29 april 2024

Redaktionen

alt
Alla ytor är uthyrda  i Skanskas energisnåla kontorshus Gröna Skrapan i Göteborg.

 

Skanska har tecknat hyreskontrakt om ytterligare drygt 400 kvm i det energisnåla kontorshuset Gröna Skrapan i Göteborg. Därmed är alla ytor i fastigheten uthyrda.


– Att 100 procent av huset nu är uthyrt visar att vi är rätt ute när det gäller utformningen av framtidens kontor, där den starka miljöprofilen i huset varit avgörande när många av våra hyresgäster valt att etablera sig här. Något som varit extra viktigt att fokusera på är arbetsmiljön i huset, som innebär bra luftkvalitet, generöst med dagsljus vid alla arbetsplatser och noga utvalda material utan skadliga ämnen, säger Mats Dynevik, marknadschef, Skanska Fastigheter Göteborg.


Skanska fortsätter nu sin gröna resa med våra projekt Kvarteret Tennet och ÅF-huset i centrala Göteborg, där bolaget än mer fokuserar på arbetsmiljön och hållbara lokaler.


torsdag, 24 maj 2012 19:37

Citycon säljer bostäder i Jakobsberg

alt
Johan Elfstadius, vd, Citycon i Sverige.

 

Citycon fortsätter sin strategi att sälja bostäder. Nu har Citycon sålt det helägda dotterbolaget Jakobsbergs Bostäder AB, som innehåller en bostadsfastighet med 129 lägenheter, omfattande 9 800 kvm, till Akelius. Priset är 90 Mkr, vilket motsvarar 9 183 kr/kvm. Tillträde kommer att ske i juli.


I ett pressmeddelande säger Citycon att försäljningsvinsten blev 2,9 MEUR, cirka 26 Mkr.


Den sålda fastigheten är tredimensionell eftersom två bostadsbyggnader har skiljts från den underliggande detaljhandelsfastigheten. Genom affären har Citycon sedan förvärvet av Jakobsbergs centrum sålt cirka 80 procent av lägenhetsbeståndet i Jakobsbergs Centrum.


– Försäljningen är ett led i den pågående renodlingen av vår portfölj i Sverige. Vi är specialister på köpcentrum och handelsfastigheter och det är där vi har vårt fokus. När vi nu beslutat att sälja fler bostadsfastigheter tycker vi att det är glädjande att Akelius förvärvar bostäderna, säger Johan Elfstadius, vd, Citycon i Sverige.

onsdag, 23 maj 2012 22:26

Stort intresse för nya Triangeln

alt
Handelsplatsen Triangeln i Malmö ska fördubbla sitt utbud.

 

Intresset är stort för att få plats i nya handelsplatsen Triangeln i Malmö. Utbudet kommer att fördubblas och bestå av 150 butiker och restauranger. Drygt ett år innan nyöppning är 75 procent av den tillgängliga ytan är uthyrd.


– Vi är speciellt nöjda med att kunna erbjuda koncept som är helt nya för Sverige, till exmpel Denim & Supply by Ralph Lauren, säger Arne Johansson, Vasakronan, centrumchef för Triangeln.

 

– Accessorize är också ett exempel på en internationell aktör som nu öppnar butik i Malmö, tillägger NCC:s Ulrika Lindmark, projektchef för Triangeln.

 

I den nybyggda delen av Triangeln etableras flera nya restauranger och kaféer, några med söderläge och möjlig uteservering mot Sankt Johannes kyrkan och den bilfria platsen framför ingången till Citytunneln. Wayne´s Coffee blir ett viktigt nav i handelsplatsen. Vidare kommer gym, frisör, skomakare och vaccinationscentral att bidra till ökad service för både besökare och boende i närområdet.

 

– Våra kunder kommer att känna igen sig i nya Triangeln. De allra flesta befintliga butiker väljer att stanna kvar och flera tar dessutom tillfället i akt och expanderar. Vi kan också erbjuda fler butiker med ett fullsortiment, vilket många konsumenter självklart efterfrågar, avslutar Arne Johansson.

alt
Ericsson har nära nog flyttat från samtliga ytor om totalt 32 000 kvm i Timotejen 19 vid Telefonplan.

 

Jones Lang LaSalle och Scanprop Development startar ett samarbete om

22 000 kvm vid Telefonplan, strax söder om Stockholm. Uppdraget avser uthyrning av sammanlagt 22 000 kvm kontorsyta i fastigheten Timotejen 19, Tellusborgsvägen 19, Telefonplan i södra Stockholm.


– Vi är väldigt glada att ha fått förtroendet av Scanprop Development. Fastigheten ligger i ett expansivt område med bra kommunikationer och nära till Stockholm City, säger Sara Olsson, ansvarig för uthyrningen av lokalerna i Telefonplan. De 22 000 kvm fördelar sig på 7 000 kvm befintlig yta och 15 000 kvm nyproduktion i en fastighet med flexibel och yteffektiv planlösning samt med ett attraktivt läge nära E4:an.


– Jones Lang LaSalles vida nätverk och framgångsrika uthyrningsteam gör dem till en lämplig partner för oss när vi nu går vidare med utvecklingen av området avseende både bostäder och kontor, säger Curt Ahnström, vd Scanprop Development.

onsdag, 23 maj 2012 21:02

Aberdeen invigde nytt kontor

alt
En av värdarna, Göran Bengtsson, Aberdeens Sverigechef.

 

alt

Vädret inbjöd även till vistelse utomhus.

 

alt

Jens Linderstam, projektchef på Aberdeen Asset Management.

 

alt

Marc von Melen, Fund Manager, Aberdeen och Kent Jonsson, Head of Indirect Real Estate på Alecta.

 

alt

Från höger: Mia Idre, Cushman & Wakefield, Stefan Fröjdendahl, chefredaktör Fastighetsaktien,
och Jennifer Adolfsson, Cushman & Wakefield.

 

alt

Cristin Ulvsbäck Lindh, Projektledarhuset och Staffan Lindmark, Abeerdeen.

 

alt

Leif Garph, Sparbössan Fastigheter och Magnus Fernqvist, Magne Estate.

 

alt

Mariene Åkerberg, IVG Sweden och Karin Witalis, DTZ Sweden.

 

alt

Svante Torell, City i Samverkan och Magnys Meyer, vd Tengbom.

 

alt

Jan Nilsson, Magne Estate och Johan Bellman, Bellman & Partners.

 

alt

Tina Magnuson och Catia Johansen Sangberg, NewOffice.

 

Aberdeen Asset Managers, filial Sverige, och Aberdeen Asset Management Sweden AB, har flyttat till ett gemensamt kontor i Stockholm. Nu finns företagen med cirka 160 personer på en adress i Stockholm, nämligen Sveavägen 25, ett vackert funkishus i Stockholm city, ägt av Vasakronan.


Fastigheten Sejlaren 7, om cirka 10 000 kvm, uppfördes 1928-30 efter ritningar av arkitekt Josef Östihn (1882-1941). Byggherre var Fastighets AB Sejlaren och byggmästare Olof Mårtensson. Huset byggdes ursprungligen för kontor.

 

Aberdeen har nu invigt det nya kontoret efter att flyttat adresserna Luntmakargatan 36, ägt av Fastpartner, samt från Sveavägen 44, ägt av Diligentia. Aberdeen har tecknat ett avtal med sex års löptid om cirka 2 750 kvm med Vasakronan.


Flera hundra personer deltog i invigningsminglet och många föredrog att vistas på några av fastighetens gårdsterrasser eftersom väderleken inbjöd till detta.

 

Text: Lars Eriksson. Foto: Cato Lein.

onsdag, 23 maj 2012 14:45

Birger Jarlsgatan 43 får nytt liv!

alt
KLP Fastigheter bygger om Birger Jarlsgatan 43 i Stockholm.

 

Det har inte talats mycket om fastigheten på Birger Jarlsgatan 43 tidigare, huset där Lundell & Zetterberg ligger brukar man säga. Nu har fastigheten förvärvats av KLP Fastigheter, och förändringens vindar har börjat blåsa. I huset kommer det att finnas cirka

3 500 kvm kontorsytor i olika storlekar för uthyrning av fastighetens totalt 10 500 kvm.

 

För kommande uthyrningsarbete har KLP anlitat fastighets- och lokalkonsulten NewOffice, platsutvecklarna Property People och arkitektfirman Wall to Wall för att ge detta fina 60-talshus hus en tydlig identitet för de vakanta ytornas potential. De två översta planen om totalt 2 200 kvm blir lediga under första kvartalet 2013. Här finns det möjlighet för det kräsna företaget att hyra ett profilerat penthouse med fantastisk utsikt samt flera generösa altaner i alla väderstreck. Redan nu finns det en ledig yta om cirka

1 300 kvm där tillträdande hyresgäst har stora möjligheter att vara med och skapa ett modernt och kreativt kontor.

 

– Det är verkligen roligt att få in ett så här spännande uthyrningsuppdrag med ett så starkt läge. Detta är de nya innekvarteren i Stockholms innerstad med skön atmosfär och ett flertal bra restauranger. Här vill man arbeta, mitt i allt detta trevliga, men en liten bit bort ifrån Stureplan och de höga hyrornas kvarter, säger Ulrika Rosén och Kalle Erlandsson från NewOffice som ansvarar för uthyrningen

alt
Från vänster: Peter Lund, vd och Spiros Mylonopoulos,
styrelseordförande i Bergendahls.

 

I veckan firar Bergendahls att det var 90 år sedan Mikael Bergendahl startade firman i Hässleholm. Vad som startade som en agentur för smör har utvecklats till landets 102:a största företag med en omsättning om 11 Mdr kr. Firandet sker genom offentliggörandet av en satsning om 300 Mkr på ett nytt höglager och en ny City Gross i Hässleholm.


Bergendahls, som ägs av familjen Bergendahl i tredje och fjärde generationen, består idag av tre grenar med verksamhet i Norden, Polen och Asien. Utöver livsmedelsdelen under varumärkena City Gross, Eko, Den svenska matrebellen och Matöppet, ingår numera även butikskedjorna Glitter, Granit och Duka (i Polen).

tisdag, 22 maj 2012 20:10

Värmdö utvecklar Gustavsbergs hamn

alt
Värmdös kommuns ordförande Lars-Erik Alversjö (M), i mitten, räknar
med full politisk enighet kring hamnköpet.

 

Värmdö kommun ska ingå avtal med Gustavsberg Hamnfastigheter AB (ägt av Fagerdala Industri och Landvik & Dahl) om köp av flera fastigheter i Gustavsbergs hamn. Den överenskomna köpeskillingen för fastigheterna är 147,5 Mkr, vilket gör det till Värmdö kommuns största fastighetsköp någonsin.


I förvärvet ingår bland annat Tornhuset, Gula byggningen, Kattholmen, Hushållshållsporslinsfabriken samt strandpromenaden med vattenområde.


Det första beslutet fattades igår i politisk enighet av Kommunstyrelsens fastighetsutskott.


Genom förvärvet kommer kommunen i större utsträckning att kunna ta ett helhetsgrepp kring utvecklingen av Gustavsbergs hamn- och fabriksområde till att bli en sammanhängande stadsdel.


Förvärvet är strategiskt för att utveckla området som en attraktiv ort för boende men också för att utveckla Gustavsberg som centrum för konst och design.

alt
Claes Kjellander.

 

Claes Kjellander har valts till ordförande för Fastighetsägarna Stockholm. Han var fram tills dess vice ordförande och efterträder Bengt Malmegård som varit styrelsens ordförande de senaste fyra åren och styrelseledamot sedan 2000.


Claes Kjellander har närmast arbetat som projektchef på Apoteksgruppen och har en bakgrund som vd för Jones Lange LaSalle och Stenvalvet, och dessförinnan som vice vd för Vasakronan. I Fastighetsägarna Stockholms styrelse representerar han bostadsrättsföreningen Hamnvakten.


– Fastigheter, särskilt bostadsfrågorna, är av avgörande betydelse för Stockholmsregionens utveckling. Vi måste få en marknad för hyresrätter som fungerar, så att människor kan flytta till Stockholm för kortare eller längre tid. Detta kräver större rörlighet i de lägenheter som finns. Men vi behöver även bygga nya bostäder i en helt annan omfattning än vi gör för att säkra Stockholms tillväxt och Stockholms plats som motor i den svenska ekonomin, säger Claes Kjellander.


Kjellander är sedan tidigare även styrelseledamot i Fastighetsägarna Sverige samt styrelseordförande i Fastighetsägarna Service Stockholm AB (tidigare Fastighetsägarna Stockholm AB).


Styrelsen består av Siv Malmgren, Camilla Fors Persson, Gunilla Grebbert, Carl-Johan Kastengren, Oskar Lundeberg, Kristoffer Wilhelmsson, Mats Andersson, Harald Claesson (nyval), Peter Östman (nyval) och Bengt Swegen (nyval).

måndag, 21 maj 2012 20:43

CBRE rekryterar Gunnarsson och Lind

alt
Anna-Viktoria Lind, ny analytiker på CBRE.

 

CBRE utökar sin researchavdelning i Sverige med Cecilia Gunnarsson med tillträde i augusti. Hon arbetar idag på Strateg Fastighetskonsult där hon är ansvarig för analys av kontorsmarknaden i bland annat Göteborg och Malmö.


CBRE har även anställt Anna-Viktoria Lind som analytiker på transaktionsavdelning. Hon började nyligen sin anställning.


– Vi fortsätter att stärka vår position på marknaden med starkare team, utökade marknadsandelar och med leverans i uppdragen, säger Mikael Wallgren, vd för CBRE i Sverige