8 maj 2024

Redaktionen

 

 

 

 

 


Elgigantens nya varuhus i Gallerian kommer att öppna efter årsskiftet 2022.

 

 

 

 


Trots pandemin som inneburit tuffa omställningar lägger Elgiganten in ytterligare en växel och öppnar ett flaggskeppsvaruhus i Gallerian, mitt i centrala Stockholm. Det nya varuhuset kommer ligga på Hamngatan, i hörnet av Regeringsgatan. Med det centrala ökar Elgiganten sin närvaro och blir mer lättillgängligt för sina kunder. Sedan starten 1976 har Gallerian utvecklats till en destination för shopping i hjärtat av Stockholms city, och sedan 2014 leder AMF Fastigheter en omvandling av kvarteret runt Gallerian. Sex hus, fyra gator, två torg och två hotell och en galleria mitt i city bildar det som kallas Urban Escape.

– Det här är en otroligt viktig etablering. Vi kommer att finnas i ett unikt läge i hjärtat av Stockholm och ha ett unikt koncept som du inte hittar någon annanstans i Sverige. Kundernas beteende och behov utvecklas och det är viktigt att vi anpassar oss efter det. Vår framgång baseras till stor del på att vi finns lättillgängliga för våra kunder och kan erbjuda snabb service och en bra upplevelse, säger Elgigantens vd Niclas Eriksson.

Med närmare 180 butiker runt om i landet är det återigen dags för Elgiganten att öka sin närvaro och bli ännu mer tillgängliga. Gallerian i Stockholm har utvecklats till en ikonisk shoppingdestination och mötesplats med hjärtat i Stockholm City. Som en av Stockholms mest intressanta och dynamiska handelsplatser var det ett givet val för Elgiganten att öppna sitt nya flaggskeppsvaruhus på denna plats när tillfället gavs.

Det nya varuhuset bygger på ett helt nytt koncept och kommer erbjuda spännande lösningar både för privatkonsumenter och företag. Här kommer du kunna uppleva en integrerad kombination av det digitala och det analoga. Alla avdelningar har utvecklats och det kommer presenteras helt nya lösningar när det kommer till gaming, smarta hem-produkter, hushåll och underhållning. I tillägg får telekomavdelningen ett helt eget våningsplan och sortimentet utökas. Tjänsteutbudet breddas ytterligare och kombineras med smarta och mer hållbara alternativ.

Trots en tydlig digitalisering och en stark tillväxt för e-handeln ser Elgiganten att de fysiska butikerna fyller en väldigt viktig funktion för kunderna. Elgigantens senaste koncept integrerar den analoga butiksmiljön med den digitala och uppkopplade världen. Denna kombination möjliggör ett bredare sortiment för varuhus och butiker och en mer flexibel kundupplevelse. Förutom att klämma och känna kommer kunderna till exempel kunna koppla upp och testa produkterna i miljöer som känns mer som hemma.

– Hela handeln utvecklas i en snabbare takt än någonsin och det gäller också Elgigantens erbjudande. En sömlös och personaliserad kundupplevelse blir allt viktigare för konsumenterna. Vi ser också att tjänster väger kraftigt både i efterfrågan och utbud. Vikten av att kunna leverera ett flexibelt erbjudande växer sig allt starkare. Vi vill bli det naturliga första valet när kunden behöver hjälp med teknik och uppgradering av sitt smarta hem, säger Niclas Eriksson.














 






 

 

 

 

 


Intea bygger ett nytt hus åt Skatteverket i området markerat med rött i situationsplan för Campus Östersund 2021.

 

 

 

 

Intea har träffat ett 6-årigt hyresavtal med Skatteverket avseende nya lokaler på Campusområdet i Östersund. En helt ny byggnad om 6.750 kvm kommer att uppföras med beräknad inflyttning tredje kvartalet 2023.

Det nya huset uppförs i den östra delen av området på befintlig byggrätt, strax intill Kronofogdemyndighetens byggnad. Skatteverkets del av huset omfattar 4 .600 kvm, med ett årligt hyresvärde om 9,2 Mkr.

Byggnaden kommer att bestå av två huskroppar, ihopkopplade med en glasad mittdel, med öppna och flexibla lokaler som möjliggör för framtida anpassningar. Projektet uppförs med höga krav på utformning och miljö, med målsättningen att kunna certifiera huset enligt BREEAM Excellent. Produktion väntas inledas i början av 2022.

– Skatteverkets etablering bekräftar återigen områdets attraktivitet och det är jätteroligt att de har valt att komma till oss. Campusområdet växer kontinuerligt och intresset för våra lokaler är stort, säger Jerker Häggström, vd på Intea i Östersund.


Intea grundades hösten 2015 med målsättningen att minst 90 procent av hyresintäkterna ska komma från offentliga hyresgäster. Investerarna i Intea består av svenskt institutionellt kapital med långt ägarperspektiv. Dessa är framförallt pensionsstiftelser och statliga forskningsstiftelser med höga krav på en trygg och säker avkastning
.








 






 

 

 

 

 


Daniel Holmkvist leder CBREs team på affärsområdet Värdering, ”Valuation Advisory”.

 


CBRE har tidigare meddelat att värderingsteamet slår alla föregående rekord. Bolaget fortsätter med nya affärer och ökande marknadsandelar. Nu berättar CBRE att bolaget förstärker teamet med en senior värderare som är Robin Hertéus att fler rekryteringar är att vänta.

Tidigare i år meddelade CBRE att bolaget rekryterat två personer till värderingsteamet, Cissi Chong och Seif Saleh. Nu rekryterar CBRE ytterligare en expert till teamet. Det är Robin Hertéus. Han har arbetat i fastighetsbranschen i 7 år, framförallt som fastighetsvärderare. Han har gedigen kunskap om marknaden. Robin Hertéus kommer närmast från JLL och dessförinnan arbetade han på CBRE.

Daniel Holmkvis
t leder CBREs team på affärsområdet Värdering, ”Valuation Advisory”. Han kommenterar:
– Vi fortsätter arbeta strategiskt för att stärka vår position som marknadsledaren inom fastighetsvärdering. Med rekryteringen av Robin får vi ytterligare kraft att växa och säkerställa våra planer och ambitioner. Vi hade ett mycket stort antal kompententa kandidater till tjänsten. Jag och teamet är så glada och stolta över att kunna hälsa just Robin varmt välkommen till CBRE. Det är ju extra glädjande och en fjäder i hatten att Robin är en hemvändare. Nu fortsätter vi vår tillväxtresa och ser redan behov av att rekrytera fler för att möta kundernas efterfrågan.

Trots den fortsatta pandemin märker CBRE ett ökat behov och efterfrågan på sina värderingstjänster. En orsak är teamets kompetens och erfarenhet, en annan orsak är CBREs unika värderingsmodell som anpassats efter svenska förhållanden och data. Modellen fortsätter att väcka stor uppmärksamhet på fastighetsmarknaden. Det har stärkt CBREs position och synlighet inom värderingstjänster på ett markant sätt.

 

 

 

 

 


Atrium Ljungberg säljer i Kista Front, främst kontor om 44.000 kvm, till Technopolis. Fotograf: Mattias Hamrén


 

 


Fastighetsbolaget Atrium Ljungberg har träffat avtal om försäljning av tomträtterna Kolding 3 och 4, även kallade Kista Front, i Kista. Köpeskillingen baseras på ett underliggande fastighetsvärde om 805 Mkr och omfattar 44.000 kvm. Köpare är Technopolis.


– Atrium Ljungbergs fokus är att utveckla attraktiva stadsmiljöer med en blandning av kontor, handel, bostäder, kultur och utbildning. Vi har idag en stor projektportfölj med möjlighet att investera hela 38 miljarder i egna fastigheter och erhållna markanvisningar. Vi säljer Kista Front eftersom vår bedömning är att vi inte, inom överskådlig tid, kan utveckla fastigheterna på ett sätt som stödjer vår vision och stadsutvecklingsstrategi, säger Annica Ånäs, vd Atrium Ljungberg. Marknadsläget är gynnsamt och försäljningen ger oss möjlighet att i stället fokusera på våra stora stadsutvecklingsprojekt som till exempel Sickla, Slakthusområdet och Slussen.


Kista Front utgörs av två tomträttsfastigheter, Kolding 3 och 4, innehållandes främst kontor, belägna i stadsdelen Ärvinge i Kista, Stockholm. Försäljningen av Kolding 3 och 4 sker genom en bolagsaffär. Köpeskillingen baseras på ett underliggande fastighetsvärde om 805 Mkr före avdrag för uppskjuten skatt. Affären ger ett positivt resultat efter skatt om cirka 28 Mkr i Atrium Ljungbergs koncern. Resultatet kommer att redovisas i bokslutet för det andra kvartalet. Atrium Ljungberg frånträder Kista Front den 1 juli 2021. 


















 






 

 

 

 

 


 

 


















 






 

 

 

 

 


Mitt på Pantarholmen, på Västra Kvarngatan i Karlskrona, kommer Peab för Karlskronahems räkning att uppföra 75 hyreslägenheter, varav 25 kommer att bli studentlägenheter. Illustration: Lewis Jonsson Arkitektkontor


 

 


Peab har fått uppdraget att bygga hyreslägenheter på Pantarholmen i Karlskrona. Beställare är AB Karlskronahem och kontraktssumman uppgår till 115 Mkr.

Mitt på Pantarholmen, på Västra Kvarngatan, kommer Peab för kunds räkning att uppföra 75 nya lägenheter, varav 25 kommer att bli studentlägenheter. På tomten finns idag ett garage som kommer att rivas och ersättas med ett nytt parkeringsgarage i två plan.

– Vi är stolta över att få genomföra ytterligare ett projekt till Karlskronahem. Det här projektet bidrar till nya boendemöjligheter för Karlskronaborna. Att bygga bostäder är ett starkt kompetensområde för oss på Peab, säger Bratislav Marjanovic, regionchef för Peab.

– Det känns mycket positivt att ta ytterligare ett steg i vårt uppdrag att bygga fler hyresrätter. Genom att skapa moderna och hållbara lägenheter på attraktiva lägen, som på Pantarholmen, bidrar vi till att Karlskronas utveckling och tillväxt, säger Börje Dovstad, ordförande i Karlskronahem.

Uppdraget är en totalentreprenad med byggstart i september 2021 och det beräknas vara klart augusti 2023.

Projektet orderanmäls i det andra kvartalet 2021.















 






 

 

 

 

 


År 2012 invigdes Hornsbergs strandpark som sträcker sig 400 meter längs Ulvsundasjön på Västra Kungsholmen och möjliggjorde för stockholmarna att nu promenera Kungsholmen runt längs vattnet. Nu avtalar Fabege med Elgiganten om nära 2.300 kvm på Franzéngatan 6 i kvarteret Glädjen i Hornsbergs strand.


 

 


Fabege har tecknat avtal med Elgiganten på Franzéngatan 6 i kvarteret Glädjen i Hornsbergs strand. Nu påbörjas utformning och anpassning av moderna kontorsytor, utbildningslokaler och en trevlig innergård tillsammans med Elgiganten. Avtalet omfattar nära 2.300 kvm och löper på sju år. Inflyttning planeras i september 2022.

Västra Kungsholmen är ett område som fortsätter utvecklas i rask takt och är en av de sista stora utbyggnaderna av innerstaden. Läget vid Mälarens strand och den omedelbara närheten till Östra Kungsholmens stenstad har bidragit till dess popularitet både för näringsliv och boende. Fabege är i full gång med renoveringen och modernisering av fastigheten Glädjen 12 på drygt 11.000 kvm.

– Vi är väldigt glada över det stora intresset för Franzéngatan 6 på Västra Kungsholmen och att vi nu tecknat två viktiga kontrakt i kvarteret Glädjen. Nu fortsätter uthyrningsdiskussionerna för planen högre upp i huset, säger Andreas Malmsäter, uthyrningschef på Fabege.

Hornsberg villastad var ett område som skapades i slutet av 1800-talet men som aldrig blev någon större framgång trots de romantiska kvartersnamnen som Tillflykten, Glädjen, Lyckan, Kojan, Paradiset och Lustgården. Även vägarna döptes i samma stil som Rosenstigen, Jagarstigen, Ulvstigen och Lärkstigen. Tack vare det stora bostadsprojekt som initierades i början av 2000-talet förändrades hela områdets industrikaraktär till vad Hornsbergs strand är idag, ett populärt bostadsområde med en strandpromenad och utsikt som lockar besökare från hela Stockholm. Fabege äger idag fastigheterna Glädjen 12, Paradiset 23 och Paradiset 27.

– Vi ser verkligen fram emot att flytta in på Franzéngatan 6. För oss är det viktigt att vara ett modernt företag och kunna ge alla medarbetare möjligheten att utföra sitt arbete i en inspirerande miljö där moderna lösningar står i centrum. Till vårt nya kontor kommer vi i huvudsak kunna ta oss med kommunala transportmedel, men det centrala läget gör det också möjligt att cykla eller gå. Detta tycker vi är en viktig aspekt som är helt i samklang med våra värderingar och vårt hållbarhetsarbete, säger Niclas Eriksson, vd på Elgiganten.

År 2012 invigdes Hornsbergs strandpark som sträcker sig 400 meter längs Ulvsundasjön på Västra Kungsholmen och möjliggjorde för stockholmarna att nu promenera Kungsholmen runt längs vattnet. Området är 14.000 kvm och omfattar promenadvägar, kajparterr, natursten, flertalet bad- och solbryggor samt planteringar med plats för picknick och till och med salsakurser.  Kajens breda strandpromenad med många restauranger och ett fåtal villor på den gröna sluttningen ner mot vattnet är ett naturligt fikastopp för flanören längs Kungsholmen runt, som för övrigt är en skön promenad på nära en mil med många av Stockholms vackraste vyer.














 






 

 

 

 

 


Den nya Kvarngärdesskolan i Uppsala kommer att ha en ökad kapacitet och möjlighet att välkomna totalt 990 elever när den står färdig under höstterminen 2022.

 

 

 

 


Uppsala växer och Kvarngärdesskolan kommer att rivas och byggas upp på nytt. Den nya Kvarngärdesskolan kommer att ha en ökad kapacitet och möjlighet att välkomna totalt 990 elever när den står färdig. Under de kommande åren, när den nya skolan byggs, ska en 6.700 kvadratmeter stor modulskola fördelade på fyra byggnadskroppar säkra elevernas skolgång. Den nya modulskolan kommer att rymma alla elever från F-9. Parmacos arkitekt kommer se till att byggnaderna varsamt smälter in i de fina omgivningarna.


– Det är viktigt att den tillfälliga modulskolan håller hög kvalitet och att barnen får en bra och trevlig skolmiljö. Vi har därför ställt höga krav på modulskolans arkitektur och funktionalitet. Barnen och pedagogerna ska känna att det är en riktig skola som de verkar i, och det kommer de att göra, säger Annika Burström, projektchef på Uppsala Kommun Skolfastigheter AB.

Under tiden som den nya Kvarngärdesskolan byggs kommer modulskolan byggas och placeras på den stora ängen vid Gränby park. Det kommer att bli en skola på 6.700 kvm fördelade på fyra byggnadskroppar. Skolan kommer att rymma 670 elever, från F-9, samt runt 75 personal. Till hösten inleds markarbetet och till höstterminen 2022 kommer skolan stå klar för inflyttning.

– Detta blir den tredje modulskolan Parmaco uppför i Uppsala. Vi har även en befintlig modulskola på plats i Gottsunda, och i Ulleråker jobbas det för fullt just nu för att få klart skolbyggnaden lagom till höstterminens start. Det ska bli fantastiskt roligt att få fortsätta jobba med Skolfastigheter även det kommande året och framöver, vi har ett väldigt bra samarbete och det är ett sant nöje att jobba med dem, säger Jan Sonntag, regionchef på Parmaco.













 






torsdag, 17 juni 2021 11:56

SBB bildar nytt JV i Mölnlycke

 

 

 

 

 


Visionsbild Mölnlyckes Haga.

 

 

 

 

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden, SBB, Kålltorps Projektutveckling och Development Partner har den 10 juni 2021  tecknat avtal om att i ett gemensamt utvecklingsbolag utveckla del av Mölnlyckes Haga i expansiva Härryda kommun.

I det gemensamma utvecklingsbolaget ska cirka 13.000 kvm byggrätter utvecklas till ett äldreboende, en förskola och 100 bostäder med blandade upplåtelseformer. SBB har i samband med avtalstecknandet också avtalat om att förvärva de färdigutvecklade byggnaderna vid färdigställande.

– Vi har stort fokus på att öka vår närvaro i Göteborgsregionen och ser denna affär som ett bra steg i den riktningen. Vi tillträder ett stort projekt med äldreboende i Göteborg i år och att redan nu presentera ytterligare en satsning på äldreboenden i Göteborgsregionen stärker ytterligare vår position som Nordens ledande ägare av äldreboenden och LSS-fastigheter, säger Oscar Lekander, affärsutvecklingschef på Samhällsbyggnadsbolaget. När vi kommer in tidigt i ett projekt ger det oss goda möjligheter att aktivt påverka de fastigheter som vi långsiktigt ska förvalta. Det ökar värdet både för oss och våra framtida hyresgäster.

– Det känns mycket bra att i det här skedet av projektet få in en finansiellt stark samarbetspartner som dessutom har en mycket god marknadskännedom inom segmentet för samhällsfastigheter, säger Pär Falk, projektutvecklingschef för Kålltorps Projektutveckling. Att redan nu säkra både genomförande- och förvaltningsskedet ger en trygghet inför utvecklingen av övriga delar av projektet, där vi avser genomföra ytterligare cirka 100 bostadsrätter i egen regi.

Mölnlyckes Haga är ett kommunikationsnära utvecklingsprojekt i direkt anslutning till Mölnlycke tätort. Här ska cirka 600 bostäder och en förskola tillföra ytterligare underlag till Mölnlycke centrum. Detaljplanen pågår och förväntas antas före sommaren 2022. Inom samma detaljplan ska HSB, Tornstaden Projektutveckling och Bråta Ängar fastighets AB också utveckla bostäder.

Panreal
har varit transaktionsrådgivare. Delphi i Göteborg har bistått säljarna och köparen har biståtts av Wistrand i Stockholm.

Den totala projektvolymen i JV-bolaget beräknas uppgå till cirka 500 Mkr.











 






 

 

 

 

 


Byggnaden som kommer att hyras av Maxi ICA Stormarknad i Åkersberga uppförs i trä med sedumtak och solceller.

 


Peab har fått uppdraget att bygga ny handelsanläggning, Maxi ICA Stormarknad, i Åkersberga norr om Stockholm. Beställare är Fastica Åkersberga AB och kontraktssumman uppgår till 180 Mkr.

Projektet innefattar nybyggnation av handelsanläggning för Ica med tillhörande markanläggning och parkering samt rivning av befintlig byggnad på fastigheten. Byggnaden kommer att uppföras i trä med sedumtak och solceller. Utöver detta kommer förberedande arbeten att utföras för framtida påbyggnad av kontorshus på tre våningar. Byggnaden ska certifieras enligt Miljöbyggnad guld.

– Som samhällsbyggare är vi glada att kunna förenkla vardagen för Åkersbergaborna. Det är viktigt att möta det ökade behovet av service, så vi ser fram emot att få vara delaktiga i byggandet av Maxi ICA, säger Lars Enroth, regionchef på Peab.







 






 

 

 

 

 


Bonava bygger hyresrätter i kvarteret Grannskapet som ligger vid Väsjö torg, ett område under utveckling med närhet till skolor, service och den kringliggande naturen vid Väsjöbacken och Väsjön.

 

 


Bonava säljer 154 svanenmärkta hyresrätter i Sollentuna, Stockholm, till NREP. Affären uppgår till 431 Mkr och är villkorad av bygglov. De första bostäderna förväntas färdigställas och överlämnas till kund under det fjärde kvartalet 2023. Inflyttning kommer att ske successivt från och med det tredje kvartalet samma år.

– Intresset för våra attraktiva hyresrättsprojekt är stort. Vi är glada att genom den här affären kunna bidra till utvecklingen av attraktiva Väsjön och bygga fler hyresrätter i Stockholm, säger Fredrik Hemborg, affärsenhetschef för Bonava Sverige.

Grannskapet är beläget vid Väsjö torg, ett område under utveckling med närhet till skolor, service och den kringliggande naturen vid Väsjöbacken och Väsjön. Sollentuna kommuns ambitioner är att skapa 4.000 bostäder runt Väsjön.