8 maj 2024

Redaktionen

 


Fastighetsbolaget Revelop stärker organisationen med ett flertal strategiska rekryteringar för att trappa upp sin hållbarhetssatsning och tillväxtresa. Samtidigt öppnar bolaget kontor i Göteborg som en direkt följd av betydande förvärv av kommersiella fastigheter i regionen och presumtiva förvärv.






Från vänster: Victor Segerström, strategisk uthyrare. Anna Haraldsson, fastighetsutvecklare. Binh Nguyen, transaktion. Maria Kindroth, redovisningsansvarig för Revelop. Foto: Revelop

 

Revelop meddelade i maj att bolaget säkrat nytt kapital till sin femte investeringsfond på drygt 2,1 miljarder kronor. Fonden är bolagets hittills största och ett viktigt steg i Revelops utveckling med fokus på hållbara investeringar i kommersiella fastigheter i Sveriges tre storstadsområden.

– Mot bakgrund av den lyckade kapitalanskaffningen för Revelop V fortsätter vi att investera i vår organisation för att ta verksamheten till nästa nivå. Därför stärker vi teamet med flera nya funktioner och har under förra året och i år anställt sammanlagt ett tiotal nya medarbetare, säger Revelops vd Thomas Sipos.

Bland annat har investeringsteamet stärkts med två personer, vilket gör Revelop tyngre på analys och transaktion. En annan funktion som har stärkts är fastighetsutveckling med ökat fokus på hållbar utveckling av kommersiella fastigheter, vilket är Revelops grundidé.

– Rekryteringarna är kopplade till den tillväxt som bolaget har och ser framöver. Det finns många fastigheter i de områden där vi är verksamma som är intressanta för vårt koncept där vi tar dem på en hållbar resa – från brun till grön, säger Thomas Sipos.


Hittills i år har Anna Haraldsson, fastighetsutvecklare, Binh Nguyen, transaktion, Victor Segerström, strategisk uthyrning och Maria Kindroth, redovisning, anställts. Revelop har även stärkt ledningsgruppen för att tydligare spegla bolagets satsning.

 

I ledningen sitter vd Thomas Sipos, vice vd och CFO Anders Sylvén, fastighetschef Susanne Essehorn, investeringschef Philip Niklasson, transaktionschef Erik Visteus, chef fastighetsutveckling Klas Modin, chef aktiv förvaltning Mathias Björkman samt uthyrnings- och marknadschef Thomas Jonasson.

Revelop blev nyligen en betydande fastighetsägare i Göteborg genom förvärv av fastigheter med över 60.000 kvm lokalyta. Att öppna kontor i Göteborg är en viktig del i att bygga närvaro på den lokala marknaden, och Revelop rekryterar för närvarande ett antal personer som ska sköta den aktiva förvaltningen plus potentiella framtida förvärv i området.









måndag, 14 juni 2021 09:41

Niam köper kontorsfastighet i Göteborg

 

 

 

 

 


Niam köper en fastighet som uppfördes 2017 och som är fullt uthyrd till Volvo Cars i Torslanda, Göteborg.


Niam har avtalat om att förvärva en 24.500 kvm stor kontorsbyggnad i Göteborg av Torslanda Property Investment AB (”TPI”), ett bolag där Sagax och Nyfosa är större aktieägare. Köpeskillingen är 870 Mkr och tillträde ska ske den 1 oktober 2021. Fastigheten är en modern och flexibel kontorsbyggnad med ett fristående parkeringshus. Fastigheten uppfördes 2017 och den är fullt uthyrd till Volvo Cars.
Cushman & Wakefield var rådgivare i affären.

 

Fastigheten ligger i Torslanda, endast 15 minuter nordväst om centrala Göteborg. Området är dominerat av Volvo Cars produktion, lager och kontor. Kontorsbyggnaden som är Volvo Cars modernaste kontorslokaler i området, tillhandahåller även hyresgästerna med en restaurang som drivs av Volvo genom operatören ”Harvest by Mannerström”. 

Daniel Andersson, Head of Acquisitions Niam Sverige, säger
– Denna moderna kontorsfastighet har ett mycket strategiskt läge och vi ser fram emot att överta fastigheten från TPI för att fortsätta förvalta fastigheten väl och tillgodose Volvo Cars behov.

Stefan Berg, verkställande direktör i Torslanda Property Investment, säger:
– Fastigheten uppfördes 2017 åt Volvo Cars som då erbjöds moderna miljöklassade lokaler. Genom försäljningen till Niam frigör TPI kapital samtidigt som vi kunnat attrahera en ledande institutionell investerare till Torslandaområdet där TPI har merparten av sina fastigheter. Målsättningen är att i nära samarbete med bolagets största kund, Volvo Cars, fortsätta investera i fastighetsbeståndet i Torslanda.







 






 


Kungsleden rekryterar Patrick Heddini som ny projektchef i Stockholm och Joakim Riström som ny affärsutvecklare i Mälardalen. Båda tillträder sina tjänster efter sommaren och blir en viktig del i arbetet med projekt- och fastighetsutveckling. Samtidigt internrekryteras Malin Evertsson som ny projektledare i Mälardalen.





Från vänster: Patrick Heddini, Joakim Riström och Malin Evertsson.

 

Patrick Heddini börjar sin tjänst som projektchef Stockholm i augusti. Han kommer närmast från Fabege där han arbetat sedan 2012, varav de senaste 3,5 åren som projektchef. Rekryteringen av Patrick är ett led i Kungsledens ambition att arbeta än mer aktivt med värdeskapande fastighetsutveckling.

Samtidigt tillträder Joakim Riström tjänsten som affärsutvecklare i Mälardalen. Joakim kommer närmast från en tjänst som fastighetschef på Mälarenergi. Dessförinnan var han projektchef på NCC samt affärsutvecklare på Castellum.

– Vi är glada över två starka rekryteringar i Patrick och Joakim. De kommer att bli centrala i Kungsledens arbete med värdeskapande fastighetsutveckling vilket är en viktig del i vår affärsstrategi, säger Hanna Brandström, Head of People and Culture på Kungsleden.

Kungsleden internrekryterar även Malin Evertsson som ny projektledare i Mälardalen. Malin har tidigare arbetat som förvaltare och har lång erfarenhet inom Kungsleden av nära arbete med kund och hyresgästanpassningar vilket blir en tillgång i hennes nya roll.






 

 

 

 

 


Skanska bygger vårdboendet Villa Tureberg, med cirka 4.500 kvm äldreboende samt 500 km gruppboende i fem våningar. Villa Tureberg är startskottet för stadsutvecklingen av det gamla mässområdet nära Sollentuna centrum. När hela området är utbyggt kommer det att bestå av cirka 700 nya bostäder och kommersiella lokaler.

 


Skanska har sålt ett vårdboende i Sollentuna för cirka 280 Mkr. Köpare är Altura och sedan tidigare är hyresavtal tecknade för driften av boendet med Nytida och Vardaga. Försäljningen kommer att bokföras av Skanska Kommersiell Fastighetsutveckling i det andra kvartalet 2021. Tillträdet sker i samband med färdigställande under det tredje kvartalet 2022.

Vårdboendet Villa Tureberg, med cirka 4.500 kvm äldreboende samt 500 km gruppboende i fem våningar, byggs med trygghet, hållbarhet och långsiktighet i fokus. Projektet är utvecklat av Skanska Sverige.

Med högt satta hållbarhetskrav avseende klimat, energiprestanda och materialval samt avfalls- och vattenhantering kommer huset ha en mycket låg miljöpåverkan. Huset kommer att förses med solceller på taket och byggas med material med låg klimatpåverkan såsom trä och återvunnet tegel i fasaden. Huset kommer att certifieras enligt LEED Gold.

Vårdboendet är under uppförande och ska vara färdigställt i det tredje kvartalet 2022.

Villa Tureberg är startskottet för stadsutvecklingen av det gamla mässområdet nära Sollentuna centrum. När hela området är utbyggt kommer det att bestå av cirka 700 nya bostäder och kommersiella lokaler.

Altura fortsätter att stärka sin närvaro i Storstockholm där bolaget tidigare har samhällsfastigheter under utveckling i kommunerna Huddinge, Ekerö, Norrtälje, Nacka, Täby och Upplands Väsby. Nu har Altura ingått avtal med utvecklaren Skanska om förvärv av ett grupp- och äldreboende i Sollentuna där Ambeas verksamheter blir hyresgäster.

 

– Denna fastighet utvecklas med de boendes behov i centrum, modern teknik och inte minst för att nå högt uppsatta målsättningar gällande hållbarhet. Sammantaget är det ett boende som vi är väldigt stolta och glada över att framgent få äga och förvalta med ett långsiktigt perspektiv. Samtidigt innebär förvärvet att vi fördjupar våra samarbeten med både Skanska och Ambea, två aktörer som delar våra värderingar kring hur morgondagens samhällsfastigheter ska utvecklas för att möta både nutida och framtida behov, säger Dorotea Stellmach, Sverigechef på Altura.

– I Villa Tureberg har en modern utformning och att minska fastighetens klimatpåverkan stått i fokus. Samarbetet med Altura som värdesätter den frågan lika högt som vi gör – gör oss ännu bättre. Vårdboendet blir ett så kallat netto-nollenergihus vilket innebär att det tillför lika mycket ny förnybar energi som fastigheten använder på årsbasis. Den här typen av energieffektiva och energigenererande projekt är ett steg på vägen mot klimatneutralitet, säger Joakim Åkesson, chef för kommersiell Projektutveckling i Skanska Sverige.

Äldreboendet Villa Tureberg får en hemtrevlig och funktionell miljö som inger lugn och trygghet för de boende. Utformningen av inredning är evidensbaserad och ska med hjälp av färger och inredningsdetaljer underlätta navigering för personer med demens. Maten kommer att tillagas på varje avdelning och totalt utvecklas 60 äldreboendelägenheter i anslutning till gemenskapsytor och en grönskande utomhusmiljö i form av både takterrass och innergård.

 






 

 

 

 

 


Obos bygger 320 bostäder i Eskilstorp, i Vellinge kommun i Skåne.

 


Obos och Nordr förvärvar sammanlagt 640 byggrätter i Vellinge kommun i Skåne för utveckling av olika bostadstyper med olika upplåtelseformer. I affären förvärvar Obos och Nordr 320 byggrätter vardera i vad som blir startskottet för utvecklingen av Vellinge Parkby.

Det förvärvade markområdet ligger i Eskilstorp, nordöstra Vellinge, i anknytning till Asklunda och Olsgården. På platsen finns sedan tidigare en park och genom sitt läge och goda kommunikationer har området goda förutsättningar att bli en lugn småstadsoas med storstadspulsen inom nära räckhåll och Turning Torso i Malmö i blickfånget.

– Markförvärvet i Vellinge passar Obos väldigt väl och kommer i framtiden bli en viktig del i vår expansion i Sydsverige. Här kommer vi utveckla en attraktiv trädgårdsstad från grunden med blandad bebyggelse med både småhus, radhus och flerfamiljshus, säger Joakim Henriksson, vd för Obos Sverige.

Området, som idag kallas Vellinge Parkby, ska ges varierande karaktär i bebyggelse, gaturum och de offentliga platserna. Kring mitten, områdets hjärta, kommer det att finnas en stor och grönskande park och ett park- och rekreationsstråk som knyter ihop den västra delen med den östra. Ovanför parken i norr är det planerat för både skola, förskola och en idrottshall. Gång- och cykelstråk finns för att underlätta gång och cykel på ett tryggt och säkert sätt. Vellinge Parkby ligger nära Vellinge centrum och storstadspuls med 10 min bilresa till Hyllie, 15 minuter till centrala Malmö, 20–25 min Kastrup och cirka 40 min till Köpenhamn. Därtill har Norra Vellinge goda kommunikationer med tåg via den nya pågatågstationen utmed Trelleborgsbanan och goda bussförbindelser.

– Vellinge är en intressant och dynamisk kommun med framåtlutad syn på framtiden. Det känns väldigt rätt att bygga vår fortsatta expansion i södra Sverige med den här typen av projekt i samarbete med Obos, säger Leif Danielsson, vd för Nordr Sverige.

Nordr och Obos förvärvar projektet genom ett 50/50-samarbete, där de delar jämnt på projektets 640 byggrätter och en totalarea om cirka 350.000 kvm. Förvärvet och tillträdet är villkorat av att planen vinner laga kraft.

– Visionen med trädgårdsstaden kretsar kring gröna värden och livet mellan husen. Med en park som går igenom området och gott om gemensamma mötesplatser vill Obos tillsammans med Nordr skapa en trivsam och vacker miljö för olika generationer att leva och mötas i, säger Anders Borgkvist, regionchef för Obos Sverige.

Vellinge kommun kommer successivt att bebygga området med infrastruktur så snart detaljplanen har vunnit laga kraft. Det finns även planer på en skola, förskola, idrottshall och annan service i området. Utbyggnaden av Vellinge Parkby kommer att pågå under en längre tid och ske i etapper – men inom ramen för en sammanhållen detaljplan.

– Jag ser fram emot att följa utvecklingen av Vellinge Parkby som kommer växa fram över flera år och jag tror verkligen det kommer bli bra för alla, såväl nya som gamla Vellingebor. Jag är övertygad om att det kommer bli attraktiva bostadsområden med sin variation och blandade bebyggelse, sin grönska, sin närhet till centrum, kollektivtrafik, andra delar av kommunen och såklart till andra städer och vidare ut i världen, säger Carina Wutzler, kommunstyrelsens ordförande i Vellinge kommun.





 






fredag, 11 juni 2021 17:58

Intea på väg mot börsnotering

 

 

 

 

 


Intea Fastigheter har sitt huvudkontor på Sergelgatan 12 i femte Högtorgsskrapan vid Sergels Torg i Stockholm.

 


Intea Fastigheter AB har påbörjat ett arbete med avsikt att ansöka om att bolagets aktier ska tas upp till handel på Nasdaq Stockholm. Arbetet med att förbereda bolaget inför en börsnotering har påbörjats vilket bland annat innefattar en översyn av bolagets organisation och kapitalstruktur. Som ett led i detta kommer en extra bolagsstämma att hållas den 30 juni 2021. Bolagets ambition är att en introduktion på Nasdaq Stockholms huvudlista ska kunna ske inom ett år.


– Intea har visat att det går att växa med hög kvalitet inom vår nisch trots en betydande konkurrens. Vi tror att nya investerare kommer att uppskatta Inteas renodling med fokus på offentliga hyresgäster och specialanpassade fastigheter i kombination med en spännande projektportfölj. Genom en notering av aktien skapas ytterligare en kapitalkälla för bolaget, vilket stärker tillväxtpotentialen, säger Henrik Lindekrantz och Christian Haglund, grundare av Intea.

Intea har sedan 2017 obligationer noterade på Nasdaq Stockholm och har en långsiktig BBB+ rating, med stabila utsikter från kreditvärderingsinstitutet Nordic Credit Rating AS.

Intea Fastigheter AB grundades 2015 och bolaget är inriktat på långsiktigt aktivt ägande av social infrastruktur. Fastighetsinnehavet uppgick den 31 mars 2021 till 13,0 Mdr kr. Portföljen består av projekt och fastigheter med offentliga hyresgäster, inom rättsväsende, högre utbildning och sjukvård. Intea finansieras av svenskt institutionellt kapital.


 






 

 

 

 

 


Oscar Lekander, affärsutvecklingschef för SBB.

 


I två transaktioner med olika köpare säljer Samhällsbyggnadsbolaget i Norden, SBB, nio fastigheter inom segmenten offentliga kontor och rättsväsende för ett överenskommet fastighetsvärde om cirka 1.200MNOK, cirka 1.200 Mkr. Överenskomna fastighetsvärden är cirka 20 procent över externvärderingar per Q4 2020 och cirka 4 procent högre än externvärderingar per Q1 2021.

– Transaktionerna visar återigen på likviditeten i våra tillgångar och den unika förmågan hos vårt transaktionsteam att skapa värden. Försäljningarna av fastigheter inom segmenten offentliga kontor och rättsväsende är helt i linje med SBB:s fokus på fastigheter för vård, skola och omsorg och att uppnå en BBB+ kreditrating. Vi har nu avyttrat för totalt cirka 2.200 MNOK i Norge under 2021 för överenskomna fastighetsvärden och cirka 20 procent över årsskiftesvärderingarna och 11 procent över Q1-värderingarna 2021, vilket visar på den starka norska marknaden och värdepotentialen i SBB:s portfölj, säger Oscar Lekander, affärsutvecklingschef för Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB.


 






fredag, 11 juni 2021 11:54

SBB och Titania startar JV

 

 

 

 

 


Einar Janson, vd för Titania.

 

 


SBB i Norden AB och Titania Holding AB har ingått avtal om ett till lika delar ägt joint venture-bolag kallat Samtitania Fastighetsutveckling AB. Bolaget kommer att, på egen mark, driva detaljplaner, producera och äga bostäder. Initialt kommer bolaget att innehålla cirka 25.000 kvm BTA byggrätter i Botkyrka och Haninge.

– Med det avtalsupplägg vi har utnyttjar det gemensamma bolaget Titanias kapacitet inom projektutveckling samtidigt som det drar fördel av SBB:s finansiella styrka. Vi ser fram emot att samarbeta långsiktigt med SBB och på sikt lägga in fler lämpliga projekt i JV-bolaget, säger Einar Janson, vd för Titania.

– I SBB:s fokus på samhällsbyggnad är utveckling av byggrätter och nyproduktion av bostäder en viktig del. Med strategiska samarbeten som detta kan vi optimera värdeskapandet i processen, säger Krister Karlsson, vice vd för SBB.

Titania genomför i dagsläget projekt främst i Stockholms län. Titania ägs av privatpersoner som arbetar inom koncernen med vd, Einar Janson, som majoritetsägare. Titania har funnits sedan år 2005, men verksamheten har bedrivits sedan år 2002, då som enskild firma under namnet Einar Janson Bygg.


 






 

 

 

 

 


Kunskapsporten ska bygga, äga, förvalta och driva en bad- och friskvårdsanläggning i Snurrom Kalmar. Det blir en anläggning på totalt cirka 15.000 kvm. som blir Kunskapsportens största.

 

 





Kunskapsporten har vunnit en bad- och friskvårdsupphandling i Kalmar. Under förutsättning av slutligt kommunalt beslut i fullmäktige kommer Kunskapsporten att bygga, äga, förvalta och driva en bad- och friskvårdsanläggning i Snurrom Kalmar. Det blir en anläggning på totalt cirka 15.000 kvm där kunskapsporten bland annat kommer att tillhandahålla motionssim, skolsim och familjebad åt kommunen, rehabiliteringsbassäng åt Region Kalmar samt därutöver erbjuda Kalmarborna gym, restaurang, spa mm. Anläggningen blir Kunskapsportens hittills största.


– Vi har arbetat fram ett i våra ögon fantastiskt fint vattenhus för Kalmar. Det blir ett hus med många aktiviteter för Kalmarborna och dessutom en turistmagnet. Nu hoppas vi att kommunfullmäktige väljer att samarbeta med oss, säger Joakim Ollén, vd för Kunskapsporten AB.



 






 



Rekryteringen av Otto Nilsson innebär att Newsecs svenska rådgivningsverksamhet förstärker Capital Markets-teamet med ytterligare en medarbetare i Malmö. Han ansluter som transaktionsrådgivare med fokus på fastighetstransaktioner inom mid cap-segmentet med Sydsverige som upptagningsområde.




Otto Nilsson lämnar Kommersiella fastigheter, Swedbank Malmö för Newsec Capital Markets i Malmö.

 

Otto Nilsson har mer än tio års erfarenhet av fastighetstransaktioner och han kommer närmast från Kommersiella fastigheter, Swedbank. Dessförinnan har han varit verksam på MOHV Fastighetsförmedling och Länsförsäkringar Skåne. Han är utbildad fastighetsmäklare vid Malmö Högskola med en kandidatexamen i fastighetsvetenskap.

– För att möta upp den stora efterfrågan från våra kunder har vi nu anställt Otto Nilsson. Otto är en etablerad transaktionsrådgivare i Sydsverige och blir en viktig del i vår fortsatta expansion i regionen, säger Mattias Andersson, Head of Capital Markets Mid Cap, Newsec.

Otto Nilsson tillträder sin nya tjänst 15 augusti 2021.