26 april 2024
fredag, 17 mars 2017 18:35

Kraftigt höjda bostadshyror i Berlin

Skrivet av 
alt
Hyrorna ökade med hela 17,46 euro/kvm och kalendermånad i Charlottenburg.

 

Genomsnittshyrorna ökade kraftigt, eller med 5,6 procent, under år 2016 i Berlin, trots en ny lag om hyresreglering under år 2015. Detta enligt en rapport från Berlin Hyp och CBRE.



De höjda hyrorna visar att en ökande befolkning har en positiv effekt på hyresnivåerna. Berlins befolkning ökade med 48.000 under år 2015 och sedan 2005 har huvudstaden ökat med cirka 270.000 invånare.

 

Men lagen om hyresreglering har dämpat hyresnivåerna i andra tyska städer som Köln, Hamburg, Frankfurt, München och Düsseldorf. I Berlin ökade genomsnitthyrorna med 9 euro/kvm och kalendermånad, medan motsvarande högsta ökning fanns i München med 15,12 euro.

 

– Den pågående utvecklingen av Berlin är fantastisk. Dynamiken på marknaden för hyreslägenheter och nya byggprojekt samt de accelererande inköpspriserna är unika i Tyskland, framhåller i ett pressmeddelande, Henrik Baumunk, chef för bostäder på CBRE i Tyskland.

 

De högsta hyrorna i Berlin uppnåddes i Friedrichshain och Kreuzberg med 11,04 euro/kvm och kalendermånad. Den lägsta tillväxttakten om 2,7 procent svarade Charlottenburg-Wilmersdorf för, men i denna stadsdel ökade hyresnivåerna i det övre marknadssegmentet med hela 17,46 euro/kvm och kalendermånad.  

 

– En av de viktigaste höjdpunkterna i denna rapport är att den visar att det är en hållbar tillväxt för bostadsmarknaden i Berlin. Under de senaste åren har det investerade kapitalet för bostäder i Europas mest undervärderade huvudstad ökat starkt, menar Ian Sigmund, chef för IP Global.