28 april 2024

Redaktionen

måndag, 05 oktober 2015 15:40

Magnius, ny projektledare hos Olov Lindgren

alt

                                                                                             
Olov Lindgren har rekryterat Per Magnius (bilden) till en nyinrättad tjänst som projektledare för nyproduktion. Han tillträder sin nya roll den 23 november och kommer närmast från Stockholms stad där han har arbetat med stora bygg och anläggningsprojekt.
    

– Per Magnius har bred erfarenhet och kompetens inom fastighetsutveckling och vi är glada att få välkomna honom till oss. Rekryteringen är ett naturligt led i vår satsning på nyproduktion, säger Sven Renström, vd på Olov Lindgren.

alt

JM:s Light Factory i Mölndalsvägen i Göteborg blir ett konceptboende med med fokus på belysning, inredning och sociala mötesplatser.


Vad innebär urbanisering och digitalisering för det framtida boendet? De frågorna ställs på sin spets i JMs första bostadskvarter i Södra centrum i Göteborg. Här tas ett nytt steg mot att anpassa boendet till hushållens levnadsvanor, med funktioner som trådlös ljudanläggning i badrum, lägenhetsförråd bredvid bostaden och låsbara cykelboxar.
    

På platsen som en gång var Willys parkering vid Mölndalsvägen pågår ett intensivt förändrings-arbete. JM och Skanska kommer att förtäta området genom att göra plats för 600 nya bostäder, kaféer, restauranger och butiker. JMs första kvarter, Light Factory, blir ett konceptboende på tio våningar med fokus på belysning, inredning och sociala mötesplatser. Här finns plats för 234 bostäder om 1-5 rok. Här tas ett nytt steg mot att anpassa boendet till hushållens levnadsvanor, med funktioner som trådlös ljudanläggning i badrum, lägenhetsförråd bredvid bostaden och låsbara cykelboxar.
    

– Här bygger vi för stadsmänniskor och lägger in funktioner i boendet som gör livet bekvämare. Bland annat har vi placerat lägenhetsförråden direkt i anslutning till bostaden säger Henrik Sjölin, projektledare på JM.

 

Han fortsätter:
– Enligt våra undersökningar är det förvaring som står högst på våra kunders önskelista och nu skapar vi nya möjligheter för det. Ett annat exempel är att underlätta för stans växande skara cyklister. Förutom plats för underhåll och skötsel erbjuds de boende att hyra låsbara cykelboxar för säkrare förvaring av cykeln.

 

I Light Factorys entréplan finns totalt 1.000 kvm yta för verksamhetslokaler.
    

– I loungerna kommer det att finnas trådlöst nätverk, rejäla soffgrupper och kaffemaskin. Vi försöker bemöta det växande intresset för umgänge utanför den egna bostaden, säger Anna Dahl, inredningsansvarig på JM.

 

– Café med nybakat bröd, kvalitativ kvartersrestaurang med take away, kemtvätt och cykelverkstad är exempel på sådant vi tror fungerar, men vi planerar att låta de boende komma med önskemål. Det är viktigt för oss att utbudet lyfter området, avslutar Henrik Sjölin.

alt

Grand Central by Scandic är nu ett signaturhotell.

 

Scandic Hotels lanserar nu en kollektion av unika signaturhotell. Hotellen kommer att marknadsföras under sitt egna hotellnamn med tillägget ”by Scandic”. Signaturhotellen kommer att präglas av sin unika historia och karaktär samt vara utformade som tydliga sociala mötesplatser. Det första blir stockholmshotellet ”Grand Central by Scandic”.

 

Koncernens stora hotellsatsning i PUB-huset i Stockholm, Haymarket, kommer även det att bli ett signaturhotell när det öppnas under våren 2016.

 

Scandic planerar att utöka kollektionen av signaturhotell med ytterligare en handfull hotell i Norden under de närmaste åren, genom både omprofilering av befintliga hotell och nyetableringar.

 

– Vårt starka kunderbjudande tilltalar redan i dag både nordiska och internationella affärs- och privatresenärer, vilket bekräftas av våra kundundersökningar och höga andel av återkommande kunder. Genom att lansera en kollektion signaturhotell realiserar vi hotellens fulla potential både avseende kunderbjudande och lönsamhet, säger Frank Fiskers, koncernchef & vd för Scandic Hotels.

 

Koncernens framgångsrika och banbrytande hotellkoncept HTL, som i dag drivs på fyra hotell i Stockholm och Oslo, kommer samtidigt att knytas närmare Scandics varumärke och byta namn till ”HTL by Scandic” i början av 2016.

fredag, 02 oktober 2015 19:12

Stort intresse för Väsbyhems nyproduktion

alt

Väsbyhems fem punkthus vid Hammarbyvägen har ritats av Archus.

 

Uthyrningen av Väsbyhems nyproducerade hyreslägenheter i Hasselbladen, vid Hammarbyvägen i Upplands Väsby, pågår för fullt. Intresset för lägenheterna rapporteras vara otroligt stort och många sökande och intresserade passade under torsdagen på att besöka Väsbyhems visningslägenhet.

 

Hasselbladens fem punkthus tillför 97 nya bostäder på hyresmarknaden i Upplands Väsby. Den första inflyttningen sker redan den 29 oktober och pågår därefter fram till den 21 april 2016.

fredag, 02 oktober 2015 19:09

Klart för nya studentborätter i Danderyd

alt

Studentbacken AB uppför nu unika 30 enrumslägenheter som borätter för Stockholms universitet och KTH i Danderyd.

 

Under närmare två år har Studentbacken AB arbetat med att utveckla en ny detaljplan för studentbostäder på fastigheten Suttung 5 i Danderyds kommun. I veckan vann slutligen detaljplanen, efter överklaganden, laga kraft. Twin House, som projektet marknadsförs som, upplåts som bostadsrätter, en unik produkt som bara gjorts i ett liknande projekt tidigare i Sverige. Över 1.200 studenter har anmält sitt intresse.

 

– Vi är glada att vi nu kan starta det här projektet för att tillgodose en del av det stora behov av studentbostäder som finns kring Stockholms lärosäten. Vi är också glada att vi tillsammans med Danderyds kommun fått möjligheten att utveckla det här projektet och därmed etablera oss i Danderyd, säger Staffan Sälg, vd på Studentbacken AB.

 

Twin House ligger nära Roslagsbanan med direktaccess till både Stockholms universitet och KTH. De 30 enrumslägenheterna uppförs i två stadsvillor med förgårdsmark som smälter in i den omgivande villabebyggelsen. Storleken på lägenheterna kommer att variera från 22 till 35 kvm.

fredag, 02 oktober 2015 19:05

NCM etablerar hälsocenter i Gottsunda

alt

NCM utvidgar Gottsunda Centrum i Uppsala.

 

NCM Development etablerar på uppdrag av Uppsala Kommuns Fastighets AB ett hälsocenter i Gottsunda Centrum i södra delen av Uppsala. Verksamheterna, som totalt kommer att hyra 3.000 kvm till ett kontraktsvärde om 138 Mkr. Först ut är Uppsala stadsmission, som valt att etablera en butik om 715 kvm. Öppningen planeras ske till julhandeln. Avtal har även tecknats med Primärvård och Folktandvård, som innebär att Gottsunda vårdcentral och Folktandvård flyttar till nya lokaler i Gottsunda Centrum.

 

En del av de nya ytorna förläggs till centrums nuvarande övre plan och en del i en påbyggnad. Påbyggnaden görs i tre våningar och förutom plats för vårdcentral skapas även flexibla kontorslokaler i två plan om totalt cirka 2.500 kvm.

 

– Den som väljer att etablera sitt företag i det nya kontorshuset får ett fantastiskt paket. Förutom nyproducerade lokaler med hög teknisk standard och miljöriktiga lösningar finns shopping, serveringar, service, kultur, bad och sporthall i samma hus, det är nära till natur och löparspår och bra kommunikationer in till Uppsala centrum med både buss, cykel och bil, säger Claes Enskär, tf vd för Uppsala Kommuns Fastighets AB.

 

Södra staden är ett utvecklingsområde i södra Uppsala där cirka 25.000 bostäder och även arbetsplatser kommer att byggas de kommande åren. Området sträcker sig längs Dag Hammarskjölds väg från Polacksbacken i norr till Sunnersta i söder.

fredag, 02 oktober 2015 19:00

Vasakronan säljer för 144 Mkr i Lund

alt

Päronet 14 består av tre byggnader uppförda på 1920-talet och omfattar knappt 1.600 kvm kontor.

 

Vasakronan har tecknat avtal med Tetra Pak om direktförsäljning av fastigheterna Päronet 14, 17 och 18 i Lund. Tetra Pak tillträdde i samband med avtalsskrivning.

 

Fastigheterna ligger i Råbyholm, ett par km söder om centrum i Lund. Omgivningarna utgörs främst av bostadsbebyggelse samt industrier. Päronet 14 består av tre byggnader uppförda på 1920-talet och omfattar knappt 1.600 kvm kontor.

 

Päronet 17 uppfördes 2009 och består av en kontsbyggnad om cirka 4.600 kvm kontor i fyra plan samt garage.

fredag, 02 oktober 2015 18:56

Pangea öppnar kontor i London

alt

Bård Bjølgerud, vd och partner på Pangea Property Partners.

 

Pangea Property Partners öppnar kontor i London för att möta det ökade intresset för den nordiska fastighetsmarknaden. Det blir det tredje kontoret utöver Stockholm och Oslo.

 

– Vi öppnar kontor i London eftersom våra kontakter har uttryckt ett stort behov av direktkontakt med personer som har det marknadskunnande och den transaktionserfarenhet de söker, säger Bård Bjølgerud, vd och partner på Pangea Property Partners.

 

Det internationella intresset för de nordiska fastighetsmarknaderna har ökat betydligt de senaste åren. Under årets första sex månader nåddes enligt Pangea Property Research transaktionsvolymen 17 miljarder euro, vilket är en ökning med 55 procent jämfört med samma period förra året. Eftersom det normalt är ännu större aktivitet under andra halvåret bedöms årsomsättningen nå 35-40 miljarder euro.

alt
Husens placering i Brf Kolla Trädgård skapar möjligheten att utforma inbjudande och gröna gårdsmiljöer.

 

alt

Sara Bergström, projektutvecklare på Peab Bostad.

 

Kolla Parkstad är det största byggprojektet i Kungsbackas historia och intresset för de nya lägenheterna har visat sig vara mycket stort. Området omfattar 36 kvarter och där det ska byggas 1.100 lägenheter, varav en tredjedel hyrerätter fram till 2020. Peab var sist in bland byggbolagen men kan nu presentera flera spännande nyheter inför säljstarten.

 

I den första etappen erbjuder Peab Bostad 36 lägenheter under namnet Brf Kolla Trädgård. Av dessa lägenheter är sex byggda i två plan och anpassade för att kunna användas till generationsboende eller uthyrning av del av bostad. Peab har följt Skatteverkets nya regler för uthyrning, vilket bland annat innebär att det finns en separat ingång till varje våningsplan.

 

– Vi tror att denna flexibla lösning kan vara intressant för flera målgrupper, exempelvis småföretagare som vill ha nära till kontoret men ändå verksamheten åtskilt från bostaden. Ytterligare en målgrupp är personer som vill förverkliga ett generationsboende. Detta skapar självklart också bra möjligheter att sänka den totala boendekostnaden, säger Sara Bergström, projektutvecklare på Peab Bostad.

 

Andra praktiska nyheter för den blivande bostadsrättsföreningen är tillgången till ett gemensamt övernattningsrum. En mindre etta utrustas med sängplatser, dusch och toalett finns i en av de fyra huskropparna.

 

Den första etappen omfattar 36 lägenheter. Senare i höst väntar säljstart på ytterligare tre kedjehus med äganderätt som lockar lite extra med terrasser i västerläge. Etapp 1 kan vara klart för inflyttning våren/sommaren 2017. Då kan också etapp 2 påbörjas som omfattar 30-talet lägenheter och 10 rad/kedjehus.

torsdag, 01 oktober 2015 14:28

NCC bygger nytt sjukhus i Örebro

alt

Nya H-huset vid Universitetssjukhuset i Örebro, vy från Södra Grev Rosengatan. För formgivninen svarar Sweco AB med Aart Architects A/S


Region Örebro län fortsätter satsningen på den högspecialiserade vården och ger NCC i uppdrag att bygga ett nytt länssjukhus i Örebro. Projektet drivs i projektformen partnering där de första stegen är att ta fram projektets organisation, projektering, bygghandlingar och budgetpris. Ordervärdet beräknas totalt att uppgå till omkring 1 Mdr kr. Ordern beräknas registreras under det första kvartalet 2016 i det nya affärsområdet NCC Building.
    

Region Örebro framtidssatsning sker främst genom den nya byggnaden, H-huset, ska ersätta lokaler som inte uppfyller dagens krav.

 

– H-huset ger oss goda förutsättningar att kunna bedriva och utveckla högspecialiserad vård också i framtiden. Vi ser fram emot ett gott samarbete med NCC i det här stora och viktiga projektet, säger Marie-Louise Forsberg Fransson (S), regionstyrelsens ordförande, Region Örebro län.  
    

H-huset ska rymma såväl slutenvård, öppenvård som kirurgi för bland andra öron-, näs- och hals, hud, anestesi- och akutklinik. En utmaning blir att bygga det nya sjukhuset med så liten påverkan som möjligt på den pågående verksamheten i det nuvarande sjukhuset. Utöver nybyggnationen kommer också ombyggnad att ske. Det gamla sjukhuset och det nya H-huset får en ny gemensam entré och akutmottagningen kommer också att byggas om. Nybyggnationen kommer att byggas enligt Miljöbyggnad Guld och mycket fokus ligger på energieffektiviteten.
    

– Vi är glada för förtroendet från Region Örebro Län. NCC har bred erfarenhet av att bygga stora sjukhus. Den erfarenheten tar vi med oss in det här projektet. I ett partneringsprojekt som detta, kan vi i ett tidigt skede tillsammas med regionen planera för bästa resultat, säger Svante Hagman, affärsområdeschef på NCC Construction Sweden.