29 april 2024

Redaktionen

måndag, 05 november 2012 20:29

Ny kontorschef för Tengbom i Malmö

alt
Magnus Nilsson, arkitekt SAR/MSA.

 

Magnus Nilsson går från sin tjänst som kontorschef på Tengbom i Helsingborg till motsvarande roll i Malmö. Hans uppdrag är att ytterligare stärka varumärket i regionen och fortsätta Malmökontorets starka utveckling med ökat fokus på strukturer och processer.

 

Magnus Nilsson, arkitekt SAR/MSA, är i grunden Lundaekonom och utbildad arkitekt i Oregon, USA. Han har arbetat med uppdrag som Fyrishov multihall och KKH – Konsert, Kongress och hotell i Malmö. Magnus Nilsson tillträder sin nya tjänst vid årsskiftet. Arbetet med att rekrytera ny kontorschef till Helsingborgskontoret pågår.

lördag, 03 november 2012 15:38

HSB har slutsålt i Dockan, Göteborg

alt
Alla 103 bostäderna är slutsålda i HSB:s brf Ängön vid kajkanten i Dockan på Västra Eriksberg i Göteborg.

 

I förra veckan skrevs det sista kontraktet på för brf Ängön, som består av två 9 våningar höga lamellhus om totalt 103 lägenheter vid kajkanten i Dockan på Västra Eriksberg i Göteborg. Tillsammans delar de boende på gård med egen swimmingpool. Här finns också ett gårdshus med gemensam relaxavdelning, bastu och övernattningsrum.

 

– Det kan vara poolen, de smarta planlösningarna, det fina lite skyddade läget inne i Dockan eller utsikten som gjort brf Ängön så populärt. Troligen är det kombinationen av detta som gör projektet så intressant, säger Marika Ogrelius, marknadschef på HSB Göteborg.

lördag, 03 november 2012 15:34

Region Gotland säljer flera fastigheter

alt
Gamla brandstationen på Klinttorget i Visby.

 

För att spara pengar planerar Region Gotland en försäljning av ett 20-tal fastigheter under 2013 och 2014, rapporterar Gotlands Allehanda. På försäljningslistan finns bland annat skolan i Hogrän, gamla brandstationen på Klinttorget i Visby och järnvägsstationen i Klintehamn. Det råder politisk enighet om försäljningarna och regionens policy att sälja på öppna marknaden ska gälla i samtliga fall.

 

Utöver ovan nämnda planerade försäljningar pågår förhandlingar med Hemfosa och Offentliga Hus om att sälja äldreboendena Stuxgården i Fårösund, Kilåkern i Slite, vårdcentrum i Hemse, Klostergården i Roma samt Konstskolans lokaler vid Broväg i Visby.

 

För flera av de fastigheter som blir kvar i Region Gotlands ägo väntar projekt med energieffektiviseringar.

lördag, 03 november 2012 15:30

Borlänge vill sälja omsorgsfastigheter

alt
Äldreboendet Hagbacksgården i Domnarvet.

 

AB Stora Tunabyggen har av ägaren, Borlänge kommun, fått i uppdrag att ta fram ett förslag på fastigheter som skulle kunna säljas. På förslag finns omsorgsfastigheterna Hagbacksgården i Domnarvet, Tunagården i Romme, fastigheten Mångatan 1-3-5 (Jakobsgårdarna), Kungsljuset i Kvarnsveden, Hagalundshuset i Hagalund samt fastigheten Vinkelhaken i Kvarnsveden.

 

Syftet med försäljningarna är att minska kommunens sammanlagda koncernlåneskuld, skapa förutsättningar för Tunabyggen att fortsätta med produktionen av nya bostäder samt att kunna fortsätta med renoveringen av befintliga bostäder. Ett beslut om försäljning tas troligtvis under första kvartalet nästa år.

 

Tunabyggen kommer att se till att hyresgästerna i de aktuella fastigheterna får löpande information om eventuella försäljningar och vad som händer framöver.

fredag, 02 november 2012 19:35

Storförluster i spanska bolån

alt
Francisco Gonzalez, CEO BBVA.

 

Spaniens näst största bank, Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA), tvingas att göra nedskrivningar om drygt 2 miljarder euro, cirka 14,8 Mdr kr, för kreditförluster på bolån.


BBVA:s resultat före skatt för Q3 sjönk till låga 146 euro. Nu tvingas de spanska bankerna, skriver Financial Times, med stora långivare som BBVA och Banco Santander, att realisera stora förluster i sina bolåneportföljer.

BBVA säger i sin bokslutsrapport att två tredjedelar av kreditförlusterna för 2012 är bokförda, men ytterligare 1,57 miljarder euro återstår i kreditförluster  innan året är slut.

 

Enligt en detaljerad rapport som publicerades i oktober av konsultföretaget Oliver Wyman, behöver ännu inte de ledande spanska bankerna nytt kapital för att täcka kreditförlusterna på sina bolån. Men totalt har den spanska banksektorn, enligt Oliver Wyman, ett kapitalunderskott om cirka 60 miljarder euro, cirka 520 Mdr kr. SF

torsdag, 01 november 2012 19:23

NREP köper för 750 Mkr

alt
DSV:s terminal i Göteborg.

 

alt

Rickard S. Dahlberg, CIO, NREP.

 

NREP (Nordic Real Estate Partners) ökar sin närvaro i Sverige genom att köpa 86 000 kvm logistikyta Göteborg, Jönköping, Örebro och Stockholm. Förvärven sker från fyra köpare, nämligen DSV, Berlinovo, Schroders samt en saudisk familj. I samband med transaktionerna har NREP tecknat en lånefacilitet om 890 Mkr, dels för att finansiera det aktuella fastigheterna, dels för att refinansiera befintliga logistikportfölj i Sverige.

 

Från DSV köper NREP tre anläggningar i Göteborg, Jönköping och Stockholm, totalt omfattande 46 000 kvm med lång kontrakt. I samband med affären förlängde DSV även sitt hyreavtal med NREP i en anläggning om 60 000 kvm i Borås.

 

Från Berlinovo förvärvas en distributionsanläggning om 16 700 kvm, centralt belägen i Göteborg med Posten som hyresgäst. Posten är även hyresgäst i Örebro, i den fastighet om 13 300 kvm som den saudiska familjen säljer. Slutligen består förvärvet från en fond förvaltad av Schroders av en distributionsanläggning om 10 000 kvm med ett flertal hyresgäster i Rosersberg norr om Stockholm.

 

– Efter dessa förvärv är Nordic Real Estate Partners en av de största ägarna av modern logistikyta i Norden, med ett innehav i regionen om totalt cirka 500 000 kvm, säger Rickard S. Dahlberg, CIO, Nordic Real Estate Partners.

torsdag, 01 november 2012 18:12

MSCI förvärvar IPD

alt
Henry Fernandez, ordförande för MSCI Inc.

 

alt

Rupert Nabarro, ordförande i IPD.

 

MSCI (NYSE: MSCI) köper kontant IPD-koncernen för 125 miljoner dollar, cirka 832,4 Mkr.

 

– Förvärvet av IPD förstärker vår kärnverksamhet som är att tillhandahålla investeringstjänster och verktyg för institutionella investerare. IPD:s gedigna kunskaper om fastighetsmarknaden kompletterar MSCI:s verksamhet med investeringstjänster och verktyg för aktie-, ränte-, hedge fond-, energi- och råvarumarknaderna, säger Henry Fernandez, ordförande och vd för noterade MSCI Inc.

 

– Vi tror att denna transaktion är nyckeln till en långsiktig framgång för IPD, och affären har ett helhjärtat stöd från våra aktieägare och från vår personal, säger Rupert Nabarro, ordförande i IPD.


MSCI, (ursprungligen Morgan Stanley Capital International, men självständigt sedan år 2009) har cirka 2 400 anställda och cirka 6 200 kunder i 20 länder runt om i världen.

 

För år 2011 ökade IPD:s (International Property Databank) sin omsättning med 8,8 procent till nära 30 miljoner pund, med en vinst före skatt om 2,76 miljoner pund.

 

Dagens Fastighetsaktie noterar varje vardag MSCI World IMI.

alt
Stenungstorg Köpcentrum, med vackert havsläge, ska byggas ut av Citycon.

 

alt

Johan Elfstadius, vd Citycon AB.

 

alt

Bernt-Olof Gustavsson, vd KF Fastigheter.

Citycon förvärvar KF Fastigheters andel om 30 procent i fastighetsbolaget Stenungs Torg Fastighets AB. Affären baseras på ett underliggande fastighetsvärde för hela anläggningen om 575 Mkr. Från den 1 november är Citycon därmed ägare av samtliga aktier i Stenungs Torg Fastighets AB.

 

– När vi nu äger och kontrollerar helheten är vår avsikt att fortsätta att utveckla Stenungstorg Köpcentrum. Ägandet underlättar arbetet för att förverkliga ett ännu mer levande och attraktivt köpcentrum, säger Johan Elfstadius, vd Citycon AB.

 

– I och med försäljningen kan KF Fastigheter öka sin fokus på företagets övriga anläggningar i Västra Götaland. Citycon har en gedigen erfarenhet att utveckla denna typ av centrum och de är en långsiktig ägare, därför känns det bra att lämna över till dem, säger Bernt-Olof Gustavsson vd KF Fastigheter.

Johan Elfstadius fortsätter:

– Vi kommer genomföra en utbyggnad och renovering för totalt 180 Mkr. Utbyggnaden omfattar cirka 5 000 kvm. Uthyrningsarbetet har redan startat och när vi uppnått en tillräcklig uthyrningsgrad kommer vi påbörja byggnationen. Vi beräknar byggstart under 2013 för att preliminärt att vara klara i slutet av 2014. Stenungssund växer och är med sin närhet och goda kommunikationer till Göteborg en framtidsort som vi är glada att bedriva verksamhet i.

 

I en kommentar kan sägas att omsättning har ökat i Stenungstorg Köpcentrum sedan kommunägda Stenungsundshem sålde Stenungs Torg Fastighets AB till Citycon i maj 2006, en tidpunkt då KF Fastigheter även var delägare. Det är inte svårt att förstå att Citycon nu satsar 180 Mkr på en utbyggnad eftersom centrumet har ett fantastiskt läge vid havet. Centrumet, omfattande 36 300 kvm, varav hälften är butiksytor och hälften kontor och bostäder, byggs ut med 5 000 kvm. I en prognos tror jag på tillväxten av Stenugnsund. Att åka till StenungsTorg med bil tar cirka 40 minuter från Göteborg, 20 minuter från Kungälv och 30 minuter från Uddevalla. StenungsTorg har över 1 000 fria parkeringsplatser samt en stor gästhamn. Således ett framtidens centrum med plats för spännande event. SF

onsdag, 31 oktober 2012 20:19

Hemsö köper äldreboende i Berlin

alt
Hemsö äger nu 18 fastigheter för äldreboende i Tyskland.

 



Hemsö Fastighets AB utökar sitt bestånd i Tyskland med ett äldreboende i Berlin till ett pris av 118 Mkr inklusive transaktionskostnader. Sedan tidigare har Hemsö 17 fastigheter för äldreboenden i Tyskland.


– Det här är ett förvärv som är helt i linje med vår långsiktiga satsning på att finnas på den tyska marknaden, säger Hemsös vd Per Berggren.


Operatören i fastigheten är rankad på första plats i en kvalitetsmätning för operatörer i sin verksamhetsstorlek. Hyresavtalet har en kvarvarande hyrestid på 16 år. Tillträde är beräknat till den 1 januari 2013.  Uthyrningsbar yta är cirka 7 000 kvm.

 

Hemsös satsning i Tyskland innebär att bolaget etablerar ett kontor i Berlin. Ansvarig fastighetschef i Tyskland är Jens Nagel.

 

onsdag, 31 oktober 2012 20:14

Skanska säljer polishus i Malmö

alt
Skanska säljer ett polishus i Malmö till Hemsö för 137 Mkr. Bild: White arkitekter

 

Skanska säljer sin nyutvecklade och nyligen uppförda fastighet Polisen 1, nära Rosengårds centrum till Hemsö Fastighets AB. Affären genomförs som en bolagstransaktion där köpeskillingen beräknats utifrån ett fastighetsvärde om 137 Mkr. Tillträdet sker den 28 december.

 

Polisstationen omfattar cirka 3 550 kvm och är en del i Malmöpolisens strategi att göra Rosengård tryggare och även en viktig del i polisens långsiktiga arbete i Skåne varför polisen hyr fastigheten av Hemsö på ett 15-årigt avtal.

Fem procent av Hemsös fastigheter utgörs av fastigheter för rättsväsende och närpolisstationen i Rosengård är ett bra tillskott till detta bestånd.

 

– Polishuset passar väl in i Hemsös bestånd, fastigheten ligger ett stenkast från Hemsös befintliga fastighet i Rosengård och är strategiskt intressant. Stor vikt har även lagts vid att skapa en miljöriktig och energieffektiv byggnad säger Per Berggren, vd för Hemsö.

 

Stor vikt har lagts vid att skapa en miljöriktig och energieffektiv byggnad. Energianvändningen beräknas bli cirka 50 procent lägre än gällande byggregler och byggnaden certifieras enligt det internationella miljöcertifieringssystemet Leed, med målet att nå den näst högsta nivån Gold.

 

Byggarbetena har också att utförts enligt Skanskas koncept Grön Arbetsplats. Skanska har även använt en ny patentsökt metod, Deep Green Cooling, för att utnyttja den naturliga temperaturen som lagras i marken för att värma och kyla polishuset istället för elkrävande kylmaskiner eller värmepumpar.