNB-koncernen. Newsec har varit säljarens rådgivare genom analysfas och transaktionsprocessen.

 

År 2005 sålde Platzer fastigheten för 540 Mkr till Blackstone, som sålde den till norska Nordea, via Northbridge, sommaren 2007 för cirka 700 Mkr. LE

tisdag, 29 september 2015 14:14

Newsec erhåller förvaltningsuppdrag av Agora

alt

Mattias Johansson, vd, Newsec Asset Management AB.

 

Newsec har tecknat avtal med Agora avseende ekonomisk förvaltning för bolagets hela fastighetsbestånd. Avtalet avser även ett tidsbegränsat uppdrag gällande förvaltning, centrumledning och uthyrning för åtta handelsfastigheter runt om i Sverige.

 

– Vi är glada att ha erhållit detta förtroende från Agora, som därmed blir ny kund. Vi ser fram emot att skapa ett nära samarbete som genererar ett ökat mervärde för båda parter, säger Mattias Johansson, vd, Newsec Asset Management AB.

 

Uppdraget omfattar ekonomisk förvaltning för hela Agoras fastighetsbestånd som består av 22 handelsfastigheter på 17 orter runt om i Sverige, med en total yta om cirka 235.000 kvm.

 

– Vi är nystartade och inne i en kraftig expansionsfas. Medan vi bygger vår egen organisation är vi glada att Newsec bistår med förvaltning, centrumledning och uthyrning i del av portföljen, säger Peter Gullberg, Förvaltningschef på Agora.

 

Agora – A Group of Retail Assets Sweden AB – startade våren 2015 och äger, förvaltar och utvecklar handelsfastigheter runt om i Sverige. Bolaget noterades på First North den 15 juni 2015.

tisdag, 29 september 2015 14:09

Areim köper Solna Port

alt
Areim köper Solna Port om 41.000 kvm av Commerz Real i Frösunda, Solna. I fastigheten Brahelund 2 hade Skanska tidigare sitt huvudkontor.

 

Areim Fond II förvärvar fastigheten Brahelund 2, även kallad Solna Port, i Frösunda av Commerz Real. Det är en modern och flexibel kontorsfastighet med en nybyggd restaurang samt gym. Den uthyrbara ytan är 41.000 kvm, varav 18.000 kvm kontor är vakant. Colliers International har varit köprådgivare åt Areim. Hyresgäster i fastigheten är bland andra Oracle, Qbranch och Liber.

 

Robert Treutiger, Affärschef Transaktion på Colliers säger:

– Areim har förvärvat en intressant fastighet i ett etablerat men expansivt område vilket de kände var rätt förutsättningar för dem och deras framtidsplaner för fastigheten. Vi är nöjda med processen och det intensiva arbetet med att få den i hamn. Colliers har varit Areims rådgivare från sourcing till avslut.

           

– Det är en intressant möjlighet för oss att vara med och utveckla en fastighet i ett etablerat men expansivt område. Fastigheten har de rätta kommersiella förutsättningarna och investeringen går helt i linje med vår fondstrategi, säger Mikael Hesselvall, investeringsansvarig på Areim.

tisdag, 29 september 2015 13:57

Standard Life lanserar investeringsverktyg

alt

Anne Breen, Standard Life Investments, chef för fastighetsrättslig forskning och strategi.

 

Standard Life Investments har utformat ett nytt verktyg för att hjälpa institutionella investerare hantera risker och informera sina beslut när de investerar i den globala fastighetsmarknaden. Verktyget heter Global Real Estate Implementation Risk (GREIR) och det kan hjälpa investerare att hitta de rätta marknaderna som passar deras riskaptit och förstå den förväntade avkastningen i deras globala fastighetsportföljer.

 

Verktyget aggregerar tre kategorier av globala undersökningar, som representerar mer än 300 datapunkter, för att utvärdera och bedöma de ekonomiska, politiska och fastighetsspecifika risker. Index från alla tre kategorierna viktas för att producera en riskpoäng mellan 1 och 10 för vart och ett av de 60 länder som ingår i rankingen. Landet med den lägsta poängen är den minst riskabla för fastighetsinvesteringar.

 

I den första rankningen hamnade Sverige på sjätte plats, efter Storbritannien, USA, Tyskland, Kanada och Schweiz och före Australien, Frankrike, Nederländerna och Finland.

 

De sju komponenterna i värderingen är 1. Marknadens storlek, 2. Hur lätt det att göra affärer, 3. Konkurrenskraft, 4. Innovation, 5. Korruption inom offentlig sektor, 6. Credit default swap spreadar och 7. Öppenhet. Rankingen kommer att uppdateras kvartalsvis.

 

Anne Breen, Standard Life Investments, chef för fastighetsrättslig forskning och strategi, säger:

Gränsöverskridande investeringar kräver en tredimensionell bedömning av hur blandningen av risker påverkar förväntad avkastning. Syftet med GREIR är att tillgodose behovet av en stabil ram som grund för beslut om globala och regionala investeringsstrategier fastigheter.

 

Framöver kommer GREIR att vidareutvecklas och även omfatta ledande städer inom vart och ett av de länder som ingår i .