27 april 2024
fredag, 17 mars 2017 11:00

Riksbyggen vill skapa nytt landmärke i Västerås

Skrivet av 
alt
CF Møller vann tävlingen om hur Västerås nya landmärke skulle kunna utformas.


Riksbyggen har lagt fram ett förslag om att uppföra en byggnad på runt 20 våningar och med cirka 150 nya bostäder på Lillåudden, strax öster om Västerås. Förslaget på utformningen av byggnaden har ritats av arkitektfirman CF Møller och blir planerna verklighet får Västerås ett nytt landmärke där brf Sjömärket ska inrymmas. En viktig del blir också att skapa en levande miljö kring byggnaden och i bottenplanet planerar vi för lokaler som kan innehålla exempelvis restauranger och butiker.
    

– Idén föddes när vi började titta på den mark vi idag har på Lillåudden och den stora efterfrågan som finns efter fler bostäder i området. Vi bestämde oss för att ansöka om en planändring som innebär betydligt fler bostäder och samtidigt skapa en byggnad som många Västeråsare skulle kunna känna stolthet över, säger Elin Sjöstrand Olander, regionchef på Riksbyggen.
    

Ola Jonsson, Arkitekt CF Møller, kommenterar:
– Arkitekturen och detaljeringen av fasaderna är inspirerade av ljusets reflektioner på Mälarens vattenspegel. Resultatet är en tredimensionell och dynamisk fasadkomposition som är spännande både nära och på avstånd. Panoramaträdgården högt upp i byggnaden är ett positivt blickfång för staden och en fantastisk miljö för de boende i huset. Vår ambition har varit att optimera synergier mellan stad, byggnad och urban grönska.