11 maj 2024
torsdag, 20 augusti 2020 19:14

Byggandet av Karlatornet har dött

Skrivet av 

 

 

 


Jätteprojektet Karlatornet, som ska bli Nordens högsta byggnad med sina 245 meter och 73 våningar, står helt still. Det finns ingen som finansierar projektet och Serneke har inga pengar.

 

 

 

 


Det är svåra tider för Ola Serneke, dels för att produktionen av Karlatornet står helt still, endast 7 våningar har byggts, dels finns ingen ny finansiär i sikte sedan Oaktree Capital Management hoppade av som finansiär, dels gör Serneke en rejäl förlust om minus 288 Mkr för första halvåret 2020.

Nu är det två finansiärer som har hoppat av jätteprojektet med Karlatornet, som med sina 245 meter och 73 våningar ska bli Nordens högsta byggnad och ett nytt landmärke i Göteborg. Förutom Oaktree som hoppade av en finansiering i mars i år, se länk, valde även NREP att hoppa av projektet och det gemensamma bolaget Karlastaden Holding AB redan i december 2018, se länk.

Nu växer antalet personer som betalat förskott för sina lägenheter i Karlatornet till ett hundratal personer, som kräver sina förskott tillbaka, vilka Serneke vägrar att betala.

Det rimmar illa att Serneke nått sin största orderstock någonsin med 11.072 Mkr (7.149) och samtidigt som bolaget varslar 100 anställda. Byggbolaget är helt enkelt mycket olönsamt, då intäkterna för första halvåret var 3.207 Mkr men produktions- och förvaltningskostnader var minus 3.432 Mkr. Ett resultat som kan ses som hopplöst och som en känd entreprenör valt att kalla det som ”att andas genom sugrör.”


Nu hade Serneke tillgängliga likvida medel vid periodens utgång om 450 Mkr (692). Frågan är om det räcker för framtiden? Ola Serneke säger om framtiden i rapporten:

– Vi är på inget sätt klara med att ställa om vår organisation. Detta är ett arbete som vi ser på flera års sikt. Våra initiala åtgärder är heller inget som vi förväntar oss ska visa sig direkt i våra siffror. De förväntade effekterna kommer, som vi tidigare sagt, nå fullt genomslag först under 2021. Men vi har varit beslutsamma och handlingskraftiga och vår linje ligger klar. Vi bygger just nu ett ännu starkare Serneke. SF