7 maj 2024

Redaktionen

 

 

 

 

 


Med den nya detaljplanen för Logistikposition Sunnan, utanför Malmö kan Catena erbjuda ytterligare 110.000 kvm mark på bästa skyltläge alldeles invid motorvägen.

 

 

Den detaljplan som antogs i höstas har vunnit laga kraft innebär att Catena fortsätter att utveckla Logistikposition Sunnanå utanför Malmö för fler som vill etablera sig på området.

Utanför Malmö, i Burlövs kommun, ligger Logistikposition Sunnanå på bästa läge med direkt avfart till riksväg 11 och endast 300 meter till avfarten från E6/E20. Området har snabbt etablerat sig som ett centralt logistiknav för skandinaviska varuflöden. På området har Catena sedan 2016 uppfört cirka 80.000 kvm logistikyta, bland andra har DHL valt att förlägga terminalverksamhet här.

Med den nya detaljplanen kan Catena erbjuda ytterligare 110.000 kvm mark på bästa skyltläge alldeles invid motorvägen. Där har Catena en byggrätt och avser bygga ytterligare, effektiva och hållbara logistikanläggningar om cirka 55.000 kvm. Catena kommer att miljöcertifiera anläggningarna och ambitionen är att skapa nära-nollenergibyggnader där man genom ett holistiskt synsätt tar hänsyn till alla delar av processen för att hitta lösningar som håller över tid.

– För medvetna logistikaktörer är Logistikposition Sunnanå ett självklart val. Vi upplever ett stort efterfrågetryck och ser nu mycket fram emot att komma i gång med den fortsatta utvecklingen av området för att kunna välkomna ännu fler intressenter, berättar Fredrik Renå, regionchef för Malmö på Catena.

Catena ställer höga krav på arkitektonisk utformning och ser stora möjligheter till att hitta moderna och smarta lösningar som gör de nya anläggningarna på Logistikposition Sunnanå både tilltalande och genomtänkta.

– Vårt synsätt är att en logistikanläggning inte bara är till för att hantera varor och gods det är också en arbetsplats där människor ska trivas, slår Fredrik Renå fast.







 






 

 

 

 

 


Fredrik Hemborg, affärsenhetschef för Bonava Sverige.

 

 

Bonava har ingått avtal om förvärv av 29 byggrätter för småhus i Ältadalen, Nacka, Stockholm, av Ikano Bostad. De förvärvade byggrätterna innehar detaljplan och Bonava avser att produktionsstarta projektet senast under det andra kvartalet 2022 med inflyttning och resultatavräkning under det tredje kvartalet 2023. Bonava tillträder fastigheten preliminärt under det fjärde kvartalet 2021.

– Efterfrågan på enfamiljshus är stor och under den gångna årets pandemi har det stärkts ytterligare. Vi är glada att kunna förvärva detta markområde och därmed fortsätta utvecklingen av attraktiva Ältadalen där Bonava hittills utvecklat drygt 180 småhus, säger Fredrik Hemborg, affärsenhetschef för Bonava Sverige.








 






 

 

 

 

 


Kungsledens nya huvudkontor om 1.400 kvm har en terrass. Kungsleden flyttar till fastigheten Rotterdam 1 under projektnamnet ”The Rotterdam District” och i början av 2020 blev det klart att Kungsleden flyttar sitt eget huvudkontor till de nya lokalerna. ”The Rotterdam District” består av cirka 21.000 kvm uthyrningsbar kontorsyta och omfattar även en restaurang och möjlighet till café eller servicebutik.

 

 

 

 

 


Nu flyttar Kungsleden in i det nya huvudkontoret The Rotterdam District i Värtahamnen.

– Vi har skapat ett innovativt kontor med fokus på moderna arbetssätt och det ska bli spännande att följa hur Värtahamnen utvecklas till ett kreativt nav och attraktivt affärsdistrikt, säger Kungsledens vd Biljana Pehrsson.

Det nya huvudkontoret är 1.400 kvm stort med utsikt över vattnet och en terrass i söderläge. Kontoret är byggt för att vara en inspirerande mötesplats för spontana möten i flera olika lounger samt särskilda utrymmen för koncentrationskrävande arbete, ett ljusrum och en yogasal. Planlösning och material har valts med hänsyn till både miljön och medarbetarnas välmående.

– Vi har utformat vårt nya huvudkontor med fokus på medarbetarens hälsa och välbefinnande och att det ska finnas plats för gemenskap, fysisk aktivitet, kreativitet och fokus. Vi testar även nya tekniska lösningar för att utvärdera om det passar till andra projekt, säger Biljana Pehrsson.

Under 2018 inleddes utvecklingen av fastigheten Rotterdam 1 under projektnamnet ”The Rotterdam District” och i början av 2020 blev det klart att Kungsleden flyttar sitt eget huvudkontor till de nya lokalerna. Projektet består av cirka 21.000 kvm uthyrningsbar kontorsyta och omfattar även en restaurang och möjlighet till café eller servicebutik.

Tillsammans med Stadsutvecklarna i Värtahamnen är Kungsleden med och utvecklar Värtahamnen och bidrar till att en sluten hamn nu öppnas upp för allmänheten och blir en unik stadsdel intill havet. Stadsutvecklarna i Värtahamnen AB är ett bolag som drivs av flera fastighetsbolag, bland annat Kungsleden, Bonnier fastigheter och Vasakronan i samarbete med Stockholms stad.

– Det här är ett område som förändras i grunden. Vi är flera fastighetsbolag som driver intressanta projekt och det finns ett stort intresse för området som har ett fantastiskt läge med stora möjligheter, säger Biljana Pehrsson.





 






 

 

 

 

 


Förslaget kommer knappast att ha någon större effekt på bostadsbyggandet. Kraftigt ökande byggpriser under flera år har lett till att hyrorna i dagens nyproduktion är väldigt höga och det finns knappast någon betalningsvilja för ännu högre hyror, säger Anders Nordstrand, vd för Sveriges Allmännytta.

 

 

 

 

 


Under fredagen den 4 juni 2021, presenterade utredare Kazimir Åberg, tillika hovrättsråd i Svea hovrätt, sitt betänkande Fri hyressättning vid nyproduktion av bostäder.

Utredningens uppdrag har bestått i att lämna förslag på hur en modell med fri hyres­sättning för nyprodu­cerade bostads­lägen­heter kan utformas. Syftet har varit att skapa en modell som bidrar till en lång­siktigt väl­funge­rande hyres­marknad och ett effektivt utnytt­jande av det aktuella beståndet.

I uppdraget har ingått att lämna förslag på hur hyran ska bestämmas, justeras och omprövas enligt den nya modellen med fri hyres­sättning. Det har även ingått i uppdraget att, i syfte att stärka hyres­gästens informations­läge, föreslå en lösning där fastig­hets­ägarna åläggs att offentligt redo­visa de upp­gifter som behövs om hyres­läget.

Utred­ningen har också haft att över­väga hur upp­gifterna som lämnas ska kunna läggas till grund för en hel­täckande offentlig stati­stik över hyres­nivåerna i olika delar av beståndet och i olika delar av landet.

Vidare har i upp­draget ingått att ta ställ­ning till hur hyres­rätts­liga regler bör anpassas med anled­ning av den nya modellen, liksom om befintlig regle­ring i någon del inte bör tilläm­pas i fråga om nybyggda hyres­lägen­heter. Slutligen har utred­nings­upp­draget också omfattat att bedöma om reglerna om presum­tions­hyra bör fasas ut.

I ett pressmeddelande från Sveriges Allmänytta sägs att förslaget om en ny lag för fri hyressättning vid nyproduktion är kanske den största bostadspolitiska förändringen på 50 år. Men det kommer knappast leda till att det byggs fler bostäder. Kraftigt ökande byggpriser under flera år har lett till att hyrorna i dagens nyproduktion är väldigt höga och få kan betala mer för att hyra en lägenhet.


– Förslaget kommer knappast att ha någon större effekt på bostadsbyggandet. Kraftigt ökande byggpriser under flera år har lett till att hyrorna i dagens nyproduktion är väldigt höga och det finns knappast någon betalningsvilja för ännu högre hyror. Utredningen har ett för kraftigt storstadsfokus. Möjligen kan förslaget leda till att det byggs nytt på ett fåtal mycket attraktiva platser i storstäderna, men där finns sällan utrymme att bygga mer, säger Anders Nordstrand, vd för Sveriges Allmännytta.

– Det finns andra större hinder för bostadsbyggandet än hyressättningssystemet, som till exempel brist på byggbar mark, höga byggpriser, nedskrivningskrav och kollektiva hyresförhandlingar som inte fungerar effektivt, säger Anders Nordstrand.

Fastighetsägarna välkomnar förslagen som presenteras idag om att införa en fri hyressättning vid nyproduktion av hyresbostäder. Om reformen genomförs enligt utredarens förslag kommer våra medlemsföretag att kunna öka sina investeringar på den svenska bostadsmarknaden. Ett större och mer varierat utbud av bostäder är angeläget för samhället och till gagn för alla.


– Möjligheten till en friare hyressättning i nybyggda hyresrätter är värdefullt för en bättre fungerande bostadsmarknad. Det kommer att skapa ett större och mer varierat utbud av hyresrätter när den ekonomiska osäkerheten minskar i projekten och fler vill investera i ytterligare bostäder, säger Anders Holmestig, vd för Fastighetsägarna Sverige

 






torsdag, 03 juni 2021 17:31

Amasten köper i Falköping för 275 Mkr

 

 

 

 

 


De 92 hyresrätterna i fastigheten Kronhjorten 22 i Falköping är nyrenoverade.

 

 

 

 

 


Amasten Fastighets AB har tecknat ett avtal om att förvärva fastigheterna Kronhjorten 22, Klockaren 11 och Gästgivaren 8 i centrala Falköping. Fastigheterna omfattar 5 byggnader med totalt 191 hyreslägenheter samt lokaler. Hyresvärdet uppgår till cirka 24,4 mkr. Tillträde bedöms ske under juni 2021 och säljare är Fodret Förvaltning AB.

Affären genomförs i bolagsform och baseras på ett underliggande fastighetsvärde om 275 Mkr.


–  Förvärvet är ett bra komplement till Amastens övriga bestånd i västra Sverige. Falköping är en ort med positiv befolkningstillväxt med närhet till arbetsmarknaden i flera andra städer. Det finns stora möjligheter till värdeskapande förvaltning av fastigheterna, säger Mikael Rånes, vd för Amasten Fastighets AB.




 






 

 

 

 

 


Altaal satsar först på Simrishamn för att bygga attraktiva bostäder för en senior befolkning.

 


Altaal har genom sin satsning på bostadsutveckling etablerat Bolivo, ett specialiserat fastighetsbolag med fokus på att utveckla kooperativa hyresrätter och bostadsrätter för Sveriges seniorer. Bolivo tillhör en ny generation bostadsutvecklare med siktet inställt på att utveckla miljömässigt cirka 2.000 hållbara bostäder för egen förvaltning med ett tydligt fokus på en specifik målgrupp.

– Befolkningstillväxten för invånare över 65 år i Sverige kommer att vara fyra gånger högre än för andra åldersgrupper de kommande 20 åren. Behovet av moderna bostäder för Sveriges seniorer kommer fortsätta att vara mycket stort och vårt mål är att kunna erbjuda attraktiva boendealternativ för dem, säger Henrik Schmidt, grundare av Altaal.

Bolivo vill vara med och bryta ny mark genom att skapa bostäder som erbjuder trygghet, samvaro och närvaro och därmed bättre förutsättningar för seniorer att leva och bo med god kvalité. Samtliga bostäder ska vara klimatsmarta och belägna på orter där Bolivo kan vara en del av kommunens lösning gällande utmaningen med inlåsningseffekter och tröga flyttkedjor.

– Vi har kapitaliserat Bolivo för att kunna uppföra 2.000 lägenheter de kommande åren och har nu påbörjat projekteringen i Simrishamn, vilket är en mycket bra kommun för vår vision. Simrishamn erbjuder en attraktiv boendemiljö med en dynamisk senior befolkning som söker nya bostadsalternativ, säger Stefan Gattberg, grundare av Altaal

Altaal, som driver Bolivo, grundades av Henrik Schmidt och Stefan Gattberg med familjen Penser som extern investerare. Ambitionen är att driva ett investeringsbolag som kombinerar en hög aktivitet och professionalism med ett hållbart förhållningssätt till värdeskapande. Altaal stödjer officiellt Förenta Nationernas utarbetade principer enligt UNGC och PRI vilket ställer krav på ansvarstagande inom områdena mänskliga rättigheter, arbete, miljö och antikorruption.





 






 

 

 

 

 


Ett av fyra köpcentrum som Aurora köper av Steen & Strøm är Amanda Storsenter i Haugesund.

 



En grupp bestående av några av Norges rikaste män investerar 4,8 miljarder norska kronor i det de hoppas kommer att bli en ny gigant med köpcentrum. Företaget, som kommer att heta Aurora Eiendom, strävar efter att bli en av Norges ledande ägare av köpcentrum. Bolaget har redan ingått ett bindande avtal om att ta över fyra köpcentrum från Steen & Strøm: Vinterbro Senter i Ås, Amanda Storsenter i Haugesund, Nerstranda i Tromsø och Nordbyen i Larvik.

– De som tror att fysisk handel tillhör det förflutna har fel, säger Aurora Eiendoms ordförande, Petter Stordalen, i ett pressmeddelande på torsdag morgon. Förutom Petter Stordalen finns bland investerarna miljardärerna Johan Johannson, Christian Ringnes, Marius Varner och Lars Lørseth.

Under år 2020 hade de nämnda köpcentumen en total omsättning på drygt 3,2 miljarder norska kronor. Aurora Eiendom meddelar även att bolaget har ingått en avsiktsförklaring om att köpa ett annat stort norskt köpcentrum för cirka 1,8 miljarder norska kronor.

– Det krävs mer än onlineshopping och corona för att matcha kraften som ligger i att erbjuda bra shoppingupplevelser, och vi har tro på att köpcentra med ett bra läge och en fin blandning av kvalitetshyresgäster kommer att göra det bra under många år framöver, fortsätter Petter Stordalen.


Miljardärerna Johannson, Stordalen, Varner, Ringnes och Løseth finns alla på Capitals lista över Norges 400 rikaste människor. Totalt har de en uppskattad förmögenhet på mer än 70 miljarder norska kronor, och nu investerar kvintetten ihop nära en miljard norska kronor i Aurora Eiendom. Den rika investerargruppen får också hjälp från Nordens största fastighetsfond, NREP.

– Här går vi mot vinden och investerar i något som många inte vågar. Aurora Eiendom blir en av de ledande aktörerna för köpcentrum köpcen i Norge och bolaget ska även i investera i andra nordiska länderckså att flytta till Norden. Detta är början på ett nytt äventyr, säger Lars Løseth, som redan har erfarenhet från Amfi-kedjan och Alti Forvaltning.

Som en del av avtalet kommer Aurora Eiendom att köpa 50 procent av aktierna i Alti Forvaltning. Alti, som redan förvaltar 26 köpcentrum i Norge, kommer att driva och utveckla centren.

Totalt har aktier till ett värde av 1,377 miljarder NOK tecknats i företaget i en nyemission till elva investerare. Ytterligare 623 miljoner norska kommer att samlas in i en nyemission för att finansiera köp av ett annat stort norskt köpcentrum.



 

 

 

 

 


Under våren 2021 har närmare 3.000 personer ställt sig i kö för att få köpa ny bostad i Nya Veddesta. Först ut är Nordrs projektet Pionjären, där 42 bostäder släpps på marknaden 3 juni 2021, med ett pris om från 1.595 000 kr och med planerad inflyttning 2023.

 

 

 

Nu startar nästa etapp i den storskaliga utvecklingen av Barkarbystaden. På södra sidan av E 18 utvecklas en helt ny stadsdel kring det som tidigare var Veddesta Centrum. Intresset är stort, närmare 3.000 personer har redan anmält intresse för att bo i området.

De kommande åren kommer en helt ny stadsdel att växa fram söder om Barkarby Handelsplats och Barkarbystaden. En av de största aktörerna i området är Nordr, som ska utveckla omkring 1.200 nya bostäder i sju olika kvarter. För att visa på omfattningen och ambitionen i att skapa en levande stadsdel, har företaget döpt kvarteren till Veddestaden.

– Det här markerar startskottet för den stora stadsomvandlingen som kommer att ske i Veddesta under kommande år. Vi är glada över förtroendet vi fått från Järfälla kommun att vara med och utveckla en helt ny stadsdel så nära Stockholm. Det är en unik möjlighet att göra något bra tillsammans, säger Leif Danielsson, vd för Nordr Sverige.

Intresset för att flytta till den nya stadsdelen är stort. Trots att rivningen av Veddesta Centrum precis avslutats och området idag mest består av grus och lera, attraherar visionen om en levande stadsdel med modern standard och närhet till allt. Under våren har närmare 3.000 personer ställt sig i kö för att få köpa ny bostad i området. Först ut är projektet Pionjären, där 42 bostäder släpps på marknaden 3 juni, med ett frånpris om 1.595 000 kr och planerad inflyttning 2023.

– Det är fantastiskt roligt att se det stora intresset för projektet och för området. Vi ser fram emot att skapa något helt nytt tillsammans med de pionjärer som väljer att flytta hit och sätta prägel på stadsdelen, säger Ann-Sophie Forsberg, regionchef Stor-Stockholm på Nordr.

Totalt innehåller projektet 167 bostäder med 1-5 rum och kök med stor variation i planlösningar. Alla lägenheter har genomtänkt inredning och egen balkong, uteplats eller veranda. Många lägenheter har genomgående planlösningar med ljusinsläpp åt flera väderstreck. Ett antal av de större lägenheterna kommer även att ha en egen uthyrningsdel. De boende i Pionjären kommer att ha tillgång till ett gemensamt utegym på gården samt en takterrass med utekök och umgängesytor.

 



Riksbyggens fastighetsförvaltning, har från den 1 juni 2021, bildat ett nytt och större marknadsområde där Skellefteå, Luleå, Kiruna och Gällivare ingår, genom ett samgående av två tidigare marknadsområden. Chef för nya marknadsområde Norr blir Maritha Nordström som började på Riksbyggen som marknadsområdeschef för Norrbotten i april 2021.



Chef för Riksbyggens nya marknadsområde Norr blir Maritha Nordström.

 

– Hela norra delen av Sverige inne i en starkt expansiv fas med stora etableringar. På Riksbyggen stärker vi nu organisationen för att kunna utnyttja våra resurser på bästa sätt för att bli en ännu bättre samarbetspartner till våra kunder, säger Maritha Nordström.

Med det nya marknadsområdet kommer Riksbyggen att kunna erbjuda spetskompetens inom till exempel drift, energi och hållbarhet. Riksbyggens platskontor i Skellefteå, Luleå, Kiruna och Gällivare blir kvar även efter samgåendet. Verksamhet finns även på en rad andra orter inom marknadsområdet, till exempel i Boden, Kalix, Haparanda och Piteå. Marknadsområde Norr blir ett av Riksbyggens största marknadsområden.

– Vi tror på en stark lokal förankring och att finnas nära våra kunder. Vi vill också bidra i utvecklingen inom användande av digitala forum och att jobba mer med digitala verktyg, berättar Maritha Nordström.

Maritha Nordström har lång och bred ledarerfarenhet och hon kommer närmast från Samhall där hon arbetat som distriktschef för Norrbotten. Hon har också bakgrund från bland annat tillverkande industri där hon ansvarat för utvecklingsarbete inom olika produktområden, allt från elektronik- och trävarutillverkning till industrisömnad.

 

 

 

 

 


Skanska bygger för Bantorget Hyresbostäder i Hyllie Solkvarteret omfattande 68 hyreslägenheter och 40 trygghetsbostäder, LSS-boende samt lokaler, om totalt 7.200 kvm. Foto: Kamikaze Arkitekter

 

 

 

Skanska har sålt ett bostadskvarter med hyreslägenheter, trygghetsbostäder och LSS-boende i Hyllie, Malmö. Köpare är Bantorget Hyresbostäder AB. Försäljningspriset uppgår till cirka 300 Mkr vilket kommer att bokföras av Skanska Sverige i verksamhetsgrenen Bostadsutveckling i det andra kvartalet 2021. Tillträdet sker i samband med färdigställande i augusti 2023.

Solkvarteret, som är utvecklat av Skanska Hyresbostäder och innehas med tomträtt, kommer att omfatta cirka 7.200 km uthyrningsbar yta för bostäder, varav 68 hyreslägenheter och 40 trygghetsbostäder, LSS-boende samt lokaler. Det erbjuder en mångfald av boendeformer som öppnar upp för nya grupper i den expansiva stadsdelen.

– Genom Solkvarteret tillför vi Hyllie fler boendeformer för olika åldrar och behov och bidrar på så sätt till att stärka mångfalden i stadsdelen. Särskilt bra känns det att vid färdigställandet överlåta detta fina bostadskvarter till Bantorget Hyresbostäder AB, en stabil och långsiktig ägare som delar våra värderingar, säger Peter Halling, affärsutvecklare Hyresbostäder, Skanska Sverige AB.

Trygghetsbostäderna, som blir de första i stadsdelen, kommer att hyras ut till personer som fyllt 65 och som söker större gemenskap och trygghet än de har i sina nuvarande hem. Här finns exempelvis en gemensamhetslokal högst upp i huset med vid utsikt över Hyllie samt en bovärd som dagligen kommer att finnas på plats för att hjälpa de boende med olika uppgifter, ordna aktiviteter och fylla en viktig social funktion.

Miljömässig och social hållbarhet har stått i fokus för utvecklingen av kvarteret som uppförs i enlighet med Skanska Hållbar Hyresbostad, ett ambitiöst hållbarhetsprogram med höga krav. En solcellsanläggning som på årsbasis genererar el motsvarande cirka 35 procent av fastighetens totala elbehov installeras på taken. Vidare har innergården utifrån en social hållbarhetsanalys utformats med riklig grönska samt flera mötesplatser och rum för aktiviteter som skapar fina förutsättningar för en trygg och social gemenskap bland de boende.

– Vi är glada att förvärva ett projekt från Skanska vilket blir vårt sjätte projekt i Malmö. Fastigheten består av trygghetsbostäder, lägenheter och ett LSS-boende viket bidrar till en god mångfald. Dessutom har projektet en tydlig miljö- och hållbarhetsprofil med bland annat solceller och miljöanpassade byggmaterial. Vi ser fram emot att följa produktionen samt på ett i övrigt gott samarbete med Skanska, säger Erik Spernaes, vd för Bantorget Hyresbostäder AB.

Solkvarteret byggstartas till sommaren 2021 och färdigställs etappvis till augusti 2023.