28 april 2024

Redaktionen

torsdag, 15 oktober 2015 11:40

Skanska investerar 1,1 Mdr i Washington D.C.

alt

I november påbörjar Skanska bygget av 23.000 kvm kontor på 2112 Pennsylvania Avenue, fem kvarter från Vita Huset i Washington D.C.


Skanska investerar cirka 1,1 Mdr kr (126 MUSD) i en ny kontorsfastighet i Washington D.C. i USA. Skanska USA Building utför byggarbetena och inkluderar ett kontraktsvärde om cirka 500 Mkr i orderingången för det fjärde kvartalet 2015.
  

Projektet – 2112 Penn – uppförs på 2112 Pennsylvania Avenue, fem kvarter från Vita Huset, omfattar 11 våningar med 23.000 kvm kontor samt cirka 900 kvm detaljhandel på bottenvåningen. Målsättningen är att uppnå certifiering Gold enligt LEED.
    

Byggnaden, med vågformig glasfasad formgivem av Gensler, kommer även att innehålla spa och fitness-faciliteter och en högklassig takterrass med utsikt över Georgetown, the National Cathedral, U.S. Capitol och Washington Monument. Byggarbetet inleds i november och beräknas vara slutfört under det första kvartalet 2018.

onsdag, 14 oktober 2015 18:28

Skanska gör nedskrivningar i USA

alt
Johan Karlström, vd för Skanska.

 

Skanska meddelade igår att resultatet i det tredje kvartalet belastas med 630 Mkr på grund av förluster i verksamheten i USA. För helåret 2015 beräknas rörelseresultatet för hela Skanskakoncernen uppgå till 5,5-6,0 Mdr kr.

 

Cirka 470 Mkr av nedskrivningarna relaterar till USA Civil och 160 Mkr i USA Building. Merparten av nedskrivningarna härrör ur sex projekt och de huvudsakliga orsakerna är designförändringar av kunden samt lägre än förväntad produktivitet. Skanskas policy är att redovisa total bedömd kostnad för färdigställande medan intäkter från ändrings-, tilläggskontrakt eller andra kostnadsökningar inte redovisas förrän kunden har godkänt dem. Efter nedskrivningarna beräknas rörelseresultatet i tredje kvartalet 2015 uppgå till cirka 900 Mkr för koncernen.

 

Under gårdagens börsdag sjönk Skanskas aktiekurs med nära 9 procent till 159,40 kr som senast betalt. TM

onsdag, 14 oktober 2015 18:23

Hemfosa investerar 200 Mkr i Norge

alt
Gardermoen Campus, som ligger i nära anslutning till Oslos flygplats Gardermoen, ska på sikt utgöra en betydande kompetenspark inom hälsa och vård och omfatta verksamheter inom forskning och utbildning, kontor, butiker, restauranger och service.

 

alt

Simon Venemyr Ottersland, COO Hemfosa Norge och Lars Thagesson, COO för Hemfosa.

 

Hemfosa har tecknat avtal om utveckling av ett lokalmedicinskt center, ett så kallat Helsehus, vid Gardermoen nära Oslo, i direkt anslutning till det specialistsjukhus som bolaget nyligen byggstartade. Därmed förstärker Hemfosa sin position i Norge som en kraftfull aktör inom samhällsfastigheter.

 

Kontraktet för Helsehuset har tecknats med Ullensaker kommun via Hemfosas joint venture Gardermoen Campus Utvikling, GCU, som ägs av Hemfosa och Aspelin Ramm Eiendom där Hemfosas ägarandel uppgår till 65 procent. Helsehuset ska bland annat ska erbjuda vård för invånare i fyra närliggande kommuner. Hemfosas del av det aktuella projekt uppgår till cirka 200 Mkr.

 

Ett 30-årigt hyresavtal som innefattar drift och underhåll är tecknat med Ullensaker kommun avseende drygt hälften av den totala projektytan om 7.826 kvm. Förhandlingar för övriga ytor i fastigheten pågår. Byggstart är planerad till våren med färdigställande beräknat till januari 2018.

 

– Att Hemfosa valts ut som fastighetsutvecklare för ännu ett projekt i detta expansiva område visar att vi har etablerat en stark position inom samhällsfastigheter i Norge och vi ser goda möjligheter att fortsätta växa både genom förvärv och fler utvecklingsprojekt i landet, säger Lars Thagesson, COO för Hemfosa och ansvarig för projektet från Hemfosas sida tillsammans med Simon Venemyr Ottersland, COO Hemfosa Norge.

 

– Vi tror att samlokalisering av hälso- och vårdtjänster skapar en bra miljö och effektiv drift. Att denna fastighet uppförs vägg i vägg med det specialistsjukhus för hjärt- och lungsjukvård som vi har börjat bygga, innebär tydliga fördelar för hyresgästen. Projektet ger även stärkta förutsättningar för oss att fortsatta expandera inom detta spännande campusområde, säger Gunnar Oveland, projektansvarig i GCU.

 

Hemfosas ägarandel av Gardermoen Campus Utvikling (GCU) uppgår till 65 procent och Aspelin Ramm 35 procent. GCU klassificeras som ett joint venture då aktieägaravtal styr en likvärdig beslutanderätt i projekten för båda parter.

onsdag, 14 oktober 2015 18:19

Niras breddar och växer i väst

alt

Ingela Johansson, affärsområdeschef CRES och Markus Davelid, vd för Niras.

 

Niras Sweden AB fortsätter sin expansion och förvärvar FM Konsulterna AB – en affär som ska bidra till att Niras kan erbjuda befintliga och nya kunder strategisk rådgivning och projektledning för hela FM- och lokalförsörjningsområdet, med ökad bredd, kompetens och erfarenhet. Samtidigt stärker Niras närvaron på Göteborgsmarknaden och skapar en stabil plattform för Niras fortsatta utveckling i västra Sverige.

 

– Genom detta förvärv fortsätter Niras vara Sveriges ledande aktör inom hela tjänsteområdet lokalförsörjning och Facility Management. Området är strategiskt viktigt för Niras och ger en större möjlighet till ökad kundnytta genom att kombinera kunskapen så att lokalförsörjningen och FM-frågorna kan effektiviseras för våra kunder, säger Ingela Johansson, affärsområdeschef CRES (Corporate Real Estate Services).

 

Genom FM Konsulternas erbjudande till kunder inom kommun och industri tillförs Niras dessutom en intressant målgrupp även för Niras befintliga tjänster.

 

– Jag ser mycket fram emot de nya utvecklingsmöjligheter detta ger för en ökad bredd för Niras tjänsteleverans i samhällsbyggnadssektorn, säger Markus Davelid, vd för Niras.

onsdag, 14 oktober 2015 18:17

Granen anlitar Savills

alt

Carl Sandin, ekonomichef på Granen Fastighetsutveckling AB.

 

Granen Fastighetsutveckling AB har tecknat avtal med Savills för den ekonomiska förvaltningen av Granens fastighetsbestånd.


Avtalet, som gäller från årsskiftet och initialt två år framöver, omfattar i nuläget 100 fastigheter fördelade på 44 bolag. Savills team för Granen kommer att bestå av cirka sex personer.

 

– Efter att ha genomfört en omfattande upphandlings- och utvärderingsprocess föll vårt val på Savills. Det som vägde över till Savills fördel var flera faktorer, främst deras utvecklade tekniska plattform, ledningssystem med rutiner och processer samt närheten till oss som kund, säger Carl Sandin, ekonomichef på Granen Fastighetsutveckling AB.

 

Granens ambition är att fastighetsbeståndet ska fortsätta att växa under de närmaste åren.

onsdag, 14 oktober 2015 18:09

Willgård och Broman till Sernekes styrelse

alt

                                                                                                                

Inför stundande börsnotering förstärker Serneke sin styrelse med två nya ledamöter. Tidigare i höstas valdes Kristina Willgård (bilden t v) in och nu föreslås Mari Broman (bilden t h) som ny styrelseledamot.

 

Kristina Willgård är sedan 2010 ekonomidirektör på börsnoterade Addtech AB och hon har tidigare haft liknande positioner inom bland annat Ericsson.         

 

Mari Broman kommer senast från Riksbyggen där hon har haft ett flertal ledande befattningar sedan 2001, senast som vice vd under åren 2006-2014. Hon har bland annat har varit styrelseledamot i Oslo-noterade AF-gruppen, och styrelseordförande för Chalmersfastigheter.

tisdag, 13 oktober 2015 18:02

Succé för Diligentias The Corner House

alt

Marknadsföringen av The Corner House har till stor del skett via sociala medier och kvittot på den höga efterfrågan kom redan på visningsdagen i början av maj. Lägenheterna såldes av Eklund Stockholm New York.

 

I maj var det VIP-visning av lägenheterna i Diligentias The Corner House på Adolf Fredriks Kyrkogata 3 i centrala Stockholm. Redan under visningsdagen såldes 39 av de 52 lägenheterna och idag är huset slutsålt och de nya köparna flyttar in till årsskiftet.

 

– Intresset har varit stort redan från lanseringen och vi ser fram emot att färdigställa The Corner House och därmed ge våra köpare något alldeles extra vad gäller livskvalitet i deras boende och inredningsdesign signerad Paris Forino, säger Bo Jansson, fastighetschef för bostäder och köpcentrum på Diligentia.

 

Han fortsätter:
– Vi kommer fortsätta att utveckla vårt bostadsbestånd och det positiva resultatet av The Corner House som vår första nybyggnation av bostadsrätter banar vägen för liknande framtida projekt och vi kan också tänka oss att mixa hyresrätter och bostadsrätter där marknaden tillåter.

tisdag, 13 oktober 2015 17:58

In3prenör blir medlem i SGBC

alt

Mats Kimby, vd för In3prenör.

 

Hållbarhetsfrågor är en central del i byggföretagets In3prenörs arbete. Nu manifesteras detta genom att företaget blir medlem i Sweden Green Building Council, SBGC.

 

– Vi har sedan lång tid arbetat med hållbarhetsfrågan under hela byggprocessen och vår verksamhet genomsyras av hållbarhetsarbete ur såväl miljömässigt och ekonomiskt som socialt perspektiv. Som en naturlig del av vårt arbete tar vi nu nästa steg och blir medlem i SGBC. Genom medlemskapet arbetar vi på att In3prenör ska bli en aktiv aktör i branschens utveckling, säger vd Mats Kimby.

 

In3prenör har sedan ett antal år framgångsrikt medverkat i genomförande av miljöprojekt certifierade enligt Miljöbyggnad åt fastighetsägare såsom Fabege, Jernhusen, Akademiska Hus och Stockholms Hamnar.

tisdag, 13 oktober 2015 17:55

Serneke förstärker med Rickard Edlund

alt

                                                                                                

Serneke har rekryterat Rickard Edlund (bilden) som projektutvecklare för affärsområde projektutveckling. Han kommer närmast från Veidekke och kommer att arbeta med ackvisition, vilket innebär att han är delaktig i förvärven och projekten på ett tidigt stadium. Projektutveckling har flera intressanta projekt som behöver planeras och projekteras.

 

– Vi är mycket glada att Rickard har valt att ansluta sig till vårt gäng. Den breda kompetens och långa erfarenhet han tar med sig till oss kommer att komplettera vår organisation på ett bra sätt och tillföra mycket värde i våra projekt, säger Patrik Lindström, vd Serneke projektutveckling.

alt
Heimstadens förvärv i Lund avser 157 bostäder i sex byggnader uppförda mellan år 2003 och 2006.

 

Heimstaden AB har skrivit ett avtal om köp av 157 bostadslägenheter i Lund. Den förvärvade fastigheten omfattar en totalyta om 11.200 kvm, och består av sex byggnader uppförda 2003 respektive 2006. Tillträdet är planerat till den 16 november 2015.

 

Säljare är ett mindre privat bolag och Fastighetsaktien skattar värdet på försäljningen till drygt 300 Mkr. Catella Corporate Finance i Malmö har varit säljarens rådgivare.

 

Heimstaden är idag ett av Sveriges största bostadsbolag med verksamhet i Sverige och Danmark. För närvarande ingår cirka 7.800 lägenheter i bolagets egenägda bestånd.

 

Heimstaden förvaltar även bostadskoncernen Nordhalla Fastigheter AB, som delägs tillsammans med Alecta samt Ericsson och Sandviks pensionsstiftelser. Nordhalla Fastigheter AB äger för närvarande cirka 7.200 lägenheter i Sverige. Heimstaden ingår i den Norska bostadskoncernen Fredensborg AS som totalt äger cirka 11.900 lägenheter i Sverige, Norge och Danmark.