29 april 2024

Redaktionen

torsdag, 18 februari 2016 11:15

AMF Fastigheter rekryterar Annelie Gullström

alt

                                                                                                              
AMF Fastigheter har rekryterat Annelie Gullström (bilden) till en nyinrättad roll som affärsutvecklingschef med uppdraget att driva bolagets affärsutveckling. Hon har bred erfarenhet och kompetens inom digital strategi och transformation och kommer närmast från rollen som chef för digitala strategier på Vattenfall.
    

– Digitaliseringen har i grunden förändrat hur vi jobbar, handlar, umgås och lever våra liv, och vi har bara sett början på denna utveckling. Jag ser fram emot att tillsammans med mina medarbetare utveckla affärsstrategier och metoder för att kunna möta de snabbt förändrade behoven vi ser hos kunderna, säger Annelie Gullström.

torsdag, 18 februari 2016 11:12

Skanska hyr ut i Sthlm New

alt

Fastigheten 03 i kontorsområdet Sthlm New i Hammarby Sjöstad.


Skanska har hittat två nya hyresgäster det nya kontorsområdet Sthlm New i Hammarby Sjöstad. Polystar, leverantör av telekomtjänster, ska hyra 2.300 kvm, och PR/kommunikationsföretaget Silentium, som kontrakterats på 649 kvm. Båda bolagen planerar flytta in i början av 2017.  Polystar flyttar från Farsta och Silentium från Skanstull.
    

– Vi ville ha en lokal och ett område som mer associerades med high-tech och vår verksamhet. Hammarby Sjöstad har blivit ett populärt område med bra kommunikationer och tillgång till restauranger. Det blir lättare för oss att rekrytera nya talanger till Hammarby Sjöstad, säger Mikael Grill, vd för Polystar Sverige AB.
    

Polystar gör Lantmäteriet sällskap och fastigheten 03 är nu uthyrd till 65 procent. Silentium hyr ett halvt plan i fastigheten Sthlm Seaside.
    

– Lokalen har en tilltalande planlösning och ett oslagbart läge precis vid Hammarbykanalen. Fönstren från golv till tak ut mot vattnet skapar en miljö som inte går att jämföra med många traditionella kontor, säger Eva-Maria Johansson, ekonomichef på Silentium.
    

– Sthlm New har blivit ett attraktivt kontorsområde och efterfrågan på våra lokaler är stor. Både Seaside och Sthlm 03 vänder sig till en kräsen målgrupp som söker nybyggda lokaler med närhet till vattnet, service och Södermalms puls, säger Billy Forsell, som ansvarat för uthyrningarna i Sthlm New.
    

Under året planerar Skanska dessutom att starta Sthlm 01, skyskrapan, som ligger mittemot Sthlm 03 på Hammarby Allé. 

torsdag, 18 februari 2016 11:07

Profi hyr ut 3 400 kvm i InfraCity

alt

Interiör i Infra Business Center.


Profi har hyrt ut aktivitetsbaserade lokaler i InfraCity, Upplands Väsby, till SC Motors AB, moderbolaget för generalagenterna Hyundai, Mitsubishi Motors, Citroën och DS för samlokalisering av sina svenska huvudkontor. Uthyrningen omfattar drygt 3.400 kvm, varav 2.500 kvm kontorsyta, och hyresavtalet löper över fem år med tillträde 1 juni. Etableringen innebär att ytterligare 150 arbetsplatser tillförs i InfraCity och Upplands Väsby kommun.
    

– Det är glädjande att de svenska huvudkontorsverksamheterna för Hyundai, Mitsubishi, Citroën och DS väljer InfraCity som plats för sin gemensamma etablering. Det är tydligt att läget är intressant för internationella företag som bland annat ser tillgänglighet och närheten till Stockholm City och Arlanda som viktiga faktorer, säger Thomas Sipos, vd Profi Fastigheter.
    

InfraCity är beläget vid Bredden utmed E4:an mellan Stockholm och Arlanda, och omfattar närmare 200.000 kvm kontor och handel. Profi Fastigheter förvärvade InfraCity i mars 2013.

onsdag, 17 februari 2016 19:53

BSK satte nytt rekord

alt

                                                                                                                  

Efter fjolårets succé med en rekordomsättning på 79 Mkr (64) fortsätter BSK Arkitekter att utvecklas på bred front. Företaget växer bland annat på bostadssidan och rekryterar ny spetskompetens inom kommersiella fastigheter genom Leo Qvarsebo. Han kommer närmast ifrån Equator Stockholm där han var studioansvarig.

 

Samtidigt fortsätter utvecklingen på bostadssidan. Under hösten rekryterades bland andra Olga Rosell från Sweco Architects, och Anders Lundborg från Ettelva Arkitekter. Rekryteringarna av Janna Winroth, Maria Calogerópulos, Sara Lidh, Johan Ekström och Sigrid Svensson höjde ytterligare BSK Arkitekters bostads- och BIM-kompetens.

 

På bilden ovan syns från vänster: Anders Lundborg, Åsa Landahl, Rasmus Nordenström Jung, Janna Winroth, Denitsa Dineva, Mantas Nainys, Märta Andersson, Martin Nilsland, Olga Rosell, Johan Ekström, Sara Lidh, Leo Qvarsebo och Felicia Lans.

alt

                                                                                                            
André Löfgren (bilden till höger) har utsetts till Senior Vice President Investor Relations på Skanska. Han efterträder Magnus Persson (bilden till vänster) och kommer att rapportera till Peter Wallin, CFO Skanska AB. 


Magnus Persson blir istället ny CFO för Skanska Sverige. Han tillträder den 1 maj och kommer att rapportera till Pierre Olofsson, Business Unit President Skanska Sverige.

onsdag, 17 februari 2016 16:32

Sabel efterträder Pers, som blir vVD

alt

                                                                                                              
Stena Fastigheter har utsett Nils Pers (bilden t v) , för närvarande vd Stena Fastigheter Stockholm, till vice vd för Stena Fastigheters verksamhet i Sverige. I samband med det tillträder P G Sabel (t h), regionchef på Klövern, som ny vd för Stena Fastigheter Stockholm.
    

Nils Pers har varit vd för Stena Fastigheter Stockholm sedan 2009. Efter sommaren tillträder han den helt nyinrättade rollen som vice vd för Stena Fastigheter med ansvar för utvecklingsfrågor och transaktion.
    

För närvarande pågår en omfattande nyproduktion inom Stena Fastigheter, med minst 500 nya lägenheter per år. De närmaste åren har bolaget möjlighet att färdigställa cirka 8.000 lägenheter i attraktiva lägen i regionerna Stockholm, Göteborg och Malmö. Parallellt med det pågår en lång rad energibesparande projekt och betydande upprustning av det befintliga beståndet.
    

– Det händer oerhört mycket i bolaget just nu och genom att förstärka den befintliga organisationen och knyta ny kompetens till bolaget står vi väl rustade inför framtiden, säger Christel Armstrong Darvik, koncernchef Stena Fastigheter.

onsdag, 17 februari 2016 16:27

Kungsleden mot nya mål

alt
Biljana Pehrsson, vd för Kungsleden.


Kungsleden redovisar en ökad vinst efter skatt till 505 Mkr (-659), motsvarande 2,78 kr per aktie. I resultatet ingick orealiserade värdeförändringar för fastigheter med 970 Mkr (930) och för finansiella instrument om 176 Mkr (-427). Dessutom ingick reavinster från fastighetsförsäljningar om 11 Mkr (73) samt vinst om 24 Mkr från försäljning av modulhustillverkaren Nordic Modular Group. Förvaltningsresultatet förbättrades med 32 procent och till 966 Mkr (730), motsvarande 5,31 kr (5,02) per aktie, och inför kommande årsstämma föreslår styrelsen en utdelning om 2,00 kr (1,50) per aktie.
    

Hyresintäkten ökade under året med 6 procent till 2.314 Mkr (2.193) och driftnettot steg till 1.545 Mkr (1 491). Samtidigt förbättrades finansnettot till -473 Mkr (-660).
    

Det har varit ett händelserikt år för Kungsleden med omstruktureringar både av bolagets organisation och fastighetsbestånd. Bland annat har regioncheferna har fått ökat ansvar och genom rekrytering av marknadsområdeschefer och uthyrningschef. När det gäller fastigheterna ligger fokus på större och effektivare förvaltningsenheter på tillväxtmarknaderna Stockholm, Göteborg, Öresund och Västerås.
    

Under året avslutades den sista av de skatteprocesser som Kungsleden har varit inbladat i under de senaste åren. I december mottog bolaget en dom för en transaktion som gjordes år 2007, vilket innebar att bolaget gjorde en reservering och betalning om 1,3 Mdr kr utifrån domen. Sedan år 2013 har Kungsledens resultat, kapital och likviditet belastats av sammanlagt nära 3 Mdr kr i tilläggsskatt för transaktioner genomförda mellan åren 2004–2007.
    

– Vi kan nu inleda nästa kapitel på Kungsledens resa med en större och strukturellt förbättrad fastighetsportfölj, stärkt finansiell ställning och en vässad organisation. Därför har vi tagit fram en ny långsiktig affärsplan med klara operationella mål för de närmaste åren – Kungsleden 2020, säger vd Biljana Pehrsson.
    

Under året köpte Kungsleden för bolaget strategiskt belägna fastigheter för 5,8 Mdr kr, varav drygt hälften i ett stort förvärv från Djurgårdsstadens Fastigheter i Stockholm. Samtidigt sålde bolaget icke-strategiska fastigheter för drygt 0,7 Mdr. Vid årsskiftet värderades portföljen till 27,5 Mdr kr (19,6) med en intjäningskapacitet, uttryckt som driftnetto på 1,7 Mdr kr. I och med detta har bolaget två år före tidtabell lyckats uppnå den fastighetsportfölj som i storlek, intjäning och struktur var målet för år 2017.
    

Skuldportföljen ökade till 17.456 Mkr (11.675) och finansierades till en väsentlig lägre ränta. Genom omstrukturering av ränteswapportföljen, refinansiering och upptagning av nya lån sjönk snitträntan från 5 procent till 2,7 procent. Samtidigt förlängdes upplåningens genomsnittliga löptid till 3,6 år jämfört med 2,6 år vid årets ingång.
    

Det egna kapitalet ökade till 9.333 Mkr (9.102) motsvarande en sänkt soliditet till 33,1 procent (39,5), vilket är inom ramen för det mål som Kungsleden satt att soliditeten ska över tid vara minst 35 procent och ska inte understiga 30 procent.

onsdag, 17 februari 2016 11:17

KLP säljer SAS huvudkontor till Mengus

alt

Åke Larson Byggare uppförde SAS Frösundavik år 1988. Fastigheten har en bruttoarea på cirka 60.000 kvm där 42.000 kvm är uthyrbar. Av arean är 34.000 kvm kontor, resten består av konferens, restaurang och träningsfaciliteter.

 

Mengus köper SAS huvudkontor, fastigheten Solna Haga 2:8, från KLP Kontorsfastigheter AB och etablerar därigenom sin tredje fastighetsfond. Tillträde till fastigheten planeras till april 2016.


KLP köpte Solna Haga 2:8 av Nordisk Renting under hösten 2009 för cirka 975 Mkr. (Köpeskillingen var inte publik). Efter önskan från Mengus förmedlas inte fastighetsvärdet i transaktionen nu heller.

 

Linklaters var rådgivare till Mengus i fastighetsförvärvet medan Vinge var rådgivare beträffande fondetableringen. Cushman & Wakefield och Cederquist har varit rådgivare till KLP.

 

Fastigheten är belägen cirka 7 km norr om Stockholms innerstad, placerad längs E4an mot Arlanda och utgör en del av Kungliga nationalstadsparken. Solna Haga, som uppfördes 1988 av Åke Larsson Byggare, har varit huvudkontor åt SAS sedan dess.

 

SAS lämnade fastigheten för Arlanda i december 2010, men koncernen flyttade tillbaka till Frösunda vid årsskiftet 2014/2015. Idag har SAS fortfarande ett långt hyresavtal för hela fastigheten, men nyttjar endast hälften för egen del, medan återstoden hyrs ut till ett flertal företag, bland annat Schneider och CSC. Hyreskontraktet med SAS löper ut 2023.

 

– Solna Haga är en fantastisk fastighet som vi har varit stolta ägare till sedan vårt förvärv under 2009. Vår uppfattning är att det finns aktörer som har bättre förutsättningar att utveckla fastigheten än vad vi har, och har därför valt att genomföra en försäljning, säger Gunnar Gjørtz, CEO för KLP Eiendom.

 

– Frösundavik har en fantastisk potential. Vi ska fortsätta förädlingen av fastigheten till en attraktiv business park för SAS och övriga hyresgäster med högt ställda krav på service. Läget i Solna är attraktivt och byggnaden är välskött och modern med alla ingredienser för ett slagkraftigt ”all-inclusive-erbjudande” till dynamiska företag, säger Hansi Danroth, Senior Partner på Mengus.

 

– Det är också glädjande att vi genom detta förvärv har etablerat en tredje fond, med ett större utfäst kapital än i de tidigare fonderna, säger Per Niklasson, vd på Mengus. Parallellt med affärsplanen för Frösundavik kommer fonden att utvärdera ytterligare investeringsmöjligheter i kontorsfastigheter i Stockholm. LE

 

onsdag, 17 februari 2016 10:17

NCC expanderar Brunna Logistikpark

alt

Många företag visar intresse för Brunna Logistikpark eftersom det ligger nära Stockholm, särskilt nu när E18 och Kymlingelänken byggs färdigt.


NCC börjar nu bygga den andra miljöcertifierade och energisnåla logistikfastigheten i Brunna i Upplands-Bro kommun. NCC anlägger även nya kommunala gator och cykelväg. Logistikfastigheten är klar i december i år.
    

Brunna Logistikpark växer och skapar utrymme för tillväxt i Upplands-Bro. Första projektet, Hälsobrunnen, blev färdigt i december 2015 och hyresgästerna Edström Logistics samt Svenskt kosttillskott har flyttat in. NCC bygger nu en logistikfastighet till i området, projekt Önskebrunnen.
    

– Det blir en flexibel byggnad på 14.000 kvm med tolv meter takhöjd och stor möjlighet till skräddarsydda lösningar för kunderna. Byggnaden har plats för en till fem hyresgäster med lager, kontor och personalutrymmen, säger Olle Forsberg, regionchef på NCC Property Development.
    

Brunna har de bästa förutsättningarna för lager och logistik. Läget nära Stockholm och alldeles intill E18 gör det lätt för leveranser, kunder och medarbetare att ta sig dit. Det innebär också ett utmärkt skyltläge för den som vill nå de hundratusentals bilar som passerar på E18 varje dag.

tisdag, 16 februari 2016 19:25

Starkt Peab trots nedskrivning

alt

Jesper Göransson, vd Peab.

 

Nedskrivningen av projektet Mall of Scandinavia minskade Peabs omsättning och rörelseresultat med 800 Mkr under fjärde kvartalet ifjol.  Detta bidrog till att helårets operativa nettoomsättning stannade på 44.252 Mkr (43.820), att det operativa rörelseresultatet föll till 1.052 Mkr (1.783) motsvarande en rörelsemarginal om 2,4 procent (4,1). Resultatet från fastighetsförsäljningar uppgick till 32 Mkr (157).

 

Exklusive nedskrivningen förbättrades rörelseresultatet till 1.852 Mkr (1.783) medan rörelsemarginalen var oförändrat 4,1 procent (4,1). Vinsten efter skatt minskade till 798 Mkr (1.027), motsvarande 2,71 kr (3,48) per aktie. Exklusive nedskrivningen ökade vinsten per aktie till 4,82 kr (3,48) och inför årsstämman föreslår styrelsen en ökning av utdelningen till 2,60 kr (2,25) per aktie. Siffror som visar att Peab trots nedskrivningen har ett gott utgångsläge inför 2016.

 

– Året avslutades starkt med förbättringar i flera av våra verksamheter, där bostadsutvecklingen sticker ut tydligast. Orderingången ökade inom samtliga affärsområden. Vår finansiella position fortsätter att stärkas, vilket ger oss goda möjligheter framöver, säger Jesper Göransson, vd för Peab.

 

Orderingången ökade till 37,8 Mdr kr (31,7) och orderstocken värderades vid årets slut till 27,0 Mdr kr (24,9). Bland annat ska Peab bygga nya lokaler för universitetet i norska Tromsø för 577 MNOK och 224 hyresrätter för Uppsalahem. Av den totala orderstocken förväntas 30 procent (23) att produceras efter utgången av 2016 (2015).

 

Under årets fjärde kvartal köpte Peab byggrätter för cirka 700 bostäder i Råsunda. Vidare byggstartade bolaget 2.363 (2.502) egenutvecklade bostäder, medan antalet sålda bostäder minskade till 2.295 (2.871). Vid årets slut uppgick antalet bostäder i produktion till 4.043 (4.034), varav 82 procent (84) var sålda.

 

Totalt uppgick det sysselsatta kapitalet i affärsområdet Projektutveckling till 10.838 Mkr (10.646). Nettoskulden minskade under året till 3.118 Mkr (3.886) och den genomsnittliga räntan i låneportföljen minskade till 2,4 procent (3,0). Det egna kapitalet ökade till 8.076 Mkr (7.997) och soliditeten stärktes till 28,8 procent (28,2).

 

Rapporten gladde marknaden och på gårdagens börs blev aktien en solklar vinnare på vår lista med en uppgång om 4,85 procent till 62,25 kr som senast betalt. LE