27 april 2024

Redaktionen

onsdag, 07 oktober 2015 14:13

Lindbäcks bygger åt Rikshem i Luleå

alt

Tirsén & Aili har ritat de hus som Lindbäcks ska bygga på Klintbacken i Luleå.


Lindbäcks Bygg och Rikshem har ett avtal som innebär att Lindbäcks ska bygga totalt 2.000 lägenheter åt Rikshem. Hittills har cirka 800 av dem avropats i Mälardalen och nu ska 110 av lägenheterna byggas på Klintbacken i Luleå. Det blir yteffektiva tvåor om 31 respektive 40 kvm i sjuvåningshus. Rikshem har ansökt om markanvisning och hoppas på beslutet från kommunen under oktober månad och byggstart under sommaren 2016 med inflyttning cirka ett år senare.
    

– Tidplanen för byggnationen är ambitös, men vi är fast beslutsamma att klara detta förutsatt att de beslut som behövs kommer på plats. Vi vill vara med och bygga Luleå och med detta första projekt visar vi att vi menar allvar med vår närvaro i staden, säger Krister Karlsson, Chef plan- och fastighetsutveckling Rikshem.
    

I somras köpte Rikshem 1.498 bostadslägenheter och 213 vård- och omsorgslägenheter i Luleå. I avtalet ingick även att Rikshem ska bygga 560 lägenheter under en sjuårsperiod.

alt

Bergvik Köpcenter, strax väster om Karlstad, växer.


Eurocommercial, som sedan 2005 äger en del av Bergvik Köpcenter strax utanför Karlstad, har ingått bindande avtal om att förvärva Konsum Värmlands fastighet inom handelsområdet. Överenskommen köpeskilling är 600 Mkr och tillträdet förväntas att ske den 2 november i år. Därmed kommer alla butiker i köpcentrumdelen av Bergvik att ägas av Eurocommercial. Övriga fastighetsägare är Ancore (Alecta och ICA) och OK Värmland.
    

Den fastighet som Eurocommercial köper innehåller en nyligen fullständigt moderniserad Coop om 11.000 kvm. Dessutom pågår en omfattande ombyggnation, som innebär att ytterligare 26 butiker och 8 restauranger flyttar in under våren. För färdigställandet av dessa ytor svarar Konsum Värmland. Totalt kommer det att finnas cirka 70 hyresgäster i Eurocommercials fastigheter inom Bergvik, fördelade på 33.400 kvm uthyrbar yta.
    

– Att investera mer i Bergvik är ett enkelt beslut. Vi tror inte bara på Bergviks fortsatta framgång, utan även på hela Värmland som region med Karlstad som den självklara tillväxtmotorn, säger Martin Bjöörn, Sverigechef Eurocommercial.
    

Patrik Sörnell, fastighetsansvarig på Bergvik för Eurocommercial, tillägger:
– Vi har genom åren haft ett mycket gott samarbete med Konsum Värmland och vi ser fram emot att även fortsättningsvis bidra till Konsum Värmlands långa framgångsrika resa på Bergvik.
    

Med en total årlig omsättning på över 2 Mdr kr är Bergvik en av Sveriges tio största köpcentrum avseende detaljhandelsomsättning.

tisdag, 06 oktober 2015 19:13

Serneke bygger simhall i Alingsås

alt

Nolhaga parkbad i Alingsås ska växa med närmare 4.000 kvm och utvecklas till en modern simhall med äventyrsbad, relax och sporthall.

 

Serneke har fått i uppdrag att bygga om Nolhaga sim- och sporthall i Alingsås till ett värde av cirka 200 Mkr. Uppdragsgivare är det kommunala bolaget Fabs som äger fastigheten och hyresgäst är Alingsås kommun.

 

Nolhaga parkbad är en eftersatt byggnad från 1960-talet i behov av renovering och ombyggnation. Parkbadet ska nu växa med närmare 4.000 kvm och utvecklas till en modern simhall med äventyrsbad, relax och sporthall.

alt

Intresset för de nya bostäderna i Turbinhallen i Järla Sjö, Nacka, är rekordstort. Fler än 5.000 personer anmält sitt intresse till de drygt 200 bostäderna.

 

Nu går arbetet med att förnya Centralkvarteret i Järla Sjö in i nästa fas. Intresset för att bo i de nyproducerade bostadsrätterna som nu lanseras under namnet Turbinhallen är rekordstort. Inför försäljningsstarten den 11 oktober har fler än 5.000 personer anmält sitt intresse till de drygt 200 bostäderna.

 

Bostäderna som SSM, tillsammans med fastighetsägaren Profi Fastigheter, kommer att utveckla öppnar upp Järla Sjö för fler människor och skapar ännu bättre förutsättningar för en hållbar och levande stadsdel. Projektet innehåller drygt 200 bostadsrätter, varav cirka 70 procent är ettor och tvåor. Inflyttningen är planerad från sommaren 2017.

 

– Genom att behålla och utveckla befintlig service samtidigt som vi skapar ytor för förskola kommer Turbinhallen bidra till att höja Järla Sjös bostadskvalitet på ett mycket positivt sätt, säger Thomas Sipos, Profi Fastigheter.

tisdag, 06 oktober 2015 18:52

HTL Upplandsgatan har öppnat

alt

HTL Upplandsgatan, nära Norra Bantorget, har 124 rum.

 

Det har gått snabbt för Scandic-ägda hotellkedjan HTL hotels att göra avtryck på den Skandinaviska marknaden. Efter öppningen av HTL Kungsgatan i Stockholm i maj 2014 har den digitala hotellkedjan expanderat med ytterligare två hotell i Oslo. Kedjans fjärde hotell har nu öppnat på Upplandsgatan i centrala Stockholm.

 

Med mobilen som rumsnyckel, enkel incheckning och bokning dygnet runt erbjuder HTL hotels gästen en förenklad digital och individuell reseupplevelse. Gästen kan själv välja om hen vill checka in på väg till hotellet och få sin nyckel direkt i mobilen eller genom att på några sekunder checka in via en surfplatta på hotellet. HTL hotels nyckelapp inkluderar även hotellinformation och en cityguide. Gratis wifi finns tillgängligt på hela hotellet med möjlighet för gästen att koppla upp sin mobiltelefon, surfplatta eller dator mot rummets LED TV med hjälp av Miracast och Airplay.

 

HTL Upplandgatans lounge blir en ny mötesplats mitt i Stockholm, designad att fungera som inspirerande arbetsplats med många eluttag och gratis wifi, samt att vara en samlingsplats för mingel och nöje. Detta kompletteras med loungen på HTL Kungsgatan, Upplandsgatans systerhotell, som sedan öppningen har arrangerat vitt skilda evenemang som inkluderar alltifrån filmpremiärer till ölmässor och valvakor. 



tisdag, 06 oktober 2015 14:27

Castellum investerar 180 Mkr i Göteborg

alt

Harry Sjögren köper Bolsheden 1:4 – även kallad Kungsporten – i Kungbacka och Eklandia bygger lagerytor för Kakeldaxgruppen i Tagene på Hisingen.


Castellum investerar, via de helägda dotterbolagen Harry Sjögren AB och Eklandia, 180 Mkr i Göteborg. Harry Sjögren köpt fastigheten Bolsheden 1:4 – i dagligt tal kallad Kungsporten – vid Säröleden i Kungsbacka, med en total yta om 17.800 kvm. Investeringen uppgick till 154 Mkr och tillträde skedde den 5 oktober. Eklandia har tecknat avtal med Kakeldaxgruppen om en tillbyggnad om 1.650 kvm lagerytor i anslutning till bolagets befintliga lokaler i Tagene. Efter färdigställd uppgår Kakeldaxgruppens totala yta till drygt 5 800 kvm. Investeringen beräknas uppgå till 26 Mkr, varav 1 Mkr avser egen mark, och vara färdigställd juni 2016.
    

Fastigheten i Kungsbacka, som säljs av Valad, är välbelägen med goda kommunikationer till både Göteborg och Kungsbacka. Den består av sju byggnader med kontors- och handelsytor som uppfördes 1991. I fastigheten finns drygt 80 hyresgäster som verkar inom såväl livsmedels- och grossisthandeln som vårdsektorn. Uthyrningsgraden uppgår till 86 procent.
    

– Förvärvet innebär att vi växer med flexibla kontors- och handelslokaler och många intressanta kunder i ett tillväxtområde, vilket ligger i linje med vår strategi, säger Henrik Saxborn, vd för Castellum.

tisdag, 06 oktober 2015 14:20

Fabege får grön finansiering från EIB

alt

De nya nära-nollenergi-byggnaderna Uarda 7  om 17.500 kvm (t v) och Nationalarenan 8 om 42.000 kvm och  i Arenastaden, Solna, kommer att vara miljöcertifierade och deras slutliga energiförbrukning kommer att ligga under 50 kWh per kvm. Hyresgäst i Nationalarenan 8, som byggs ovanpå Mall of Scandinavia, blir TeliaSonera. I Uarda 7 har Fabege kontrakterat bland andra Svenska Spel, KPMG, Sodexo och Handelsbanken. Reflex Arkitekter har ritat Nationalarenan 8, medan White och T+E arkitekter svarar för formgivningen av Uarda 7.


Fabege tecknar en ny långfristig kredit avseende investeringar i miljöcertifierade fastighetsprojekt med Europeiska Investeringsbanken (EIB). Lånefaciliteten utgörs av en tioårig kredit om ett belopp i motsvarande 100 MEUR (cirka 930 Mkr). Finansieringen kommer att användas för investeringar i några av Fabeges större fastighetsutvecklingsprojekt i Arenastaden, Uarda 7 om 17.500 kvm och Nationalarenan 8 om 42.000 kvm.
    

Hittills har EIB, som ägs av EU:s medlemsstater, huvudsakligen finansierat projekt inom transport- och energieffektiviseringar, men nu tar de även steget in i fastighetssektorn med finansiering av fastighetsutvecklingsprojekt.

 

– I rollen som EU:s bank, har Europeiska Investeringsbanken gjort kampen mot klimatförändringar till en av sina främsta prioriteringar. Vi är därför glada över att tillsammans med Fabege stödja byggandet av nära-nollenergi-byggnader, eftersom detta projekt kommer att bidra till ökad användning av förnybar energi, minskad energiförbrukning och hållbar stadsutveckling, säger Jan Vapaavuori, EIB:s vice ordförande med ansvar för verksamheten i Sverige.
    

Fabege har arbetat aktivt med hållbarhetsfrågorna i över ett decennium och korades nyligen till världens åttonde mest hållbara fastighetsbolag enligt GRESB, Global Real Estate Sustainability Benchmark.

 

– Vi gläds åt att se hur högt hållbarhetsfrågorna har klättrat på agendan. Våra kunder ställer tuffare krav och det gör att vi hela tiden sporras att ta nästa steg. Nu känns det extra roligt att också kapitalmarknaden satsar på att tillhandahålla finansiering för hållbara investeringar, säger Christian Hermelin, vd Fabege.
    

För ett antal år sedan bestämde sig Fabege för att miljöcertifiera alla nybyggnationer enligt BREEAM-SE och nyligen togs nästa beslut om att gå vidare med certifiering av det befintliga beståndet enligt BREEAM In-Use. Från ett initialt fokus på energieffektiviseringar och minskade koldioxidutsläpp har arbetet alltmer inriktats på fastighetens totala miljöbelastning, sociala hållbarhetsfaktorer, aktivt samarbete med hyresgäster i ett brett spektra av hållbarhetsfrågor och krav på leverantörer ur ett hållbarhetsperspektiv. I och med den beviljade krediten från EIB kommer nu även hållbar finansiering in som en viktig och positiv pusselbit i utvecklingen.

 

– Det har varit en inspirerande process att i samarbete med EIB utveckla nya former för grön fastighetsfinansiering och vi är mycket glada över att ha kommit i mål som första fastighetsbolag med denna typ av grön finansiering, säger Åsa Bergström, vice vd och ekonomi- och finanschef Fabege.

måndag, 05 oktober 2015 19:03

CLS köper för 129 Mkr i London

alt

Genom aktiv förvaltning ska CLS Holdings lyfta Chancery House i södra London ytterligare.

 

CLS Holdings plc har köpt Chancery House, St Nicholas Way, i Sutton, södra London för 10,2 MGBP (129 Mkr), vilket motsvarar en initial nettoavkastning om 7,0 procent.

 

Fastigheten omfattar 55.242 kvm fördelat på åtta våningar kontor, flexibelt boende, och parkeringsgarage. Fastigheten har 14 hyresgäster med en genomsnittlig hyrestid på 5,5 år. Vakansgraden är 16 procent. CLS har identifierat möjligheter att öka intresset för fastigheten, både för befintliga hyresgäster och för potentiella hyresgäster.

 

– Chancery House är ett attraktivt tillägg som passar väl in i vår London portfölj. Vi tror att fastigheten väl positionerad för att vi ska kunna dra nytta av en förväntad ökad efterfrågan på kontor i Sutton, säger Sten Mörtstedt, styrelseordförande i CLS

måndag, 05 oktober 2015 18:07

Helaba öppnar i kontor Stockholm

alt

Michael Kröger, Head International Real Estate Finance Helaba Landesbank Hessen-Thüringen, Tyskland.

 

Tyska banken Helaba har beslutat att etablera nya representationskontor i Stockholm samt i Istanbul och São Paulo. Genom att utöka sitt kontorsnätverk, vill banken ge ett ökat stöd till sina kunder i sparbankerna samt sina egna nyckelkunder i den internationella verksamheten.

 

Genom att öppna ett representationskontor i Stockholm, planerar Helaba att fortsätta expansionen av verksamheten med lokala och internationella investerare på den attraktiva skandinaviska marknaden för kommersiella fastighetsfinansiering.

 

Helaba har varit aktiv inom trade finance på tillväxtmarknaderna i Brasilien och Turkiet under en lång tid. Med etableringen i Istanbul vill banken stärka sin position inom trade finance för sparbankernas medelstora marknadskunder och Helabas företagskunder. Banken kommer också att fokusera på utlåning och projektfinansverksamheten.

 

Syftet med att etablera ett representationskontor i São Paulo är att stödja kunder på den brasilianska marknaden med produkter och tjänster, främst inom utrikeshandel och företagskrediter.

 

Helaba har sedan tidigare kontor i Frankfurt am Main och Erfurt (HK), filialer i Dusseldorf och Kassel samt representationskontor i Berlin, Stuttgart och München. Internationellt finns Helaba även representerat i Paris, London, New York, Madrid, Moscow och Shanghai. De nya representationskontoren i Stockholm samt i Istanbul och São Paulo, kommer att tas i drift under nästa år.

måndag, 05 oktober 2015 16:14

Diös dubblar i Skellefteå

alt
Lorents Burman, kommunstyrelsens ordförande i Skellefteå och Knut Rost, vd Diös Fastigheter.


Diös Fastigheter förvärvar fem fastigheter om cirka 51.000 kvm i centrala Skellefteå. Säljare är Skellefteå kommun och dess helägda bolag Fastighets AB Polaris och Skellefteå Kraft. Det underliggande fastighetsvärdet uppgår till 653 Mkr och förvärvet innebär att fördubblar Diös sitt fastighetsinnehav i Skellefteå till sammanlagt 104.000 kvm. Tillträde sker den 1 december.
    

I affären, som blir den största i Skellefteås historia, ingår fastigheterna Hjorten 5 (som ägs av kommunen), Sleipner 5 (Fastighets AB Polaris) samt Sirius 16, Sirius 24 och Sirius 25 (Skellefteå Kraft) innehållande 60 procent kontor, 19 procent hotell och 21 procent Övrigt. De största hyresgästerna är Skellefteå kommun, Scandic Hotels och Tieto och den genomsnittliga kontraktslängden uppgår till 6,1 år.

 

– Affären är ett naturligt steg i vår strategi att koncentrera fastighetsbeståndet till centrala lägen på tillväxtorter i norra Sverige. Skellefteå uppfyller de kriterier vi ställer på våra satsningsorter och vi ser stora möjligheter att vara en aktiv part i utvecklingen av en attraktiv stad, säger Knut Rost, vd för Diös Fastigheter.
    

Skellefteås kommunalråd Lorents Burman (S), menar att affären är mycket viktig för kommunens del:

 

– För att nå målet om att bli 80.000 invånare behöver vi göra det möjligt för fler aktörer att utveckla handel och andra näringslivsverksamheter i staden och kommunen. I affären ingår även en ambition från Diös sida att bygga bostäder och det är vi väldigt glada för.