26 april 2024
fredag, 19 augusti 2016 14:06

Skanska ska bygga en dyrare Hisingsbron

Skrivet av 
alt

Hisingsbron ska binda samman staden över älven och ger plats för fler bostäder, arbetsplatser, gröna stråk, restauranger och caféer i både Centralenområdet och vid norra fästet mellan Frihamnen och Ringön. I framtiden kommer Hisingsbron att bli Göteborgs centrala mittpunkt i ett centrum som har vuxit över älven. Illustration: Mattias Henningsson-Jönsson

 

Vid ett extrainsatt sammanträde under fredagen fattade trafiknämnden i Göteborg ett beslut om att tilldela huvudentreprenaden för att bygga Hisingsbron till Skanska-MTH Hisingsbron HB. Nämnden beslutade också om budget för projektets hela tidsperiod.

 

Dagens beslut i trafiknämnden innebär att Göteborgs Stad nu kan starta byggnationen av Hisingsbron på allvar, för att få en färdig bro år 2021. Förutom att utse Skanska-MTH Hisingsbron HB till huvudentreprenör för byggnationen beslutade nämnden att föreslå kommunfullmäktige att fastställa en projektbudget för Hisingsbron på 3,5 Mdr kr i 2009 års prisnivå. Den nuvarande investeringsramen sträcker sig fram till 2019 och med rivningen av Götaälvbron beräknas hela projektet vara slutfört år 2022. Den ursprungliga kontraktssumman för huvudentreprenaden var 1,97 Mdr kr, i 2016 års prisnivå.

 

Förutom kostnaden för huvudentreprenaden innehåller projektets budget bland annat kostnader för planering, projektering, ersättningar för bland annat mark- och fastighetslösen, projekt- och byggstyrning samt en riskreserv för eventuella förändrade förutsättningar.

 

– Det innebär att vi behöver ett beslut om budget för projektets hela period, säger Susanne Hultgren, avdelningschef på trafikkontoret.

 

– Alla tillstånd är på plats och en huvudentreprenör är utsedd för att bygga bron, så i början av 2017 räknar vi med att vi äntligen kan sätta spaden i marken, tillägger Susanne Hultgren,

 

Tre leverantörer lämnade anbud. Upphandlingen påbörjades den 22 december 2014 och leverantörerna lämnade in sina anbud den 1 augusti 2016. Av de fyra leverantörer som kvalificerade sig valde tre att lämna anbud. De är Skanska-MTH Hisingsbron HB, NCC Sverige AB och Implenia Construction GmbH.

 

Anbuden har utvärderats utifrån såväl pris som kvalitetskriterier och vägts samman till en utvärderad anbudssumma. Anbudsgivaren med lägst utvärderad anbudssumma bedöms ha det ekonomiskt mest fördelaktiga anbudet.

 

– Det innebär att vi i dag, direkt efter nämndens beslut, har lämnat besked till Skanska-MTH Hisingsbron HB att de får uppdraget att bygga stadens nya bro, säger Susanne Hultgren.

 

Beslutet om tilldelning gäller under förutsättning att kommunfullmäktige fattar beslut om finansiering.

 

Planerad tidplan för Hisingsbrons färdigställande:

2017: Planerad byggstart för huvudentreprenaden.

2020: Hisingsbron öppnas för bil- och busstrafik.

2021: Hisingsbron öppnas för spårvagnstrafik. Den uttjänta Götaälvbron rivs.

2022: Rivningen av Götaälvbron avslutas under försommaren.