28 april 2024
onsdag, 16 december 2020 17:35

White: Färdplan för en klimatpositiv framtid

Skrivet av 

 

 

 


Whites nya kallbadhus i Vägga, Karlshamn.

 

 

 

 

 

 

 


Fem år har gått sedan Parisavtalet antogs med målet att begränsa den globala uppvärmningen med 1,5 grad. Men effekterna av klimatförändringarna gör sig allt mer påminda. För att driva på klimatomställningen lanserar White Arkitekter nu sin första Färdplan för en klimatpositiv framtid med fokus på Hållbara livsmiljöer, Cirkulär arkitektur och Klimatneutral design.

Bygg- och fastighetsbranschen svarar idag för en femtedel av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser.Samtidigt har Sverige en topplacering när det gäller konsumtion och det skulle krävas drygt fyra jordklot om hela världen höll samma takt. Således har cirkularitet och återbruk en avgörande betydelse för att klimatmålen ska uppnås. Cirkulär arkitektur är också ett av de tre fokusområden som White lyfter som viktigast i sin färdplan Klimat 2030.

– Vår roll är att forma den fysiska miljön och vi lägger tidigt grunden för att säkerställa ett hållbart liv över generationer. Som Skandinaviens största arkitektkontor har vi både ett ansvar och möjlighet att driva klimatomställningen i allt från planering av städer, design av byggnader och interiörer, till att skapa förutsättningar för en hållbar livsstil, säger Anna Graaf, hållbarhetschef på White Arkitekter.

För att branschen ska komma längre i klimatomställningen menar White att det krävs ett ändrat synsätt där utgångspunkten alltid behöver vara att ta vara på det som redan finns. Det allra bästa för miljön är trots allt att inte bygga alls. Företaget vill utmana med cirkulär arkitektur och skapa ny design, funktion och attraktiva miljöer av det befintliga.

White har sedan tidigare deklarerat en ambitiös vision om att all arkitektur ska vara formstark och klimatpositiv 2030. För att nå dit krävs tydliga mål och strategier och färdplanen fokuserar mycket på vilket samhälle företaget vill bidra till att skapa:

– Vi ser framför oss att det klimatpositiva samhället är ett stort kretslopp, som bygger på en cirkulär ekonomi med ett långsiktigt livscykelperspektiv. Byggnader är klimatpositiva och miljöer planeras för att kunna hantera ett förändrat klimat, men samtidigt säkerställa människors hälsa, biologisk mångfald och möjlighet att leva på ett klimatsmart sätt, säger Anna Graaf.

I färdplanen siktar bolaget bland annat på att alla projekteringsuppdrag ska vara klimatneutrala eller bättre till 2030. År 2023 ska alla uppdrag kunna redovisa en klimatbudget och klimatdeklaration. Till 2030 ska företaget dessutom halvera utsläppen från sin egen verksamhet jämfört med 2018, för att nå 1,5-gradersmålet.


Men för att nå längre kommer White även satsa på att utveckla nya tjänster och modeller för digital design. Dessutom är kunskapsutveckling ihop med kunder och andra samarbetspartners en nyckel för att kunna nå klimatmålen.

– Samhället behöver göra en radikal omställning och den behöver göras nu! Vårt sätt att bidra till omställningen är genom arkitektur, avslutar Anna Graaf.