7 maj 2024

Redaktionen

 

 

 

 

 


Claes Nordmark (S), kommunalråd i Boden, gläds över att Norrbotten får en ny storspelare – i Luleå och Boden, när bolaget H2 Green Steel från år 2022 bygger en ny megafabrik för fossilfri ståltillverkning. Satsningen kommer kosta runt 25 Mdr kr och ska ge runt 10.000 nya arbetstillfällen.




Bodens kommun har den 15 juni 2021 beslutat om planuppdrag inom fastigheterna Björken 3, Guldhamstern 1, Boden 56:43 samt Boden 56:19 som syftar till att möjliggöra ny bebyggelse för bostäder och samhällsservice. Totalt planeras det för cirka 1.000 bostäder plus tillhörande samhällsservice inom SBB:s existerande fastigheter och till viss del på omkringliggande kommunal mark.

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB, SBB, bidrar till att skapa social infrastruktur som stödjer de stora industriinvesteringarna som sker i norr och har redan påbörjad en stor satsning i Skellefteå där SBB i närtid planerar att uppföra 1.500 nya bostäder med anledningen av de nya stora industrietableringarna som sker där.


Nu finns det planerade stora industrisatsningar även i Boden och SBB vill bidra till att möta den kommande efterfrågan på bostäder och social infrastruktur.

– SBB är stolta och ser det som självklart att som stor fastighetsaktör i kommunen ta sitt ansvar och bidra till försörjningen av bostäder och samhällsservice med anledning av de kommande stora industriella satsningarna som planeras i Boden, säger Krister Karlsson, vice vd för Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB.

– Boden kommer att växa rejält de kommande åren och det är väldigt positivt att SBB vill vara med och satsa för att bidra till vår tillväxt, säger Claes Nordmark (S), kommunalråd i Boden.




 






tisdag, 15 juni 2021 16:55

Scandics beläggningsgrad ökar

 

 

 

 

 


Jens Mathiesen, vd och koncernchef för Scandic Hotels Group.

 

 

 

 


Scandics beläggningsgrad förväntas uppgå till minst 35 procent i juni och bokningsläget för juli är klart bättre än det var vid samma tidpunkt föregående år. Scandic förväntar att beläggningen i juli 2021 blir högre än i juli föregående år då den uppgick till 42 procent.

Sedan Scandic publicerade sin delårsrapport för det första kvartalet 2021, den 28 april, har hotellefterfrågan stigit på samtliga marknader till följd av en gradvis lättnad av restriktioner relaterade till covid-19-pandemin.

Som tidigare meddelats var Scandics beläggningsgrad omkring 20 procent i april. Sedan dess har efterfrågan förbättras och beläggningen var ca 25 procent i maj och förväntas uppgå till minst 35 procent i juni. Ökningen har varit bred, med förbättrad beläggning på nästan alla destinationer, under såväl vardagar som helger.

Det inhemska fritidsresandet ökar på samtliga marknader. Efterfrågan är för närvarande starkast på den norska marknaden, med en beläggningsgrad på runt 40 procent. Scandics tyska verksamhet är fortsatt påverkad av låg efterfrågan.

Efterfrågan har ökat i samtliga nordiska huvudstäder, med starkast utveckling i Oslo. Beläggningen på Scandics storstadshotell är dock fortfarande generellt lägre än för övriga orter på respektive marknad.

RevPAR (genomsnittlig intäkt per tillgängligt rum) uppgick till 173 kr i april och 229 kr i maj. Jämfört med årets första kvartal steg RevPAR med 18 procent i april och 56 procent i maj.

Till följd av den stigande beläggningsgraden och RevPAR har det kassamässiga utflödet per månad minskat jämfört med föregående kvartal. Scandic bedömer fortsatt att positivt kassaflöde kommer att nås vid en genomsnittlig beläggningsgrad på runt 50 procent. Under det andra kvartalet räknar Scandic med att erhålla direkta statsstöd på drygt 200 Mkr.

Under föregående år steg Scandics beläggningsgrad från endast 6-8 procent i april och maj till 42 procent i juli. Denna förbättring var helt driven av inhemsk turism och skedde trots en mycket begränsad efterfrågan i huvudstäderna. Även om kunderna fortsatt agerar med korta ledtider är det tydligt att bokningsläget för juli är klart högre än det var vid samma tidpunkt föregående år. I dagsläget är omkring 22 procent av Scandics kapacitet bokad för juli, jämfört med 14 procent vid samma tidpunkt föregående år. Den största ökningen i bokningsaktivitet jämfört med föregående år har setts i de större städerna, tack vare lättade restriktioner.

Mot bakgrund av det förbättrade bokningsläget räknar Scandic med att beläggningen i juli blir högre än i juli föregående år, då den uppgick till 42 procent.

Scandics halvårsrapport publiceras den 16 juli klockan 07.30 CET.

 

 

 






 

 

 

 

 


Utklippan i Karlskrona skärgård ska få ny installation av solceller.


Statens fastighetsverk har utsett Mattias Hedberg Ek, arkitekt på Fojab, till husarkitekt för Karlskronas skärgårdsöar. Det nyinrättade uppdraget handlar till stor del om att göra skärgårdsbyggnaderna mer tillgängliga för allmänheten.

Öarna med sina byggnader är landmärken och symboler för Karlskrona och berättar om hur örlogsstaden och dess viktiga hamn skyddats. Flera av anläggningarna är statliga byggnadsminnen. Tidigare har husarkitektuppdraget för öarna ingått i ett samlat uppdrag för hela Karlskrona, som Statens fastighetsverk nu väljer att dela upp på tre.


– Vi märker att intresset för Blekinges skärgård bara växer och vi sitter på en oslipad diamant i dessa öar. Vi hade flera kvalificerade sökande till uppdraget, där Mattias Hedberg Ek var den som ansågs mest lämplig och med en bra konsultgrupp i ryggen, säger Maria Nordh, fastighetschef SFV Syd.

Mattias Hedberg Ek är arkitekt på Fojab och har sedan tidigare uppdrag för Statens fastighetsverk som slottsarkitekt på Bäckaskog slott i nordöstra Skåne och husarkitekt för Residenset i Kristianstad. Han kommer att leda en generalkonsultgrupp från Fojab som består av landskapsarkitekt Caroline Hjalmarsson, inredningsarkitekt Ewa Jeppsson, sakkunnig inom tillgänglighet. Maria Listrup, ansvarig för Bas-P Lars Nilsson samt underkonsulter.

Uppdraget i Karlskrona skärgård handlar mycket om att öppna upp de unika miljöerna för besökare. Exempelvis att det ska finnas en brygga där båtar kan förtöja, att behovet av utrymningsvägar är tillgodosett, eller större insatser som installation av solceller på Utklippan för att säkra elförsörjningen.

– Fler ska kunna uppleva de fantastiska miljöerna i Karlskronas skärgård. Många av byggnaderna på öarna är inte speciellt enkla att uppleva idag och vi kommer att arbeta för att utveckla dem för besökare. Vi kommer att tillföra nya värden till de gamla kulturbyggnaderna, säger Mattias Hedberg Ek.

– Statens fastighetsverk är en viktig kund för oss, vi vill självfallet vara med och bidra till vårt gemensamma kulturarv. Fojab har under lång tid varit engagerat i olika uppdrag för SFV, men sedan 2000-talets början har det vuxit fram en tydlig vilja hos oss att ta ett större ansvar för projektens helhet, som har lett till fler och större generalkonsultuppdrag. Vi har en ambition att bredda oss ytterligare inom kulturmiljövård och det här är ett steg i den riktningen, säger Daniel Nord, vd för Fojab.

Uppdraget varar i tre år, med möjlighet till förlängning i ytterligare sex år.




 






tisdag, 15 juni 2021 16:37

Estea köper äldreboende i Alingsås

 

 

 

 

 


Carl Beck-Friis, Head of Transactions på Estea AB.



Estea Omsorgsfastigheter AB har förvärvat fastigheten Ingared 5:49 i Ingared i södra Alingsås kommun till ett underliggande fastighetsvärde om 107,5 Mkr.​ Tillträde beräknas ske den 2 juli 2021.

Fastigheten Ingared 5:49 innefattar Hemsjögårdens äldreboende som är fullt uthyrt till Alingsås kommun. Boendet innehåller 34 lägenheter och den totala uthyrbara arean uppgår till 2.543 kvm. De beräknade årliga hyresintäkterna uppgår till cirka 4,7 Mkr.

– Vi är glada att förvärva ytterligare en välskött fastighet med kommunal hyresgäst i Västra Götalandsregionen. Hemsjögårdens äldreboende ligger i ett expansivt område med goda kommunikationer och närhet till service, vårdcentral och vacker natur, säger Carl Beck-Friis, Head of Transactions på Estea AB.

Morris Law
har agerat rådgivare åt Estea Omsorgsfastigheter i samband med förvärvet


 






 

 

 

 

 


På Gateway Säve, 15 minuter från Göteborgs centrum och Nordens största hamn skapar Castellum en unik plats för att möjliggöra skapandet av hållbar logistik och mobilitet.




På Gateway Säve, en dryg mil söder om Kungälv, arbetar Castellum för att stärka klustret inom elektromobilitet och vill skapa mötesarenor där hyresgästerna kan utbyta erfarenheter och skapa synergier. Nu öppnas en ny verksamhet med coworking på Gateway Säve, så att företagare på platsen kan samverka, utveckla sina nätverk och stärka sina affärer.

Konceptet coworking innebär att man får tillgång till flexibla arbetsplatser på ett nyckelfärdigt, möblerat kontor där olika yrken och branscher samsas under samma tak, vilket skapar möjligheter för erfarenhetsutbyte och samverkan.

– Fördelen med coworking är att företagen kan fokusera på sin kärnverksamhet medan vi sköter alla kringtjänster. Företagen betalar endast för det utrymme de behöver, och tack vare flexibla hyresavtal har man också kortare uppsägningstid jämfört med traditionella kontor, säger Nathalie Gullqvist som är ansvarig för verksamheten med coworking på Gateway Säve.

Företag kan hyra in sig oavsett storlek och anledning; coworking passar till exempel nyetableringar, småföretag samt företag som vill testa att arbeta aktivitetsbaserat. Lokalerna, som ligger vid entrén till flygplatsen, är ljusa tack vare stora fönster med fint ljusinsläpp. Den moderna inredningen är vald med återbruk och hållbarhet i fokus med sober design. Förutom det som ingår i hyran – som gemensam lounge och pentry, kaffe, städning, wifi och skrivare – kan medlemmarna också hyra mötesrum till medlemspris.

– Det känns fantastiskt roligt att få välkomna fler att arbeta på Gateway Säve som står inför en mycket spännande utveckling! Vi tror att attraktiva aktörer lockar till sig andra spännande aktörer, och då kan nya samarbeten utvecklas och området kan expandera i högre takt. Därför verkar vi för att bra mötesarenor erbjuds så att våra hyresgäster kan utbyta erfarenheter, samverka och skapa synergier. Och den samverkan hoppas vi kunna bidra med, inte minst med vår nya yta för coworking, säger Mariette Hilmersson, vd för Castellum Region Väst.



 






 

 

 

 

 


Visionsbild av kvarteret Spannlandet som Brickhouse Bostad utvecklat i Täby. Foto: Sandellsandberg Arkitekter


Hägerneholm är en ny stadsdel i Täby och Tornstaden har fått förtroendet att ansvara för totalentreprenaden av det kvarter som Brickhouse Bostad har utvecklat i området. Kvarteret Spannlandet 2 innehåller 161 hyresrätter och inflyttning planeras ske med början våren 2023.


Med planerad byggstart i sommar ska Byggnads AB Tornstaden Öst ansvara för byggnationen av 161 hyresrätter i Hägerneholm på uppdrag av Brickhouse Bostad. Huset är ritat av Sandellsandberg Arkitekter och kommer att uppföras enligt Miljöbyggnad Silver. Inflyttning är beräknad att starta våren 2023.

Hägerneholm är en ny stadsdel i Täby med närhet till natur, service och kommunikationer. Här kommer en helt ny stadsdel växa fram med cirka 1.100 nya bostäder. Större delen av bostäderna i kvarteret Spannlandet 2 kommer att utgöras av mindre lägenheter på 1–2 rum och kök
.

– Efter en lång process är vi nu mycket glada att få starta produktionen tillsammans med Tornstaden, som varit mycket tålmodiga och flexibla under processens gång. Vi hoppas att detta blir det första av flera goda samarbeten framöver, säger Johan Areström som är vd på Brickhouse Bostadsutveckling.

– Vi ser fram emot att, i nära samarbete med Brickhouse Bostad, förverkliga projektet Spannlandet i Täby. De är en ny kund för oss på Tornstaden och vi kommer att göra vårt yttersta för att förvalta förtroendet som vi har fått, säger Magnus Lundberg som är regionchef för Byggnads AB Tornstaden Öst.

Tornstaden har tre verksamhetsgrenar: projektutveckling, byggnation och fastighet som omsätter cirka 2,2 Mdr kr med 160 anställda i Göteborg, Stockholm och Malmö.





 






 

 

 

 

 


JM hyr1.600 kvm av Vasakronan i fastighet om 10.000 kvm, belägen i korsningen Kungsgatan/Dragarbrunnsgatan i Uppsala.



Bostadsutvecklaren JM hyr delar av de lokaler i kvarteret Sleipner som Ramboll lämnar i samband med flytten till Vasakronans fastighet Magasin X vid Resecentrum.

I centrala Uppsala i korsningen Kungsgatan/Dragarbrunnsgatan ligger kvarteret Sleipner. Fastigheten omfattar knappt 10.000 kvm kontor och är strategiskt belägen i omedelbar närhet till både city och Resecentrum, samt till Vasakronans pågående utvecklingsprojekt Magasin X och bolagets kommande stadsutvecklingsprojekt kvarteret Hugin.

I Kvarteret Hugin planerar Vasakronan att utveckla en attraktiv, hållbar plats som kopplar samman centrala Uppsala med Kungsängen. I kvarteret planeras för moderna och innovativa kontor, bostäder och handel, samtidigt som ett nytt parkstråk skapas från Hamnplan till Resecentrum.

– Uppsala är en attraktiv stad att verka och bo i och växer i snabb takt. Tillsammans med kommunen jobbar vi med både kvarteret Hugin och det blivande parkstråket för att bidra till utvecklingen. Vi är såklart jätteglada för att JM väljer att flytta till oss och det område som är på väg att bli ett av de mest attraktiva lägena i staden, säger Bo de Besche, regionchef Vasakronan Uppsala.



 






 

 

 

 

 


Hemsö köper mark i de blivande stadskvarteren kring Nya gatan intill Nacka Stadshus.

 


Hemsö förvärvar mark av Nacka kommun belägen i de blivande stadskvarteren intill Nacka Stadshus. Hemsö har även ingått ett markanvisningsavtal med kommunen som gäller en byggrätt för äldreboende och förskola i Älta Centrum. 

Den förvärvade marken har en byggrätt om 1.500 kvm och ingår i stadsutvecklingsprojektet Nya gatan i Nacka, som ligger i närheten av den planerade tunnelbanestationen. Hemsö har för avsikt att utnyttja byggrätten i enlighet med detaljplanen som medger bland annat centrumändamål, utbildning och fritidsverksamhet.

Vidare har Hemsö tecknat avtal om en markanvisning som avser byggrätt för ett äldreboende med cirka 55 lägenheter och en förskola med sex avdelningar i Älta Centrum.

– Vi gläds åt att få medverka till utvecklingen av Centrala Nacka och ser nu fram emot att inleda uthyrningsarbetet med målet att kommande verksamhet ska bidra till en levande stadsmiljö. Vi är även mycket nöjda att kunna utveckla ett nytt äldreboende och förskola som bidrar till viktiga samhällsfunktioner i ett växande Älta, säger Åsa Nordell Holmstrand, chef projektutveckling Öst på Hemsö.


 






 

 

 

 

 


Portland International Airport är en gemensam civil och militär flygplats i delstaten Oregon i USA, som står för cirka 90 procent av trafikflyget och över 95 procent  av fraktflyget i delstaten. Drygt 7 miljoner passagerare använde flygplatsen år 2020.

 


Skanska har, i ett joint venture med Hoffman Construction Company, tecknat ett tilläggskontrakt med Port of Portland om förbättringsarbeten vid Portland International Airport i Portland, Oregon, USA. Skanskas andel av tilläggskontraktet är värd 84 miljoner dollar, cirka 700 Mkr, vilket kommer att inkluderas i orderingången för USA för det andra kvartalet 2021.

Kontraktet omfattar arbete med projektet Terminal Core Expansion, vilket bland annat innefattar strukturellt, mekaniskt och elektriskt arbete.

Byggnationen pågår och merparten ska vara färdigställt till år 2025.



 






 

 

 

 

 


Ilija Batljan, vd för SBB.

 


SBB säljer innehav i Entra för 3.139 MNOK samt avbryter planer på sekundärnotering på Oslo Börs eftersom bolaget under måndagen den 14 juni 2021 avyttrat 14.947.109 aktier i Entra ASA till en kurs om 210 norska kronor per aktie till Castellum, motsvarande cirka 3,14 miljarder NOK.

Försäljningen innebär cirka 10 procent avkastning under innehavstiden, motsvarande 20 procent på årsbasis.

SBB har också beslutat avbryta den planerade sekundärnoteringen av bolagets stamaktier av serie B på Oslo Börs, då det i dagsläget inte finns förutsättningar att uppnå tillfredsställande likviditet.

– Med denna försäljning sätter vi punkt för SBB:s intresse för Entra och jag får konstatera att utfallet inte blev vad vi först hade tänkt oss. Det känns dock bra att vi kan få lite avkastning även på affärer som inte går vägen, och försäljningen ger oss ytterligare möjligheter att satsa på bostäder och äldreboenden, säger Ilija Batljan, vd för SBB.

– Entra är en bra investering i form av ett unikt, högkvalitativt fastighetsbestånd med bra geografisk exponering, en mycket intressant projektportfölj, stort kundinslag av statliga myndigheter och en sund balansräkning. Således finns alla förutsättningar för att skapa god tillväxt framöver, säger Henrik Saxborn, vd för Castellum.