7 maj 2024

Redaktionen

torsdag, 10 juni 2021 09:42

Citycon renoverar Jakobsbergs Centrum

 

 

 

 

 


Citycon påbörjar en allmän uppfräschning i  Jakobsbergs Centrums gemensamma ytor.







Nyligen meddelades att Babas Burgers kommer att öppna i Jakobsbergs Centrum. Nu står det även klart att ytterligare en restaurang öppnar i höst. En riktig kolgrill blir ytterligare ett spännande tillskott till det rika restaurangutbudet. Sham Kolgrill kommer att servera modern Mellanöstern-inspirerad mat med fokus på lunch och middag på vardagar samt brunch på helger.

Samtidigt passar Citycon på att påbörja en allmän uppfräschning i centrumets gemensamma ytor.

I Jakobsbergs Centrum finns i dag ett 70-tal butiker och restauranger, och arbetet med att fortsätta utveckla centrumet till en ännu mer attraktiv och levande plats pågår ständigt.

– Jakobsbergs Centrum är ett lokalt centrum som har besökare såväl dag- som kvällstid. Vi ser ett behov av att utveckla ännu fler trivsamma och inbjudande mötesplatser såsom caféer och restauranger som kan erbjuda både frukost, lunch, fika och fler attraktiva matställen för hela familjen kvällstid. Det är flera nyheter på gång som vi får berätta om längre fram. Kolgrillen är bara ett sådant exempel, säger Marie Rytting, centrumchef på Citycon.

Sham Kolgrill kommer även att erbjuda cateringverksamhet och möjlighet att abonnera restaurangen för privata tillställningar. Det kräver ett kök med bred produktionskapacitet och arbetet med att skapa ett sådant har redan börjat. Restaurangen räknar med att öppna under hösten.

Under ett år passerar ungefär 5 miljoner besökare genom Jakobsbergs. Med tiden slits ytorna och nu är en uppfräschning påbörjad med ommålning och tapetsering för att skapa mer enhetlighet och ökad trivsel. Första etappen blir klar under sommaren.











 






 

 

 

 

 


Fastigheten Amerika 3 på Lindövägen 65 i Norrköping innehåller lokaler för kontor, produktion och lager. Fastigheten har en uthyrningsbar yta på cirka 49.100 kvm och erbjuder ett gott läge med närhet till centralstationen och flygplatsen. Det är något Kriminalvården tog fasta på när den valde att etablerar sig i fastigheten.







Fastpartner har tecknat avtal med Kriminalvården, Johnson Controls Systems & Service AB, MR Svets och Sliptjänst AB avseende nya lokaler i kvarteret Amerika i östra delen av Norrköping. Därutöver har flertalet hyresgäster såsom Tupac AB och PreZero Recycling AB utökat sina befintliga förhyrningar. Området har utvecklats till ett citynära och modernt verksamhetsområde som erbjuder en blandning av kommersiella verksamheter, samhällsservice, närservice, restaurang, bageri och kontor. I Amerika finns ett komplett helhetserbjudande för befintliga och nya hyresgäster.

Kriminalvården
flyttade den 1 mars i år in i lokaler på 1.204 kvm, vilka är helt i nyskick. Kriminalvården kommer att bedriva operativ och administrativ verksamhet i lokalerna. Lokalen har ett tillgängligt läge på bottenplan med garage och effektiva kontor på övre plan.

Johnson Controls Systems & Service AB
flyttade in redan under 2020 och hyr 2 468 kvm. Deras verksamhet har vuxit och bolaget innehar en stor del av marknaden för en viss typ av kylaggregat. Lokalens flexibilitet, generösa takhöjd och antalet portar skapar rätt förutsättning för en hyresgäst som fortsätter att växa.

MR Svets, Sliptjänst AB, Tupac AB och PreZero Recycling AB
hyr sammantaget dryga 12.000 kvm inom fastigheten med blandade verksamheter.

– Det är verkligen jättekul att så många attraktiva och stabila hyresgäster har valt att etablera sig hos oss på Fastpartner. Vi arbetar alltid med att anpassa våra lokaler efter hyresgästernas önskemål och behov för att ge kunden vad den efterfrågar. Samtliga våra nya hyresgäster har tack vare det fått kontor samt lager- och produktionsytor vilka stödjer deras affär fullt ut och vi ser fram emot ett långsiktigt samarbete, kommenterar Anders Strömlid, förvaltare på Fastpartner.

– Vi har sedan länge ett pågående arbete med uppgradering av fastigheten Amerika 3 där vi väljer att fokusera på hållbarhet, ny teknik, ändamålsenligt lokalutbud tillika prydlig och funktionell utemiljö. Här ser jag att vi har lyckats med vår målbild och våra hyresgäster är ett kvitto på att vi arbetar helt rätt, säger Jenny Tallskog, regionchef på Fastpartner.








 






onsdag, 09 juni 2021 14:40

Tengbom förvärvar MAF Arkitektkontor

 

 

 

 

 


Bostads- och kontorsprojektet kv. Fabriken av MAF Arkitektkontor.







Tengbom förvärvar MAF Arkitektkontor, ett arkitektkontor med starka rötter i norra Sverige. Förvärvet är för båda parter en strategisk del i att kunna möta kunders behov och utmaningar rikstäckande. MAF Arkitektkontor är efter Tengbom Sveriges näst äldsta arkitektkontor med cirka 50 anställda och kontor i Piteå, Umeå, Luleå och Stockholm. MAF erbjuder tjänster inom ett brett spann av arkitektur
.

Marknaden för arkitekturtjänster möter stor efterfrågan och Tengbom är i en tillväxtfas där bolaget växer både organiskt genom rekryteringar, och nu med förvärvet av MAF Arkitektkontor.

– MAF Arkitektkontor är ett starkt varumärke med kompetens, kultur och värderingar som går i linje med Tengboms. Det här samgåendet ger oss viktiga synergier och ett unikt erbjudande. Med vår samlade kompetens från MAF och Tengbom kommer vi med större kraft kunna fortsätta förflytta gränser, positioner och uppfattningar genom god arkitektur. Tillsammans möter vi kunders efterfrågan på ett ännu bättre sätt framåt och blir mer aktiva i en expansiv region, säger Tengboms vd Jan Mattsson.

Peter Häggmark, vd på MAF Arkitektkontor säger:
– Vi är mycket nöjda över att tillsammans med Tengbom stärka och bredda vårt gemensamma erbjudande och därmed göra oss än mer attraktiva och kompetensstarka framåt – för våra kunder, medarbetare och med en rikstäckande närvaro i Sverige och ett kontor i Finland. Genom åtkomsten av Tengboms breda organisation får vi också möjlighet att fokusera på det vi är bäst på, och som också är vår kärnaffär, att skapa god arkitektur i alla dess former.

Genom förvärvet har nu Tengbom cirka 500 medarbetare fördelade på 14 kontor runtom i Sverige, samt ett kontor i Finland.






 






 



Strategisk Arkitektur ser nya möjligheter inom bostad och expanderar därför ett av företagets mindre men växande segment. Rekryteringen av Kajsa Sundqvist är ett viktigt led i att stärka kunderbjudandet med ökad kapacitet och styrka i att skapa byggbara, kvalitativa bostäder.



Kajsa Sundqvist blir Strategisk Arkitekturs projekt- och kundansvariga arkitekt inom Bostad i augusti 2021.

 

 

Marknaden för arkitekter har under den senaste tiden varit i gungning. Strategisk Arkitektur har med sin bredd av affärsområden stått stabilt trots ett avsvalnande marknadsläge. Med en bostadsmarknad som utvecklas mot förtätning och hållbarhet i alla dess former ser arkitektkontoret stor potential för sitt evidens- och processbaserade erbjudande och satsar därför vidare inom området.

Rekryteringen av Kajsa Sundqvist är ett avstamp i fortsatt expansion och ett viktigt led i att stärka affärsområdet Bostad med en erfaren bostadsarkitekt med vana att vårda kunders förtroenden, att leda medarbetare i att skapa bostäder som förenar kvalitet med byggbarhet, samt att ytterligare utöka företagets kontaktytor mot marknaden och kundrelationer.

Kajsa Sundqvist är utbildad arkitekt och civilingenjör och kommer närmast från rollen som kreativ ledare på Arkitema Architects,
där hon bland annat var med och startade Malmökontoret. Som projekt- ochkundansvarig arkitekt på Strategisk Arkitektur kommer hon att leda bostadsprojekt och aktivt arbeta med företagets sälj och kompetensutveckling.

– Kajsa Sundqvists unika kompetens med dubbelexamen tillsammans med hennes talang förenar arkitektonisk skärpa med ett metodiskt, strukturerat och verklighetsbaserat synsätt. Hennes breda spektrum blir ett viktigt bidrag för att uppnå vårt mål om evidensbaserad och byggbar bostadskvalitet. Med Kajsas erfarenhet och inspiration i teamet kan våra kunder förvänta sig ökad kapacitet och styrka i att skapa byggbara, kvalitativa bostäder på sina marknader, säger Andreas Fries, affärsområdesansvarig Bostad och partner på Strategisk Arkitektur.


Strategisk Arkitektur, mMed cirka 60 medarbetare i Stockholm, verkar vi inom områdena fastighetsutveckling, stadsutveckling, handel, bostad, landskap och interiör arkitektur. Vi skapar bestående värden genom att leverera mer än vad som förväntas av en arkitekt. Bolaget grundades 1991, är partnerägt och har en omsättning på cirka 80 Mkr. Aktuella uppdrag är bland annat ny simhall med kontor i Solna, omdaningen av NK, stadsutveckling av Tomtebo gård i Umeå, utveckling av Bobergs tegelbyggnader i Gasverksområdet, nytt huvudkontor för Tele2 och nya bostäder i Västerås, Täby och Eskilstuna.


 

 



Arkitekterna Krook & Tjäder stärker upp med Helen Cöster Engelberg, arkitekt och specialiserad inom vårdarkitektur. Helen tillträdde sin tjänst som ansvarig inom Vård & Omsorg under våren 2021.


Arkitekt Helen Cöster Engelberg. Bild: Krook & Tjäder

 

 

– Jag är stolt och ödmjuk inför uppdraget och ser fram mot att fortsätta utveckla arkitekturen inom vård och omsorg, säger Helen Cöster Engelberg. Krook & Tjäder har många spännande uppdrag inom vård och omsorg, och det känns fantastiskt roligt att bli en del av detta duktiga vårdteam. Jag attraherades av företagets kultur, viljan att göra gott, vilket kopplar fint till min syn på arkitektur, omsorg och samhällsansvar. En god arkitektonisk miljö har en stor påverkan på vår hälsa och vårt välbefinnande, där arkitekturen faktiskt kan innebära skillnaden mellan liv och död.

Helen Cöster Engelberg. har över 14 års erfarenhet från vårdprojekt och kommer senast från LINK Arkitektur i Malmö där hon var sektorsansvarig för Vård/LifeScience. Hon har jobbat med flera av de senaste årens stora nya sjukhusprojekt i Sverige bland annat ny behandlingsbyggnad Södersjukhuset i Stockholm, ny vårdbyggnad i Helsingborg och nu senast nytt akutsjukhus i Västerås. Helen har ett koncernövergripande uppdrag men kommer att vara stationerad i Kristianstad och Malmö.

– Vi är glada att ha Helen med i vårt gäng, konstaterar Johan von Wachenfeldt, vd för koncernen Krook & Tjäder. Helen kommer in med en gedigen erfarenhet som jackar in fint i Krook & Tjäders verksamhet där vi har en bred erfarenhet av läkande miljöer för både offentliga och privata aktörer. Hållbarhet genomsyrar allt vi gör, där bl.a. flexibilitet, generalitet och elasticitet är viktiga grundstenar. Ett sjukhus med lång livslängd är ett hållbart sjukhus. Med Helen siktar vi på att tillsammans utveckla Krook & Tjäders erbjudande inom vårdarkitektur, där vår kunskap sträcker sig från det lilla till det stora. Från design av ett armstöd - till planering av ett operationscentrum.

Arkitekterna Krook & Tjäder är ett av Sveriges största arkitektkontor med över 280 medarbetare i Göteborg, Malmö, Stockholm, Halmstad, Borås, Uppsala, Östersund, Kristianstad och Oslo. Kontoren arbetar med en stor bredd av uppdrag inom husbyggnad, hotell, stadsbyggnad, landskapsplanering, inredning samt produktdesign. Krook & Tjäders kontor är kvalitets- och miljöcertifierade enligt ISO 9001:2015 och ISO 14001:2015. Inom Krook & Tjäder finns en etablerad modell för delägarskap.







 

 

 

 

 

 

 


Charlotte Broberg (M), fastighets- och serviceregionråd. Foto: Region Stockholm

 







Under tisdagens möte den 8 juni 2021 beslutade Region Stockholms fullmäktige att sälja Berga Naturbruksgymnasium och S:t Eriks sjukhusområde. Regionfullmäktige beslutade även att initiera försäljning av fastigheten Medicinaren 19 vid Karolinska Huddinge och norra delen av fastigheten Sabbatsberg 16 vid Sabbatsbergs sjukhus.


– Att vi nu genomför två försäljningar och initierar två till innebär att vi får mer pengar och större fokus att satsa på kärnuppgifterna sjukvård och kollektivtrafik. Det är lokaler som vi inte själva använder eller inte ligger i kärnuppdraget. Vi är tydliga med att Region Stockholm inte ska äga fastigheter som vi inte använder, säger Charlotte Broberg (M), fastighets- och serviceregionråd.

S:t Eriks sjukhusområde är kvarteret på Kungsholmen där S:t Eriks ögonsjukhus låg innan flytten till området intill Nya Karolinska. Köparen av området är Skanska AB till en köpeskilling om cirka 1,4-1,5 Mdr kr, beroende på byggrättsvolym i detaljplanen. Skanska kommer utveckla området med nya bostäder, kontor och lokaler. Det möjliggör för ungefär 300 nya bostäder på området.


–  Området som idag till stor del står tomt får nytt liv med bostäder och affärslokaler, samtidigt som Region Stockholm får en och en halv miljard att satsa på sjukvård och kollektivtrafik. S:t Eriks ögonsjukhus har redan flyttat till nya och moderna lokaler för högspecialiserad vård och forskning tvärsöver från Karolinska sjukhuset i Solna. Det är en klar vinst för stockholmarna, säger Charlotte Broberg (M).

Berga Naturbruksgymnasium får en ny ägare som har lång erfarenhet av att driva naturbruksgymnasium, de har kraft och många idéer till att utveckla skolan. Det är Dille Bolag AB med dotterbolag som föreslås köpa skolan med tillhörande byggnader och mark. Köpeskillingen landar på 118,9 Mkr.

– Jag är glad att vi lyckats säkra en långsiktig köpare som inte bara vill värna utan också utveckla en hundraårig verksamhet. Samtidigt kan vi ännu tydligare fokusera på regionens kärnverksamheter – sjukvård och kollektivtrafik säger Charlotte Broberg (M).

Medicinaren 19 vid Karolinska Huddinge är en fastighet som rymmer huset Novum som ägs av Hemsö där det bedrivs Life Science-forskning. Nu vill Hemsö ytterligare satsa på att utveckla forskningen och vill i samband med det köpa marken huset står på.

– Samtidigt som mer forskning inom Life Science utvecklas kan också detta blir en plats där nästa pandemis vaccin och vård kan utvecklas, det är en win-win för Region Stockholms invånare, säger Charlotte Broberg (M).

Under 2017 beslutade dåvarande landstingsfullmäktige att inleda försäljning av fastighetens södra del med kravet att ny ägare skulle uppföra en ny vårdbyggnad. Nu påbörjas också arbetet med att sälja den norra delen av fastigheten vilken pekats ut för bostäder. Genom att genomföra detta blir det möjligt att arbete med ett helhetsgrepp kring fastigheten, vilket också flera utredningar förordar.

– Sabbatsberg ligger attraktivt i stan och det är därför mycket glädjande att möjligheter nu ges att utveckla området för bostäder parallellt med vård av högsta kvalitet. Vi ser mycket fram emot fortsatt arbete med försäljningen och är ytterligare ett steg mot att bara äga sjukhusen och byggnaderna som vi faktiskt använder själva. Region Stockholm ar inte en hyresvärd, säger Charlotte Broberg (M).




Fakta

S:t Eriks sjukhusområde. Köpare: Skanska med dotterbolag Köpeskilling cirka 1,4-1,5 Mdr kr, beroende på byggrättsvolym i kommande detaljplan. Försäljningsprocess: Marknadsföringen av försäljningsobjektet genomfördes under senhösten 2020. Tolv anbudsgivare inkom med indikativa bud och de anbudsgivare som gett de högsta buden erbjöds presentera sina bud. Samtliga anbudsgivare som gick vidare bedömdes vara seriösa aktörer inom fastighetsbranschen. Köparen är den som för regionen lämnat det mest fördelaktiga budet. Totalt inkom tolv anbud, varav åtta utvärderades grundligt och Skanskas bud var det som var mest fördelaktigt. Köpet är villkorat av beslut i regionfullmäktige och i Skanskas styrelse. Tillträde: Tillträdet sker efter lagakraftvunnen detaljplan, varpå betalning sker. Tidplan: Beslut fattat i fastighets- och servicenämnden 25 mars. Beslut i regionstyrelsen 18 maj. Beslut i regionfullmäktige 8 juni. Dåvarande Landstingsfullmäktige uppdrog i budget 2017 att inleda försäljning.

Fastigheten: Tegelbruket 4 har fram till hösten 2020 huserat S:t Eriks ögonsjukhus samt några mindre verksamheter. Under hösten 2020 flyttade ögonsjukhusets verksamheter in i nybyggda lokaler invid NKS i enlighet med fullmäktiges beslut från juni 2014. Kvar på området finns idag endast ett fåtal mindre verksamheter. Den stora sjukhusbyggnaden som omfattar cirka 18.000 kvm lokalarea ska rivas och den mindre byggnaden som ska bibehållas omfattar cirka 1.900 kvm.

Pågående planförslag: Försäljningen omfattar Tegelbruket 4. Planförslaget medger två kvarter tillsammans cirka 41.000 kvm ljus BTA avsedda för bostäder, kontor och service.

Berga Naturbruksgymnasium. Överlåtelsesumma: 118,9 Mkr. Tidplan: Beslut i fastighets- och servicenämnden 25 mars 2021. Beslut i regionstyrelsen 18 maj. Beslut i regionfullmäktige 8 juni. Köparen har ansökt till skolinspektionen om tillstånd, men tidpunkten för besked och därmed datum för själva överlåtelsen av verksamhet och fastighet är idag oklar. Målsättningen är att så snart det är möjligt, dock senast januari 2023 överlåta verksamhet och fastighet Utbildningen har bedrivits sedan 1920. Skolan har kapacitet för drygt 250 elever, varav cirka hälften i internatboende. Skolan har för närvarande cirka 180 elever, varav cirka 70 bor på internatet. Verksamheten är idag organiserad inom serviceförvaltningen i Region Stockholm där både skolpersonal och skolchefen är anställda.Skolan har för närvarande 45 personer anställda varav 22 är lärare. Fakta om marken: Västerhaninge-Berga 7:8 består av ca 542,9 ha, varav 261,1 ha är åker och betesmark och 195 ha är skog. PÅ fastigheten finns ett 60-tal byggnader fördelat på cirka 17 880 m2 såsom stallar, ridhus, kanslihus, matsal, skollokaler (för både mer teoretisk utbildning och för lantbruksrelaterad utbildning), elevbostäder, personalbostäder.


Regionen mottog 8 indikativa bud. Till de budgivare som uppfyllde villkoren i förfrågan ställdes kompletterande frågor för klarläggande av vissa punkter i anbuden. De som fick kompletterande frågor anses seriösa huvudmän. Köparen var den som lämnat högsta bud.


Dille Gård ingår i koncernen Dille Bolagen som är familjeägt. Georg Eriksson, koncernchef och delägare, är sjätte generationen på gården. Dille Gård bedriver idag ett Naturbruksgymnasium i hjärtat av Jämtland med inriktning på Djur och natur sedan 2005. I dag bedrivs gymnasie- och vuxenutbildning samt yrkeshögskola. Totalt sett har skolan cirka 250 studerande under ett år, på plats eller via distans. Dille Gård förvaltar även en del mark, främst skog, men även åker och betesmarker. Skogsinnehavet är drygt 900 hektar.


Fastigheten Medicinaren 19 (Novum) ligger angränsande till Karolinska Universitetssjukhusets lokaler i Huddinge. Region Stockholm upplåter idag marken med tomträtt till Hemsö som äger en byggnad på fastigheten med lokaler för i huvudsak life science, forskning och utbildning. Hemsö önskar nu utveckla och bygga till fastigheten och har efter godkännande av regionen ansökt och beviljats planbesked för ny detaljplan som ska pröva planläggning för bl a centrum, vård, utbildning och laboratorieverksamhet.

En utveckling av fastigheten och utökning av lokalytan är helt i linje med regionens Näringslivs- och tillväxtstrategi för Stockholmsregionen där de åtta yttre regionala stadskärnorna utpekas som naturliga lokaliseringsplatser för näringslivsutveckling. En utveckling av fastigheten är också i linje med Region Stockholms uttalade ambition att vara en av världens fem ledande Life-science regioner.





 






 

 

 

 

 


Området för markreservationen för Nobelcenter vid Slussen till vänster rosa markering.

 

 


Detalj över området för markreservationen för Nobelcentersom  rödmarkerat.







Exploateringsnämnden i Stockholm godkänner förlängning av Tidig markreservation för Nobel Center vid Slussen och ger kontoret i uppdrag att, i enlighet med kontorets utlåtande, teckna tilläggsavtal till avtal om tidig markreservation.

Staden och Nobelhuset AB har tidigare tecknat en tidig markreservation för att möjliggöra uppförandet av ett Nobel Center vid Slussen. Markreservationen godkändes av exploateringsnämnden den 20 februari 2020 samt av kommunfullmäktige den 4 maj 2020.

Staden valde att teckna en tidig markreservation om ett år med Nobelhuset AB, istället för att teckna ett markanvisningsavtal direkt. Med projektet avses uppförandet av ett Nobel Center vid Slussen. Syftet var att staden och  Nobelhuset AB under detta år, tillsammans och var och en för sig, skulle:
1. Fördjupa analysen av den valda platsen för att förvissa sig om dess lämplighet i alla avseenden, bland annat de mer tekniska. 2. Utreda att Nobelhuset AB har möjlighet att genomföra projektet, bland annat genom att visa att Nobelhuset AB har finansiering och organisation för att kunna genomföra projektet.

Nobelhuset AB studerar för närvarande hur ett Nobel Center kan anpassas till platsen och samordning pågår med projekt Slussen. Under rådande pandemi har dock Nobelhuset inte kunnat starta upp de samarbeten med olika parter i den utsträckning som behövts för att komma så långt att ett markanvisningsavtal kan tecknas. Nobelhuset AB behöver mer tid för att fatta nödvändiga interna beslut samt knyta till sig de samarbetsparter som man behöver för att säkra ett genomförande av projektet. En förlängning av markreservationen har därför blivit nödvändig.

Förlängningen av markreservationen bedöms inte medföra några negativa konsekvenser för staden förutsatt att projektet Nobel Center inte medför några förändringar i de delar inom projekt Slussen där förutsättningarna är låsta eller projektering är utförd.











 






 

 

 

 

 


Patrik Tillman, styrelseordförande i Odd Molly.







Odd Molly International  har ingått avtal med Vaggeryds kommun som innebär att en del av Bolagets fastighet Källemo 1 markområde motsvarande cirka 16.000 kvm byts mot del av Fåglabäck 2:6 om cirka 20.000 kvm med möjlighet att förvärva ytterligare cirka 80.000 kvm detaljplanerad mark i nära anslutning till Båramo kombiterminal och E4 söder om Vaggeryd.


– Vi är mycket glada över detta markbyte med Vaggeryds kommun som ger oss möjligheten att utöka vår byggrättsportfölj med uppskattningsvis 65.000 kvm moderna lager och logistikbyggnader och därmed ytterligare stärka vår position som fastighetsägare i området, säger Odd Mollys styrelseordförande Patrik Tillman.

Odd Molly har ingått avtal med Vaggeryds kommun gällande byte av del av Bolagets fastighet Vaggeryd Källemo 1 avseende cirka 16.000 kvm obebyggd skogsmark mot del av Fåglabäck 2:6 om cirka 20.000 kvm mark med möjlighet på att förvärva ytterligare anslutande mark om cirka 80.000 kvm. Den tillbytta marken är detaljplanelagd och tillåter byggnation om uppskattningsvis cirka 65.000 kvm lager- och logistikbyggnadsyta med en byggnadshöjd om 20 meter. Marken är belägen längs Europaväg 4 precis söder om Båramo kombiterminal, med möjlighet till järnvägsspår in på fastigheten. Den av Vaggeryds kommun erhållna marken från Källemo 1 bidrar till att säkerställa kommunens starka tillväxt och utvecklingsplaner över tiden.


Odd Molly har idag cirka 32.000 kvadratmeter lager och logistikbyggnader i Vaggeryd fördelat på tre fastigheter. Vaggeryd Logistik Park är den största fastigheten och omfattar en markareal om 380.000 kvm, varav existerande uthyrd lager- och logistikbyggnadsyta uppgår till 26.700 kvm samt för närvarande uthyrd utomhusmark om 89.000 kvm. Det uppskattas att det på området kommer finnas möjlighet att uppföra minst 150.000 – 180.000 kvm moderna lager- och logistikbyggnader med ett bedömt potentiellt marknadsvärde överstigande 1.500 Mkr. Bolaget har tecknat hyresavtal med tre aktörer och den totala ytan för första byggnationen uppgår till totalt 12.000 kvm, varav en av aktörerna har option på ytterligare 4.500 kvm.  Genomsnittlig hyreslängd uppgår till cirka 10 år. Bygglov erhölls under slutet av maj och inflyttning planeras ske mot slutet av 2021. Bedömt hyresvärde uppgår till 8,6 Mkr alternativt till 12,5 Mkr om optionen på utökad yta utnyttjas.

Odd Molly är ett svenskt bolag som dels bedriver modeverksamhet under varumärkena Odd Molly och Hunkydory, och dels en snabbt växande fastighetsverksamhet. I slutet av mars 2021 ingicks ett avtal med We aRe Spin Dye AB att sälja modeverksamheten samt dotterbolaget Used By. Transaktionen slutförs den 1 juli 2021 och de i betalning erhållna aktierna avses delas ut till Odd Mollys aktieägare under det tredje kvartalet 2021 efter godkännande från Nasdaq Stockholm och beslut på extra bolagsstämma. Kvarvarande verksamhet kommer därefter vara fastighetsverksamhet med fokus på lager- och logistikfastigheter. Odd Mollys aktie handlas på Nasdaq Stockholm, small cap.






 






 

 

 

 

 


Alexander Eliasson på Fortnox ser Wihlborgs nya lokaler på Drottninggatan i Malmö som Fortnox långsiktiga hem.

 



Fortnox har sitt nya Malmökontor i Sparven 15 på centrala Drottninggatan 34. Fortnox, som gör livet lättare för småföretag genom att erbjuda molnbaserade tjänster inom administration och finansiering, bland annat fakturering, bokföring och lönehantering, har haft en kraftig tillväxt sedan starten 2001. Idag arbetar de flesta av de cirka 400 medarbetarna på koncernhuvudkontoret i Växjö, men i Malmö finns ett 40-tal tjänster placerade i deras nya inspirerande och funktionella lokaler.

Alexander Eliasson
är Workplace Manager på Fortnox. Han säger:
– När vi beslutade oss för att flytta från våra lokaler på Stortorget utvärderade vi flera alternativ. Wihlborgs visade sig ha den flexibilitet vi sökte hos en hyresvärd, men även en fantastisk ledig lokal som skulle passa oss perfekt – Massives före detta kontor på Drottninggatan. Utmaningen var att anpassa lokalen till våra behov idag, men också skapa möjligheter att kunna växa utan att kompromissa med arbetsmiljön för medarbetarna.

Medarbetarna är i fokus hos Fortnox Det är hård konkurrens om den spetskompetens företaget behöver och lokalen är en viktig del i arbetsgivarprofilen. Fortnox vill kunna erbjuda goda pendlingsmöjligheter och ett rikt utbud av matställen och service. Interiört gäller det att skapa en lokal som är både inspirerande och funktionell.

– Vi tog nyligen fram ett nytt koncept för våra kontor. Grundtanken är att använda färg och form för att skapa identitet och karaktär. Vi har exempelvis inte satt upp en enda logotyp, men man känner ändå tydligt att detta är ett Fortnox-kontor. Under hela processen med att Fortnox-anpassa lokalen har Wihlborgs varit öppna och delaktiga, vilket underlättat vårt arbete i etableringsfasen, säger Alexander Eliasson.

Fortnox lokallösning kan bäst beskrivas som en dynamisk hybrid. I mitten av lokalen finns centrala mötespunkter, runt omkring sitter medarbetarna i landskap i grupper om åtta. För att skapa en god arbetsmiljö har man jobbat mycket med ljud och ljus, vilket skapar trivsel och välbefinnande.

– Hållbarhet är prioriterat inom Fortnox. Här uppskattar vi Wihlborgs gröna hyreskontrakt, som säkerställer att både hyresgäst och hyresvärd tar ett hållbarhetsansvar. Vi ser nu Drottninggatan som vårt långsiktiga hem i Malmö, här kan vi fortsätta växa tack vare det flexibla hyresavtalet, avslutar Alexander Eliasson.

Det röda rustika huset på Drottninggatan 34 förvärvades 2006 av Wihlborgs som sedan dess förvaltat den i egen regi. Kontorsfastigheten är en del av Sveriges kommunikationshistoria och huset ritades redan 1929 av arkitekt Aron Johansson och uppfördes med Kungliga Telegrafverket som byggherre.

 

Telegrafverket var ett statligt verk med uppgift att ombesörja befordringen av telegram och förmedla utväxlingen av telefonsamtal. Aron Johansson utformade flera telegrafhus i åtskilliga städer. Aron var även den arkitekt som la sista handen vid ritningarna till både riksdags- och riksbankshuset i Stockholm. Fortnox och Advokatbyrån Wåhlin är ett par av hyresgästerna.









 






tisdag, 08 juni 2021 19:53

Svalner hyr ett eget hus vid Stureplan

 

 

 

 

 


Kontorsytorna i Vildmannen 11, på Lästmakargatan 3 (fastigheten i brunt till höger bilden), har fått bygglov för en omfattande tillbyggnad, vilken nu i princip är fullt uthyrd.

 

Svalner hyr eget kontorshus vid Stureplan av Glommen & Lindberg och M2 Gruppen. Så gott som hela kontorsytan i kvarteret Vildmannen 11 har hyrts ut. Hyresgäst blir det växande rådgivningsföretaget Svalner, som tillträder lokalerna i januari 2023, efter en större om- och tillbyggnad av fastigheten.

Kontorsytorna i Vildmannen 11, en cityfastighet som fått bygglov för en omfattande tillbyggnad, är nu i princip fullt uthyrda. Rådgivningsföretaget Svalner, med tjänster och expertis inom skatt och finansiella transaktioner, hyr 2.417 kvm med tillträde i januari 2023. Det är ett sjuårigt hyresavtal där New Property svarade för uthyrningsarbetet tillsammans med Glommen & Lindberg.

Kvarteret Vildmannen 11, med adress Lästmakargatan 3, ägs sedan september 2020 av Jan-Åke Glommen, Fredrik Lindberg och Rutger Arnhult i ett samägt bolag. Fastigheten utvecklas och förvaltas av Glommen & Lindberg och M2 Gruppen.

Vi är väldigt nöjda. Bygglovet medger en omfattande men ändå varsam tillbyggnad av den fina sekelskiftesfastigheten, och vi har hittat den perfekta hyresgästen. Tillsammans med Svalner kommer vi att skapa vackra och funktionella lokaler för deras medarbetare – både dagens och morgondagens, säger Rolf Alexander, marknadschef och partner på Glommen & Lindberg.

Viktor Sandberg, Managing Partner på Svalner, kommenterar lokalvalet:
–  För oss var det viktigt att inte bara hitta ett kontor som stöder vårt arbetssätt och medarbetarnas behov, utan också är något extra. Den spännande blandningen av gammalt och nytt, tillsammans med möjligheten att få ett eget kontorshus i det här läget, passar oss perfekt. Flytten till ”Svalnerhuset” blir ett viktigt steg i vår pågående tillväxtresa och stärker vårt varumärke gentemot både kunder och medarbetare.

Kvar att hyra ut i fastigheten är endast en mindre lokal om cirka 270 kvm på nedersta våningen, med innergård och egen entré från Lästmakargatan. Till denna lokal söks nu en passande hyresgäst, till exempel café, butik eller ett mindre kontor.