8 maj 2024

Redaktionen

 

 

 

 

 


John Mattson köper bostadsprojektet Nouvelle med 73 bostäder som ligger cirka 200 meter från Upplands Väsbys pendeltågsstation och Väsby centrum.

 

John Mattson har förvärvat och tillträtt bostadsprojektet Nouvelle på fastigheten Vilunda 18:1 i Upplands Väsby. Projektet är Stockholms första flerbostadshus för hållbar mobilitet och utan krav på privata parkeringsplatser. Säljare är LaTERRE. Köpeskillingen har inte meddelats.

Platsen för bostadsprojektet Nouvelle har ett centralt läge i Vilunda, Upplands Väsby, cirka 200 meter från Upplands Väsbys pendeltågsstation och Väsby centrum. På fastigheten pågår byggnationen av flerbostadshus med 73 hyreslägenheter samt verksamheter i bottenvåningarna. Projektet omfattar totalt 4.600 kvm uthyrbar area och inflyttning är beräknad till andra halvåret 2022. Byggentreprenör är Veidekke Entreprenad.

Projektet är Stockholms första flerbostadshus med p-tal noll, det vill säga utan krav på privata parkeringsplatser. Stort fokus ligger istället på mobilitetslösningar och här planeras bland annat för egen bil- och cykelpool, kylrum för matleveranser, e-handelsboxar och smarta cykellösningar.

– Det här är ett spännande projekt där vi vill erbjuda ett hem till målgrupper utan krav på egen bil. Det ska vara attraktivt att välja ett boende som baseras på delning och mobilitet. Projektet ger John Mattson möjlighet att påverka framtiden mot mer hållbara lösningar. Vi ser mycket fram emot att samarbeta med Upplands Väsby kommun i det här projektet, säger Daniel Fornbrandt, affärsutvecklingschef för John Mattson.

.







 






 



Styrelsemötet i Reflex Arkitekter har valt in Björn Kusoffsky, vd och grundare av Stockholm Design Lab, som ny styrelseledamot. Han kommer att engagera sig i koncernens varumärke där företagen Reflex Arkitekter, Reform Arkitekter och Ripellino Arkitekter ingår.


– Jag har länge imponerats av Reflex Arkitekters bredd och djup i sina uppdrag, säger Björn Kusoffsky, ny styrelseledamot i Reflex Arkitekter.

 

 

– Björn Kusoffsky har trettio års erfarenhet av att bygga varumärken och driva ett multidiciplinärt designkontor. Han har utvecklat några av Skandinaviens mest kända varumärken. Vi är väldigt glada över att knyta till oss Björns kompetens till vår utvecklingsresa, säger Marco Folke Testa, vd för Reflex Arkitekter.

Reflex Arkitekter är i ett expansivt skede. Genom förvärvet av Ripellino Arkitekter har ny erfarenhet kring samtidsanalys och stadsutveckling tillförts bolaget. Tillsammans med den egna inrednings- och ljusstudion Reform täcker gruppen ett bredare erbjudande mot marknaden och kan därmed bli en viktig partner för exempelvis fastighetsutvecklare och och andra uppdragsgivare med utmanande och komplexa uppdrag.

Med Björn Kusoffsky i styrelsen påbörjas ett arbete med att förädla bolagets position och kommunikation där både helheten och respektive bolags styrkor ska bli tydligare och vassare på marknaden.

– Jag har länge imponerats av Reflex Arkitekters bredd och djup i sina uppdrag. Arkitektur ligger mig varmt om hjärtat och jag ser fram emot att bidra med min kunskap och tillsammans med medarbetarna formulera en tydlig vision och mål, säger Björn Kusoffsky.





 

 

 

 

 


Från vänster: Klas Nygren, vd för Stockholm Hotel Apartments  och Stefan Pedersen, Senior Partner för Stockholm Hotel Apartments.

 


Nu förbereder Stockholm Hotel Apartment öppningen av sitt fjärde longstay-hotell beläget i etapp två av Scandinavian XPO. Med 20 minuter till Stockholm och Uppsala och fem minuter till Stockholm Arlanda Airport är läget optimalt för exempelvis affärsresenärer, eventbolag, utbildning och för dem som arbetspendlar till och från området och som har behov av longstay.

– Med tanke på den expansion som pågår i Arlandaområdet är en etablering i Explore Arlandastad strategiskt viktig för oss. Vi kommer kunna möta upp efterfrågan både från dem som arbetspendlar till och från området permanent men även för dem som exempelvis bygger upp mässor och event eller arbetar med någon av de många olika byggprojekt som pågår i området. Vi kommer erbjuda våra gäster en flexibel och alternativ boendeform, säger Stefan Pedersen, Senior Partner för Stockholm Hotel Apartments.

Stockholm Hotel Apartments kommer erbjuda 68 effektiva rum fördelat på två våningsplan med en välkomnande lobby. Alla rum har eget badrum och pentry med möjlighet att tillaga egen mat samt tillgänglighet till gemensam tvättstuga. I det direkta närområdet kan man även ta del av befintlig service som exempelvis träning, hälsa och mat.

– Vi har i flera års tid märkt av en ökad efterfrågan på longstay i området och med mötes- och evenemangsarenan Scandinavian XPO är efterfrågan högre än någonsin. Stockholm Hotel Apartments blir ett jättevälkommet komplement till det utbud som finns här idag. Det är fantastiskt när goda idéer som den här verkligen få ta plats, säger Erik Nyberg, projektchef på Arlandastad Group, som är ägare av Scandinavian XPO.   

När befintliga lokaler anpassas ser man till att återbruka allt som är möjligt att återbruka samtidigt som man inreder med återbrukade möbler. De delar i rivningsprocessen som blir över kommer även återanvändas till andra lokalytor i andra delar av Scandinavian XPO:s etapp 2.

Stockholm Hotel Apartments har expanderat de senaste åren och erbjuder en attraktiv och alternativ boendeform för tillfälligt långtidsboende. Bolaget finns redan etablerade i Stockholm och Halmstad och öppnar i Uppsala ett longstay-hotell under innevarande år.








 






 

 

 

 

 


Skanskas uppdrag innefattar om- och tillbyggnad Hästhagsskolan i Farstad uppförd år 1959. Därtill ska en ny högstadiebyggnad uppföras, idrottshallen byggas till och skolgården rustas upp. Den befintliga skolbyggnaden utökas också med en matsal.

 


Skanska har fått i uppdrag av Skolfastigheter i Stockholm AB, SISAB, att bygga ut Hästhagsskolan i Farsta, söder om Stockholm. Skolan ska byggas ut för att kunna ta emot 900 elever i årskurs ett till nio. Uppdraget är värt cirka 240 Mkr.

Skanskas uppdrag innefattar om- och tillbyggnad av befintlig byggnad uppförd år 1959. Därtill ska en ny högstadiebyggnad uppföras, idrottshallen byggas till och skolgården rustas upp. Den befintliga skolbyggnaden utökas också med en matsal.

All nybyggnation ska miljöcertifieras enligt Miljöbyggnad, silvernivå, och byggprojektet kommer att ingå i Rättvist byggande, en satsning som lanserats av Allmännyttan i Stockholm i samarbete med berörda myndigheter och branschorganisationer i syfte att verka för en byggbransch utan oegentligheter.

Byggstart är planerad till augusti 2021 och skolan ska stå färdig i oktober 2023.






 






 

 

 

 

 


Kaari Shoppingcenter i Helsingfors om 50.000 kvm ägs av Niam sedan år 2015.

 


Kaari Shoppingcenter i Helsingfors är med sina 50.000 kvm det sjätte största köpcentret i huvudstadsregionen. Med en yta om cirka 5.000 kvm är de nya hyresgästerna detaljhandelsföretaget Tokmanni och butikskedjan Jysk samt Gigantti (Elgiganten), den ledande nordiska kedjan som erbjuder hemelektronik och vitvaror. Köpcentrumet är även värd för Prisma Kaari, den största stormarknaden och livsmedelsbutiken i Finland, som för närvarande gör en konceptförnyelse för att ytterligare förbättra sitt erbjudande och kundupplevelse.

Niam, en av de största fastighetsägarna i Norden, har varit ägare till centrumet sedan år 2015 och Nian har gjort flera framgångsrika värdeskapande aktiviteter för att öka centrumets attraktivitet, som att renovera det stora restaurangområdet och introducera en en arbetsyta som heter Konttori. Under det senaste året har omsättningen i Kaari ökat, trots begränsningarna på grund av pandemin.

Antti Muilu, landschef för Niam i Finland, säger:
– Den stabila utvecklingen av besökare och försäljning bekräftar det starka erbjudandet Kaari Shopping Center erbjuder. Att välkomna Tokmanni, JYSK och Gigantti till Kaari kommer tillsammans med de uppgraderade restaurangerna vilket ökar centrumets attraktivitet, både för besökare och hyresgäster.

Gigantti öppnar sin nya butik på bottenvåningen den 10 juni.

– Gigantti går in i en ny era i Kaari Shopping Center genom att öppna sin första butik på kedjanivå i Finland sedan 2014. Butikskonceptet har byggts med omsorg och tillgivenhet - från och med en gemensam kulturell grund, hela vägen till tjänster och lösningar som förbättrar kundupplevelsen på olika sätt. Med denna öppning vill vi titta på perioden efter Covid-19 tillsammans med våra kunder och komma ihåg hur bra vardagliga affärer känns av positiva möten och nöjda upplevelser. Ett varmt välkomnande till vår Kaari-butik, vars vision är att vara den bästa Gigantti i världen för både våra kunder och personal , säger Laura Tarkka, vd för Gigantti.

Jysk öppnar sin nya butik i Kaari den 10 juni 2021.

– Vi arbetar varje dag för att komma lite närmare kunden och våra lättbutikerade butiker över hela landet är en viktig del av denna strategi. Kaari är en utmärkt plats för oss på väg mot målet om 100 Jysk-butiker i Finland och vår tredje öppning under verksamhetsåret från och med september 2020. Vi är glada att välkomna alla kunder att köpa något nytt till sina hem, trädgårdar och företag, säger Tuomas Piirtola, Country Manager på Jysk.

– Tokmanni är glada att meddela att en ny butik i linje med det senaste konceptet kommer att öppnas i Kaari Shoppingcenter i augusti 2021. Det nya konceptet erbjuder ett bredare sortiment än tidigare och bättre shopping. Den nya butiken kommer också att ha en trädgårdsavdelning på parkeringsnivån på andra våningen, där produkterna som säljs till rabatterade priser är lätta att frakta direkt från butiken till bilen, säger Harri Koponen, konceptchef på Tokmanni.




 






 

 

 

 

 


Från vänster syns Alexander Liljenberg och Niclas Bagler från BoKlok samt Erik Selin och Jacob Karlsson från K-Fastigheter.

 


K-Fastigheter köper byggrätter för cirka 260 nya hyresrätter från BoKlok, vilka ska bebyggas gemensamt för K-Fastigheters långsiktiga förvaltning. Avtalet är ett steg i det pågående samarbetet mellan K-Fastigheter och BoKlok och innebär att bolagen kommer att bygga nya lägenheter i Vänersborg, Uppsala och Eskilstuna.

K-Fast Holding AB (”K-Fastigheter”) och BoKlok har ett sedan tidigare etablerat samarbete med målet att bygga 1.000 nya lägenheter för att fler människor ska kunna skapa sina hem till en rimlig kostnad. Som ett steg i detta samarbete köper K-Fastigheter byggrätter för cirka 260 hyresrätter, varav cirka 120 i kvarteret Kohagen i Vänersborg, cirka 40 i kvarteret Jupiter i Uppsala och cirka 100 i stadsdelen Flacksta i Eskilstuna. Med dessa transaktioner når bolagen hälften av målet, att ha byggt 1.000 nya lägenheter i början av 2023.

– Vi vill etablera oss i bra tillväxtlägen och med denna affär etablerar vi K-Fastigheter i nya orter. BoKlok kommer att bygga totalt 100 lägenheter på totalentreprenad i Vänersborg samt i Uppsala åt oss. Vi bygger resterande 160 lägenheter i våra egna koncepthus och kommer att äga och förvalta samtliga lägenheter efter färdigställandet, säger Jacob Karlsson, vd för K-Fast Holding AB.

– Vårt goda samarbete med K-Fastigheter fortsätter och framöver kommer Vänersborg, Uppsala och Eskilstuna att få ett tillskott på hållbara bostäder med rimlig boendekostnad för de många människorna, säger Niclas Bagler, chef för BoKlok Sverige.

Förvärvet sker genom tre separata fastighetsaffärer och K-Fastigheter tecknar samtidigt två totalentreprenadavtal med BoKlok om totalt omfattar 100 lägenheter. Total investering inkluderat K-Fastigheters interna entreprenad om 160 lägenheter uppgår till 510 Mkr, med ett förväntat framtida marknadsvärde om 630 Mkr.









 






 

 

 

 

 


En de fastigheter som Mofast köper är Hampan 1 på Markgatan 27 i Örebro med 43 lägenheter och 5 lokaler.

 



Mälardalens Omsorgsfastigheter Holding AB, Mofast,  förvärvar bostadsfastigheter i Uppsala och Örebro till ett överenskommet värde om 265 Mkr via en riktad nyemission.


Mofast har via ett dotterbolag tecknat avtal om förvärv av samtliga andelar i Ivarbo i Svealand Kommanditbolag, ägandes fastigheterna Luthagen 48:1 och 49:2 i centrala Uppsala samt Hampan 1 och 15 i centrala Örebro.

Samtliga av fastigheterna är utpräglade flerbostadsfastigheter med mindre inslag av omsorgslokaler. Fastigheterna omfattar en total yta om 9.088 kvm med ett driftnetto om cirka 8,9 Mkr per år.

Förvärvet sker genom att större delen av likviden erläggs genom en riktad nyemission i enlighet med ett bemyndigande beslutat på Mofast årsstämma i april. Säljarna är i huvudsak Anders Ivarsson Aktiebolag som ägs av familjen Ivarsson som är stora fastighetsägare i Örebro och Södertälje och sedan tidigare är aktieägare i Mofast samt RPlim Fastighets AB, och indirekt dess ägare Christer Gardell, som efter transaktionen kommer vara Mofast tredje största ägare med en ägarandel om cirka 7 procent. Anders Ivarsson Aktiebolag äger efter transaktionen cirka 10 procent av bolaget.

– Vi tror på Mofast och deras strategi och ser långsiktigt på ägandet i bolaget, säger Lars Gunnar Schultz, ordförande i RPlim Fastighets AB i en kommentar.

I och med förvärvet kommer Mofast majoritetsägare även att erbjuda RPlim Fastighets AB en styrelseplats vid nästa årsstämma och fram till dess en adjungerad styrelseplats. Platsen kommer tills vidare att intas av Malcolm Lidbeck som inledde sin karriär på Mannheimer Swartling Advokatbyrå och han har därefter lång erfarenhet från aktivt arbete i flertalet företag, såsom Filippa K och Acne Group där han var delägare och styrelseledamot. Malcolm Lidbeck är för närvarande i ledningsgruppen på Synsam Group.

– Jag ser fram emot att vara med på Mofast resa och hoppas kunna bidra med min bakgrund från snabbväxande konsumentinriktade företag, säger Malcolm Lidbeck i en kommentar.

Förvärvet sker till ett överenskommet fastighetsvärde om 265 Mkr, emissionskursen har satts till 99,44 kr, vilket är genomsnittskursen under de sista 5 bankdagarna före avtalets ingående.

Tillträdet är planerat till den 30 september 2021.



 






 

 

 

 

 


Det finns inga butiker och bostäder i anslutning till Masmo t-banestation, som byggdes på 1970-talet.
Den nya exploateringen innebär att Solhagsvägen omvandlas till en stadsgata med cykelbana och dubbelsidig bebyggelse med aktiva bottenvåningar.

 


Kommunstyrelsen i Huddinge kommun beslutade den 31 maj att bevilja Titania Projektutvecklings och Huge Bostäders gemensamma ansökan om att erhålla planbesked för byggnation av cirka 500 nya lägenheter på fastigheterna Drakskeppet 1 och del av Haga 1:108 belägna i anslutning till Masmo t-banestation.

– Att se det oexploaterade området kring Masmo tunnelbanestation gav mig som fastighetsutvecklare en lätt surrealistisk känsla. Vid uppgången, där det borde finnas bostäder, butiker finns idag ingenting trots den gigantiska investering som en gång tagits för att skapa en bergsstation där. Det känns som att ha hittat en bortglömd skatt från 70-talet. Vi har arbetat i drygt ett år med detta och har nu gått i mål med det formella kring avtal med markägare och kommunala planbesked och kan nu starta arbetet på allvar. Vi är tacksamma mot Huge Bostäder och Huddinge kommun för samsyn i projektet och för förtroendet att utveckla denna oslipade diamant, säger Einar Janson, vd för Titania

För den del av området som ligger på Huge Bostäders mark har Titania och Huge Bostäder ingått intentionsavtal för framtida förvärv av planerade byggrätter.

Exploateringen innebär att Solhagsvägen omvandlas till en stadsgata med cykelbana och dubbelsidig bebyggelse med aktiva bottenvåningar, vilket ökar tryggheten samt förstärker det centrala stråket mot exploateringsområdet Vårby Udde norr om motorvägen.

Torget vid tunnelbanan förstärks, med möjlighet till ny service i bottenvåningarna. Byggnaderna längs vägen är grupperade i par på en gemensam sockelvåning som möjliggör aktiva bottenvåningar samt parkering.

Byggnaderna planeras till 5-10 våningar och placerar sig ömsom med långsidan, ömsom med kortsidan mot vägen för att optimera ljus och bibehålla utblickar mot berget och skogen bakom. Projektet genomsyras av hög ambition vad gäller gestaltning med varierat fasaduttryck och taklandskap. Bostäderna planeras för blandad upplåtelseform och lägenhetsstorlekar.

 






 

 

 

 

 


Aktuellt markområde vid Vantörsvägen, mittemot Långbro park, i Fruängen.

 

 

 

 


Ortofoto över Vantörsvägen och aktuellt anvisat markområde.

 










Exploateringsnämnden anvisar mark för bostäder inom fastigheterna Långbro 13:1 och Herrängen 1:1 i Herrängen till Wästbygg Projektutveckling AB och ger kontoret i uppdrag att träffa markanvisningsavtal enligt förslag i utlåtandet.

Nordfeldt Development AB och Wästbygg Projektutveckling AB, har i separata ansökningar till Stockholms stad ansökt om markanvisning inom fastigheterna Långbro 13:1 och Herrängen 1:1 i Herrängen. Ansökningarna innehåller önskemål om att uppföra flerbostadshus med upplåtelseform hyresrätt. Området ifråga är beläget längs Vantörsvägen.

Stadsbyggnadskontoret ska med start under hösten 2021 arbeta fram ett program eller förstudie vilket ska besvara hur marken kan komma att exploateras, utifrån hänsyn till befintlig terräng och vegetation med bevarandevärde. Utifrån detta klarläggs specifika platser för aktuella markanvisningar, som sedan överenskommes i tilläggsavtal. Det är sannolikt att kontoret efter avslutat program eller förstudie kommer att föreslå markanvisningar för ytterligare bostäder, inom det område som programmet kommer att omfatta. I samband med tilläggsavtal för specifik plats tecknas, bestäms hur många av dessa bostäder som ska avse lägenheter i enligt LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) och/eller SoL (Socialtjänstlagen) samt om förskola behövs inrymmas i exploateringen.

Marken avses upplåtas med tomträtt. När programmet eller förstudien för området är framtaget, inför start av detaljplanearbete, tas ett inriktningsbeslut som tydliggör stadens investeringsutgifter för projektet.

Föreslagen exploatering i Herrängen bidrar till och är en viktig del av stadens bostadsmål. Herrängen har ett stort bestånd av småhusbebyggelse varför tillskott av hyresrätter i flerbostadshus innebär mer varierade upplåtelseformer i stadsdelen.

Under de senaste åren har flertalet byggaktörer visat intresse för markområdet invid Vantörsvägen i Herrängen. Trots det relativt centralt liggande markområdet har platsen förblivit obebyggd.

Merparten av de byggaktörer som ansökt om markanvisning i området har inkommit med ospecificerade handlingar vilka ibland saknat ett samlat grepp om vad de önskar göra på platsen. De bolag staden avser markanvisa till har inkommit med ansökningar som haft ett intressant koncept eller bebyggelseförslag för området.

Exploateringskontoret har i samförstånd med Stadsbyggnadskontoret valt att gå vidare med två bolag för att göra en ospecificerad anvisning inom det kommande programområdet för Vantörsvägen. Valda bolag är Nordfeldt Development AB och Wästbygg Projektutveckling AB. Markanvisningen avser 100 hyreslägenheter till respektive bolag.

Nordfeldts ansökan tar ett större helhetsgrepp om området och Wästbygg uppvisar en något mer småskalig lösning. Sammantaget ansågs dessa två byggaktörer ha de bästa förslagen innefattande såväl arkitektoniska som stadsmässiga utvecklingsmöjligheter för platsen.

Wästbygg Projektutveckling AB har under de senaste åren genomfört en rad bostadsprojekt såväl i Stockholms län som på nationell nivå. Bland många projekt märks bland annat 103 bostadsrättslägenheter uppförda under år 2019 i Vegastaden, Haninge. I grannkommunen Huddinge slutförde Wästbygg år 2016 ett projekt med uppförande av 359 ungdoms- och studentlägenheter, vilka certifierades som miljöbyggnader, med särskilt låg energianvändning. I Älvsjö i Stockholm har Wästbygg uppfört och utvecklat 279 studentlägenheter när en tidigare kontorsfastighet byggdes om. Nämnda projekt avslutades under åren 2016-2017. Bolaget har flera pågående projekt runt om i landet.


Nordfeldt Development AB har liksom Wästbygg erfarenhet från bostadsutveckling på en rad platser runt om i landet. Under 2020 slutfördes ett projekt i Göteborg med 194 lägenheter varav 35 av dessa var så kallat trivselboende för åldersgruppen 70+ år. I projektet ingick också uppförande av 8 lägenheter för personer med funktionsnedsättning, samt en förskola för 100 barn.

Under 2020 slutförde Wästbygg ett projekt i Hökarängen i Stockholm med 107 hyreslägenheter varav 10 av dessa samplanerades med SHIS (Stiftelsen Hotellhem i Stockholm) Utöver detta bestod projektet av 10 ungdomslägenheter.

Nordfeldt har många pågående projekt, däribland ett projekt inom utvecklingsområdet Årstafältet i Stockholm.

För området gäller i dagsläget ”Stadsplan för del av fastigheten Herrängen 3417A” samt ”Stadsplan för delar av stadsdelarna Långsjö och Herrängen 3534”. Stadsplanerna är beslutade år 1947 samt år 1949. Området ifråga är planlagt som allmän plats park/natur.

Herrängen som stadsdel, består till övervägande del av privatägd småhusbebyggelse från åren 1930-1960.

Det tilltänkta markområdet vid Vantörsvägen är beläget en bit ifrån villabebyggelsen i söder, med ett mellanliggande skogsområde. På den norra sidan av Vantörsvägen finns nyare bebyggelse i flerfamiljshus, vilka står snedställt inskjutna gentemot Vantörsvägen. Ytterligare längre norrut bakom flerfamiljsbebyggelsen, skymtas Långbro park med dess både äldre och nyare bebyggelse. Sammantaget är området glest exploaterat och saknar delvis bebyggelse överhuvudtaget på den södra sidan av Vantörsvägen. Staden äger marken söder om Vantörsvägen, och staden äger även delar av marken på norra sidan.

I Fruängen, strax norr om markområdet, pågår sedan en tid ett programarbete. Stadsbyggnadskontoret avser att påbörja ett program alternativt förstudie för det aktuella området runt Vantörsvägen. Efter avslutat program kan kontoret komma att återkomma till nämnden med förslag till ytterligare markanvisningar till flera bolag.
olika bolag. Bolagen föreslår att lägenheterna ska upplåtas med hyresrätt.

Exploateringens innehåll och utformning kommer att prövas i program eller förstudie, och därefter i detaljplaneprocess.

Markanvisning sker enligt de principer som kommunfullmäktige beslutat om i stadens markanvisningspolicy. Markanvisningen gäller under två år från nämndens beslut. Marken avses upplåtas med tomträtt.

En planering för bebyggelse längs med Vantörsvägen överensstämmer med stadens målsättning om att årligen markanvisa 10.000 klimatsmarta bostäder med blandade upplåtelseformer. I budgeten för 2021 anges att 5.000 hyresrätter ska markanvisas. Projektet ingår också som en del i influensområdet för Sverigeförhandlingen.

Åtgärder för att kompensera ianspråktagen grönyta kommer att utredas under planprocessen.

Bolagen har förbundit sig att vid projektering och byggande inom fastigheten uppfylla krav samt eftersträva målet för ”hållbar energianvändning vid nyproduktion på stadens mark” med högst 55 kWh/kvm och år enligt Stockholms stads miljöprogram 2020-2023.

All planering av den yttre miljön ska ske med särskild hänsyn till behoven hos äldre och personer med funktionsnedsättning. Exploateringen ska genomföras inom ramen för Stockholm en stad för alla - Riktlinjer för att skapa en tillgänglig och användbar utemiljö.

 

Tillgänglighetsfrågorna kommer att utredas i samband med planprocessen. Vistelseytor intill de nya husen och entréer kommer att vara tillgängliga för personer med nedsatt rörelseförmåga. Den mark som föreslås anvisas är delvis kuperad och tillgänglighetsfrågorna behöver studeras under detaljplaneprocessen.

Barnperspektivet ska studeras vidare i kommande programarbete för området. Exploateringen ska genomföras inom ramen för Program för ett jämställt Stockholm 2018-2022. Trygghetsmätningen 2017 visar på skillnader mellan könen. I Älvsjö består andelen som i stor utsträckning upplever att det finns problem med mörka områden och dålig belysning i sitt bostadsområde eller anknytning till detta, av 20 procent  kvinnor och 13 procent män.

Planerad exploatering inom fastigheterna Långbro 13:1 och Herrängen 1:1 tillkommer i ett område med stor övervägande andel småhusbebyggelse. Det primära programområdet är dock glest bebyggt och kan i dagsläget te sig otryggt vid mörkrets inbrott. Längs Vantörsvägen finns det busshållplatser där trafikanter kan resa mellan bl.a. Fruängen och Älvsjö. Fler bostäder i området ökar antalet kollektivtrafikresenärer vilket bidra positivt ur ett trygghetsperspektiv. Utöver utökat underlag för kollektivtrafik kan fler boende, fotgängare och cyklister inom området bidra till ökad trygghet. Fler människor i rörelse gör området mer tryggt och är något som gagnar båda könen och alla ålderskategorier.

Jämställdhetsanalysen
kommer att ligga till grund för det fortsatta arbetet och fokus i projektet kommer att vara att skapa trygga och inkluderande miljöer, platser och kopplingar.

I detta projekt redovisas medel och konstnärlig gestaltning i genomförandebeslutet.

Projektet har en preliminär tidplan. Kontoret bedömer att ett program eller förstudiearbete kan påbörjas hos stadsbyggnadskontoret under hösten 2021. Efter avslutat arbete med program ska exploateringsnämnden fatta ett inriktningsbeslut för det område som omfattas av programmet. Berörda bolag kommer att få sina markanvisningar specificerade. I samband med avslutat program, kommer också en tidplan för projektet att presenteras.

Projektet omfattar ianspråktagande av naturmark, vilket kan vara en intressekonflikt mellan behovet av mark för bostäder i motsats till bevarande av naturmarken. Det planerade program som ska tas fram för platsen bör nogsamt belysa på vilket sätt marken kan exploateras samtidigt som olika identifierade naturvärden tas omhand och värnas.



 


 

 






 

 

 

 

 


Kvarteret Infinity i Hagastaden omfattar 12 våningar ovan mark samt 2 källarplan. LOA är cirka 19.800 kvm. Byggstart: skedde i maj 2021 och beräknad inflyttning är år 2025.

 

Nyligen togs det första spadtaget till Infinity som uppförs i Hagastaden med en investeringskostnad på totalt cirka 1,7 Mdr kr. Byggnaden kommer omfatta cirka 20.000 kvm kontor med ett öppnande och välkomnande entréplan utformat för publik verksamhet.

– Det känns bra att vara igång med Infinity, vårt största projekt i Hagastaden. Här ser vi fram emot att kunna tillskapa moderna arbetsplatser med stort fokus på möte och utbyte mellan de som kommer att jobba i fastigheten. Parallellt med våra övriga projekt i Hagastaden är vi stolta över att kunna bidra till stadsutvecklingen i hela Hagastaden, säger Martin Bjöörn, vd för Castellum Region Stockholm-Norr.

Infinity planeras stå färdigt 2025 efter omfattande husbyggnads- och grundläggningsarbeten från Castellum samt uppfyllnads- och infrastrukturarbeten från Stockholms stad. Sedan tidigare finns Castellum på plats i Hagastaden med Isotopen, belägen på Torsplan. Utöver Infinity planeras för projekten Emerald House och Jubileumshuset - de två sistnämnda i samarbete med HSB för att skapa synergier mellan boende och arbetsplatser som säkerställer liv och aktivitet alla dagar i veckan.

– Infinity får alla de kvaliteter som är vägledande när vi bygger för framtiden. Med fokus på hälsa och välmående, solceller på taket och WELL-certifiering bidrar vi med vårt kunnande inom framtidens flexibla och hållbara arbetsplatser, säger Martin Bjöörn.

Fakta om Infinity

Antal våningsplan: 12 våningar ovan mark samt 2 källarplan. LOA: cirka 19.800 kvm BTA: cirks 26 600 kvm.
Byggstart: maj 2021. Beräknad inflyttning: 2025. Miljöcertifiering: Miljöbyggnad Guld och WELL.