29 april 2024

Redaktionen

alt
Handelsplatsen Lundaskog i Borås.

 

Under 2010 sålde Sjaelsö tre handelsfastigheter under uppförande till Alecta. En av dessa fastigheter, belägen i Lundaskog, Borås, vidareutvecklas nu och får ytterligare

6 000 kvm butikslokaler i anslutning till den första etappen om 10 000 kvm. Även denna etapp har sålts till Alecta. Försäljningsvärdet för den andra etappen är 86 Mkr.

 

I fjol öppnade City Gross i Lundaskog och det nya projektet är uthyrt till Jula och Arken Zoo samt en tredje känd aktör inom sällanköpssortimentet.

 

– De aktörer som är aktuella för den fortsatta utvecklingen av handelsområdet kompletterar City Gross på ett utmärkt sätt, säger Anders Grehag, Real Estate Asset Manager på Alecta.

 

Byggstart är beräknad till juni och butikerna ska stå färdiga till våren 2013.


– Vi är glada att vi får fortsätta vårt goda samarbete med Alecta. Att vi utvecklat och sålt 36 000 kvm boxshops de senaste två åren visar att vi är en av de ledande utvecklarna inom segmentet, säger Pero Popovski, vd Sjaelsö Sverige AB.

tisdag, 15 maj 2012 21:44

Peabs vinst steg till 77 Mkr

alt
Jan Johansson, vd Peab.

 

Trots osäkra marknadsutsikter har Peab ett bra inflöde av nya projekt. Den operativa nettoomsättningen under årets första kvartal ökade till 9 868 Mkr (8 797), det operativa rörelseresultatet förbättrades till 144 Mkr (102) och vinsten efter skatt steg till 77 Mkr (55), motsvarande 0,27 kr (0,19) per aktie. Rörelsemarginalen förbättrades till 1,5 procent (1,3).


Orderingången steg med 28 procent till 13 200 Mkr (10 306) och orderstocken för Bygg och Anläggning ökade med 11 procent till 32 989 Mkr (29 689). Andelen byggprojekt i stocken var 70 procent (65) och den svenska verksamheten svarade för 86 procent (87).


– Vår starka marknadsposition och ett gott orderläge bäddar för en stabil utveckling framöver, även under svagare marknadsförutsättningar, säger Peabs vd och koncernchef Jan Johansson.


Under perioden fick Peab bland annat förlängt förtroende från LKAB att ansvara för transporter av malm och gråberg i Svappavaara värt 350 Mkr, bygga ett äldreboende med 80 rum i Sala för 150 Mkr samt uppföra 85 hyreslägenheter för Heba i Annedal, Stockholm.


Inom den egenutvecklade bostadsproduktionen påbörjades 528 lägenheter (486) och såldes 400 (589). Vid periodens slut uppgick antalet bostäder i produktion till 3 420 (3 470 vid årsskiftet), varav 68 procent (73) var sålda.


Under periodens nettköpte Peab projekt- och exploaterings-fastigheter för 193 Mkr och den 31 mars bokades dessa till 5 373 Mkr. Den räntebärande nettoskulden steg till 7 008 Mkr (6 626) och den genomsnittliga räntan i låneportföljen uppgick till 3,4 procent (3,2).


Det egna kapitalet ökade till 8 151 Mkr (7 947), motsvarande en soliditet om 26,7 procent (25,4). LE

 

alt
Gamla Riksbanken i Göteborg.

 

Klippan Kulturfastigheter har sålt fastigheten Göteborg Inom Vallgraven 15:2 – känd som gamla Riksbankshuset och betraktat som en av Göteborgs mest prestigefulla kontorsfastigheter – till RREEF Spezial Invest GmbH, som agerade på uppdrag av sin fond EuCoReF. Parterna har valt att inte redovisa köpeskillingen.


Huset är beläget vid Södra Hamngatan och mittemot Gustav Adolfs Torg i centrala Göteborg. Den uthyrbara ytan är cirka 4 300 kvm, merparten kontorsytor med Swedbank som hyresgäst. Under 2002 och 2003 genomfördes omfattande till- och ombyggnationer på fastigheten.


– Det här visar att intresset för fastigheter i centrala Göteborg är fortsatt stort, även för aktörer utanför ”den normala” investerarlistan. Att RREEF väljer att utöka sitt innehav i Göteborg signalerar hur starkt Göteborg står sig på den internationella marknaden, säger Karl Persson, Senior Director på CBRE.

tisdag, 15 maj 2012 21:36

Invesco köper för BVK i Barkarby

alt
Bettina Knirsch, Director of Fund Management.

 

Invesco Real Estate (IRE) har köpt Barkarby Retail Park 4:7 från Commerz Real för 63 MEUR (cirka 570 Mkr). Invesco genomförde investeringen i egenskap av förvaltare för fonden iii-BVK (Bayerische Versorgungskammer) Europa-Immobilien-Spezialfonds. Förvärvet omfattar 22 800 kvm fördelat på fyra byggnader. Bland hyrsgästerna märks Media Markt, Mio, Jula, Chilli, Electrolux Home, EM och XL-Zoo. I området finns totalt cirka 80 butiker.

 

I ett pressmeddelande framhåller IRE:s Bettina Knirsch att investeringen kompletterar befintlig portfölj och ger en god diversifiering inom handelsektorn, en sektor som enligt IRE bör prestera bra på medellång sikt. Investeringen var portföljens 21:a och innebär att dess totala värde blir 930 MEUR (cirka 8 548 Mkr).

tisdag, 15 maj 2012 21:32

DTZ: Investerarna starkare än brf

alt
Opalen 3, omfattande 2 600 kvm, på Kungsklippan i Stockholm.

 

Dragkampen mellan bostadsrättsföreningar och investerare har länge varit hård inom Stockholms tullar. Sedan ett par år har investerare i många fall betalat mer än de befintliga hyresgästerna mäktat med. Så blev även fallet i en nyligen genomförd transaktion avseende fastigheten Opalen 3, omfattande 2 600 kvm, belägen på Kungsklippan.


Transaktionen genomfördes som en bolagstransaktion, men både köpare och säljare är privata fastighetsägare. Köpeskillingen är inte offentlig.

 

– Budgivarna skulle varit fler innan finansieringsvillkoren försämrades, men avslutspriset är oförändrat. Efterfrågan är fortfarande mycket stor på attraktiva bostadshus, även om många intressenter är påverkade av sänkt belåningsgrad, säger Sven-Olof Johansson på DTZ, som var rådgivare i affären.

alt
Alberga Business Park i Esbo, Finland.

 

NCC Property Development startar utvecklingen av en tredje kontorsbyggnad, omfattande 5 500 kvm, i Alberga Business Park i Esbo, Finland.


Etappen omfattar 5 500 kvm kontor samt ytterligare 500 kvm gemensamma utrymmen som restaurang, lobby och konferensrum. Därmed omfattar Alberga Business Parks totalt cirka 30 000 kvm uthyrningsbar kontorsyta.


Den första etappen stod klar i december i fjol. Fastigheten är helt uthyrd och såld för cirka 336 Mkr till Union Investment.


Den andra etappen är under uppbyggnad. Den beräknas vara klar i oktober och har för närvarande en uthyrningsgrad på 65 procent.


Den tredje etappen beräknas vara klar i slutet av juni 2013. Byggnaden ska uppnå kraven i det internationella klassificeringssystemet BREEAM med klassificering ”Very Good” och i energiklass A.


– Det är glädjande att hyresgäster visar ett så stort intresse för Alberga Business Park. Det är en bekräftelse på att vårt Business Park-koncept adderar värde för våra kunder. För närvarande har vi sju pågående projekt i Finland, säger Joachim Hallengren, vd NCC Property Development

måndag, 14 maj 2012 21:27

Skanska breddar projekten

alt
Joakim Henriksson.
alt
Joachim Holmberg.

 

Skanska fortsätter sin offensiv inom projektutveckling med fokus på kommersiella och samhällsnyttiga lokaler. Ny chef för verksamheten är Joakim Henriksson, medan Joachim Holmberg är ny affärsutvecklingschef.


För närvarande har projektutvecklingsverksamheten inom Skanska sin tyngdpunkt i Stockholm, Göteborg och Öresundsregionen. Framöver är målet att utöka verksamheten i mellanstora städer som Jönköping, Linköping, Kalmar och Sundsvall. Joakim Henriksson, som under de senaste sex åren varit regionchef för Skanskas husverksamhet i sydöstra Sverige, får till uppgift att utöka och förädla verksamheten.


– Vi ska skapa fler affärer inom projektutveckling genom att bli bättre på att utnyttja Skanskas samlade kompetens. Samtidigt vill vi arbeta långsiktigt tillsammans med våra kunder. Skanska har en stark kassa och vill använda den till strategiska investeringar – vilket möjliggör fler goda affärer för våra kunder, säger Joakim Henriksson.

 

Joachim Holmberg får ansvar för Skanskas egenfinansierade utveckling av kommersiella och samhällsnyttiga fastigheter i Stockholmsregionen och de norra delarna av Sverige. Holmberg kommer närmast från befattningen som distriktschef inom Skanskas bostadsverksamhet

måndag, 14 maj 2012 21:22

Mycken stadskänsla i Kvillebäcken

alt
Johan Ekman, kommunikationschef på Älvstranden Utveckling.

 

En undersökning som kartlade vad göteborgarna värdesätter vid val av bostad visade att 80 procent vill ha en blandning av bostäder, butiker och service, samtidigt som 88 procent vill ha nära till grönområden och 75 procent vill bo centralt. Det tar konsortiet bakom den nya stadsdelen Kville-bäcken fasta på.


 – Majoriteten av göteborgarna stadskänsla i form av levande gator och torg. I Kvillebäcken satsar vi därför på att bygga en blandning av bostäder, kontor, kaféer, butiker och annan service. I praktiken innebär det att 24 000 kvm, det vill säga 15 procent, av området kommer att bestå av verksamhetslokaler, säger Johan Ekman, kommunikationschef på Älvstranden Utveckling.


Första inflyttning i Kvillebäcken är planerad till våren 2013.

söndag, 13 maj 2012 19:11

Skanska bygger campus i Borås

alt
Campus Simonland i Borås.

 

Vid Viskans stränder mitt i centrala Borås växer norra Europas textila campus Simonsland fram. AB Bostäder i Borås är med och förstärker området och Högskolan i Borås med 160 nya studentlägenheter i tre byggnader. Nu tas det första spadtaget tillsammans med Skanska, Högskolan och Studentkåren.

 

Två av byggnaderna ska uppföras längs med Viskans stränder och en byggs över Viskan (ryggen mot Kungsbron). Det första huset beräknas stå färdigt för inflyttning till höstterminen 2013 samtidigt som Textilhögskolan flyttar in i Simonland. Hus 2 och 3 färdigställs till vårterminen 2014.


För AB Bostäder innebär detta att bolaget, tillsammans med 40 nyproducerade studentlägenheter i Kvarteret Bifrost, snart kan erbjuda högskolans studenter 200 lägenheter i bra lägen.

alt
Hans-Dieter Brenner, CEO Helaba.

 

Invesco Real Estate (IRE) har köpt två moderna logistikfastigheter för 83 MEUR (cirka 746 Mkr), belägna i Köln, Tyskland, och i Norrköping, för en av sina pan-europeiska fonder.


Fastigheten i Norrköping omfattar för närvarande 36 000 kvm och den ska byggas ut med 12 700 kvm under året. Hyresgäst på långt kontrakt är Stadium Sweden AB. Detta förvärv finansierades av den tyska banken Helaba (Landesbank Hessen-Thüringen).