26 april 2024
onsdag, 04 januari 2017 20:37

Barclays bolånebluff om 282,5 Mdr förhandlas nu

Skrivet av 
alt

I samband med Libor-skandalen i juli 2012 avgick Barclays CEO Bob Diamond, bilden ovan. Nuvarande CEO för Barclays heter Jes Staley.

 

Ledningen på Barclays har misslyckats att komma överens med åklagare från amerikanska Justice Department om ett pris för att ersätta den amerikanska staten efter att Barclay i USA sålde falska bolån om totalt 31 miljarder dollar, cirka 282,5 Mdr kr, under perioden december 2005 till årsskiftet 2007/2008.

 

Klagomålen mot Barclays är att deras bolån var alltigenom falska och åklagaren från Justice Department kallar Barclays bolån för ”craptacular” (brittisk slang för extremt dålig kvalité).
   

Nu avvisar Barclay Justice Departments påståenden som säger att den amerikanska staten har förlorat cirka 46 miljarder dollar, cirka 419 Mdr kr, på grund av Barclays falska bolån.
    

Barclays position är dålig särskilt efter att Deutsche Bank nått en överenskommelse med amerikanska justitiedepartementet i oktober 2015 och erkänt ett skadeståndskrav om 7,2 miljarder dollar, 65,6 Mdr, som ersättning för falska bolån samtidigt som Credit Suisse meddelade, endast några timmar efter Deutsche Banks överenskommelse, att banken godkände ett skadeståndskrav om 5,28 miljarder dollar, cirka 48,1 Mdr kr, för Credit Suisse och deras falska amerikanska bolån.
    

Nu säger Barclays att den amerikanska regeringens påståenden om dess förluster om 46 miljarder dollar inte stämmer med de faktiska omständigheterna. Barclays säger att banken går med på att ersätta den amerikanska regeringen med högst 2 miljarder dollar.
    

Nu hoppas Barclays få till bättre förhandlingar med Trumps nya administration.

 

Sedan tidigare har Barclays en smärtsam historia med de amerikanska myndigheterna i samband med undersökningar om manipulation av London Interbank Offered Rate, Libor, som upptäcktes i juli 2012.         

 

Barclays sänkte referensräntan Libor genom egna för låga räntor under perioden 2005-2009. Barclays fick slutligen böter om 450 miljoner dollar, cirka 4,1 Mdr kr, av den amerikanska regeringen. TM