19 maj 2024

Redaktionen

torsdag, 03 juni 2021 09:44

Colliers rådgivare åt Foodora Market

 

 

 

 

 


Foodora Market etablerar sig i Göteborg och i Uppsala.

 

 

 

Colliers Leasing har agerat rådgivare åt Foodora Market vid två etableringar, en i Göteborg och en i Uppsala.

I Uppsala har Foodora Market tecknat ett femårigt avtal på en yta om 500 kvm fördelat på kontor och lager. Adressen är Sofielundsgatan 5-7 och fastighetsägare är Setune Fastigheter. I Göteborg flyttar Foodora in i centralt belägna lokaler i Sätila Holdings fastighet på Ekelundsgatan 4.

Pia Carolusson
, Director Leasing, Colliers, säger:
– Genom ett starkt samarbete internt kunde vi effektivt och snabbt presentera två lokaler på två orter för Foodora Market, som stämde väl in på deras kravspecifikation. Vid denna typ av etableringar är det en stor tillgång för oss att vi finns representerade i både Stockholm och Göteborg och har ett väl upparbetat kontaktnät med fastighetsägare på många orter i landet.

Peter Eklund
, Head of Operations Foodora Sverige, säger:
– Vi är ett bolag som arbetar i ett väldigt snabbt tempo och lanseringar av nya butiker sker just nu i rasande fart. Våra etableringar av Foodora Markets har gått smidigt då Colliers förstod våra behov men också strategin, som dessa helt nya butiker i sitt slag har.

 

 

 

 

 


Översikt över Balders bostadsprojekt Hovås Höjd, cirka 11 km söder om Göteborg. Projektet består av 138 bostadsrätter fördelade på fyra punkthus med suterräng. Under de 10 stadsradhusen blir det ett garage. Det ska också byggas ett gemensamt hus för de boende samt ett p-däck i två plan.

 

I konkurrens med flera andra aktörer har Tornstaden fått förtroendet av Balder att ansvara för totalentreprenaden av Hovås Höjd som är ett nytt bostadsprojekt i västra Göteborg. Byggnationen av 138 bostadsrätter, 10 stadsradhus, p-hus samt ett gemensamhetshus startar inom kort. Första inflyttning beräknas ske sommaren 2023. Husen kommer att uppföras enligt Miljöbyggnad Silver.


Byggnads AB Tornstaden har fått förtroendet att ansvara för totalentreprenaden av det spännande bostadsprojektet Hovås Höjd som Balder har utvecklat söder om Göteborg. De 138 bostadsrätterna fördelas på fyra punkthus med suterräng och under de 10 stadsradhusen blir det ett garage. Det ska också byggas ett gemensamt hus för de boende samt ett p-däck i två plan. Bostäderna varierar från 1-5 rok och har stora balkonger eller uteplatser. Byggnationen startar under juni månad och inflyttning för de första lägenheterna planeras till sommaren 2023.

– Det är med stor glädje som vi inom kort kommer starta produktionen av Hovås höjd. Ett projekt väl anpassat efter platsens förutsättningar och ett extremt attraktivt läge med hänförande utsikt över hav och skog. Med tillförsikt påbörjar vi nu den gemensamma resan, tillsammans med Tornstaden, för att förverkliga detta projekt och skapa ett variationsrikt boende för nöjda kunder, säger Lars Carlsson, fastighetsutvecklare för Fastighets AB Balder.

– Vi är mycket glada att vi fått förtroende av Balder i ytterligare ett projekt. Vi har stimulerats av att kunna erbjuda kreativa produktionslösningar för Hovås Höjd, vilka motsvarade Balders krav och önskemål, till ett konkurrenskraftigt pris. Nu ser vi fram emot att få förverkliga detta fina projekt i nära samarbete med Balder, säger Erik Olofsson, vd för Byggnads AB Tornstaden.

 

 

 

 

 


YIT bygger projektet HITAS,  som omfattar 238 hyreslägenheter samt ett parkeringsgarage i utvecklingsområdet Sompasaari, nära Kalasatama i Helsingfors.

 

YIT och Helsingfors stad har undertecknat ett avtal om byggandet av projektet HITAS,  som omfattar hyreslägenheter samt ett parkeringsgarage i utvecklingsområdet Sompasaari, nära Kalasatama i Helsingfors. Det totala värdet på kontraktet är 58 MEUR, cirka 585 Mkr, vilket kommer att redovisas i orderboken för andra kvartalet.

Avtalet gäller för tre bostadsföretag med totalt 238 lägenheter samt ett parkeringsgarage i en nivå under mark.

Byggandet påbörjas i juni 2021 och projektet beräknas vara klart i början av 2024.

YIT är det största finska byggföretaget med cirka 7.400 yrkesverksamma i 10 länder: Finland, Ryssland, Sverige, Norge, Estland, Lettland, Litauen, Tjeckien, Slovakien och Polen. Bolagets intäkter år 2020 var cirka 3,1 miljarder euro, cirka 31,25 Mdr kr.

 

 

 

 

 


Vy över Västerport i Varberg där Serneke ska 40 bostadsrätter. Foto: Bornstein Lyckefors Arkitekter

 

Serneke har tecknat ett markanvisningsavtal med Varbergs kommun för att utveckla och bygga 40 bostadsrätter samt lokaler i den nya stadsdelen Västerport i Varberg. 

I den tidigare industrihamnen i Varberg utvecklas den helt nya stadsdelen Västerport, som på sikt kommer att ge plats åt 2 500 bostäder. I den första etappen, som omfattar 500 nya bostäder, har Serneke tecknat ett markanvisningsavtal om att uppföra 40 bostadsrätter och lokaler, precis intill kajkanten.


– Vi är glada över att ha tecknat ett avtal med kommunen och stolta över att få vara med i utvecklingen av Västerport. En unik stadsdel som kommer att bli en tillgång för stadens alla invånare. Detta blir vårt första egenutvecklade projektet i Varberg och vi ser fram emot att få sätta i gång, säger Jonas Håkansson, affärschef för Serneke.

De 40 lägenheterna, på ett till fyra rum, kommer att bestå av en total bostadsyta på cirka 4.000 kvm, varav cirka 500 kvm är lokaler. På taket byggs en gemensam terrass.

Avtalet har föregåtts av en markanvisningstävling där Arkitekt Bornstein och Lyckefors tillsammans med Serneke lämnade in ett gestaltningsförslag på ”Det levande kvarteret”. Gestaltningen är inspirerad av den närliggande Varbergs fästning och huset kommer att byggas med bland annat rött tegel.

Byggnationen av bostäderna beräknas starta under 2025.

 




Rekryteringen av Ebba Pilo Karth innebär att Forsen får en ny CFO.
– Jag kände till Forsen sedan tidigare och våra värderingar stämmer väl överens. De bygger bokstavligen ett bättre samhälle och det är något jag också brinner för. Jag vill jobba nära affären och styrelsen, säger Ebba Pilo Karth, Forsens nya CFO.



Ebba Pilo Karth börjar på Forsen den 23 augusti 2021 och hon kommer ta plats i Forsens ledningsgrupp.

 

Ebba Pilo Karth kommer närmast från Stena Fastigheter Stockholm, där hon haft rollen som ekonomichef sedan 2018.

– Vi ser med tillförsikt fram emot fortsättningen på året och vår tillväxt. Ebbas erfarenheter är helt rätt för vår fortsatta utveckling och jag är glad över att få en så kompetent ny kollega, säger Bengt Johansson, vd för Forsen.

Ebba Pilo Karth har tidigare även varit CFO på telecom-nätbolaget Skanova och hon har jobbat 10 år med olika controllerroller inom energisektorn, bland annat på Vattenfall. Hon är utbildad civilingenjör från Industriell Ekonomi på KTH och hon har även bott sju år i Berlin i Tyskland där hon studerat och arbetat. Under åren har tre tydliga fokus- och kompetensområden växt fram – digitalisering, affärsnära ekonomistyrning och ett sunt ledarskap, vilket kommer väl till pass då hon kommer att ansvara för ekonomi- och IT-avdelningen.


 

 

 

 

 


En av de ICA-butiker som Cibus köper ligger i Örnsköldsvik.


Cibus Nordic Real Estate har tecknat och avslutat förvärv av fyra fastigheter i Sverige för 4,5 MEUR, cirka 45,4 Mkr. Tre av fastigheterna förvärvas av ICA Fastigheter i en försäljnings- och lease-back-transaktion och en från en privat investerare.

De förvärvade fastigheterna finns i Karlskoga, Nora, Hudiksvall och Örnsköldsvik och de har en uthyrningsbar yta om 4.100 kvm. Fastigheterna är fullt uthyrda, ankarhyresgäst är ICA Sverige och den  genomsnittliga återstående hyrestiden är nära 5 år.

Cibus är ett fastighetsbolag som är noterat på Nasdaq Stockholm Mid Cap. Företagets affärsidé är att förvärva, utveckla och förvalta högkvalitativa fastigheter i Norden med dagliga varuhuskedjor som ankarhyresgäster. Företaget äger för närvarande cirka 300 fastigheter i Norden. De viktigaste hyresgästerna är Kesko, Tokmanni, Coop och S Group.

 




Rekryteringen av Anna Wyn-Jones Frank innebär att Strategisk Arkitektur breddar sin affär med Landskap som ett nytt affärsområde. Det utökade erbjudandet kommer att skapa nya mervärden och möjliggör för fler lösningar i utformningen av hållbara och attraktiva miljöer.



Landskapsarkitekten Anna Wyn-Jones Frank tillträder rollen som affärsområdesansvarig för Landskap på Strategisk Arkitektur i augusti 2021.

 

Strategisk Arkitektur, som i år firar 30 år, kompletterar sina fem affärsområden: Fastighetsutveckling, Handel, Stadsutveckling, Bostad och Interiör Arkitektur med affärsområde Landskap. Tankar om att förstärka företagets redan processtarka erbjudande inom fastighets- och stadsutveckling med kompletterande landskapsanalyser har funnits en längre tid. Marknaden för landskapsarkitektur är stark med växande behov av att tillskapa ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbara miljöer i allt komplexare kontexter.

– Attraktiva och funktionella landskapslösningar innebär värdehöjande mervärden för våra befintliga kunder och öppnar för nya marknader och samarbeten, vilket blir en viktig pusselbit i vår fortsatta utvecklingsresa mot ett starkare Strategisk Arkitektur för framtiden. Vi ser fram emot att ihop med Anna Wyn-Jones Frank utveckla vår affär mot ett affärsområde som kompletterar oss framför allt inom Bostad, Stadsutveckling och Fastighetsutveckling, säger Johanna Munck af Rosenschöld, vd och partner för Strategisk Arkitektur.

Anna Wyn-Jones Fran
k är utbildad Landskapsarkitekt LAR/MSA med senior erfarenhet av ledarskap och affärsutveckling. Hon kommer närmast från rollen som Studiochef Landskap på Tengbom. Dessförinnan har hon bland annat varit affärschef Kulturmiljö, Landskap och Stadsbyggnad på Nyréns Arkitektkontor. Uppdraget på Strategisk Arkitektur blir att starta och utveckla affärsområde Landskap avseende strategi, sälj och kompetensutveckling.

– I dagens komplexa samhällsutveckling, där hållbarhets- och miljöfrågor spelar allt större roll, ser jag fram emot att utveckla och bygga upp landskapskompetensen hos Strategisk Arkitektur. Jag är stolt över förtroendet och att få komplettera ett så starkt arkitektkontor, för att i nära samarbete med kunder och medarbetare arbeta utifrån ett helhetsgrepp i uppdragen, säger Anna Wyn-Jones Frank.




 

 

 

 

 


Atrium Ljungberg hyr ut drygt 2.000 kvm till bioteknikföretaget 10x Genomics  i Life City i Hagastaden i Stockholm.  Nybyggda Life City, om totalt 27.000 kvm, står klart för inflyttning i början av 2022.

 


Atrium Ljungberg har tecknat hyresavtal med bioteknikföretaget 10x Genomics om drygt 2.000 kvm i Life City i Hagastaden.  Nybyggda Life City står klart för inflyttning i början av 2022 och ligger mitt i Hagastaden som utvecklas till ett av världens främsta områden för life science. Cushman & Wakefield har agerat rådgivare till 10x Genomics i processen.


10x Genomics, med huvudkontor i USA, är ett teknikföretag inom life science som bygger produkter för att utforska, förstå och bemästra biologin för att främja människors hälsa. Företagets produkter används av forskare från hela världen, inklusive alla de 100 främsta globala forskningsinstitutionerna. Företaget har drivit ett forskningscenter i Sverige sedan 2018.

– Vi ser verkligen fram emot att flytta in i Life City. Placeringen mitt i Hagastadens life sciencekluster är strategiskt helt rätt för oss. Det ger oss möjlighet att arbeta nära andra företag och organisationer inom forskning och utveckling, säger Michael Schnall-Levin, Senior Vice President of R&D och Founding Scientist på 10x Genomics.

Life City kommer att vara färdigbyggt i början av 2022 med en total uthyrbar area om cirka 27.000 kvm.Bland övriga aktörer i huset finns Academic Work och på bottenvåningen finns konferensytor samt restaurang och matcafé som drivs av framgångsrika K-märkt. Vid ett av Skandinaviens mest visuella lägen, där 200.000 människor passerar varje dag, får Life City en unik placering ovanpå E4:an precis intill några av Sveriges viktigaste aktörer inom life science; Karolinska Institutet, KTH, Nya Karolinska Solna och Stockholms universitet.

– Vi är fantastiskt glada över att hälsa 10x Genomics välkomna till Life City. Vår vision är att Life City ska bli en självklar mötesplats för alla verksamma i Hagastaden. Med sitt centrala läge, bra konferensmöjligheter och en kvalitativ restaurang med höga hållbarhetsambitioner har vi alla förutsättningar för det, säger Désirée Walkenström, affärsstrateg för Atrium Ljungberg.

Life City har hållbarhetscertifierats med BREEAM Excellent och hyresavtalet med 10x Genomics är ett så kallat grönt hyresavtal – en överenskommelse mellan hyresvärd och hyresgäst om gemensamma åtgärder för att behålla eller förbättra lokalens miljömässiga prestanda.

 

 

 

 

 


K-Fastigheter köper en fastighet  med en ICA-butik i centrala Helsingborg. ICA:s kontrakt löper till den 30 juni 2023.
Förväntad byggrätt ovan mark uppgår till cirka 4.800 kvm  BTA, vilket ger cirka 75 lägenheter.

 

K-Fastigheter har ingått avtal med Belebro AB om förvärv av fastigheten Helsingborg Viktoria 22 i Helsingborgs kommun. Detaljplan för fastigheten har vunnit laga kraft och K-Fastigheter avser att bygga cirka 75 lägenheter i koncernens egenutvecklade Lamellhus.

K-Fast Holding AB har ingått avtal om förvärv av fastigheten Helsingborg Viktoria 22 i stadsdelen Tågaborg i norra Helsingborg. På fastigheten finns idag en ICA-butik med hyreskontrakt fram till 30 juni 2023. Underliggande totalt fastighetsvärde uppgår till 28 Mkr. Förväntad bruttoarea (BTA) byggrätt ovan mark uppgår till cirka 4.800 kvm.

– Vi har köpt en fastighet i ett av Helsingborgs mest attraktiva lägen och i en kommun där K-Fastigheter har en stark position. Vi bedömer att intresset är stort för våra lägenheter och vi kommer att bygga ett hus som till fullo utnyttjar fastighetens potential, säger Jacob Karlsson, vd för K-Fast Holding AB.


Förvärvet sker genom en bolagstransaktion och transaktionen finansieras genom befintlig kassa. K-Fastigheter tillträder samtliga aktier i Grundbulten 50459 AB (under namnändring till Helsingborg Viktoria 22 Fastighets AB), ägare till Helsingborg Viktoria 22, per den 1 juli 2021.

 

 

 

 

 


Joakim Alm, vd för ALM Equity.




ALM Equity ingick den 4 maj 2021 en avsiktsförklaring med huvudägarna till Järntorget Byggintressenter AB (”Järntorget”) i syfte att förvärva huvudägarnas aktier i Järntorget. ALM Equity har nu med positivt resultat genomfört due diligence och slutförhandling har skett med huvudägarna.

ALM Equity och huvudägarna till Järntorget har under tisdagen den 1 juni 2021 ingått avtal som innebär att ALM Equity förvärvar 93,33 procent av aktierna i Järntorget till ett värde motsvarande cirka 1,7 Mdr kr för samtliga aktier i Järntorget. I nästa steg kommer ett erbjudande att riktas till resterande ägare med en förväntad anslutningsgrad om 100 procent.

Förvärvet finansieras med en kombination av kapitalmarknadsinstrument och likvida medel. Genom den nyligen genomförda emissionen av preferensaktier har ALM Equity tillförts 342 miljoner kronor. Därtill avser ALM Equity att genomföra en riktad emission av stamaktier till en av huvudägarna om 300 miljoner kronor vilket förutsätter beslut vid extra bolagsstämma i ALM Equity. Utöver detta utvärderas andra kapitalmarknadsinstrument.

Förvärvsavtalet är villkorat av att för förvärvet nödvändig finansiering erhålls, samt att Konkurrensverket beslutar att lämna anmälan om företagskoncentration utan åtgärd. Uppfylls villkoren beräknas tillträde av aktierna i Järntorget ske under andra kvartalet 2021.

Affären bedöms ge en positiv resultateffekt under 2021.


ALM Equity har anlitat Skierfe Advokatbyrå, Skeppsbron Skatt, Megaron Arkitekter samt PwC. Säljarna har anlitat Catella som finansiell rådgivare och Glimstedt som legal rådgivare.



Genom affären kommer ALM Equity-koncernen med ännu större kraft kunna driva utvecklingen i bostadssektorn med fokus på hållbarhet, digitalisering och industriellt byggande. ALM Equitys affärsområden får genom affären möjlighet att ta en ledande position i Stockholms län inom sina respektive områden.

Efter förvärvet kommer ALM Equitys affärsområde Projektutveckling att ha en portfölj med cirka 17.000 byggrätter, varav 3.000 är under produktion, vilket gör affärsområdet till en ledande bostadsutvecklare i Stockholms län.
Affären ökar tillgången till nya byggrätter och kan genom ökade stordriftsfördelar bidra till en rörelsemarginalförstärkning. Järntorget har även en gedigen erfarenhet av att utveckla bostäder till förvaltningsmarknaden och med de nya byggrätterna som tillförs affärsområde Projektutveckling så möjliggörs att portföljen av förvaltningsfastigheter kan växa till en ledande position på bostadsmarknaden i Stockholm.

Genom Järntorgets dotterbolag Bomodul i Bodafors AB kommer ALM Equitys affärsområde Entreprenad kunna integrera ett erbjudande som innehåller egna trämoduler i svenskt trä och därigenom öka industrialiseringsgraden och det hållbara byggandet.

– Att förvärva bolag och utveckla verksamheter är vår kärnverksamhet. Det är inte ofta det uppstår en sådan möjlighet att förvärva ett så välskött bolag med kompetenta medarbetare på alla nivåer. Due dilligence processen har bekräftat det goda rykte och det intryck jag hade av bolaget redan från början. Förvärvet av Järntorget möjliggör att våra affärsområden tar en ledande position på bostadsmarknaden i Stockholm inom de områden de verkar. Nu har vi optimala förutsättningar för att ytterligare skruva upp takten under hösten, säger Joakim Alm, vd för ALM Equity.

Järntorgets verksamheter integreras med ALM Equitys affärsområde Projektutveckling respektive Entreprenad. Personalen kommer att ingå i dessa affärsområden och kommer också att omfattas av det incitamentsprogram som beslutades vid ALM Equitys årsstämma. Varumärkena Järntorget, Bomodul och Abacus kommer att kvarstå.

Järntorget är ett familjeägt bostadsutvecklingsföretag med god lönsamhet. Med 30 års erfarenhet av att leda och ansvara för bostadsutvecklingens samtliga faser har bolaget vuxit till en ledande bostadsutvecklare i Storstockholm.

Järntorgets verksamhet omfattar värdekedjans samtliga delar och bolaget utvecklar bostäder för både privatmarknaden och för fastighetsägare. Produktion sker antingen genom den egenägda modulfabriken för trähus eller via bolagets Byggverksamhet. Verksamheten har sedan starten präglats av långsiktig lönsamhet, kostnadsstyrning och stort hållbarhetsfokus där bland annat Svanenmärkning ingår.

Bolaget har över tid startat cirka 400 bostäder per år och byggrättsportföljen omfattar drygt 3 .800 byggrätter inkluderande de 775 som är i produktion. Koncernen Järntorget har cirka 70 anställda och förutom Järntorget så ingår även varumärkena Abacus och Bomodul i koncernen.