26 april 2024
måndag, 21 augusti 2017 11:58

Finska Lehto startar byggbolag i Sverige

Skrivet av 
alt
Tapio Kuittinen, vd för Lehto Sverige.


Finska börsnoterade byggbolaget Lehto Group (publ) har tecknat ett avtal med fyra svenska minoritetsägare om att etablera ett dotterbolag i Sverige. Bolagets namn är Lehto Sverige AB där Lehto Group äger 88 procent av aktiekapitalet och fyra svenska minoritetsägare äger totalt 12 procent. Minoritetsaktieägarna ska tillsätta ledande befattningshavare med lång erfarenhet av den svenska byggmarknaden, framför allt av bostadsbyggande i Stockholmsregionen.
    

Lehto Group är ett av Finlands snabbast växande bygg- och fastighetsutvecklingsföretag. Företagets verksamhet bygger på en ekonomisk styrd affärsmodell där de viktigaste faktorerna är kostnadsmedveten design, prefabricerade och standardiserade lösningar som byggs i gruppens egna fabriker som förbättrar kvaliteten i konstruktionen samt påskyndar färdigställandet av byggnationen.
    

– Detta är det första steget i vår strategi gällande internationalisering utanför Finlands gränser. Bostadsbyggandet i Sverige är dock ganska lik det i Finland och vi tror att vi kan skala vår ekonomistyrda byggmodell på den svenska marknaden till ett projekt i taget, säger Tapio Kuittinen, vd för Lehto Sverige.
    

Lehto Sverige kommer att erbjuda den svenska marknaden byggnation av bostäder, kommersiella lokaler och samhällsbyggnader (vårdhem, skolor och daghem) med sitt ekonomistyrda byggande i hela Sverige, men initialt främst i Stockholmsområdet. Bolagets första svenska projekt ska genomföras i Märsta norr om Stockholm. Projektet, som väntar på planbesked, omfattar cirka 70 lägenheter och produktionen kommer att äga rum under åren 2018 och 2019.