28 april 2024

Redaktionen

tisdag, 20 oktober 2015 17:13

Kungsleden växer starkt

alt
Biljana Pehrsson, vd för Kungsleden.


Under årets första nio månader har Kungsleden optimerat sin organisation och expanderat sin portfölj. En ny och plattare organisation har implementerats och förvaltningen har förstärkts med nya marknadsområdeschefer, förvaltare och uthyrare. Befintliga klusterområden har förstärkts och prioriterade utvecklingsprojekt har drivits vidare. Dessutom tecknades flera nya stora hyresavtal, till exempel det nu senast tecknade hyresavtalet med Regus i fastigheten Kista One. Årets stora händelse inträffade dock helt nyligen, efter delårsperiodens utgång, då Kungsleden gjorde klart med ett förvärv om 3 Mdr på Gärdet-Frihamnen och i Hammaby Sjöstad, Stockholm.

 

Kungsledens niomånadersvinst efter skatt ökade till 1.215 Mkr (-1.157), motsvarande 6,67 kr per aktie, där ökningen främst förklarades av en lägre skatt om -378 Mkr (-1.821) till följd av en skattedom under fjolåret, och av orealiserade värdeförändringar på fastigheter om 856 Mkr (408), efter fortsatt sänkta avkastningskrav. Förvaltningsresultatet förbättrades med 13 procent och till 651 Mkr (575), motsvarande 3,57 kronor (4,81) per aktie. Hyresintäkten minskade med 0,8 procent till 1.655 Mkr (1.669) och driftnettot sjönk till 1.104 Mkr (1.152).

 

Under perioden köpte Kungsleden fastigheter för totalt 2,8 Mdr kr, bland annat Keflavik 1 i Kista om 25.000 kvm för 750 Mkr, och avyttrade icke-strategiska fastigheter för 0,6 Mdr. Den 30 september bokades portföljen till 24,3 Mdr kr (19,6 vid årsskiftet).  De räntebärande skulderna ökade till 14,0 Mdr kr (11,7) och finansierades med en snittränta om 3,0 procent – en nedgång med 2,0 procentenheter sedan årsskiftet. Det egna kapitalet ökade till 10,0 Mdr (9,1), vilket motsvarade en soliditet om 38,8 procent (39,5).
    

Fastigheterna i Kungsledens senaste storförvärv i Stockholm tillträds den 1 december och då kommer bolagets totala fastighetsbestånd att uppgå till 27 Mdr kr.

 

Marknaden mottog rapporten väl och Kungsleden-aktien steg under gårdagens med 2,5 procent till 62 kr som senast betalt. LE


   

tisdag, 20 oktober 2015 16:58

Hilmersson, ny vd för Framtiden

alt

                                                                                                        
Styrelsen för Förvaltnings AB Framtiden (Framtiden) har beslutat att utse Mariette Hilmersson (bilden) till vd för bolaget. Rekryteringsprocessen har pågått sedan augusti med flera sökande och styrelsen är övertygad om att Hilmersson är den som har rätt förutsättningar för att driva bolaget mot den nya målbild som styrelsen lagt fast.
    

Mariette Hilmersson är fastighetsjurist och har 17 års erfarenhet av fastighetsfrågor i olika chefsbefattningar främst inom Göteborgs Stad. Hon har sedan bolagsstämman i mars innehaft rollen som tillförordnad vd i Framtiden.

 

– Framtiden har stora utmaningar men också möjligheter framför sig. Vi ska vara i framkant när det gäller stadens utveckling av nya bostäder men vi ska också förvalta och utveckla våra befintliga bostäder. Det handlar om att bygga energisnålt och att välja kostnadseffektiva bygg- och underhållsmetoder. Vi vill ta aktiv del i att bygga bort bostadsbristen på ett sätt som främjar integration. Jag ser fram emot uppdraget att tillsammans med övriga i koncernen få förverkliga de mål som styrelsen och Göteborgs Stad ställer på oss i Framtiden, säger Mariette Hilmersson.

tisdag, 20 oktober 2015 16:54

Akademiska Hus rekryterar Wettermark

alt

                                                                         

Ingela O Wettermark (bilden) har tillträtt som fastighetsutvecklare för Akademiska Hus region Stockholm. Hon kom närmast från en tjänsten som projektgenomförandechef på Vasakronan i Stockholm och hon arbetade dessförinnan på Newsec.
    

Som fastighetsutvecklare på Akademiska Hus ska Wettermark bland annat ansvara för KI Campus – Akademiska Hus bidrag till utveckling av en helt ny stadsdel och ett världsledande Life Science-område i Hagastaden.

alt

Trikåfabriken 9 Illustration: Tengbom


Tengbom har vunnit Fabeges tävling om att gestalta den planerade ombyggnationen av kontorsbyggnaden Trikåfabriken 9 i Hammarby Sjöstad, Stockholm. Den föreslagna byggnaden om totalt cirka 20.000 kvm blir en del i stadsdelens hittills relativt orörda industrikvarter som inom de närmsta åren står inför en omfattande omvandling. Med bland annat medvetna och karaktärsstarka materialval och en flexibel planlösning har Tengbom tagit fram ett förslag med höga miljöambitioner som både harmoniserar med befintlig bebyggelse och sätter en ny årsring i kvarteret.

 

Trikåfabriken 9 består i dag av tre olika byggnader som i Tengboms förslag omgestaltas till en enhetlig funktionell kontorsbyggnad. Förslaget innefattar renovering av befintliga lokaler, vilka till vissa delar byggs på och till. Den befintliga utomhusgården ska enligt förslaget glasas in och de i dag utspridda entréerna ersätts med två nya som med strategiska placeringar samlar flödena och skapar en naturlig mötesplats i byggnaden. Med nya uppglasade öppningar skapas transparens i entréplanet.
    

– Vi är mycket stolta över att Fabege väljer att gå vidare med Tengboms förslag. För oss har det varit viktigt att med rena arkitektoniska uttryck presentera ett förslag som både bevarar och samtidigt förstärker byggnadens befintliga kvalitet och industriella karaktär, säger Helena Hemminger, arkitekt SAR/MSA och tävlingsledare på Tengbom.
    

Tävlingen initierades av Fabege i våras och efter en prekvalificeringsprocess valdes Tengbom tillsammans med tre andra arkitektkontor ut för att ta fram förslag på hur den befintliga byggnaden skulle kunna utvecklas och förbättras.
    

– Tengbom har levererat ett spännande och kreativt bidrag med hög måluppfyllnad som stärker vår övergripande vision för Hammarby Sjöstad som en attraktiv plats för idéburna företag. De har varit lyhörda för våra önskemål kring både flöden och att skapa levande bottenvåningar och vi ser verkligen fram emot att ta nästa steg i projektet, säger Anders Sävelin, fastighetschef Fabege.

tisdag, 20 oktober 2015 12:39

Catena lägger bud på Tribona

alt

Catena, med ordförande Henry Klotz och vd Gustaf Hermelin, lägger bud på Tribona.


Catena har köpt Klöverns samtliga nära 14,4 miljoner aktier i Tribona för 42 kr per aktie kontant, totalt 603,9 Mkr. Samtidigt har Catena lämnat ett offentligt uppköpserbjudande till övriga aktieägare i Tribona om att förvärva samtliga återstående aktier. Ett antal större minoritetsägare, som gemensamt representerar cirka 32,5 procent av aktiekapitalet, har förbundit sig att acceptera erbjudandet. Detta innebär att Catena säkerställt cirka 62 procent av aktierna i Tribona. Budet värderar Tribona till cirka 2.133 Mkr.
    

Catena erbjuder även Tribonas övriga aktieägare 42 kr per aktie kontant. För de aktieägare som har 1.000 Tribona-aktier erbjuds även ett bytesalternativ: Detta innebär att för varje 1.000 befintliga aktier i Tribona erbjuds aktieägarna erhålla 375 nyemitterade aktier i Catena.    Bytesalternativet ger ett budvärde om 45 kr per aktie, baserat på stängningskursen för Catenas aktie den 19 oktober. Detta innebär en premie om 17,2 procent i förhållande till Tribonas stängningskurs den 19 oktober och 16,0 procent i förhållande till genomsnittlig volymviktad kurs de senaste 30 handelsdagarna. Premien för kontantalternativet beräknas till 9,4 procent respektive 8,2 procent.
    

– Förvärvet av Tribona drivs av både industriell och finansiell logik, och därigenom skapas ett ledande fastighetsbolag inom logistik- och lagerfastigheter med starkt kassaflöde och goda möjligheter till fortsatt expansion, säger Henry Klotz, styrelseordförande i Catena.
    

– Den nya koncernen får ett fastighetsbestånd om 83 fastigheter med ett fastighetsvärde om cirka 10 Mdr kr. Fastighetsbeståndet får en bra geografisk spridning kring viktiga logistiknav och storstadsregioner. Ett större bestånd förbättrar möjligheterna till rationell förvaltning, säger Gustaf Hermelin, vd för  Catena.
    

Han fortsätter:
– Antalet hyresgäster ökar och bolaget tillförs flera nya viktiga kunder samt målgrupper. Skapandet av ett av Sveriges största fastighetsbolag inom logistik- och lagerfastigheter och ökningen av antalet aktieägare bedöms även förbättra förutsättningarna att attrahera nya investerare och hyresgäster, samt bedöms förbättra likviditeten i Catenas aktier, vilket skapar mervärde för aktieägarna i såväl Catena som Tribona.

 

Den 18 september lämnade Corem Property Group ett bud till aktieägarna i Tribona om 42 kr kontant per aktie i Tribona för 50 procent av antalet aktier och cirka 0,243 nya preferensaktier i Corem per aktie i Tribona för resterande 50 procent av antalet aktier. Samma dag rekommenderade Tribonas budkommitté, bestående av styrelseledamöterna Mats-Olof Ljungquist, Malin Rylander-Leijon och Anneli Jansson enhälligt att inte acceptera Corems erbjudande, då villkoren inte ansågs återspegla Tribonas framtida potential. Budkommittén noterade därutöver en osäkerhet vad avsåg det värde som kan realiseras vid en försäljning av preferensaktier i Corem.
    

Kommittén ska så snart som möjligt offentliggöra sin uppfattning om Catenas bud, som både innehåller ett rent kontantalternativ och ett bytesalternativ, som ger möjlighet att ta del av den framtida utvecklingen i Tribona och Catena, samt eventuella framtida synergier.
    

Catena ska offentliggöra en erbjudandehandling kring den 1 december, och acceptperioden beräknas löpa mellan den 2 december och den 23 december.

 

Vid halvårsskiftet bestod Catenas fastighetsbestånd av 47 fastigheter i mellersta och södra Sverige med en total uthyrbar area om drygt 735.000 kvm och ett värde om drygt 4,8 Mdr kr. Den 30 september hade Tribona 36 fastigheter, varav 35 i Sverige och en i Danmark, med ett värde om cirka 5,2 Mdr kr.
   

måndag, 19 oktober 2015 19:06

Niras anställer fler medarbetare

 

alt

                                                                                                                        

Niras affärsområde Property Consultants med verksamhet i Stockholm, Malmö, Göteborg och Norrköping välkomnar flera nya medarbetare.

 

Carmen Donrell (bilden t v) började den 1 oktober som teamledare på kontoret i Göteborg och hon kommer närmast från en tjänst som gruppledare hos WSP.

 

På kontoret i Malmö har Peter Plaschke (bilden i mitten) börjat. Han har flera års erfarenhet av projekt- och installationsledning senast från Forsen Projekt och dessförinnan ByggFast Projekt.

 

I november börjar Ellen Karlsdotter (bilden t h) på kontoret i Stockholm. Hon är utbildad civilingenjör inom samhällsbyggnad och arbetar idag som konstruktör hos Sweco Structures i Stockholm.

måndag, 19 oktober 2015 19:01

Wihlborgs hyr ut till VA SYD

alt

Kv Väktaren 3. Foto: Felix Gerlach

 

Wihlborgs har tecknat hyresavtal med VA SYD, som levererar dricksvatten, renar avloppsvatten och har hand om avfallshantering i sydvästra Skåne. Avtalet omfattar cirka 4.000 kvm i kv Väktaren 3 intill Centralstationen i Malmö. Inflyttning sker under hösten 2016.

 

– Vi är glada och stolta över att VA SYD har valt Wihlborgs som hyresvärd när de nu flyttar sin verksamhet till modernare, ändamålsenliga lokaler. Vi har precis färdigställt en ombyggnad till Deloitte och fortsätter nu att modernisera huset. Läget är väldigt attraktivt intill Anna Linds plats och med nedgång till Citytunneln precis utanför fastigheten, säger Anders Jarl, vd för Wihlborgs.

alt

Subway, ChopChop och PizzaHut utgör en del av Gränbystadens restaurangutbud.

 

Atrium Ljungbergs utveckling och fortsatta expansion av Gränbystaden, Uppsalas andra stadskärna, tar nya steg framåt. Den 21 oktober öppnar City Gross, Apotek Hjärtat och frisörsalongen The Corner.

 

De nya delarna av Gränbystaden har utvecklats snabbt sedan öppningen av McDonalds hösten 2013. Handelsplatsen har ett starkt restaurangutbud i form av Pizza Hut, Chop Chop och Subway. Våren 2015 slog även Blomsterlandet upp portarna. Expansionen fortsätter nu med fler butiker och restauranger.

 

– I och med invigningen av City Gross är en viktig pusselbit på plats i Gränbystaden, som kommer att bli en av Sveriges starkaste mötesplatser och handelsområden. En ny stadskärna håller på att ta form i en av de mest expansiva delarna av Uppsala, säger Daniel Kvant Suber, affärsutvecklare på Atrium Ljungberg.

 

Vid årsskiftet öppnar Barnens Land och ett lekland på övre plan i samma hus som City Gross. Senare under våren öppnar dessutom ÖoB, Arken Zoo, Taco Bar, Ciao Victoria och Sushi of Sweden. Detta kommer att ske i samband med att det nya torget och en temalekpark invigs.

måndag, 19 oktober 2015 18:41

KIAB köper torg i Uppsala

alt

Närcentrumet Heidenstams torg i Uppsala är fullt uthyrt.

 

S.A Properties, ägt av Serdar Aydin, säljer närcentrumet Heidenstams torg i Löten i norra Uppsala till familjeägda KIAB Fastigheter, som i och med förvärvet gör sitt inträde på Uppsalamarknaden.

 

När S.A Properties förvärvade fastigheten, som totalt omfattar 12.100 kvm och har en

byggnadsarea om 4.600 kvm,  var vakansgraden 50 procent. Sedan dess har fastigheten renoverats och vakanserna hyrts ut, bland annat till en vårdcentral, ett apotek och ett gym. Största hyresgästerna är ICA, Aleris och Nordic Wellness.

 

Köparen KIAB har avsikt att fortsätta att förvalta fastigheten samt utreda en eventuell förädling mot bostäder.

 

Nordier agerade rådgivare till säljaren, Falkenborn Advokatbyrå agerade legal rådgivare till säljaren och Skierfe Advokatfirma agerade legal rådgivare till köparen.

alt

Ann-Margarethe Livh, ordförande, och Håkan Siggelin projektutvecklingschef för Familjebostäder i Stockholm.


Familjebostäder i Stockholm har nyligen säkrat markanvisningar för tre projekt och totalt 625 hyresrätter. Projekten är Lådkameran Bandhagen (cirka 200 hyresrätter, prel. byggstart 2017), Algoritmen Hagastaden (cirka 150 hyresrätter, prel. byggstart 2017) samt Länsmannen Enskede Gård (cirka 175 hyresrätter och 100 studentlägenheter, prel. byggstart 2018).
    

– Det är glädjande att Familjebostäder är delaktigt i utvecklingen av både nya stadsdelar som Hagastaden och äldre som Enskede Gård. Stockholm är i stort behov av nya hyresrätter över hela staden, säger Ann-Margarethe Livh (V), ordförande i Familjebostäder.
    

– Vi är glada över möjligheten att planera för allmännyttiga hyresrätter i Hagastaden som ju är ett av stadens stora stadsutvecklingsområden. Vid sidan av de cirka 150 hyresrätter ska vi även planera för två förskolor och en gruppbostad, säger Håkan Siggelin, projektutvecklingschef, Familjebostäder.
    

Markanvisningarna i oktober kompletterar de tidigare fyra markanvisningarna som bolaget erhållit under året.


Sammantaget för 2015 har bolaget via markanvisningsförfarande säkrat byggbar mark för cirka 1.036 nya bostäder och därutöver tillkommer byggrätter via ett förvärv i Årstaberg om cirka 220 nya bostäder.
    

– När allmännyttan nu ska fördubbla sitt bostadsbyggande är det oerhört viktigt att bolagen får de markanvisningar som behövs för nå upp till målet. Jag är väldigt glad att Familjebostäder i år har fått byggrätter för 1.256 nya bostäder, säger Ann-Margarethe Livh.