7 maj 2024

Redaktionen

 

 

 

 

 


Victor Wettergren, Fund Manager på Niam.

 

 

 

Det nordiska fastighetsbolaget Naim har genomfört en första stängning av sin tredje Core-Plus fond, med inriktning på fastighetsinvesteringar i Norden. Merparten av kapitalet kommer från europeiska pensionsfonder och finansiella institut, med en blandning av både befintliga och nya investerare. I likhet med sin föregångare kommer fonden att vara en inkomstproducerande fond med ett nettomål på 8 procent IRR och en årlig inkomstavkastning på 5 procent. Den kommer förvärva bostäder, kontor, logistik, allmän användning och detaljhandeln i de fyra nordiska länderna.

Victor Wettergren, Fund Manager, säger:
– Vi är mycket glada att kunna meddela att vi genomfört en lyckad första stängning, särskilt under dessa extraordinära tider och är tacksamma för det fortsatta stödet från befintliga investerare och glada att välkomna nya. Med ett starkt track record fortsatte våra Core-Plus fonder att prestera bra under pandemin och uppfyllde distributionsmålen. Vi ser stora möjligheter på den nordiska marknaden och vi är övertygade om att vår tredje Core-Plus-fond kommer att skapa värde för våra investerare.

Efterföljande stängningar kommer att hållas efter behov.

Niam förvaltar för närvarande en fastighetsportfölj på 2,5 miljarder euro genom sina fem fonder: Niam Nordic V, Niam Nordic VI, Niam Nordic VII, Niam Nordic Core-Plus I och Niam Nordic Core-Plus II.

Niam är norra Europas ledande fondförvaltare inom fastighetsinvesteringar och förvaltar ett fastighetsbestånd om cirka 2,5 miljarder euro. Niam erbjuder finansiella investerare möjlighet att investera i de nordiska marknaderna genom våra fonder. Niam grundades 1998 och har sedan start investerat i fastigheter till ett värde överstigande 11,5 miljarder euro. Niam har fler än 80 anställda med kontor i Stockholm, Helsingfors, Oslo, Köpenhamn och Luxemburg.





 






 

 

 

 

 


Sverker Källgården, vd för Cibus Nordic Real Estate AB.

 

 

 

 

Sagax har avtalat om försäljning av 72 livsmedelsfastigheter i Finland. Fastigheterna förvärvas av Cibus Nordic Real Estate AB, en ledande investerare med fokus på livsmedelsfastigheter i Finland och Sverige.

Köpeskillingen uppgår till motsvarande 715 Mkr, varav Sagax erhåller dellikvid i form av
2 miljoner nyemitterade aktier i Cibus. Försäljningspriset är i linje med fastigheternas redovisade värde per den 31 mars 2021. Sagax ägde inga aktier i Cibus före transaktionen.

Den avyttrade portföljen omfattar sammanlagt 41.600 kvm uthyrningsbar area. Fastigheterna är fullt uthyrda och den återstående löptiden på hyresavtalen uppgår till cirka 5 år. Hyresintäkterna uppgår till motsvarande 44 Mkr på årsbasis. Fastigheterna har i Sagax finansiella rapportering huvudsakligen ingått i segmentet ”Övriga Finland”.

Försäljningen sker i bolagsform och frånträde beräknas ske under fjärde kvartalet 2021.

Kommentar av David Mindus, verkställande direktör, AB Sagax:
– Merparten av de fastigheter som nu avyttras ingick i den opportunistiska investering om 186 livsmedelsfastigheter som Sagax genomförde 2016 och som i och med försäljningen avvecklas. Sagax har under innehavstiden renodlat beståndet och förlängt hyresavtalen. Långsiktigt bedömer vi dock att fastigheterna passar Cibus bättre. Vi ersätter därför ett direkt fastighetsinnehav med ett indirekt sådant i ett specialiserat bolag vilket vi bedömer skapar förutsättningar för en högre långsiktig riskjusterad avkastning.

Cibus Nordic Real Estate AB (publ) tecknar förvärvet av 72 livsmedelsbutiker i Finland för 71,6 miljoner euro och avtalar en riktad nyemission om 2 000 000 nya aktier till AB Sagax

Cibus Nordic Real Estate AB (publ) (”Cibus” eller ”Bolaget”) har idag undertecknat förvärvet av en portfölj med 72 livsmedelsbutiker i Finland. Dessutom har bolaget gått med på att betala en del av köpeskillingen med en riktad nyemission på 2 000 000 aktier till säljaren. Transaktionen är planerad att avslutas under fjärde kvartalet 2021.

Tillgångarna finns över hela Finland och har en total uthyrningsbar yta på ca. 42 000 kvm. Totalt har 71 tillgångar hyrts ut till Kesko och en till S Group, den vägda genomsnittliga hyrestiden är drygt fem år. Det totala transaktionsvärdet inklusive transaktionskostnader uppgår till ca. 71,6 miljoner euro.

Portföljen förvärvas från AB Sagax och parterna har kommit överens om att ca. 37,6 miljoner euro av köpeskillingen kommer att betalas ut som 2 000 000 nyemitterade aktier i Cibus, motsvarande cirka 4,8% av aktierna i bolaget efter nyemissionen. Teckningskursen, som uppgår till 189,37 SEK per aktie, motsvarar Cibus-aktiens volymvägda genomsnittskurs under 30 handelsdagar före den 14 juni 2021. Transaktionen är tänkt att stängas och de aktier som ska emitteras under fjärde kvartalet. 2021. Styrelsen för Cibus kommer i samband med avslutande beslut om en nyemission i enlighet med bemyndigandet från årsstämman den 15 april 2021.

Med förvärvet, liksom de tidigare aviserade, bedömer Cibus att bolagets rörelsewresulat kommer att öka med 83,3 MEUR efter att affären avslutats.

– Förvärvet är ett perfekt tillägg till vår nuvarande portfölj, som enbart består av små och medelstora livsmedelsbutiker som hyrs ut till de starkaste livsmedelskedjorna i Finland. Dessutom är vi mer än glada att välkomna AB Sagax som ny aktieägare. Efter övergången till huvudlistan i början av juni innebär att aktien i Cibusblivit ännu mer attraktiv för investerare, och det faktum att vi kan använda den som betalningsmetod vid förvärv ger nya möjligheter till lönsam tillväxt, kommenterar Sverker Källgården, vd för Cibus.







 






 

 


Gladsheim Fastigheter har anställt Per Grundström som ny finansdirektör. Han kommer att tillträda sin tjänst i augusti 2021 med fokus på finansiering, transaktioner, affärsutveckling och finansiell uppföljning.



Per Grundström har en gedigen erfarenhet inom fastigheter, finansiering och corporate finance. Han kommer närmast från fastighetsbolaget Hembla.



 


Per Grundström har en gedigen erfarenhet inom fastigheter, finansiering och corporate finance. Han kommer närmast från fastighetsbolaget Hembla, där han har arbetat med finansiering, transaktioner, finansiell rapportering och affärsutveckling. Han har även tidigare arbetat inom corporate finance.

– Sedan starten för två år sedan har Gladsheim vuxit till ett bestånd överstigande en miljard och vi kommer att växa snabbt framöver. Jag har tidigare samarbetat med Per under hans tid inom corporate finance. Pers kunskaper och erfarenheter från Hemblas tillväxtresa som noterat bolag med en internationell ägarbild kommer att vara värdefulla för Gladsheim framöver, säger David Dahlgren, vd för Gladsheim Fastigheter.

– Jag har med stort intresse följt Gladsheims tillväxtresa från sidlinjen och ser nu fram mot att få bidra till fortsatta framgångar. Gladsheim har imponerat genom att på kort tid etablera en plattform redo för större skala och jag är övertygad om att mina erfarenheter kan stärka Gladsheim i dess väg framåt, säger Per Grundström.

 

 

 

 

 


Kupolen Köpcentrum i Borlänge invigdes 1990, och sedan dess har centrumet kontinuerligt utvecklats.

 

 

 

 

Svenska Handelsfastigheter, SHF,  har tecknat avtal om förvärv av en handelsfastighet om drygt 11.000 kvm i Kupolen-området i Borlänge. Till de största handelshyresgästerna hör Willy:s, Stadium Outlet, Myrorna samt Skohuset. Säljare är Sten & Ström via dotterbolag. Catella har varit rådgivare i affären.

Fastigheten är belägen centralt i Borlänge längs med den trafikerade riksväg 70 och omfattar en handelsbyggnad samt en kontorsbyggnad där bland andra Borlänge kommun och KnowIT hör till hyresgästerna. Totala hyresvärdet inklusive tillägg uppgår till 13,9 Mkr. Uthyrningsgraden uppgår till 97 procent och den genomsnittliga återstående kontraktstiden till närmare 4,2 år.

– Kupolen-området är ett bra läge för livsmedelshandel. Genom förvärvet stärker vi vår position ytterligare i Borlänge, där vi vill fortsätta att satsa. Vi planerar att höja fastighetens standard genom att bland annat uppgradera parkeringsytorna, förbättra säkerheten samt renovera ytskikt, säger Jöran Rydberg, transaktionschef för Svenska Handelsfastigheter.

Tillträde skedde den 16 juni 2021.






 






 

 

 

 

 


Uddevalla brandstation ska stå klar under år 2023. Fotograf: Fredblad Arkitekter

 

 

 

 

Serneke och Uddevalla kommun har tecknat entreprenadkontrakt för byggnation av en ny brandstation åt Räddningstjänsten Mitt Bohuslän. Brandstationen ska stå färdig under 2023 och ordervärdet uppgår till totalt 159 Mkr.

Parterna har sedan tidigare haft ett samverkansavtal om att uppföra Uddevallas nya brandstation på fastigheten Halla-Stenbacken, Exercisvägen/Västgötavägen i Uddevalla kommun. Serneke, kommunen och räddningstjänsten har gemensamt sedan hösten 2020 arbetat med utformningen av den nya brandstationen med en totalyta på drygt 4.000 kvm samt en ny cirkulationsplats. Projektet har nu nått ett nytt delmål genom att kontrakt för totalentreprenaden av brandstationsbyggnaden inklusive utvändig markmiljö signerats.

I dagsläget pågår byggnation av cirkulationsplatsen med anslutande gator och övrig infrastruktur samt grundförstärkning i anslutning till brandstationen. Projektet beräknas stå färdigt under 2023 då den nya brandstationen tas i drift.

– Det känns jättebra att vara framme vid ett fas 2-kontrakt och därmed klartecken till att förverkliga det vi, på ett transparent och kostnadseffektivt sätt, utformat ihop med Uddevalla kommun, Räddningstjänsten Mitt Bohuslän och övriga projektpartners. I samverkan värderar vi olika val kring teknik, utformning och genomförande för att skapa de bästa förutsättningarna för en långsiktigt väl fungerande verksamhet, hög byggbarhet och effektiv förvaltning, berättar Christoffer Sundin, arbetschef på Serneke.

– För att bibehålla trygghet, säkerhet och omtanke för Uddevalla bygger vi en modern funktionell brandstation som blir ett tydligt landmärke på en strategisk plats. Att få ut så mycket kvalitet för pengarna som möjligt har varit och är vår målsättning. Det är med glädje och spänning vi nu går in i Fas 2 och kan börja bygga, säger Birgitta Andersson, projektledare på Uddevalla kommun.

Av det totala ordervärdet om 159 Mkr inkluderas 137 Mkr i orderingången för andra kvartalet 2021, då resterande 22 Mkr avräknats sedan tidigare.





 






 

 

 

 

 


Eastnines vd Kestutis Sasnauskas.

 

 

 

 


Eastnines styrelse har beslutat att bredda nuvarande strategi från kontor till att även omfatta förstklassiga logistikfastigheter i Baltikum. Diversifieringen innebär fortsatt hög avkastning, men till lägre risknivå. Ett bredare investeringsfokus stärker bolagets tillväxtmöjligheter ytterligare.

Eastnine befinner sig i en snabb tillväxtfas. De senaste fyra åren har bolaget etablerat sig som en ledande kontorsägare i Baltikum genom att bygga upp ett bestånd av moderna och centralt belägna kontorsfastigheter till ett värde av cirka 410 MEUR. I slutet av 2020 fastlades en ny affärsplan som bland annat inkluderade målet att fastighetsportföljen ska växa till 700 MEUR vid slutet av 2023.

– Logistik innebär ett bra komplement till vår kontorsportfölj. Logistiksegmentet har en attraktiv direktavkastning och starka kassaflöden, vilket kan ge ett positivt bidrag till både resultat och tillväxt, säger Eastnines vd Kestutis Sasnauskas.

Han fortsätter:

– Vi kommer i fortsättningen av fokusera på både de bästa kontors- och logistikfastigheterna. Den exakta timingen av förvärv inom respektive segment beror på vilka tillfällen som yppar sig och vilken affär som bedöms vara bäst vid varje enskild tidpunkt.

Ny affärsidé
Eastnine ska vara den ledande, långsiktiga leverantören av moderna och hållbara kontors- och logistiklokaler i förstklassiga lägen i Baltikum.

Tidigare affärsidé
Eastnine ska vara den ledande, långsiktiga leverantören av moderna och hållbara kontorslokaler i förstklassiga lägen i de baltiska huvudstäderna.

Breddningen av strategin mot ytterligare en attraktiv fastighetstyp, logistik, innebär att risknivån sjunker genom diversifiering. Förvärv av logistikfastigheter skulle också innebära att hyresgästkoncentrationen minskar. Efterfrågan på kontors- och logistiklokaler samt fastigheter i Baltikum följer samma trend som i Norden, det vill säga en successiv efterfrågeökning med efterföljande yieldkompression.





 






 

 


Sveaviken Bostad AB fortsätter sin tillväxtresa för att bli en ledande bostadsbyggare. I syfte att nå en marknadsledande bostadsförvaltning tillträder Peter Backström nu som bolagets förvaltningschef.



Peter Backström har cirka 20 års erfarenhet av fastighetsförvaltning och han har tidigare varit affärsområdeschef förvaltning på Fastighetsägarna Service AB under 5 år, samt haft ett flertal chefspositioner inom HSB Stockholms förvaltningsverksamhet.

 



 


Sveaviken Bostad är en del av SIBS-gruppen, som verkar inom hela fastighetskedjan, från förvärv och utveckling till produktion, transport, byggnation och fastighetsförvaltning. Sveaviken Bostad är en långsiktig aktör som verkar inom bostadsutveckling och långsiktig fastighetsförvaltning, med en väl positionerad fastighets- och projektportfölj fokuserad på storstadsregioner och växande regionstäder. Idag har Sveaviken Bostad 562 bostäder under förvaltning, cirka 1000 bostäder i produktion och ytterligare 5.000 bostäder under planering.

SIBS-gruppen har sedan starten 2016 haft som uttalad ambition att revolutionera bostadsbyggande genom att optimera varje del i värdekedjan, från projektering till produktion och långsiktig förvaltning. För att lyckas nå en marknadsledande bostadsförvaltning har Peter Backström rekryterats till nyckelrollen som Förvaltningschef.

– Det känns fantastiskt spännande att få vara med att utveckla Sveaviken Bostads fastighetsförvaltning. Att få förmånen att arbeta i en koncern som äger hela processen, från produktion till förvaltning, är riktigt spännande.  Jag ser fram emot att vara med och bygga en organisation som erbjuder en modern och marknadsledande förvaltning med kunden i fokus, säger Peter Backström.

Peter Backström har cirka 20 års erfarenhet av fastighetsförvaltning och han har tidigare varit affärsområdeschef förvaltning på Fastighetsägarna Service AB under 5 år, samt haft ett flertal chefspositioner inom HSB Stockholms förvaltningsverksamhet.

– Det känns otroligt kul att få in Peter i vårt team. Peter har stor erfarenhet av att bygga upp förvaltningsorganisationer och kommer nu att leda detta arbete på Sveaviken. Vår ambition är att ha Sveriges nöjdaste hyresgäster och med Peter vid rodret för förvaltningen så är jag övertygad om att vi kommer att röra oss i rätt riktning. I hela vår värdekedja så fokuserar vi på att effektivisera och modernisera alla processer. Jag känner mig väl förtrogen med att Peter med sin erfarenhet och banbrytande idéer kommer att göra att Sveaviken hela tiden ligger i framkant av denna utveckling, säger Pär Thomaeus, vd för Sveaviken Bostad

 

 

 

 

 


Niklas Samuelsson, vd för Savills i Sverige.

 

 

 

 

 




New York, Los Angeles och London är världens tre starkaste storstäder. Stockholm kommer redan på 12:e plats när Savills rankar styrkan i världens 500 största städer i Savills Resilient Cities Index. Här bedöms hur väl rustade storstäderna är för tillväxt och eventuella motgångar, som exempelvis pandemin.

Storstaden handlar om dynamik och mänsklig interaktion. Cirka 80 procent av världens BNP uppstår i städer. Starka storstäder attraherar kompetens, kapital och förbättringsvilja. Med den ökar styrkan och en positiv spiral är satt i rörelse.

För att ge en samlad bild av storstädernas styrka både vad gäller tillväxtförmåga och motståndskraft har Savills vägt samman flera faktorer i sitt index som utgår från kategorierna: grundläggande ekonomi, teknologi & kunskapsekonomi, fastighetsmarknad och hållbarhet.

– Stockholms plats i rankingen är anmärkningsvärd. Vår kraft mäter sig väl med de allra största och starkaste. Alla städer före Stockholm i rankingen är minst dubbelt så stora. Ett gott betyg åt Stockholm, säger Niklas Samuelsson, vd för Savills i Sverige.


Impacts är Savills årliga globala researchrapport. Årets tema är ”Evolve”: Covid-19 ledde till många förändringar i hur vi använder och ser på fastigheter, men fastighetssektorn var under utveckling och förändring redan innan pandemin, påverkad av trender inom bland annat marknad, teknologi och hållbarhet. Impacts sätter dessa förändringar i en historisk context för att överväga vilka nya trender som kommer framöver.

Savills är en av världens ledande fastighetsrådgivare med 39.000 anställda och över 600 kontor i 70 länder runt om i världen.






 






 

 

 

 

 


JM bygger 229 ägarlägenheter och 550 kvm lokaler för centrumverksamhet. Kvarteret ligger på kort gångavstånd till både Barkarbystadens kommande tunnelbana och naturreservatet. Visionsbild: Ettelva Arkitekter

 

 

 

 

 



Järfälla kommun och JM AB tecknar köp- och exploateringsavtal för ett stadskvarter om 18.000 kvm BTA i Barkarbystaden. JM bygger 229 ägarlägenheter och 550 kvm lokaler för centrumverksamhet. Kvarteret ligger på kort gångavstånd till både Barkarbystadens kommande tunnelbana och naturreservatet.


– Jag säger varmt välkommen till JM som investerar i Barkarby för första gången. Ägarlägenheter har snabbt blivit en efterfrågad boendeform i Barkarbystaden. De är ett viktigt komplement till befintligt bostadsutbud och jag ser mycket positivt på att vi tillsammans med JM kan erbjuda det marknaden efterfrågar, säger Emma Feldman, kommunstyrelsens ordförande i Järfälla.

JM:s kvarter ligger mitt i den framväxande staden med 100 meter till Barkarbystadens kommande tunnelbanestation där livfull stadsmiljö med handel, restauranger och kaféer samsas med service och kontorslokaler. Samtidigt har boende gångavstånd till aktivitetspark, förskolor, skolor och naturreservatet.

– Det är fantastiskt kul att få vara med i utvecklingen av Barkarbystaden och att kunna erbjuda kunderna den populära och attraktiva boendeformen ägarlägenheter. Att ha möjligheten att addera den allt mer eftertraktade boendeformen till Barkarbystaden är något som vi på JM är väldigt stolta över, säger Veronique Salzer, på Projektutveckling, JM Bostad Stockholm Region Nord.

Byggstart beräknas till hösten 2021 och första inflyttning sker i slutet av 2023. Kvarteret har garage under huset och en privat och sluten gård, fri från biltrafik.

 

Utseendemässigt hämtar kvarteret karaktär från både staden och naturen, dels genom material och färger, men också genom att låta naturen inspirera till entrémotiv och utsmyckning på fasaden. Mot huvudgatorna är husen högre med en strikt stadsmässig karaktär. Mot lokalgatorna och parkerna är husen lägre, med fasader i gul och ljus puts. På en gavelsida som är synlig från aktivitetsparken och huvudgatan utförs ett grafiskt gavelmotiv i tegel som inspirerats av horisonten.








 






onsdag, 16 juni 2021 10:11

Northvolt hyr 4.000 kvm i Tomteboda

 

 

 

 

 


Spårhallen Tomteboda. Visionsbild/Walk the room

 

 

 

 

 

 

Det svenska batteribolaget Northvolt AB har tecknat avtal om cirka 4.000 kvm i den tidigare spårhallen Tomteboda i Stockholm, som därmed är fullt uthyrd.

Northvolts målsättning är att utveckla världens grönaste batterier med minimalt koldioxidavtryck och högsta ambitioner för återvinning för att bidra till den europeiska omställningen till förnybar energi.

Arbetet med att anpassa ytorna i den unika spårhallen för bolagets verksamhet här är i full gång.

– Moderniseringar och hållbara investeringar gör att Tomteboda idag har framtiden för sig. Att ett innovativt och framtidsorienterat bolag som Northvolt gör oss sällskap ligger helt i linje med våra ambitioner. Vi ser fram emot att välkomna dem till oss och att få ta del av deras resa mot att bli Europas ledande tillverkare av miljövänliga batterier, säger Morten Wettergreen, Head of Asset Management på Obligo Real Estate i Sverige.

Northvolt är den senaste i raden av starka aktörer som etablerar sig på långa avtal i Tomteboda. Befintliga hyresgäster är bland annat Myndigheten för Samhällsskydd & Beredskap, Thorengruppen med fyra skolkoncept, Valneva Sweden AB, PostNord samt SL som förbereder en modern bussdepå som öppnar upp under 2021
.

Tomteboda samägs i fonder som förvaltas av Blackstone och Areim. Obligo Real Estate förvaltar fastigheten. Stora hållbarhetsinvesteringar har gjorts i Tomteboda de senaste åren, bland annat har den största enskilda, takmonterade solcellsanläggningen installerats.

JLL har varit rådgivare till fastighetsägarna i samband med förhyrningen.

Tomteboda år 1983 var  Sveriges främsta, största och mest moderna postterminal.

 

Tomteboda år 2020 är en dynamisk arbetsplats där myndigheter, skolor och företag jobbar sida vid sida. Under flera år har terminalen om, renoverat och moderniserat. Tomteboda  ägs av idag av Terminal RE Tomteboda AB, delägt av Areim (20 procent) och Blackstone (80 procent). Bolaget förvaltas av Obligo Real Estate.