27 april 2024

Redaktionen

alt

Riksbyggen och kommunägda AB Bostäder ska utveckla cirka 300 bostäder på fastigheten Viskaholm 2 i centrala Borås – en kontors- och lagerbyggnad som tidigare inrymde Borås Wäfverier. Bild: Petra Agnroth, AB Bostäder i Borås

 

Riksbyggen förvärvade nyligen fastigheterna i kvarteret Viskaholm i centrala Borås från Sten & Ström. Nu har Riksbyggen bjudit in kommunägda AB Bostäder att vara med och utveckla området. Detta innebär att 300 nya bostäder med blandade upplåtelseformer kan uppföras i ett fint läge längs med Viskan.
    

– Vi är mycket nöjda med att vi tillsammans med Bostäder i Borås får större resurser att långsiktigt utveckla hela området Viskaholm. Det öppnar också för att vi kommer att kunna erbjuda både hyresrätter och bostadsrätter i området, säger Tommy Prissberg, marknadsområdeschef på Riksbyggen.

 

Utvecklingen av Viskaholm är ett viktigt stadsbyggnadsprojekt där båda bolagen har en ambition att tillsammans med staden utveckla det närliggande området runt Krokshallstorget och delar av Krokshallsberget.
    

– Riksbyggen är precis som vi en aktör som arbetar med samhällsbyggnad. Vi är båda långsiktiga och uthålliga, vi har båda ett intresse av att utveckla Borås, säger Sven Liljegren, vd för AB Bostäder i Borås.

alt

                                                                                                                 
Wihlborgs anställer Margareta Lantz (bilden) som kommunikationschef. Hon börjar sin anställning den 1 november och efterträder informationschef Iréne Johansson som går i pension efter årsskiftet. Margareta Lantz, som sedan 2005 varit kommunikationschef på Axis Communications i Lund och tidigare haft liknande positioner på Tetra Pak och Alfa Laval, kommer även att ingå i Wihlborgs koncernledning.
    

– Det är med glädje vi välkomnar Margareta till Wihlborgs. Vi passar samtidigt på att organisera om inom företaget och slår ihop informations- och marknadsavdelningarna till en kommunikationsavdelning som ansvarar för vår interna och externa kommunikation, säger Anders Jarl, vd för Wihlborgs.

tisdag, 13 oktober 2015 13:09

NREP köper för 530 Mkr av KF

alt

Rickard S. Dahlberg, CIO NREP, och Helena Liljedahl, vd för KF Fastigheter.


NREP Nordic Strategies Fund köper en portfölj om sju fastigheter i mellersta och södra Sverige av KF Fastigheter. Fastigheterna ligger i Huddinge, Linköping, Mjölby, Södertälje, Nyköping (två fastigheter) och Halmstad och har en sammanlagt yta på cirka 28.000 kvm, varav cirka 80 procent är uthyrda till Coop. Beståndet har ett underliggande fastighetsvärde på 530 Mkr.
    

I ett pressmeddelande framhåller Rickard S. Dahlberg, CIO på NREP, att NREP är nöjda över förvärvet och dess högkvalitativa fastigheter med defensiva kassaflöden koncentrerade på strategiska platser längs E4-korridoren mellan Stockholm och Linköping – ett av de starkaste tillväxtområdena i Sverige.

 

– Förvärvet passar mycket bra in i vår Nordiska handelsportfölj med fokus på dagligvaruhandel i starka tillväxtregioner. Vi ser fram emot att driva och fortsätta utvecklingen av handelsplatserna i portföljen tillsammans med Coop, säger han.

 

I en kommentar till affären säger Helena Liljedahl, vd för KF Fastigheter:

 

– Försäljningen är en del av vår renodlingsstrategi mot ett tydligare handelsfokus inom KF. Vi är mycket nöjda över att det är just NREP som förvärvar våra fastigheter, då Coop sedan tidigare är nöjd hyresgäst hos dem.
    

Totalt förvaltar NREP fastighetstillgångar för ett värde om cirka 20 Mdr kr. När det gäller handelsfastigheter med fokus mot dagligvaror förvaltar NREP fastigheter om cirka 160.000 kvm runt om i Norden och Coop är sedan tidigare hyresgäst hos NREP i tre svenska butikslägen.
    

NREPs rådgivare i affären har varit REAL Advokatbyrå, medan KF har haft  Leimdörfer Fastighetsmarknad AB och Setterwalls Advokatbyrå som rådgivare.

måndag, 12 oktober 2015 18:17

1.600 lägenheter planeras i Södra Värtan

alt

Södra Värtan byggs ihop med Gärdet och Frihamnen. Kvarteren kommer att ha en innerstadskaraktär och rymma totalt cirka 1.600 lägenheter. Illustration: AIX

 

alt

Roger Mogert, stadsbyggnadsborgarråd (S).

 

Norra Djurgårdsstaden växer vidare in i hamnkvarteren där bostäder, kontor och parker ska samsas med hamnens färjetrafik. Kajerna blir promenadstråk med butiker och restauranger och ett stort utomhusbad planeras utmed vattnet i Lilla Värtan. Hela detaljplanen i Södra Värtan innehåller cirka 1.600 lägenheter och inflyttning i området påbörjas 2020. Markanvisningar sker i två etapper, och redan under hösten 2015 startar en markanvisningstävling om 650 lägenheter. Stadsbyggnadsnämnden tar beslut den 15 oktober om att påbörja planarbete för Södra Värtan.

 

– Med 1.600 bostäder är Södra Värtan nästa steg i utvecklingen av Norra Djurgårdsstaden och ett viktigt tillskott för att nå vårt mål om att bygga 40.000 nya bostäder i Stockholm till 2020, säger Roger Mogert, stadsbyggnadsborgarråd (S) i en kommentar.

 

Den tyngre hamnverksamheten flyttas till alternativa lägen i regionen, medan kryssnings- och färjetrafiken koncentreras till Värta- och Frihamnspiren. Redan nästa år är Värtapiren utbyggd och den nya Värtaterminalen invigs för passagerare.

 

Mot hamnpirarna byggs högre hus som skärmar av buller från hamnverksamheten. Längst ut på kajens norra del planeras ett cirka 25 våningar högt hus. I bottenvåningarna inryms lokaler med olika verksamheter som skapar en levande stadsmiljö. 

 

All planering och utveckling i Norra Djurgårdsstadens präglas av hållbart byggande. När Södra Värtan planeras har projektet fem års erfarenhet av hållbar stadsutveckling. Det kommer att visa sig i både robusta och flexibla lösningar, såväl som gröna tak och gång- och cykelvänliga kvarter.

måndag, 12 oktober 2015 18:14

Niras får stort uppdrag för Albano

alt

Markus Davelid, vd för Niras. Foto: Cato Lein.

 

Inom Stockholms universitets ramavtal för projektledning har en förnyad konkurrensutsättning genomförts för Albanoprojektet. Stockholms universitet har tilldelat NIRAS uppdraget som pågår till hösten 2019.

 

Stockholms universitet och Kungliga Tekniska högskolan växer och utvecklas. Därför medverkar de båda universiteten sedan år 2002 aktivt i planeringen av nya lokaler på både kort och lång sikt i Albano. Området är den sista stora markreserv som finns tillgänglig för en sammanhängande utveckling av huvudstadsuniversiteten. Albano, som ligger mellan Stockholms universitet och KTH, blir ett helt nytt universitetsområde. Den första etappen omfattar 50.000 kvm universitetslokaler och cirka 1.000 studentbostäder.

 

– Vi är stolta och mycket glada för att Stockholms universitet har valt Niras för att projektleda detta stora och viktiga utvecklingsprojekt. Vi ser fram emot ett nära samarbete med alla inblandade aktörer för att skapa nya, ändamålsenliga och hållbara lokaler i Albano, säger Markus Davelid, vd för Niras.

måndag, 12 oktober 2015 18:09

Fabege förnyar avtal om 12.000 kvm i Solna

alt

Fabege förnyar ett kontrakt om 12.000 kvm i Sliparen 2, som totalt omfattar 23.000 kvm och är en av åtta fastigheter som Fabege äger i Solna Business Park.

 

 

IT-tjänsteföretaget EVRY väljer att förnya sitt kontrakt med Fabege i fastigheten Sliparen 2 och har tecknat ett 12-årigt avtal om cirka 12.000 kvm. Det innebär att verksamheten blir kvar på samma adress som tidigare men att det svenska huvudkontoret byggs om för att matcha nya behov och krav på ett mer flexibelt arbetssätt.

 

Inför beslutet genomförde EVRY, med hjälp av Tenant & Partner, en omfattande extern sökprocess med hela Stockholm som potentiell etableringsort. Efter väl avvägda analyser och kartläggning av medarbetarnas hemadresser föll beslutet på Solna Business Park. Det var framförallt de kreativa och flexibla lösningarna som presenterades för det nya kontoret och det goda kommunikationsläget som ledde fram till beslutet att stanna kvar.

 

– Genom det nya avtalet med Fabege får EVRY ett nytt och attraktivt huvudkontor i Sverige. Vi kommer att få en modern arbetsplats som stärker vår identitet och värderingar. Med ett bra läge, och flexibla lösningar kommer vi att attrahera såväl kunder som medarbetare, på vår resa mot att bli Nordens ledande IT-företag, säger Eldar Valde, VP Facility Management, EVRY.

 

Solna Business Park är ett område som utvecklas och förändras. Under föregående år etablerade sig Pontus Frithiof i området med sin populära restaurang Pontus in the Park. I samband med öppnandet anlades Englundaparken och i november flyttar SBAB:s medarbetare från Östermalm till området.

 

– Vi är mycket glada över att EVRY kommer att fortsätta att vara en del av Solna Business Park. Kommunikationsläget, våra restauranger och den service som finns i området uppskattas av våra hyresgäster och det bästa beviset på det är att de väljer att stanna kvar, säger Susanna Elvsén, marknadsområdeschef Fabege.

alt

Building A och B, totalt omfattande 24.000 klvm, i Silesia Business Park i Katowice.


alt

I Krakow har Skanska uppfört Kapelanka 42 A om 18.000 kvm...

 

alt

... och färdigställer Axis om 21.000 kvm om ett år.


Skanska har sålt en portfölj bestående av fyra kontorsbyggnader i Polen. Värdet av transaktionen uppgår totalt till cirka 1,5 Mdr kr (160 MEUR) och köpare är en fond som förvaltas av Niam. Försäljningen bokförs av Commercial Development Europe i det fjärde kvartalet 2015. Affären är den största på den polska kontorsmarknaden under 2015 och den största genom tiderna för Skanskas verksamhet i CEE-regionen.
    

I överenskommelsen ingår kontorsfastigheterna Kapelanka 42 A och Axis i Krakow samt Building A och B i Silesia Business Park i Katowice. Den totala uthyrningsbara bruttoytan uppgår 63.000 kvm. Samtliga kontor uppfyller gröna byggnormer.
    

Building A och B i Silesia Business Park har en uthyrningsbar yta på 12.000 kvm vardera. Building A slutfördes under det fjärde kvartalet 2014, medan Building B beräknas vara färdigställd under det fjärde kvartalet 2015. Kapelanka 42 A blev klar under det fjärde kvartalet 2014 och har en uthyrningsbar yta på över 18.000 kvm medan Axis kommer att bestå av cirka 21.000 kvm vid färdigställandet under det fjärde kvartalet 2016.
    

Överlämningen av fastigheterna Kapelanka 42 A och Silesia Business Park A och B beräknas ske under det fjärde kvartalet i år och för Axis det fjärde kvartalet 2016.

måndag, 12 oktober 2015 10:47

Platzer säljer till JM för 150 Mkr

alt

Gamlestadens Fabriker i östra Göteborg ska utvecklas till en blandstad med lokaler och bostäder med  vattenkontakt och ”å-rum” vid Säveån. Illustration: Gajd Arkitekter AB.


Som ett led i den fortsatta utvecklingen av Gamlestaden överlåter Platzer en del av fastigheten Göteborg Olskroken 18:7 till JM AB. Försäljningen omfattar en markareal om cirka 5.000 kvm och bedöms omfatta framtida byggrätter för bostadsändamål om cirka 25.000 kvm (280 bostäder med inslag av lokaler för butiker, handel och restauranger i bottenplan). Fastigheten överlåts genom en bolagsaffär där det underliggande fastighetsvärdet uppgår till 150 Mkr. Slutligt fastighetsvärde är beroende av den kommande detaljplanens omfattning.
    

Platzer förvärvade fastigheten Göteborg Olskroken 18:7, mera känd som Gamlestadens Fabriker, från Aberdeen tidigare i år. Fastigheten består totalt av cirka 60.000 kvm tomtareal och en uthyrningsbar area om 62.000 kvm i befintliga byggnader. Platzer har sedan tillträdet intensifierat arbetet med att ta fram en ny detaljplan för att utveckla området till en attraktiv blandstad. Utöver de bostadsbyggrätter som nu säljs bedöms detaljplanen också komma omfatta drygt 50.000 kvm lokaler.
    

– Genom försäljningen till JM får vi en bra samarbetspartner i den fortsatta utvecklingen av området till en väl fungerande blandstad. JM står som en garant för att det blir ett bra bostadsinslag och vi kan fokusera på utvecklingen av befintliga och nytillkommande kommersiella fastigheter där vi redan har ett stort intresse, säger P-G Persson, vd för Platzer.
    

Tillträdet är villkorat av bland annat att när fastighetsbildningen är klar och detaljplanen vunnit laga kraft och förväntas ske senast under första kvartalet 2018.
    

– Vi ser fram emot att tillsammans med Platzer utveckla Gamlestadens fabriker och ser stora möjligheter att skapa en attraktiv och levande stadsdel i detta centralt belägna område med befintlig bebyggelse med anor från industrialismens framväxt i Göteborg, säger Martin Svahn, regionchef på JM region väst.

söndag, 11 oktober 2015 17:41

Generator Hostels till Alectas Torsgatan 10

alt

Omena Hotels i konkurs ersätts nu av Generator Hostels på Torsgatan 10, nära Norra Bantorget i Stockholm.

 

I ett pressmeddelande säger Generator Hostels att kedjan ska öppna hostal på Torsgatan 10, nära Norra Bantorget, eftersom hotellets tidigare operatör Omena Hotels, gick i konkurs vid årsskiftet 2014/2015.  

 

Omena lyckades inte få verksamheten att gå runt i den nya hotellfastigheten på Torsgatan 10. Det var i april 2012 som Omena öppnade sitt hotell i kv. Lärjungen på Torsgatan 10 efter att Arcona genomfört en omfattande totalentreprenad sedan slutet av 2010, en entreprenad som slutligen resulterade i 251 rum.             

 

Budgethotellet Omena lockade inte tillräckligt många för att Omena långsiktigt skulle orka med att betala årshyran om 25 Mkr till Alecta, en ganska hög hyra, men projektering av hotellet var omfattande och den pågick under två år. Dessutom var i bottenvåningen den stora restaurangen Allstar Sportsbar om cirka 1.000 kvm, oprofessionellt nästan alltid tom.

 

Men Generator är optimistiska och menar att hotellet kan ta upp till 866 gäster i rum med Queen badrum när hotellet åter öppnar i juni 2016.

 

Generator driver 8 hostal i 7 städer som är Barcelona, Berlin, Dublin, Hamburg, Köpenhamn, London och Venedig. Snart öppnar Generator även 4 nya hostals i Paris, Rom, Amsterdam och Stockholm.

 

I en kommentar kan sägas att driva hotell handlar om att skapa mötesplatser, gärna med populära restauranger och där hotellfastighetsägarens hyressättning är långsiktigt hållbar. Generator Hotels kommer att få en hård konkurrens med det närbelägna och nyligen öppnade Scandic HTL på Upplandsgatan. LE

fredag, 09 oktober 2015 14:58

Vasakronan hyr ut 2.500 kvm till Swedbank

alt

Spektern 13 vid Hamngatan i Stockholms city innehåller totalt cirka 21.700 kvm kontor, 4.700 kvm butiker och 1.700 kvm Övrigt.


Swedbank region Stockholm utökar sina lokaler i Vasakronans fastighet Spektern 13 med adress Regeringsgatan 30-32 genom att hyra ytterligare cirka 2.500 kvm. Tillträde sker under våren 2016.
    

De nya lokalerna ger banken möjlighet att samla kompetens och specialistfunktioner som idag har placering i andra lokaler i innerstaden och gör det enklare att erbjuda kunderna kvalificerade möten samt seminarier i ett centralt läge.