18 maj 2024
tisdag, 26 maj 2020 11:52

SHH Bostad ökade antalet sålda bostäder

Skrivet av 

 

 

 


I Solhagsparken, Masmo i Huddinge, har SHH Bostad 86 bostadsrätter i produktion.

 

 

 

 


För första kvartalet 2020 var utvecklingen för SHH Bostad stabil med ett positivt rörelseresultat och ett positivt kassaflöde från den löpande verksamheten samt en utökad projektportfölj. Under perioden minskade nettoomsättningen i egen regi till 45,4 Mkr (110,8) med ett rörelseresultat som steg till 3,2 Mkr (0,6) och till en rörelsemarginal om 7,0  procent (0,6). Periodens resultat efter skatt uppgick till -1,2 Mkr (-3,9) Mkr. Antalet produktionsstartade boenden under perioden minskade till 0 (77) liksom antalet färdigställda bostäder som minskade till 0 (36). Antalet sålda boenden under perioden ökade till 56 (17), varav sålda i produktion var 16 (14).


I balansen uppgick likvida medel till 155,1 Mkr (173,6) med en balansomslutningen som steg till 840,5 Mkr (828,8) och med ett eget kapital som ökade till 411,1 Mkr (404,8).

Soliditeten var oförändrat 49 procent liksom skuldsättningsgraden som var oförändrat 0,3. Antalet boenden i produktion ökade till 822 (463), varav 297 (0) var i egen regi

Antalet sålda boenden i produktion steg till 587 (303), varav 293 (0) i egen regi, vilket innebar att försäljningsgraden boende i produktion ökade till 71 procent (65), varav 99 procent (-) i egen regi.


Under februari månad förvärvade SHH Samhällsfastigheter en centralt belägen markfastighet intill Parkallén i Hjärup, Staffanstorp. Förvärvet omfattar utveckling och nybyggnation av ett äldreboende om 60 platser samt ett 20-tal lägenheter i hyresrättsform. Fastigheten har god tillgänglighet med mindre än 500 meter till stationen som trafikeras av Pågatågen mellan Malmö och Lund. SHH avser behålla fastigheten långsiktigt efter färdigställande.

Under mars månad tecknade SHH Samhällsfastigheter avtal om förvärv av en kontorsbyggnad i Huddinge, Stockholm, som ska byggas om till grundskola för Internationella Engelska Skolan. Fastigheten är belägen på Vårby Udde där kommunen planerar för utbyggnad av 2.000 nya bostäder. Den nya skolan planeras inrymma 600 barn från förskoleklass till årskurs 9 och den kommer bestå av två paralleller. Internationella Engelska Skolan ska förhyra skolan på ett tjugoårigt avtal. SHH avser behålla fastigheten långsiktigt efter färdigställande.

Med anledning av effekterna av spridningen av Covid-19 har SHH gjort analyser och genomgångar utifrån olika riskscenarion. Situationen med covid-19 motiverar i nuläget inga andra operationella åtgärder än vad som ligger inom ramen för den normala affärsverksamheten. Sedan en tid arbetar SHH systematiskt med att förbereda sig för att hantera påverkan på den löpande verksamheten, till exempel genom hemarbete för att minska risken för smittspridning både internt och mot omvärlden. Liksom för många andra bolag föreligger hos SHH bemanningsmässiga risker i entreprenad- och underleverantörskedjan, bolaget har dock inte har blivit utsatta för väsentliga störningar hittills.

Under en period, vars varaktighet ingen kan överblicka, förväntar SHH en minskning i efterfrågan av bostadsrätter samtidigt som boknings- och försäljningsandelen i den pågående produktionen i nuläget är på en god nivå. Strategin för att överbrygga den akuta covid-19-perioden är att värna om fortsatt god likviditet och produktionskapacitet till dess att marknadssituationen har förbättrats. Ingen vet dock i dagsläget hur länge den rådande situationen kvarstår och vilka följdeffekter den kan få.

Efter periodens utgång kallades aktieägarna i SHH kallades till årsstämma den 26 maj 2020 för att bland annat besluta om föreslagen utdelning om 20 kr per preferensaktie samt omval av styrelseledamöterna Johan Ericsson, Thomas Eriksson, Marcus Hansson, Johan Hessius och Misha Moeremans d’Emaus. Styrelseledamoten Ulrika Hallengren har avböjt omval. Nyval föreslås av Stina Lindh Hök som styrelseledamot. Stina Lindh Hök är född år 1973 och är för närvarande operativ chef på Nyfosa AB och hon har tidigare varit transaktionschef på Hemfosa Fasigheter AB, projektledare för transaktioner på Atrium Ljungberg AB och Leimdörfer Fastighetsmarknad samt fastighetschef på Fabege AB. Stina Lindh Hök är utbildad civilingenjör vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm och hon är oberoende i förhållande till bolaget och oberoende i förhållande till större ägare i bolaget. Till styrelsens ordförande föreslås omval av Johan Ericsson.

SHH förvärvade obligationer i SHH Bostad AB till ett nominellt belopp om 43 Mkr. Förvärvspriset för obligationerna motsvarade 91,3 procent av obligationernas utestående nominella belopp cirka 39,3 Mkr. Efter förvärvet uppgick SHH koncernens innehav av egna obligationer till ett nominellt belopp om 53 Mkr.

Den totala projektportföljen uppgick per den 31 mars 2020 till 3.372 boenden, varav 822 i produktion och 2.550 bedömda byggrätter.

I rapporten säger vd och koncernchef Misha Moeremans d’Emaus:
– SHH uppvisade en stabil utveckling under årets första kvartal och redovisade ett positivt rörelseresultat om 3 Mkr samt ett positivt kassaflöde från den löpande verksamheten om 75 Mkr. Projektportföljen har sedan årsskiftet ökat med nästan 200 bostäder och uppgår nu till cirka 3.400 fördelade på bostadsrätter, hyresrätter och samhällsfastigheter.