27 april 2024
torsdag, 09 maj 2019 17:47

Pandox har ny utdelningspolicy

Skrivet av 

 

En koncentrerad Anders Nissen berättade på en kapitalmarknadsdag på Fotografiska hur Pandox har vuxit i värde från 600 Mkr år 1995 till dagens 54,7 Mdr kr.


Under torsdagen arrangerade Pandox en välbesökt kapitalmarknadsdag på Fotografiska i Stockholm, en kapitalmarknadsdag som följs upp under fredagen med ett liknande event i London.

 

Under dagen på Fotografiska medverkade Anders Nissen, vd, Liia Nõu, CFO, Jonas Törner (SVP Business Intelligence), Caroline Tivéus (Director Sustainable Business) och Anders Berg (SVP Communications and IR).

 

Nytt är att Pandox vill fånga tillväxtmöjligheter med en bibehållen stark finansiell position. Därför har Pandox beslutat justera sin utdelningspolicy. Pandox nya mål är en utdelningsandel på 30-50 procent (tidigare 40-60 procent) av total cash earnings, med en genomsnittlig utdelningsandel över tid på cirka 40 procent (tidigare cirka 50 procent).

 

Pandox ska fortsatt vara ett bolag med en god avkastning och en balanserad finansiell risk. Pandox ledning och styrelse bedömer att den nya utdelningspolicyn kommer att bidra positivt till företagets möjligheter att skapa tillväxt och aktieägarvärde på en växande hotellmarknad. Pandox mål för en kapitalstruktur är oförändrat en belåningsgrad på 45-60 procent, beroende på marknadsutveckling och rådande möjligheter.

 

Utgångspunkten för kapitalmarknadsdagen var att Pandox plattform för värdeskapande har bidragit till att företaget kunnat växa snabbare än hotellmarknaden över tid. Pandox har växt mycket stort. När bolaget bildades år 1995 var värdet på hotellfastigheterna endast 600 Mkr jämfört med dagens värde på hotellfastigheterna om cirka 54,7 Mdr kr. Under de tre senaste åren har värdet på hotellfastigheterna ökat med 19 Mdr kr. En mycket stor tillväxt för ett hotellfastighetsbolag som nästa år firar 25-års jubileum.

 

År 1995 hade Pandox hotellfastigheter endast i Sverige. Idag har Pandox 144 hotellfastigheter med totalt 32.273 rum i 15 länder. Cirka 45 procent av värdet på hotellfastigheterna finns nu i Norden, 32 procent av värdet i Tyskland, Nederländerna Belgien, Schweiz och Österrike och 21 procent av värdet i Storbritannien och på Irland samt slutligen 2 procent av värdet i Kanada.

 

Pandox har valt att finnas strategiskt på tre marknader, dels internationellt med 18 procent av intäkterna, dels regionalt med 41 procent av intäkterna, dels på en nationell och inhemsk marknad med 41 procent av intäkterna. Pandox kallar vissa av sina hotell för ”International Flagship hotels” som Hilton London Heathrow Airport med 398 rum, NH Vienna Airport med 499 rum, Park Hotel Amsterdam med 189 rum, Hotel Berlin  med 701 rum, DoubleTree by Hilton Montreal med 595 rum samt The Hotel Brussels med 421 rum.

 

En andra kategori kallar Pandox för ”Regional flagship hotels” med Hilton Stockholm Slussen med 289 rum, Scandic Copenhagen med 480 rum, Radisson Blu Cologne med 393 rum, NH Collection Hamburg City med 129 rum, Jurys Inn Manchester med 265 rum samt Leonardo Royal Hotel Frankfurt med 449 rum.

 

Pandox tredje strategiska position kallas Domestic flagship hotels som Radisson Blu Dortmund med 190 rum, Jurys Inn Sheffield med 259 rum, Elite Stora Hotellet Jönköping med 167 rum samt Scandic Tampere City med 263 rum.


 

Framgångarna för Pandox är en affärsmodell där nummer 1 är: En specialisering som driver värdetillväxt. 2. Pan-europeiska positioner som skapar tillfällen samt 3. En organisation med de bästa medarbetarna som ser till att de strategiska positionerna bibehålls och förstärks. SF