29 april 2024

Redaktionen

måndag, 19 november 2012 18:53

BSK: Ett levande kvarter i Piteås hjärta

alt
Skoogs investerar 300 Mkr i ett nytt köpcentrum med hotell och bostäder i Piteå.

 

alt

Alessandro Cardinale, arkitekt BSK.

 

Nu står det klart att Piteå får en ny modern mötesplats med ett landmärke. Det är BSK Arkitekter i samarbete med RUDA Solutions som utvecklar en ny stadsdel i Piteå med boende, handelsplats och hotell. Privatägda Skoogskoncernen, ett av Norrlands mest expansiva företag, investerar 300 Mkr. Projektet kallas Träkronan och omfattar kvarteret Stora Örnen och inkluderar gallerian Småstaden, Skoogs City Hotell och omkringliggande lägenheter och kontor.

 

Mest spektakulärt blir ett nytt landmärke med hotell, skybar, konferensavdelning och hotellboende. Småstadens galleria ska bli mer attraktiv med uppgraderad gestaltning.

 

– Målet är att Piteå ska växa. Ett konkurrenskraftigt och trivsamt centrum är en förutsättning för en bra framtid i vår stad. Inte enbart för våra kommuninvånare och besökare, utan även för personer som vill etablera nya företag här eller flytta hit, säger utvecklingschef Helene Röckner, Piteå Kommun.

 

– Det som gör projekt Träkronan unikt är helheten. Vi vill utveckla Piteå både på ett ekonomiskt, samhällsekonomiskt och socialt plan. Det är samspelet mellan dessa olika delar som gör städer attraktiva. Träkronan kommer att bli ett levande kvarter och ge en ny puls till Piteå, säger Alessandro Cardinale, affärschef och ansvarig arkitekt på BSK Arkitekter.

 

Hela nybyggnationen får välkomnande träfasader, även det imponerande höghuset som inrymmer ett hotell med skybar, konferensavdelning och ett exklusivt boende är utöver det vanliga.

 

– Skoogs hjärta klappar för Piteå. Nu investerar vi för framtiden och gläds åt att tillsammans med Piteå Kommun utveckla en attraktiv plats att mötas, bo och leva på, säger Christina Skoog, vd, Skoogs Fastigheter AB.

 

Den totala ytan för handeln beräknas till 12 400 kvm BTA. Byggstart är under våren 2013 för köpcentrumet med 30 butiker och under hösten/vintern 2013 för hotellet och för 68 lägenheter.

alt
Snart äger KLP Eiendom, Klamparen 10, före detta Stockholms tingsrätt, på Kungsholmen.

 

Fabege har avyttrat fastigheten Klamparen 10, Stockholm. Köpare är KLP Eiendom. Försäljningen sker i bolag till ett underliggande fastighetsvärde om 962 Mkr. Fastigheten omfattar cirka 21 000 kvm, uthyrbar area, i huvudsak kontor. Största hyresgäster är Skolverket och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

 

Klamparen 10 är fullt uthyrd förutom en yta om 850 kvm som ska byggas om till butikslokal i köparens regi.

 

Köparen tillträder 14 december 2012. Försäljningen ger ett resultat om 12 Mkr före skatt och

33 Mkr efter skatt som kommer att redovisas under fjärde kvartalet 2012.

 

Fastigheten är färdigutvecklad och det känns bra att avyttra den till en professionell och kunnig fastighetsägare, kommenterar Klaus Hansen Vikström, affärsutvecklingschef hos Fabege.

 

Fabege köpte Klamparen 10 av GE Real Estate Norden i december 2005 för 700 Mkr. Förvärvet ingick då i en större transaktion om 21 fastigheter i Stockholm om totalt 146 000 kvm då Fabege sålde för totalt 2,1 Mdr kr till GE Real Estate. En förutsättning för att denna storaffär skulle kunna genomföras var just att Fabege fick förvärva Klamparen 10 av GE Real Estate.

 

Under åren har Fabege genomfört en invändig renovering av Klamparen 10 med en ny planlösning, nya ytskikt samt nya tekniska installationer och hissar. Renoveringen har omfattat cirka 21 000 kvm, fördelat på tio våningsplan för hyresgästerna Skolverket, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap samt för Valmyndigheten.

 

Klamparen 10 uppfördes 1984-86 för Stockholms tingsrätt, Sveriges största domstol, med ansvariga arkitekter Per Ahrbom och Lars Fahlsten. Brottsmålsavdelningarna fick ligga kvar i Rådhuset medan avdelningarna för tvistemål, administration och arkiv förlades till det nya huset i kv. Klamparen med närhet till Stockholms Rådhus. Entrén nåddes via en öppen arkad från Fleminggatan. Entréhallen blev byggnadens vackraste rum och är tre våningar hög och domineras av en påkostad och stilig öppen spiraltrappa. Sessionssalarna placerades mot två interna gårdar för att undvika insyn och störande trafikbuller.

 

År 2010 fick Stockholms tingsrätt flytta tillbaka till det nyrenoverade Rådhuset ägt av Specialfastigheters dotterbolag Polisfastigheter.

 

Byggnaden Klamparen 10 blev Blåklassificerad av Stockholms stadsmuseum, det vill säga det kulturhistoriska värdet motsvarade fordringarna för byggnadsminnen i kulturminneslagen.

alt
Allan Lavén, regiondirektör för Prologis Norden.

 

Moderna logistikfastigheter efterfrågas alltmer i Sverige och övriga Europa. Skälen är flera, bland annat genomgripande strukturförändringar i hela leveranskedjan samt den ökande e-handeln. Det visar en studie som Prologis, en ledande aktör inom logistikfastigheter, presenterar. I studien framgår att logistikfastigheter har genererat en avkastning om 7,6 procent under de senaste tio åren, vilket är avsevärt bättre än handels- och kontorsfastigheter under samma period.    

 

Studien med titeln Möjligheter i den europeiska industrifastighetsmarknaden belyser effekterna av konjunkturella faktorer samt stora strukturella trender som förändring av leveranskedjan och utvecklingen av e-handel.

 

Några av resultaten i studien:

 

1. I takt med att E-handeln ökar, förändras distributionskanalerna för att stödja efterfrågan och en förväntad tillväxt. När online-försäljningen ökar så ökar samtidigt efterfrågan på logistikfastigheter. Ett exempel är att när online-försäljningen under de senaste fem åren ökat med en miljard euro så steg efterfrågan på logistikfastigheter med cirka 72 000 kvm i Storbritannien, Tyskland och Frankrike.

 

2. Värdet på industrifastigheter i Europa minskade med 21,9 procent räknat från toppresultatet 2007, alltså före krisen och har därefter endast återhämtat sig med 1,3 procent i genomsnitt.

 

3. Logistikfastigheter genererade 7,6 procent i direktavkastning under de senaste 10 åren, mellan 200 och 240 punkter högre än den motsvarande avkastningen för handels- och kontorsfastigheter.

 

4. Trots den svaga BNP-tillväxten i EU med bara 1,5 procent per år under de senaste 10 åren, förväntas efterfrågan på lokaler för distribution och logistik fortsätta öka kraftigt i Europa.

 

5. I  studien görs också en jämförelse mellan den europeiska och den amerikanska marknaden för logistikfastigheter. Den visar att den europeiska är relativt underutvecklad i en jämförelse med den amerikanska.

 

– Detta pekar på en spännande tillväxtpotential i Europa och vi ser den här trenden även här i Sverige, att intresset ökar för etablering av logistikfastigheter, även om utvecklingen just nu är ganska försiktig, säger Allan Lavén, regiondirektör för Prologis Norden.

söndag, 18 november 2012 19:10

Sveafastigheter säljer hotellfastigheter

alt
Formule 1 Hägersten, Stockholm.

 

alt

Formule 1, Västra Frölunda, Göteborg.

 

alt

Formule 1, Malmö.

 

alt

Formule 1, Jönköping.

 

Sveafastigheter Fund III säljer fyra hotell i Sverige. Fastigheterna ligger i Stockholm, Göteborg, Malmö och Jönköping och har en uthyrbar area om 6 400 kvm (324 rum). Hotellverksamheten drivs under varumärket Formule 1.

 

– Vi är glada att kunna genomföra fondens första försäljning av denna delportfölj som förvärvades i december 2010. Transaktionen är fördelaktig både ur ett operationellt och finansiellt perspektiv, samtidigt som försäljningen äger rum tidigare än beräknat jämfört med vår ursprungliga affärsplan, kommenterar Johanna Skogestig, direktör på Sveafastigheter.

 

Peter Tengström, vd för Midstar, asset management partner till Sveafastigheter säger:
    – Försäljningen av Formule 1 hotellen är tillfredställande givet nuvarande marknadssituation och speciellt med beaktande att varumärket Formule 1 under nästa år avvecklas på geografiska marknader utanför Frankrike. Vi kommer fortsätta att fokusera på att ompositionera kvarvarande portfölj av hotellfastigheter samtidigt som vi utvärderar nya förvärvsmöjligheter som kompletterar vår geografiska täckning.

 

I en kommentar kan sägas att Sveafastigheter gör affärer med sina partners hotellkapitalförvaltaren Midstar och hotelloperatören Event Holding. I april i år förvärvade Sveafastigheter Fund III  affärs- och konferenshotellet Ibis Hägersten, med 190 rum, i södra Stockholm av Pandox för 112 Mkr.

 

Svefastigheter Fond III gjorde även i december år 2010 sin första transaktion med förvärvet av Accor Hotels Sweden. Ett stort förvärv till en icke-publik köpeskilling som omfattade 14 hotellfastigheter och 18 operatörskontrakt om totalt 1 769 rum.  Av dessa 18 kontrakt opererades 14 av Ibis medan fyra opererades av Formule 1.

 

Generellt lämnar Sveafastigheter sällan uppgifter om förvärvs- eller försäljningsbelopp och inte heller om köpare som i fallet med försäljning en av de fyra  hotellfastigheterna som opereras av Formule 1.

 

För år 2012 omsatte Sveafastigheter Fund III 41,6 MEUR med en förlust efter skatt om 3,7 MEUR. Fondens soliditet är 3,98 procent. SF

söndag, 18 november 2012 19:04

Willhem bildar två regioner

alt
Johan Fogelberg, fastighetsdirektör Willhem.

 

alt

Peter Lundstedt, fastighetsdirektör Willhem.

 

För att anpassa organisationen till tillväxten i fastighetsbeståndet och till den expansionstakt som bolaget tänker sig framåt, bildar Willhem två regioner i sin förvaltningsorganisation. Johan Fogelberg blir fastighetsdirektör för region 1; Karlstad, Linköping, Stockholm och Västerås, medan Peter Lundstedt blir tillförordnad fastighetsdirektör för region 2; Borås, Göteborg, Halmstad, Jönköping och Malmö. I samband med organisationsförändring har tidigare fastighetsdirektör Sven-Erik Adolfsson valt att lämna sin tjänst.

 

Johan Fogelberg har ingptt i Willhems koncernledning sedan starten av bolaget, då i rollen som affärsutvecklingsdirektör. Han kommer tillsvidare att ha fortsatt ansvar även för de frågorna.

 

Peter Lundstedt kommer senast från Förvaltnings AB Framtiden, där han har haft rollen som strateg i koncernledningen. Han har också varit distriktschef respektive marknadschef inom Familjebostäder samt tillförordnad vd.

alt
Forbes rankade Buffett som den rikaste personen i världen år 2008.

 

Multimiljardären Warren Buffet tror att det vänder på den amerikanska bostadsmarknaden. Nu har Buffet köpt upp de största mäklarhusen för bostäder i USA genom ett stort förvärv av Brookfield Asset Management och av Berkshire’s HomeServices of America Inc. Warrens nya företag planerar att under år 2013 lansera franchise-varumärket, Berkshire Hathaway Home Services. Det här varumärket ska verka under nätverket Brookfield som har tillhört Prudential Real Estate med varumärket Real Living Real Estate.

 

I en pressmeddelande sägs att Brookfield/Real Living Real Estate sålde bostäder för totalt 72 miljarder dollar (489 Mdr kr) under år 2011, vilket var mer än dubbelt så mycket som tvåan bland de amerikanska bostadsmäklarhusen, Berkshire, som under år 2011 sålde för 32 miljarder dollar.

 

Warren Buffett, ordförande och CEO för Berkshire Hathaway Inc säger:

– Jag är övertygad om att våra gemensamma partners kommer att leverera ett värde till den amerikanska bostadsmarknaden, och jag är glad över att ha Berkshire Hathaway ska vara en del av vårt nya varumärke.

 

Warren Edward Buffett, född 30 augusti 1930 i Omaha, Nebraska, är av många ansedd som den bästa investeraren någonsin. Han har byggt upp en förmögenhet om cirka 62 miljarder dollar (420 Mdr kr) – främst via Berkshire Hathaway, som han äger till 31 procent. Tidskriften Forbes rankade Buffett som den rikaste personen i världen år 2008.

torsdag, 15 november 2012 21:30

Pandox avtalar med Radisson Blu i Tyskland

alt
Anders Nissen, vd för Pandox.

 

Pandox har ingått franchiseavtal med Radisson Blu om två hotell i Bremen och Dortmund. Samtidigt har en överenskommelse träffats med Hilton Worldwide om att inte förlänga nuvarande hyresavtal för dessa hotell.

 

– I samband med att hotellverksamheterna tas över av Pandox kommer investeringar och uppgraderingar att göras för totalt 7 MEUR. Att driva hotell i våra ägda fastigheter är en del av Pandox affärsmodell och aktivt ägande. Med överenskommelsen fördjupar vi samarbetet med Rezidor som vi framöver kommer att ha åtta hotell tillsammans med säger, Anders Nissen, vd för Pandox.

torsdag, 15 november 2012 21:21

Larsson: 50 000 nya hyresrätter

alt
Borgarrådet Joakim Larsson (M).

 

Stockholms stads budgetfullmäktige pågår för fullt och i sitt inledningsanförande i en debatt om bostadsbolagen och ytterstadsutvecklingen riktade borgarrådet Joakim Larsson (M) fokus på de höga ambitioner som Stockholms stad har för upprustningar och bostadsbyggande. Stockholms bostadspolitiska mål har höjts till att 100 000 bostäder skall byggas till 2030.

 

– Vi håller hög takt i byggandet och omkring hälften av de 100 000 bostäder som vi ska ha byggt till 2030 skall vara hyresrätter. Därutöver har lägenheter som lämnas till bostadsförmedlingen och efter detta har denna förmedling ökat med 20 procent de senaste fem åren. Vi blir alltså bättre på att förmedla de lägenheter vi har samtidigt som vi bygger fler nya hyresrätter själva, säger Larsson.

 

Vid utgången av 2014 kommer Alliansen i Stockholms stad att ha lagt över 14 Mdr kr på upprustningar och nyproduktion av bostäder.

 

– Försäljningar och ombildningar har skapat förutsättningar att rusta upp tusentals bostäder och även bygga nya stadsdelar för att fler ska kunna flytta till Stockholm. Skulle man i stället ha lånat till alla de investeringar vi har gjort de senaste sex åren hade stadens låneskuld nu varit 97 Mdr kr. Ränteutgifterna skulle slagit hårt mot välfärden i Stockholm, framhåller Joakim Larsson.

alt
Carl-Michael Augustsson blir partner i Mengus 2011.

 

alt

Per Arwidsson, CEO Granen. Foto: Cato Lein

 

Mengus, som förvaltar fastighetsfonderna Mengus 2005 och Mengus 2011, rekryterar Carl Michael Augustsson från Granen Fastighetsutveckling AB.


Carl Michael Augustsson tillträder posten som chef för fastighetsutveckling och förvaltning och blir delägare i fonden Mengus 2011. Han har lång erfarenhet från projektutveckling och han har haft ledande positioner inom koncernen Granen. Dessförinnan har Augustsson arbetat för NCC och ABV International.

 

– Vi är glada över att värva Carl Michael, hans bidrag blir värdefullt i vår strategi att förvärva och positionera kontorsfastigheter i Stockholm, säger Henric From, managing partner på Mengus.

 

I en kommentar kan sägas att frågan blir hur mycket fonden Mengus 2011 kan få in innan stängning. En källa till Dagens Fastighetsaktie talar om att Mengus ska stänga cirka 1 Mdr kr, och är eller blir så fallet, så har fastighetsutvecklaren Carl Michael Augustsson mycket att göra, vilket kan intressera byggindustrin.

 

Under år 2011 och 2012 var de samlade förlusterna för Mengus 2005 cirka 54,4 Mkr, med ett eget kapital om 55,2 Mkr samt med belånade fastighetstillgångar om 1,63 Mdr kr.


Mengus 2011 gjorde en förlust om 4,2 Mkr för år 2011, med ett eget kapital om 11,4 Mkr och belånade tillgångar om 26 Mkr.

 

I ett samtal med Per Arwidsson, vd Granen säger han:

– Carl Michael och jag har arbetat tillsammans under 14 spännande år. Nu önskar jag honom lycka till med hans partnerskap i Mengus 2011.

alt
WFC, ritad av A. Epstein and Sons och Kohn Pedersen, är en prestigefull polsk kontorsbyggnad.

 

Ett joint venture mellan Allianz Real Estate och Curzon Capital Partners III, L.P. (CCP III), en core plus fond med Tristan Capital Partners som rådgivare har köpt Warsaw Financial Center (WFC) för 210 MEUR (1,8 Mdr kr). Säljare var ett SPV (Special Purpose Vehicle) gemensamt ägt av Pramerica Real Estate Investors och CA Immo.

 

WFC, ritad av A. Epstein and Sons och Kohn Pedersen Fox Associates, är en av de mest prestigefulla kontorsbyggnaderna i Polen med 50 000 kvm uthyrbar yta (varav 93 procent kontor) fördelat på 36 våningar. I byggnaden, som uppfördes 1997/1998, ingår även 333 inomhusparkeringar.

 

För närvarande är fastigheten uthyrd till 98 procent till en rad starka hyresgäster, såsom Cameron McKenna, DLA Piper, General Electric och Google.