27 april 2024

Redaktionen

fredag, 09 oktober 2015 14:40

NCC bygger i Eksjö för 625 Mkr

alt

Höglandssjukhuset i småländska Eksjö blir med den nya huskroppen nästan 30.000 kvm större och får nya fina lokaler för vård, service, administration och även utbildningslokaler. Bild: White Arkitekter


NCC har fått i uppdrag att bygga nya Höglandssjukhuset i Eksjö av Regionfastigheter i Jönköpings län. Ordern uppgår till 625 Mkr. Utbyggnaden görs för att modernisera vården på småländska höglandet och innebär att Eksjö får nio nya operationssalar, intensivvårdsavdelning, barn- och ungdomsmedicinsk mottagning samt ortopedisk mottagning och vårdavdelning. Projektet startar med markarbeten i februari 2016 och beräknas vara färdigställt i maj 2019.
    

– Den nya byggnaden bidrar till ökad patientsäkerhet med minskad smittspridning. Arbetsmiljön blir bättre och byggnaden kommer att kunna möta vårdens framtida krav och ger också möjlighet till effektivare arbetssätt och ökad produktion, säger Tomas Calmviken, fastighetschef på Regionfastigheter.
    

Den nya sjukhusbyggnaden om totalt sju våningar byggs ihop med det nuvarande Höglandssjukhuset via en ljusgård. Höglandssjukhuset blir med den nya huskroppen nästan 30.000 kvm större och får nya fina lokaler för vård, service, administration och även utbildningslokaler.
    

– Vi är glada över att få förtroendet att bygga detta sjukhus i Eksjö. Vi hoppas att vår mångåriga erfarenhet av att bygga sjukhus runt om i Sverige ska komma väl till pass för att möta de olika på speciella krav och förväntningar som patienterna, de anställda och landstingen har på Höglandssjukhuset, säger Svante Hagman, chef för NCC Construction Sweden.

fredag, 09 oktober 2015 14:38

Heimstaden satsar på nyproduktion

alt
Patrik Hall, vd för Heimstaden.


För att möta efterfrågan på nyproducerade bostäder, och som ett komplement till nuvarande affärsmodell, kommer Heimstaden AB tillsammans med Aptare Fastigheter AB genom det nybildade och gemensamt ägda bolaget Heimstaden Projektutveckling AB utveckla bostäder i tillväxtorter i Sverige.
    

Heimstaden har idag pågående och kommande projekt om cirka 1.000 lägenheter i mellersta och södra Sverige. För att hantera dessa projekt kommer Heimstaden Projektutveckling AB agera stöd åt både Heimstaden och Nordhalla Fastigheter (som Heimstaden äger tillsammans med Alecta samt Ericssons och Sandviks pensionsstiftelser). Nyproduktion av hyresrätter blir därmed ett komplement till förvärv av befintliga hyresfastigheter för Heimstadens och Nordhallas vidare expansion och utveckling i Sverige.
    

Heimstaden Projektutveckling AB ägs till lika delar av Heimstaden AB och Aptare Fastigheter AB. Verksamheten ska ledas av Tomas Carlström (vd) och Jakob Fyrberg (affärsutvecklingschef). Carlström räknar med att det nya bolaget ska kunna bygga 200-300 nya bostäder per år.


I ett samtal med Fastighetsaktien säger han att nyproduktionen inledningsvis kommer att handla om kompletteringsbyggande kring de fastighereter som Heimstaden köpteav Henry Ståhl Fastigheter i Norrköping för snart ett år sedan.  


Tomas Carlström är en av grundarna till Ikano Bostad AB och verkade som vd under bolagets första tio år. J


Jakob Fyrberg har bland annat arbetat på Catella Corporate Finance i Stockholm samt på Ikano Bostad med affärsutveckling. Carlström och Fyrberg är delägare i Aptare Fastigheter, som idag äger och förvaltar 60.000 kvm bostäder och kommersiella lokaler.

    

Patrik Hall, vd för Heimstaden AB och ordförande i Heimstaden Projektutveckling AB, säger:
– Genom Heimstaden Projektutveckling och dess ledning kommer Heimstadenkoncernen tillföras stora möjligheter att utnyttja befintlig byggbar mark samt projektera nya bostadsområden både på orter där vi redan är närvarande genom Heimstaden och Nordhalla samt nyetableringar i andra tillväxtorter. Genom vår egenskap som långsiktig ägare av bostadsfastigheter och genom vår erfarenhet kring vilka produkter som efterfrågas kan vi nu leverera bostäder från ax till limpa. Detta ligger i linje med vår önskan om att ha kontroll över alla led i vår verksamhet. Beroende på varje projekts natur kommer hyresrätter att blandas med bostadsrätter eller äganderätter för att bygga det boende som efterfrågas och bedöms vara långsiktig bäst.
    

För närvarande har Heimstaden cirka 7.800 lägenheter i sitt egenägda bestånd, medan Nordhalla för närvarande äger cirka 7.200 lägenheter. Heimstaden ingår i den norska bostadskoncernen Fredensborg AS som totalt äger cirka 11.900 lägenheter i Sverige, Norge och Danmark.

alt

Magnus Svantegård.


Datschas Produktchef, Magnus Svantegård gästföreläste i torsdags den 8 oktober, som en av mycket få svenskar, för Masterstudenterna på ett av världens finaste och mest välrenommerade universitet, University of Cambridge Real Estate Research Center, om transparens och digitalisering på fastighetsmarknaden.
    

Föreläsningen handlade om konsekvenserna av megatrender som digitalisering, internet och transparens för den kommersiella fastighetsmarknaden. Svantegård analyserade den brittiska marknaden ur ett internationellt perspektiv och belyste nuläge, trender och vilka krav som kommer att ställas på aktörer som vill vara konkurrenskraftiga på fastighetsmarknaden i framtiden.
    

– Det är väldigt hedrande att ha blivit inbjuden för att föreläsa på ett av världens finaste och mest betydelsefulla universitet. Det är ytterligare ett bevis för att Datscha är världsledande inom vårt område; att göra fastighetsmarknaden transparent och effektiv genom användande av smart och användarvänlig teknik, säger Magnus Svantegård.

fredag, 09 oktober 2015 14:29

Catena köper för 80 Mkr i Växjö

alt

Peter Syrén, Midroc, och Gustaf Hermelin, Catena.


Catena har tecknat avtal med Midroc om att köpa fastigheten Postiljonen 1 i Växjö. Affären sker som ett bolagsförvärv till ett underliggande fastighetsvärde om cirka 80 Mkr. Tillträde sker i början av november.
    

– Vi har nyligen genomfört en hyresgästanpassning och tecknat ett långt hyresavtal med PostNord Sverige, så fastigheten var redo för en försäljning, säger Peter Syrén, vd i Midroc Real Estate.
    

Fastigheten är strategiskt belägen i Öjaby Industriområde i Växjö med närhet till flygplats och genomfartsvägar. Byggnaden omfattar cirka 7.000 kvm och tillgodoser väl de tekniska krav som ställs på terminalverksamhet. Hyreskontraktet löper ut i mars 2022 med en årlig hyresintäkt om 6,4 Mkr.
    

– Med förvärvet i Växjö får Catena sin första logistikterminal i denna del av Småland och den blir ett utmärkt komplement till våra redan starka logistikpositioner i Jönköping och Nässjö. Terminalen är en tekniskt avancerad fastighet och det långa hyresavtalet ger oss möjlighet att stärka vårt samarbete med en kund som både är stabil och långsiktig, säger Gustaf Hermelin, vd för Catena.

alt

Skanskas projekt STUDIO om 14 våningar och cirka 22.000 kvm kommer att innehålla publika ytor samt kontor och hotell.

 

Skanska har tecknat ett hyresavtal med börsnoterade BIMobject AB i projektet STUDIO i Malmö. BIMobject flyttar därmed sitt huvudkontor till 9:e våningen i projektet med en fantastisk utsikt både mot hamninloppet och staden.

 

– BIMobject är ett av Malmös mest spännande tillväxtföretag och vi är mycket glada för att de har valt STUDIO som plats för sin fortsatta utveckling. Med sin kreativitet och innovation blir BIMobject en viktig del av STUDIO och vi är övertygade att husets dynamiska innehåll kommer skapa goda förutsättningar för dem, säger Andreas Lundberg, Konceptägare STUDIO.

 

STUDIO, som uppförs i kvarteret Tyfonen, är utformat för att skapa oväntade möten och bidra till kreativitet och innovationskraft. Moderna kontor blandas med hotell, blackbox, publika och sociala utrymmen som restauranger, kaféer och en skybar. Byggnaden ska stå klar hösten 2016 och blir totalt 14 våningar hög.

 

Sedan tidigare är det klart att Story Hotel ska hyra 4.200 kvm på 15-årigt hyresavtal samt att Altitude Meetings ska arrangera, producera och initiera möten, konferenser och events i fastigheten.

torsdag, 08 oktober 2015 18:06

Magnolia ska sälja 2.000 hyresrätter

alt

Fredrik Lidjan, vd Magnolia Bostad.

 

Magnolia Bostad ingår avsiktsförklaring om försäljning av drygt 2.000 hyresrätter. Avsiktsförklaringen omfattar sex projekt. Avsikten är att ingå bindande avtal för respektive projekt innan byggstart som förväntas infalla jämt fördelat under de kommande två åren.

 

Bostäderna utvecklas med stor hänsyn tagen till miljö och mångfald vilket borgar för en långsiktig hållbarhet för både fastighetsägare och boende. I kombination med husens moderna gestaltning och välplanerade ytteffektiva lägenheter skapas attraktiva boendemiljöer.

 

– Vi har de senaste åren byggt upp en stor projektportfölj bestående av nästan 6.000 bostäder. Intentionen att avyttra en tredjedel av denna portfölj ger utrymme för framtida tillväxt och dessutom möjliggör samarbetet med en långsiktig ägare ännu bättre förutsättningar till att skapa kvalitativa bostäder, säger Fredrik Lidjan, vd Magnolia Bostad.

torsdag, 08 oktober 2015 14:35

Platzer hyr ut 6.137 kvm till Nordea

alt

Platzer avtalar med Nordea i kv Tennet på Kilsgatan 4 i Göteborg – en fastighet som Platzer förvärvade av Skanska i slutet av 2013.


Platzer har tecknat ett 10-årigt hyresavtal med Nordea som ska hyra 6.137 kvm på Kilsgatan 4 i Gullbergsvass, Göteborg. Inflytt-ning är planerad till mars 2016.
    

– Nordea sitter idag i tre lokaler på Östra Hamngatan, Kämpegatan och Vikingsgatan. Nu väljer de att konsolidera ledning och stab för att skapa ett mer modernt och effektivt kontor i det expansiva och attraktiva området Gullbergsvass. Vi är jättenöjda att vi lyckats lösa Nordeas behov i fastigheten Tennet och att vi får behålla dem som hyresgäster, säger Ulrica Sjöswärd, marknadsområdeschef på Platzer Fastigheter AB.
    

Gullbergsvass är ett fokusområde för såväl Platzer som för Göteborgs Stad. Gullbergsvass utvecklas inom Centralenområdet och knyter samman centrum med älven.

torsdag, 08 oktober 2015 14:33

Willhem rekryterar Christian Örtengren

alt

                                                                                                                 
Willhem ska växa ytterligare genom förvärv och fastighetsutveckling. Som ett led i denna strategi förstärker bolaget finansavdelningen med Christian Örtengren (bilden) på en nyinrättad tjänst som transaktionsansvarig.
    

Christian Örtengren kommer närmast från CBRE där han arbetat med transaktionsrådgivning. Han har även arbetat som auktoriserad fastighetsvärderare.

alt

Fastigheten Cirkusängen 6 i Sundbyberg om cirka 45.500 kvm byggdes för Swedbank, som flyttade in i juni 2014. För formgivningen svarade det danska arkitektföretaget 3XN.

 

För första gången tillfaller det prestigefyllda fastighetsutvecklingspriset ULI (Urban Land Institute) Global Awards for Excellence ett svenskt projekt, nämligen Swedbanks huvudkontor i Sundbyberg. Det som gör priset unikt är att organisationen Urban Land Institute bedömer projekten i sin helhet. Förutom god arkitektur väger juryn även in faktorer som hållbarhet, innovationer, bidrag till stadsutvecklingen, samt genomförande. Vinnande projekt anses representera en helhet på absolut högsta globala nivå.

 

För Humlegården Fastigheter, fastighetsägare och förvaltare av Swedbanks huvudkontor, är priset en bekräftelse på ett lyckat samarbete mellan byggherre, hyresgäst och kommun.

 

– Det känns otroligt hedrande att Urban Land Institute uppmärksammar projektet och därmed allas insats. Det är samtidigt ett kvitto på att vårt fokus på arkitektur och hållbarhet håller högsta internationella klass, inflikar Per-Arne Rudbert, vd Humlegården Fastigheter.

 

Swedbanks huvudkontor, som är ritat av den danska arkitektbyrån 3XN, är utformat för att uttrycka bankens kärnvärden; enkel, öppen och omtänksam. Med sin trippla V-form upplevs de olika avdelningarna som en sammanhängande helhet, där de 2.500 medarbetarna kommer närmare varandra än i ett traditionellt kontor.

onsdag, 07 oktober 2015 17:31

Grand Hôtel rekryterar ny CFO

alt

                                                                                                                

Grand Hôtel i Stockholm stärker ledningsgruppen och rekryterar Magnus Karlberg (bilden) från Investor. Karlberg har ett förflutet av 14 år på Investor och kommer nu senast från tjänsten som Investment Manager i Stockholm. Tidigare har han arbetat för SEB Debt Capital Markets samt studerat ekonomi vid Stockholm School of Economics och University of British Columbia.

 

I sin nya roll på Grand Hôtel, som ägs av Investor AB via The Grand Group, kommer Magnus Karlberg ansvara för att driva och utveckla hotellets ekonomiska förutsättningar framåt och samtidigt ha en operativ roll på hotellet med övergripande ansvar för ekonomi, IT och inköp. Stort fokus kommer även att läggas vid att utveckla det strategiska arbetet tillsammans med övriga ledningsgruppen.