26 april 2024
tisdag, 06 februari 2018 14:25

Starkt stigande bostadspriser utanför Köpenhamn

Skrivet av 
alt
En trea om 78 kvm i detta hus på Amaliegade 13 B, nära Kongens Nytorv i centrala Köpenhamn, kostar 5,45 miljoner danska kronor, cirka 7,23 Mkr.

 

Det verkar som om bostadsförsäljningen i Danmark under 2018 kommer att utvecklas positivt. I januari 2018 såldes i Danmark cirka 7 procent fler hem än i januari 2017. Det verkar som att utvecklingen i Danmark, utanför huvudstadsregionen, fortsätter starkt positivt. Men i Köpenhamnsområdet fanns en nedgång i försäljningen med 6 procent under januari 2018, jämfört med januari 2017 och huvudstaden och Nordsjælland skiljer sig därmed markant från resten av landet, där de flesta regioner kommer troligen att få tvåsiffriga tillväxttal för bostadsförsäljningen under 2018.

 

Kommunikationsdirektör Jan Nordmann för EDC, Danmarks största fastighetsmäklare, säger till Byens Ejendom, att det är värt att komma ihåg att bostadsförsäljningen i Köpenhamnsområdet nådde den högsta nivån någonsin under år 2017, medan resten av landet fortfarande har en fördel jämfört med åren strax före finanskrisen.

– I kölvattnet av stigande försäljning ökar även priserna historiskt, särskilt i Köpenhamn, säger Jan Nordmann.

Han fortsätter:
– Vi har nu nått en prisnivå i Köpenhamn, där inte så många kan vara med längre i budgivningen, och den naturliga efterfrågan flyttas därför till något billigare områden. Samtidigt har bytesvärdet mellan lägenheter i centrum och villor i omgivande kommunerna ökat, så att en lägenhet om 3 rok i Köpenhamn har ett bytesvärde som en villa om 150 kvm med egen trädgård och med ett pendlingsavstånd till Köpenhamn. Försäljningen i Danmark, utanför Köpenhamn, fortsätter att öka med mellan 13 procent och 17 procent, jämfört med förra året. Men inte i norra Jylland, är försäljningen i stort sett oförändrad.

– Det verkar som om vi har börjat bra för år 2018 och att prisökningarna är stora i Danmark, särskilt utanför huvudstaden, vilket medför att bostadsförsäljningen kommer att öka under 2018, säger Jan Nordmann.

 

Prisutveckling bostäder Danmark, jan 2017 – jan 2018

Huvudstadsområdet – 6 procent, Själland 15 procent, Fyn 13 procent, Sydjylland 17 procent, Østjylland 13 procent, Vestjylland 16 procent och Nordjylland 1 procent. Genomsnittlig prisökning under perioden: cirka 7 procent.