26 april 2024

Redaktionen

 

 

 

 

 


Steffen Ricken är CEO för NAS Invest – Real Investment Management i Frankfurt.

 

 



Den tyska apitalförvaltaren N A S Invest Group (N A S) expanderar sin verksamhet till Norden. I partnerskap med ett danskt bostadsbolag har det Frankfurt-baserade företaget etablerat ett nytt joint venture baserat i Köpenhamn med det medellånga målet att bygga en diversifierad fastighetsportfölj i de nordeuropeiska länderna med ett värde om cirka 1 miljard euro, cirka 10,06 Mdr kr.

Investeringarna kommer huvudsakligen att ske i fastigheter klassade som core plus för kontorsfastigheter, detaljhandels- och logistikfastigheter med geografiskt fokus på Danmark, Sverige, Norge och Finland. Kapitalet kommer att samlas in och förvaltas genom en struktur i Luxemburgbaserad reserverad som en investeringsfond (RAIF), vars lansering för närvarande är under förberedelse.

Enligt joint venture-partnerna är fastighetsmarknaden i de nordiska länderna mycket attraktiv för investerare även efter flera år av högkonjunktur. I framtiden kommer N A S att bidra med sin mångåriga expertis inom fastighetstransaktioner och kapitalförvaltning även i Nordeuropeiska regionen och därmed avsevärt utöka sin investeringsstrategi, särskilt för institutionella och semi-institutionella investerare.

Inom fem år efter introduktionen har den reserverade strukturen för alternativ investeringsfond (RAIF) redan mognat till ett framgångsrikt investeringsmedel för institutionella och halvinstitutionella investerare.

Som en alternativ investeringsfond för institutionella och professionella investerare behöver RAIF inte produktgodkännande av CSSF, den luxemburgska finansiella tillsynsmyndigheten. Istället övervakar CSSF endast den alternativa investeringsfondförvaltaren (AIFM) i dess egenskap av ansvarigt förvaltningsbolag tillsammans med depåbanken.

RAIF-strukturen erbjuder den flexibilitet som är så viktig för alternativa investeringar och är därmed en mycket fördelaktig lösning särskilt för investerarnas behov som familjekontor och stiftelser. Eftersom fondstrukturen tillåter skapande av delfonder kan en enda RAIF stödja en hel produktfamilj.


 






 

 

 

 

 


Castellums fastighet Werket i Jönköping får en uthyrningsbar yta om cirka 20.700 kvm, varav 16.400 kvm kontor, 2.000 kvm service och 2.300 kvm källare.

 

 



Med inflyttning i oktober 2021 samlokaliserar Region Jönköpings län verksamheterna för Länstrafiken, Kommunal utveckling och Smålands Turism med sina cirka 150 medarbetare, till Castellums Werket i Jönköping. Avtalet som är tecknat gäller för sju år och avser kontors- och möteslokaler om cirka 3.700 kvm.

Stort fokus har lagts på att hitta hållbara lösningar med exempelvis återbruk av interiöra material, samtidigt har alla verksamheter varit delaktiga i anpassningarna av lokalerna – allt för att uppnå ändamålsenliga och verksamhetsanpassade kontor. En viktig aspekt har även varit stora mötesrum och utbildningslokaler för kommunal utveckling, då regionen tidigare tvingats hyra dessa externt.

– Att regionen valt Werket är mycket glädjande och ett bevis på attraktionskraften i vad vi kan erbjuda. Werket är möjligheternas arena, där traditionella kontorslösningar tillsammans med mer flexibla lösningar som Coworking och nyckelfärdiga kontor, ger en mycket intressant mix av företag och individer, berättar Andreas Georgii, affärsområdeschef för Castellum i Jönköping.

Med Werkets läge uppfyller Castellum även regionens önskan om gångavstånd till Resecentrum, då det finns en uttalad vision om kollektivt pendlande både för personal och det stora antalet besökare.

– Arbetsplatsens betydelse kopplat till välmående, service och att förenkla vardagen gör att många lockas av vad vi kan erbjuda i Werket. Vi har dialog med flertalet potentiella hyresgäster från olika branscher gällande kontor, men även aktörer som kan förstärka serviceutbudet i Werket, säger Åsa Brantgården, kommersiell förvaltare för Castellum i Jönköping.

Werket blir en dynamisk och modern mötesplats skapad för att möta framtidens arbetsliv. Med en utpräglad hälsoprofil, WELL- samt Breeamcertifiering, gym och utomhuskontor blir Werket en av Jönköpings mest attraktiva arbetsplatser. Werket har en uthyrningsbar yta om cirka 20.700 kvm, varav 16.400 kvm kontor, 2.000 kvm service och 2.300 kvm källare.

 






 

 

 

 

 


Kungens kurva som utvecklas från ett handelsområde till en regional stadskärna i Huddinge med bostäder, arbetsplatser, nöjen och shopping.

 

 

Nu närmar sig planerna för Victoria, en helt ny stadsdel, i Kungens kurva i Stockholm. I Victoria planeras det för cirka 3.500 bostäder, restauranger, kaféer, grönskade stadsdelspark, skola och förskolor samt vård och närservice. Balder och KF Fastigheter samäger det joint venture-bolag som skapats för att utveckla den framtida stadsdelen i Kungens kurva. Ambitionen är att Victoria ska bli en förstad till huvudstaden. Förutsättningarna för detta är goda med norra Europas största handelsplats i området, den nya levande stadsdelen med sina attraktiva bostadsmiljöer och naturen i Gömmarens naturreservat.

– Victoria är precis vad Kungens kurva behöver. Med sin stora stadsdelspark i centrum och den urbana kvartersmiljön runtom förs tankarna till Manhattan, säger David Johansson, vd för JV-bolaget Victoria Kungens kurva AB och regionansvarig för fastighetsutveckling på Balder.

– Det känns mycket spännande att få vara med och skapa en ny levande stadsdel med bostäder i Kungens kurva. Närheten till både handel och natur i kombination med goda kommunikationer ger mycket bra förutsättningar för att skapa ett hållbart framtidsområde söder om Stockholm, säger Helena Liljedahl, vd för KF Fastigheter.

Spårväg syd får en egen station i stadsdelen och kommunikationerna blir goda. Gång- och cykelvägar ska knyta samman stadsdelens kvarter och området runt omkring. Victoria ligger även belägen intill vackra Gömmarens naturreservat som erbjuder allt från bad och fiske på sommaren till skidåkning och skridskoåkning under vintern.

– Det här är början på ett nytt och spännande kapitel för Kungens kurva som utvecklas från ett handelsområde till allt vad en regional stadskärna ska innehålla: bostäder, arbetsplatser, nöjen och shopping och dessutom med ett av kommunens vackraste naturområden inpå knuten, säger Daniel Dronjak, kommunstyrelsens ordförande i Huddinge.

Huddinge planerar att, efter sommaren, ställa ut den första detaljplanen för den nya stadsdelen i Kungens kurva på samråd. Byggstart är planerad till 2023.

Kungens Kurva i Huddinge kommun är tillsammans med Skärholmen angiven som regional stadskärna i landstingets ”Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen”, d.v.s. ett område som ligger utanför city men som ska avlasta city med kontor, bostäder och kommunikationer. Kommunen arbetar dessutom med en utvecklingsplan för den långsiktiga utvecklingen av Kungens kurva, i vilken bostäder kommer att få en central roll. Det planeras även för betydande infrastruktursatsningar i kommunen med bland annat Spårväg syd och Förbifart Stockholm.

KF Fastigheter äger mark och utvecklingsfastigheter i bland annat Backaplan i Göteborg, Bro Mälarstrand i Upplands-Bro och Kungens kurva i Huddinge. Verksamheten är inriktad på att förädla utvecklingsfastigheterna och markinnehaven. Projekten omfattar 6.000-7.000 byggrätter för bostäder. Helena Liljedahl är vd för KF Fastigheter, som är ett dotterbolag till KF, Kooperativa Förbundet.

Fastighets AB Balder är ett börsnoterat fastighetsbolag som med lokal förankring ska möta olika kundgruppers behov av lokaler och bostäder. Balders fastighetsbestånd hade per den 31 mars 2021 ett värde om 160,3 Mdr kr  (151,2). Balderaktien är noterad på Nasdaq Stockholm, Large Cap.

 






 

 

 

 

 


Vårdboendet Drabanten i centrala Upplands Väsby.

 

 

I centrala Upplands Väsby byggs vårdboende av Sveafastigheter och Stenvalvet. Tre guldskimrande huskroppar, där den första nu är färdigbyggd med vård- och omsorgsboende. I augusti 2019 togs första spadtaget till Drabanten, utvecklat och byggt för gemenskap, rörelse och för att ge människor guldkant i tillvaron. Nyligen stod den första huskroppen klar. Det är ett vård- och omsorgsboendet i Silver Lifes regi där Stenvalvet tillträtt som fastighetsägare för 54 lägenheter om 34 kvm med dygnet runt service åt de boende, med egen kock och värd.

Även de andra två huskropparna, som består av bostadsrätter för personer som är 55+ och hyresrätter för personer som är 65+, kommer vara en del av Silver Lifes koncept där Sveafastigheter är fastighetsägare. Försäljning av bostadsrätterna och uthyrning av hyresrätterna pågår just nu.

– Vi är väldigt glada och stolta att kunna erbjuda bostäder där gemenskap, rörelse och livsstil står i fokus. Ett guldskimrande boende som sätter en ny standard för både seniorbostäder och vård- och omsorgsboenden, säger Viktor Mandel, vd för Sveafastigheter.

Drabantens fasad är spektakulär. Ett mästerligt hantverk med handslagen plåt av Tombak. De tre skimrande huskropparna vävs samman av sociala ytor och takterrasser. Hyresrättshuset sträcker sig 19 våningar över marken med en takterrass högst upp med milsvida utsikt.

I augusti flyttar de första personerna in i vård- och omsorgsboendet. Bostadsrätterna är inflyttningsklara i november och kan bokas här. Hyresrätterna har inflytt januari 2022. Fram till 30 juni 2021 har medlemmar i Silver Life förtur till att boka hyresrätterna. Efter förtursperioden gäller Sveafastigheters bostadskö.

– De som bor i Drabanten kommer bland annat ha tillgång till takterrasser, gym, lounge, restaurang och relaxavdelning. Guldkant på tillvaron, helt enkelt, säger Viktor Mandel.

 






fredag, 11 juni 2021 08:54

Åtal mot Balders finansdirektörer

 

 

 

 

 


Från vänster: Marcus Hansson, finanschef i Balder och Magnus Björndahl, fd ekonomidirektör i Balder.

 

 

Åklagare vid Ekobrottsmyndighetens finansmarknadskammare väckte åtal under fredagen den 11 juni 2021 mot totalt 11 personer, i ett ärende som bland annat rör grova insiderbrott. Den misstänkta brottsligheten har skett inför Collectors vinstvarning den 21 januari 2020. De två ledningspersonerna i Balder, som är Marcus Hansson, finanschef och Magnus Björndahl, fd ekonomidirektör, åtalas dessutom för insiderbrott samt obehörigt röjande av insiderinformation vid andra tillfällen.

Enligt åtalet har Hansson och Björndahl i Balders ledning fått del av insiderinformation i samband med ett lunchmöte mellan vd:arna för Balder och Collector, ett bolag som Balder är delägare i, den 10 januari 2020. I omedelbar anslutning därefter har stora försäljningar av aktier i Collector skett och informationen ska även ha spridits till familj och vänner.


– Därutöver åtalas ledningspersonerna för insiderbrott samt obehörigt röjande av insiderinformation, det vill säga att man har gett råd till utomstående och föranlett köp och försäljningar, i samband med Collectors kvartalsrapporter vid fyra tillfällen under åren 2018-2020, säger Pontus Hamilton, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten.

– Vi kommer att yrka att tingsrätten förverkar totalt drygt två miljoner kronor som utbyte av brott, säger Pontus Hamilton.

Marcus Hansson, finanschef och Magnus Björndahl, fd CFO, blev frisläppta från häkte den 24 juni 2020 efter att ha suttit häktade från den 29 maj 2020. Se länk.


Den 3 juli 2020 meddelades att Balders ekonomidirektör Magnus Björndahl att han avslutar sin anställning under sommaren 2020. Orsaken är enligt ett pressmeddelande att han på grund av anhållandet och den långa häktningen, där åklagaren misstänker honom för grovt insiderbrott, känner trötthet och har svårigheter att tillhandahålla det engagemang som tjänsten som ekonomidirektör kräver. Se länk.

 






 

 

 

 

 


Centralt i Gustavsbergs hamn med utsikt mot Farstaviken, ligger Hamnpulsen som omfattar ett kvarter med 11.400 kvm lokalyta. Fastigheten är nära fullt uthyrd med Gustavsbergs Vårdcentral som största hyresgäst








Vectura förvärvar Hamnpulsen, med ett väletablerat centrum för primärvård, hälsa och service i en av Sveriges snabbast växande kommuner Värmdö. Säljaren är Greenvard och fastigheten tillträds i juni. Säljrådgivare var CBRE.


Centralt i Gustavsbergs hamn med utsikt mot Farstaviken, omgivet av ett expansivt bostadsområde och ett rikt kulturutbud, med närhet till Gustavsbergs Centrum och Värmdö marknad, ligger Hamnpulsen. Fastigheten är belägen i direkt anslutning till Stockholmsskärgård med cirka 25 minuter från Stockholms Centralstation med buss och bil.

– Vi delar Värmdö kommuns målbild att vidareutveckla Gustavsbergs hamn till ett ännu mer livskraftigt besöksmål och med en attraktiv miljö för såväl boende som verksamheterna i Hamnpulsen. Vi har en närvaro i Värmdö kommun och vi tycker det är positivt att få möjlighet att stärka vår närvaro och engagemang ytterligare genom Hamnpulsen – en fastighet i ett unikt och vackert läge, säger Joel Ambré, vd för Vectura.

Hamnpulsen som omfattar ett kvarter med 11.400 kvm lokalyta är ett besöksmål för vård, hälsa, sport och restaurangbesök. Fastigheten är nära fullt uthyrd med Gustavsbergs Vårdcentral som största hyresgäst.

Den tidigare bruksorten Gustavsberg har vuxit till ett kulturellt skärgårdscenter och attraherar idag såväl boende, turister, företagare som åretruntgäster. Butiker, hotell, restauranger och caféer har utvecklats längs en modern kajpromenad med ett levande båt- och hamnliv.

Vecturas fastighetsbestånd består av moderna och nyproducerade fastigheter, såväl som innovativa fastighetsutvecklingsprojekt med fokus på omsorg, liv och hälsa. Vectura ägs av Patricia Industries som är en del av Investor.








 






 

 

 

 

 


Nacka kommun meddelar att alla sju kvarter i det som kallas Nya gatan, och som sträcker sig mellan Nacka stadshus och Nacka Forum, är markanvisade till Sveafastigheter Bostad, Botrygg, Storstaden Bostad, Kungsvåningen, OBOS, Wallenstam och Hemsö.








Samtliga kvarter på Nya gatan i Centrala Nacka är nu markanvisade. Den sista pusselbiten lades i måndags då kommunstyrelsen i Nacka beslutade att överlåta mark till Hemsö som planerar att tillföra nya verksamheter på platsen där detaljplanen medger bland annat utbildning och fritidsverksamhet. Som Nacka kommun tidigare kunnat berätta ansluter även Wallenstam till utvecklingen av Centrala Nacka genom en markanvisning för ett kvarter i klassicistisk stil.

Framväxten av Centrala Nacka, stadsdelen där naturen och det urbana möts på nya sätt pågår för fullt. Senare i år kan de första personerna sätta nyckeln i låset när deras bostäder står färdiga för inflyttning. Nu kan Nacka kommun berätta att alla sju kvarter i det som kallas Nya gatan, och som sträcker sig mellan Nacka stadshus och Nacka Forum, är markanvisade till olika engagerade fastighetsaktörer. Här pågår utvecklingen av över 1.000 nya bostäder och 9.000 kvm lokaler med olika verksamheter, service, caféer och restauranger som ska bidra till ett attraktivt utbud och en levande naturban stadsdel.

– Det är otroligt glädjande att utvecklingen av Centrala Nacka har kommit så långt att de första sju kvarteren nu är markanvisade. För varje dag kommer vi närmare vår vision om en naturban stadsdel i Nackas mest centrala läge med närhet till både natur, stadsliv, möten och kommunikationer. Helt enkelt en plats där människor trivs och mår bra, säger Mats Gerdau, kommunstyrelsens ordförande Nacka.

Det senaste tillskottet är att Nacka efter beslut i kommunstyrelsen den 7 juni överlåter den sista byggrätten om cirka 1.500 kvm på Nya gatan till Hemsö Fastighets AB för 9 Mkr. Detaljplanen för det aktuella området möjliggör bland annat utveckling av utbildning och fritidsverksamhet.

– I Centrala Nackas identitet är kontraster och variation viktigt. Här utvecklar vi en spännande blandning mellan det klassiska och gröna i kombination med det moderna och urbana. Vi ser fram emot att tillsammans jobba vidare med alla de aktörer som vi utvecklar dessa kvarter med och som bidrar till den levande och naturbana stadsdel som vi har som gemensam målbild, säger Katarina Wåhlin Alm, stadsutvecklingsdirektör i Nacka.

Nacka kommun utvecklar kvarteren runt Nya gatan tillsammans med Sveafastigheter Bostad, Botrygg, Storstaden Bostad, Kungsvåningen, OBOS, Wallenstam och Hemsö.

Utvecklingen av hela Centrala Nacka går nu in i nästa fas när nya bostadskvarter planeras i anslutning till den kommande stadsparken, bland annat ska utveckling ske av kvarteret Discus som är tänkt att inrymma ett högt och innovativt bostadshus omkring 30 våningar ovanpå den nya tunnelbanans entré. Efter sommaren bjuder Nacka kommun in till Sveriges första naturbana markanvisningstävling där utmaningen är att tolka och bidra till platsens vision om närhet och naturbant – när naturen och det urbana möts på nya sätt. Och trivs tillsammans. Mer information om den kommer i september.

I Centrala Nacka byggs etappvis nya kvarter, gator och torg med 6.000 bostäder och 7.000 arbetsplatser, en stadspark, caféer, restauranger, handel och hotell. De första kvarteren är klara för inflyttning 2022. Arbetet med tunnelbanan har påbörjats och ska vara klar 2030, samtidigt som den nya bussterminalen och en överdäckning över Värmdöleden. Centrala Nacka sträcker sig från blivande tunnelbanestation Järla i väst till Skvaltan i öst och omfattas av området runt Järlahöjden och den planerade överdäckningen av Värmdöleden; Mötesplats Nacka.








 






torsdag, 10 juni 2021 10:58

Tornstaden bygger hyresrätter i Uppsala

 

 

 

 

 


Kungsleden säljer del av fastigheten Västerås Effekten 5 till Aroseken för bygga drygt 15.000 kvm BTA bostäder. Bild: Kaminsky




På uppdrag av Wallenstam ska Tornstaden uppföra kvarteret Bersån i området Kvarngärdet i Uppsala. Kvarteret kommer att bestå av 98 hyresrätter med kommersiella lokaler i bottenplan. Inflyttning är beräknad till vintern 2022. Projektet ska uppföras enligt Miljöbyggnad 3.1.


Byggnads AB Tornstaden Öst har fått förtroende av Wallenstam att ansvara för totalentreprenaden av de 98 hyresrätter, samt kommersiella lokaler, som ska byggas i kvarteret Bersån på Kantorsgatan i Norra Uppsala. Kvarteret är ritat av Kaminsky med fokus på hållbarhet och design. De två husen, som är placerade i vinkel, har fem respektive sex plan och för att skapa en levande miljö med lättillgängliga mötesplatser planeras för kommersiella lokaler i markplan. Inflyttning beräknas kunna ske vintern 2022.

– Vi ser fram emot att tillsammans med Tornstaden skapa ett modernt boende med 98 fina hyresrätter här i Kvarngärdet. Här kommer hållbarhet, design och kvalitet att vara fokus, i bottenvåningarna tillförs också kommersiella ytor,  säger Magnus Eklund, avdelningschef Produktion hos Wallenstam.

– Vi har ett mycket väl fungerande samarbete med Wallenstam och för närvarande pågår byggnation av bostadsprojekt i Sundbyberg, Åkersberga och Bandhagen. Vi är stolta över att vi också fått förtroendet att ansvara för Wallenstams projekt Bersån i Uppsala där vi har fått möjlighet att vara med i processen från ett tidigt skede, vilket ger mycket goda förutsättningar för ett lyckat resultat för alla parter”, säger Magnus Lundberg som är regionchef på Byggnads AB Tornstaden Öst.

Tornstaden är en bygg- och fastighetskoncern som erbjuder hela värdekedjan; från idé till färdiga projekt - allt under ett tak. Bolagets tre verksamhetsgrenar projektutveckling, byggnation och fastighet omsätter cirka 2,2 Mdr kr. Bolaget har cirka 160 anställda med kontor i Göteborg, Stockholm samt Malmö.









 






 

 

 

 

 


Kungsleden säljer del av fastigheten Västerås Effekten 5 till Aroseken för bygga drygt 15.000 kvm BTA bostäder.




Kungsleden har tecknat avtal med Aroseken om att avyttra del av fastigheten Västerås Effekten 5 för framtida bostadsändamål. Målsättningen är att tillskapa drygt 15.000 kvm BTA bostäder och priset uppgår till 2.000 kr/kvm BTA.

På den del av fastigheten som är föremål för försäljning står idag en vakant byggnad om cirka 8.000 kvm. Arbetet med ändring av detaljplanen har nyligen inletts med målsättningen att ha en färdig detaljplan under 2023.

– Avtalet med Aroseken om att bygga bostäder är ett viktigt steg i rätt riktning för Vision Finnslätten. Här skapar vi morgondagens högteknologiska område för internationella företag. Vi planerar för kontor, industri- och logistiklokaler i världsklass jämte internationell skola, förskola och är så glada över att Aroseken ska utveckla bostäder här, säger Mats Eriksson, regionchef Mälardalen på Kungsleden.

Aroseken tillträder vid lagakraftvunnen detaljplan och genomförd avstyckning.

– Vi känner oss mycket hedrade att Kungsleden har valt oss som strategisk partner att utveckla bostäder till Finnslätten. Vi ser oerhört mycket fram emot samarbete där vi tillsammans med Kungsleden kan hjälpa våra industriföretag att bli ännu mer konkurrenskraftiga genom att erbjuda en gedigen bredd av nya bostadsalternativ, säger Arosekens vd Christian Brobeck.

År 2018 startade Kungsleden en dialog med sin största hyresgäst på Finnslätten, ABB, om att utveckla området. Idéerna diskuterades vidare med Västerås Stad som välkomnade de samhällsutvecklande initiativen med stort engagemang. Ett kreativt samarbete mellan Kungsleden, ABB, Västerås Stad, Mälardalens högskola, Northvolt, Westinghouse, Alstom, med flera har sedan lett fram till Vision Finnslätten vars syfte är att utveckla området till en attraktiv plats för världsledande högteknologiska företag.














 






 

 

 

 

 


Anders Danielsson, vd för Skanska.




Skanska har anslutit sig till klimatinitiativet The Leadership Group for Industry Transition (LeadIT) som samlar länder och ledande företag engagerade i att uppnå Parisavtalet. LeadIT lanserades av regeringarna i Sverige och Indien vid FN:s klimatmöte i september 2019 och stöds av World Economic Forum. Tidigare i våras anslöt sig USA. Företag som är medlemmar är till exempel Vattenfall, ThyssenKrupp, Hybrit, DSM, Volvo, och Scania.


– Detta gör det möjligt för oss att ytterligare accelerera arbetet mot klimatneutralitet. Vi vill agera kraftfullt i omställningen och har sedan 2015 minskat våra egna koldioxidavtryck med 40 procent. För oss handlar det om att också minska utsläppen från material och att erbjuda klimatsmarta lösningar som hjälper våra kunder att uppfylla sina klimatmål. LeadIT utgör rätt forum för oss att verka inom för att sprida goda erfarenheter, påverka policy och själva vässa vår verksamhet, säger Anders Danielsson, vd för Skanska.

Skanska står bakom Parisavtalet och har som mål att nå netto noll koldioxidutsläpp i hela värdekedjan senast 2045. Målet inkluderar även leverantörer, underleverantörer och användare av de byggnader som Skanska uppför.

– Byggsektorn står för 40 procent av världens energirelaterade koldioxidutsläpp. De stora utsläppen kommer dels från bränsle och material som betong, stål och asfalt, dels den energi som krävs för att driva byggnaderna under deras livstid. För att nå målet att bli klimatneutrala jobbar vi med partners för att driva utveckling och innovation. Vi vill också se högre klimatkrav i offentliga upphandlingar, säger Lena Hök, hållbarhetsdirektör på Skanska.

– Vi behöver en ambitiös industritransformation som adresserar koldioxidutsläppen i hela värdekedjan. Skanska har ett branschledande tillvägagångssätt för att minska koldioxidutsläppen. Övriga LeadIT-medlemmar och sekretariatet välkomnar Skanska till LeadIT och ser fram emot att med ökad kraft driva industriomställningen tillsammans, säger Gökce Mete, chef för LeadIT-sekretariatet.