26 april 2024
tisdag, 07 maj 2019 16:07

Scandic ökade omsättningen med 7,3 procent

Skrivet av 

 

Jens Mathiesen, vd och koncernchef för Scandic Hotels.

 

 

För första kvartalet ökade Scandic Hotels nettoomsättningen med 7,3 procent till 4.066 Mkr (3.791). Den organiska tillväxten uppgick till 4,7 procent medan omsättningstillväxten för jämförbara enheter var 2,5 procent. Fler rum i drift bidrog med 2,2 procent till nettoomsättningen.

 

Årets påskhelg inträffade i april varför kvartalet inte är fullt jämförbart med första kvartalet 2018. Kalendereffekter bedöms ha påverkat nettoomsättningen positivt med 3-4 procent på grund av den sena påsken.

 

Justerat EBITDA ökade till 160 Mkr (115), motsvarande en marginal på 3,9 procent (3,0).

 

Under perioden såldes Scandic Hasselbacken i Stockholm till ett försäljningspris om 230 Mkr. Affären gav upphov till en reavinst om 182 Mkr som redovisas under jämförelsestörande poster.

 

Resultat per aktie uppgick till 0,35 SEK (-1,39). Exklusive effekt av finansiell leasing uppgick resultat per aktie till 0,87 (-1,31).

 

Kvartalets nettoresultat är positivt påverkat av jämförelsestörande poster, främst reavinst från försäljning av Scandic Hasselbacken. Exklusive jämförelsestörande poster och effekt av finansiell leasing uppgick resultat per aktie till -0,79 (-1,13).


I en kommentar till kvartalsrapporten säger Jens Mathiesen, vd och koncernchef för Scandic Hotels:

– Efterfrågan på hotellnätter fortsatte att öka på våra marknader i början av året, men en ökad kapacitetstillväxt på vissa destinationer hade en dämpande effekt, inte minst i Oslo-regionen där ett flertal nya hotell öppnade under kvartalet. Vi är nöjda med utvecklingen av Restelportföljen i början av året. Det är glädjande att se en tydlig effekt av de kostnadssynergier som uppnåddes under det andra halvåret 2018. I kvartalet steg RevPAR något för Restelhotellen som helhet, och vi ser fortsatt potential att stärka såväl beläggningsgrad som genomsnittligt rumspris.Vi har höjt tempot i vårt arbete mot ökad effektivitet. Scandic har en stark marknadsposition och en skalbar affärsmodell, men vi behöver bli mer selektiva i våra prioriteringar. Vi har också ökat fokus på de delar av verksamheten som inte är lönsamma.

 

– Vi har en långsiktigt positiv syn på våra marknader även om ökad kapacitetstillväxt på vissa destinationer kan ha en temporär negativ effekt på marknadsbalansen under 2019. I Oslo har ny kapacitet tillkommit och i Köpenhamn kommer kapaciteten att öka under 2019.

 

– Vi förväntar inga stora förändringar i marknadsförutsättningarna det kommande kvartalet. För Q2 räknar vi med en omsättningstillväxt för jämförbara enheter på -2 till -3 procent, inklusive en negativ kalendereffekt på cirka 3 procent. För det första halvåret förväntas en tillväxt för jämförbara enheter på mellan 0 och -1 procent. Därutöver bedöms fler rum i drift bidra med cirka 2 procent till nettoomsättningen.