20 september 2019
onsdag, 12 juni 2019 15:12

Northvolt tar in nytt kapital om 9,44 Mdr kr

Skrivet av 

 

Byggnadsarbetet för Northvolt Ett i Skellefteå påbörjas i augusti där en storskalig produktion beräknas att börja år 2021.


 

Nu är det klart att Northvolt tecknat en överenskommelse om en kapitalökning på 1 miljarder dollar (9,44 Mdr kr) för att möjliggöra bygget av batterifabriken Northvolt Ett i Skellefteå. I samarbete med Volkswagen-koncernen har Northvolt även planer på att etablera en andra fabrik i Niedersachsen, Tyskland.

 

– Detta är inte bara en bra milstolpe för Northvolt, det markerar också ett centralt ögonblick för Europa som tydligt visar att vi är redo att konkurrera i den kommande vågen av elektrifiering och att vi ska göra det med hjälp av battericeller som har lägsta möjliga CO2-avtryck, säger Peter Carlsson, medgrundare och vd för Northvolt.

 

Utöver Volkswagen samt fonder som förvaltas av Goldman Sachs, deltar även BMW-koncernen, AMF, Folksam Group och IMAS Foundation i satsningen.

 

– Med dessa finans- och industripartners i världsklass ser vi en enorm möjlighet för ytterligare kapacitetsutbyggnad och produktinnovation under de närmaste åren. Det här är bara början, säger Peter Carlsson.

 

Som tidigare meddelat har Europeiska investeringsbanken (EIB) i princip godkänt ett lån på 400 MUSD, cirka 3.825 Mkr, som en del av den totala finansieringen för Northvolt Ett i Skellefteå. Byggnadsarbetet påbörjas i augusti med där en storskalig produktion beräknas att börja 2021.

 

Sedan den officiella lanseringen mars 2017 har Northvolt vuxit från 12 till nästan 300 personer och har nu över 45 olika nationaliteter från företag som Tesla, Daimler, LG Chem, Panasonic, Spotify och Google. Ifjol levererade Northvolt sin första produkt – ett batteripaket till Epirocs flotta av underjordiska gruvmaskiner – samt producerade sin första battericell.

 

För närvarande har företaget ett operationsforskningslaboratorium och två cellfabriker under uppbyggnad i Sverige – Northvolt Ett i Skellefteå och Northvolt Labs i Västerås – samt en batterisystemfabrik i Gdańsk, Polen, som redan är i produktion.

 

Morgan Stanley & Co. International plc agerar som finansiell rådgivare för Northvolt.