26 april 2024
måndag, 20 februari 2017 15:46

Riksbyggen har högsta byggtakten på 20 år

Skrivet av 
alt

Leif Linde, vd för Riksbyggen.


År 2016 blev ännu ett starkt år för Riksbyggen med rekordhög byggtakt. Omsättningen ökade med 12 procent till 7.155 Mkr, medan rörelseresultatet förbättrades med 48 procent till 332 Mkr. Riksbyggens styrelse har föreslagit en oförändrad utdelning på cirka 30 procent av resultatet vilket innebär 46 kr per andel och totalt sett nästan 79 Mkr (77) till ägarna. Därtill kommer Riksbyggens ägare att få dela på 10 Mkr (12)  i återbäring baserat på deras köp av förvaltningstjänster.
    

– Riksbyggens starka ekonomiska utveckling skapar förutsättningar både för en hög bostadsproduktion och att vi med kraft kan driva på utvecklingen inom bostadssektorn mot ett mer hållbart samhälle, säger Leif Linde, vd för Riksbyggen.
    

Under året hade Riksbyggen 4.453 hyres- och bostadsrätter (3.687) i produktion, vilket är den högsta nivån vad gäller bostadsproduktionen under de senaste decennierna. Vid samma tidpunkt förvaltade Riksbyggen 2.841 (2.755) bostadsrättsföreningar, varav 1.610 (1.599) var andelsägande bostadsrättsföreningar.
    

Det egna kapitalet ökade till 5.536 (5.096), motsvarande en soliditet om 47 procent (36).
    

För två år sedan inledde Riksbyggen sin satsning på att bygga hyresrätter för olika målgrupper. Ett exempel är Riksbyggens Bonum Seniorboende som under 2016 var den aktör som levererar flest seniorbostadsrätter på marknaden.
    

– Fler seniorbostäder är en av de viktigaste framtidsfrågorna för hela bostadsmarknaden. Redan idag är efterfrågan på seniorbostäder mycket stor och sett till befolkningsstatistiken och hur boendesituationen ser ut för många äldre kommer den att öka ytterligare. Ett utökat utbud av seniorbostäder behövs också för att få igång flyttkedjorna. Det ger en ökad rörlighet på bostadsmarknaden vilket i sin tur gör att det befintliga bostadsbeståndet används på ett effektivare sätt, säger Leif Linde.
    

För att fler unga personer ska kunna skaffa ett eget boende provar Riksbyggen i Göteborg nya boendeformer avsedda för den yngre målgruppen, i Brf Viva och i Lindholmshamnen.