29 april 2024

Redaktionen

måndag, 04 juni 2012 21:03

Walmerud, vice vd i Akademiska Hus

alt
Michael Walmerud har utsetts till vice vd i Akademiska Hus. Foto:Ryno Quantz

 

Michael Walmerud har utsetts till chef för enheten Fastighet och vice vd i Akademiska Hus. Han kommer närmast från Projektgaranti AB där han varit vd de senaste sju åren. Tidigare har han även arbetat på Catella med fastighetstransaktioner, varit fastighetschef på Postfastigheter samt innehaft olika tjänster inom NCC-koncernen.

 

– Jag är mycket glad över att Michael väljer att komma till Akademiska Hus. I det intensiva utvecklingsskede vi befinner oss är hans långa, breda kompetens från fastighetsbranschen samt gedigna erfarenhet av förändringsarbete en stor tillgång, säger Kerstin Lindberg Göransson, vd för Akademiska Hus.

 

Walmerud tillträder sin nya tjänst den 13 augusti och kommer att vara placerad på koncernkontoret i Göteborg.

alt
Mikael Dimadis.

 

Sedan den 1 juni är Mikael Dimadis chef för affärsområde förvaltning inom Einar Mattsson Byggnads AB. Han har efterträtt Anders Nyström som i mitten av augusti börjar på Savills.

måndag, 04 juni 2012 20:57

Skanska hyr ut 6 350 kvm i Göteborg

alt
Logistikanläggningen på Transportgatan 29 i Hisings Backa, Göteborg.

 

Skanska har tecknat ett treårigt hyreskontrakt med ColliCare Logistics AB om

6 350 kvm i logistikanläggningen på Transportgatan 29 i Hisings Backa, Göteborg.

 

Fastigheten ligger granne med Ikea Bäckebol och har en uthyrningsbar yta om cirka

8 600 kvm med lastbrygga samt gott om portar och stora uppställningsytor. I dagsläget hyr även Grönlunds Trafikskola 1 250 kvm i fastigheten, som Skanska förvärvade 2007.

 

– Vi ser en ökad efterfrågan på lager och logistiklokaler i Hisings Backa och vi är glada över att vi har fått ColliCare Logistics som hyresgäst i större delen av vår fastighet på Transportgatan, säger Örjan Rystedt, marknadsområdeschef på Skanska Fastigheter Göteborg.

alt
Fastigheten Importen 4 i Norrköping.

 

Concent, som förvaltar fastigheten Importen 4 i Norrköping för Obsidian Importen AB, har förlängt avtalet med Migrationsverket om 4 800 kvm arkivlokaler fram till 2019. Fastigheten ligger på Tegelängsgatan i utvecklingsområdet Sylten, ett område som tack vare sitt centrala läge förväntas bli en del av Norrköpings innerstad på sikt.

 

– Att Migrationsverket valt att förlänga sitt avtal ger oss arbetsro att fortsätta med utvecklingen av fastigheten och dess närområde, säger Ulrik Bergmark, vd Concent.


Tidigare i vår genomfördes en stor nyuthyrning om 4 000 kvm kontor i fastigheten. Avtalet var tioårigt och skrevs med kommunens arbetsmarknadskontor, har redan har flyttat in.


Totalt omfattar fastigheten cirka 21 000 kvm lokaler, mestadels kontor. Ännu är ungefär hälften av ytorna vakanta. Diskussioner pågår med ytterligare intressenter

alt
Från vänster: Thomas Dahl och Bo Strandberg.

 

I fredags invigdes vindkraftsparken Thomas Dahl bestående av tio verk i Vettåsen/ Mårtensklack i Sandvikens och Ockelbo kommuner. Wallenstam har som tradition att namnge sina vindkraftsparker efter de medarbetare som har arbetat flest år i bolaget. De tio verken har en installerad effekt om 23 megawatt.

 

Efter driftsättningen har Wallenstam totalt 35 vindkraftverk och tre vattenkraftverk i drift med en sammanlagd installerad effekt på 69 megawatt. Det motsvarar också 69 procent av målet att vid utgången av 2013 vara självförsörjande på förnybar energi för egen och kunders räkning. För att nå målet krävs en installerad effekt om 100 megawatt.

 

– Vår vindkraftsatsning bygger på en stark vilja att kunna förse våra kunder och oss själva med miljövänlig energi och samtidigt få kontroll på en av våra största kostnadsposter. Namngivningen är ett bevis på uppskattning, de medarbetare som hittills har fått vindkraftsprojekt namngivna efter sig har i snitt arbetat nästan 29 år i bolaget, säger vd Hans Wallenstam.

alt
Ramböll och Liljewall arkitekter tog hem projekttävling om Västhamnens utbyggnad.


Ramböll och Liljewall arkitekter tog hem projekttävling om Västhamnens utbyggnad. Helsingborgs hamn står inför stora förändringar. Stadsutveckling står högt på agendan och en viktig del i detta är ombyggnaden och utvecklingen av containerhamnen. För att lösa detta har staden genomfört en projekttävling där förslaget från Ramböll, Liljewall arkitekter och Hamburg Port Consultants nu utsetts som vinnare.

 

De senaste åren har Helsingborgs Hamn vuxit snabbt och tagit nya marknadsandelar. Inom hamnens kärnsegment, containerhantering, förväntas volymerna öka med cirka 5 procent om året och redan nu lider hamnen av kapacitetsbrist. För att effektivisera verksamheten ytterligare, samt erbjuda kunderna bättre service behöver Västhamnen utvecklas. Målet är att utforma containerterminalen till en framtidssäkrad och modern terminal med kapacitet att möta 20-års volymutveckling. Stora krav ställs på yteffektiva lösningar i ett hamnområde som är begränsat och som ska fungera i god samklang med den omgivande bebyggelsen och stadsförnyelseprojektet H+.

 

Den prestigefyllda projekttävlingen lockade inledningsvis 14 intresseanmälningar varav fyra team valdes ut för att utveckla sina gestaltningsförslag i tävlingen.

söndag, 03 juni 2012 17:38

John Mattson anställer fastighetschef

alt
Thomas Enmark är ny fastighetschef på John Mattson.

 

John Mattson rekryterar Thomas Enmark som fastighetschef. Han kommer närmast från en tjänst som fastighetschef på St. Jude Medical och har tidigare arbetat som platschef på Saab via Coor Service Management och som affärsutvecklare på Locum.

 

Tjänsten omfattar Projekt, Teknik och Förvaltning och ingår i bolagets ledningsgrupp. I rollen ingår bland annat att driva John Mattsons nybyggnads- och större underhållsprojekt, en investeringsvolym om närmare 1 Mdr kr under de kommande 10-15 åren.

söndag, 03 juni 2012 17:28

Willhem köper för 435 Mkr av Wåhlin

alt
Willhems förvärv i Norra Kallhäll består av byggnader av radhuskaraktär från 1980.

Willhem har ingått avtal om förvärv av 296 hyreslägenheter i Norra Kallhäll i Järfälla kommun. Därmed växer bolagets bestånd i Stockholm till 2 834 hyreslägenheter. Säljare är Wåhlin Fastigheter och köpeskillingen uppgår till 435 Mkr.


I affären ingår fem fastigheter, vilka utöver lägenheterna innehåller ett gruppboende och en förskola. Den totala uthyrningsbara ytan är 26 689 kvm. Byggnaderna är av radhuskaraktär, uppförda omkring år 1980 och väl underhållna.


söndag, 03 juni 2012 17:24

Klart för Tolv vid Stockholmsarenan

alt
Stockholmsarenans Tolv Stockholm, som ska öppna under hösten 2013. Bild SGA Fastigheter.

 

SGA Fastigheters styrelse har beslutat att genomföra investeringen i Tolv Stockholm, som ska öppna under hösten 2013. Anläggningen ska omfatta tolv koncept fördelat på 12 000 kvm i Stockholmsarenans gatuplan. Det blir en unik kombination av mat, sport, lek, kultur, underhållning – dygnet om, året runt. Avsiktsförklaringsavtal med hyresgäster för 70 procent av ytan är klara.

 

– Det här är en lönsam investering för Stockholms stad med ett ännu större samhällsekonomiskt värde genom att den ökar hela områdets attraktivitet. Konceptet gör det mer intressant för besökare att komma till området tidigare inför olika evenemang och lockar även egna gäster oberoende av evenemangen i området, säger SGA Fastigheters styrelseordförande Bengt Westerberg (FP).

söndag, 03 juni 2012 17:21

Balder köper Lilla Torg 1 för 200 Mkr

alt
Lilla Torg 1 är en av Malmös mera välkända adresser.

 

Den 1 juni förvärvade Balder kontorsfastigheten Malmö Lejonet 2, Lilla Torg 1, via en bolagsaffär. Fastigheten är belägen på en av Malmös kända adresser och är en naturlig mötesplats för såväl turister som Malmöbor.

 

Den uthyrningsbara ytan uppgår till cirka 6 000 kvm och har åsatts ett fastighetsvärde om cirka 200 Mkr. Fastigheten ligger inom några hundra meter från samtliga Balders fastigheter i Malmö.