27 april 2024
onsdag, 02 maj 2018 16:25

Castellum och Visma planerar IT-nav i Växjö

Skrivet av 
alt
Från vänster: Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande i Växjö, Daniel de Sousa, vd för Visma Spcs och Jenny Rungegård, affärsområdeschef Castellum Växjö, håller pressträff om den nya satsningen på att skapa ett IT-nav i Växjö.

 

Castellum och IT-koncernen Visma vill skapa en samlingsplats för IT-utveckling och innovation i form av ett nytt kontorshus i Växjö. Målsättningen är att skapa ett hus som ska bli ett community där nätverkande och idéspridning står i centrum. Detta med syfte att stärka Växjös position som IT-stad och underlätta rekrytering i branschen.

 

Växjö är redan idag ett starkt IT-fäste och många av de 170 företag som flyttade till Växjö under 2017 var IT-bolag.

 

– Vi har många hyresgäster inom teknik och IT och de står alla inför samma utmaning när det gäller kompetensförsörjning. Genom att flytta fram Växjös position som IT-stad vill vi underlätta rekrytering. Vi ser även flera andra fördelar med att samla tech-branschen. Inte minst för att skapa en plattform för innovation, ökad samverkan och utbyte bolagen emellan, men också för att bygga en naturlig arena för event i branschen, säger Jenny Rungegård, affärsområdeschef Castellum Växjö.

 

Castellum och Visma har som ambition att skapa ett hus som fylls med innehåll i samverkan med andra aktörer. Tanken är att huset förutom arbetsplatser ska innehålla gemensamhetsytor där kunskapsintensiva tech-bolag ska kunna dela med sig av kunskap och utbyta idéer med andra företag. Såväl nystartade företag som större etablerade bolag ska kunna utvecklas i den här miljön. Projektet går under namnet WeXO, som anspelar på stadens namn och den samverkan som ska genomsyra huset, som ska planeras byggas på Storgatan, i Företagsstaden I11, precis vid infarten till Växjö. Enligt tidplanen ska huset vara inflyttningsklart 2020/2021.
Tre utvalda arkitektbyråer kommer att bjudas in för att ge förslag till utformning av WeXO, där Visma har för avsikt att bli en av hyresgästerna. Uppstarten för projektet och arkitekternas uppdrag kommer att ske i ett innovationsfönster, där kreativa parter med olika kompetens samverkar för att hitta nya lösningar i såväl utformning som innehåll.

 

Medverkandeförutom Castellum och Visma kommer att vara bland annat arkitekter, RISE, Linnéuniversitetet, Växjö kommun, IT-bolag och start-ups.