30 april 2024

Redaktionen

alt
Emma Norén, marknadsansvarig Västermalmsgallerian.

 

alt

Västermalmsgallerian uppfördes 2002. Arkitekt var ETTELVA.

 

Under hösten inleddes ett samarbete mellan AMF Fastigheters Västermalmsgallerian och Beckmans Designhögskola. Nu presenteras ett resultat av samarbetet i form av en utställning i gallerian, där designstudenter visar sina konceptidéer kring framtidens handelsplatser.

 

Emma Norén, marknadsansvarig Västermalmsgallerian, säger:

– Vi ville inte ge några begränsningar. Därför lät vi studenterna tänka fritt, som unga konsumenter, utan att vara bundna vid direktiv eller mål. Det enda  underlag de fick var en beskrivning av vår målgrupp och frågan:

 

– Hur får vi en galleria mer välkomnande och lockande?

onsdag, 30 januari 2013 22:25

Aktien i NCC steg stort

alt
Peter Wågström, vd NCC.

 

NCC ökade vinsten efter skatt för 2012 med 587 Mkr till 1 899 Mkr (1 312), motsvarande 17,51 kr (12,08) per aktie, och överträffade avkastningsmålet på eget kapital med tre procentenheter till 23 procent (17). Resultat efter finansiella poster förbättrades till 2 263 Mkr (1 808). Nettoomsättningen steg med 9 procent till 57 227 Mkr (52 535) och samtliga affärsområden levererade resultat i nivå med eller bättre än föregående år. Mest ökade resultatet inom fastighets- och bostadsutvecklingen, där rörelseresultaten steg till 295 Mkr (28) respektive 835 Mkr (606).

 

Under året minskade däremot orderingången till 55,8 Mdr kr (57,9) och orderstocken föll med knappt 0,5 Mdr till 45,8 Mdr kr. Försäljningen av bostäder ökade.

 

Totalt sålde NCC under året 2 937 (2 504) bostäder till privatkunder och 1 395 (724) bostäder till investerarmarknaden. Vid årsskiftet uppgick antalet bostäder i pågående produktion till cirka 5 800. Målsättningen fram till 2015 är att denna siffra ska ligga på

7 000.

 

I balansomslutningen, omfattande cirka 39,0 Mdr kr (32,9), ingick fastighetsprojekt om 5,3 Mdr (4,5) och bostadsprojekt om 11,7 Mdr (9,9). Nettoskulden uppgick till 6,1 Mdr (4,0) och medelräntan minskade till 3,6 procent (4,2). Det egna kapitalet ökade till 9,0 Mdr (8,3), motsvarande en soliditet om 23 procent (25).

 

Totalt sett överträffade NCC:s rapport även marknadens förväntningar, eftersom aktien steg på gårdagens börs med cirka 7,5 procent till 151,50 kr som senast betalt.

 

Utdelningen för 2012 föreslås bli oförändrat 10,00 kr (10,00) per aktie, vilket skulle innebära en direktavkastning  om 6,6 procent. LE

onsdag, 30 januari 2013 22:20

Newsec sålde landmärke i Riga

alt
Newsec sålde åt BPT Secura i Riga med stor vinst.

 

Den danska fastighetsfonden BPT Secura, som är under avveckling, har sålt en av sina främsta tillgångar till italienska ägda Baltic RE Group. Affären gällde Kalku 15, en kontorsbyggnad om 5 114 kvm, vilken ursprungligen byggdes 1913 och kännetecknas av exceptionell arkitektur. Newsec och SEB Enskilda var rådgivare i försäljningen.

 

Fastigheten köptes i november 2003 och försäljningen ger en betydande realisationsvinst om 32 procent på det ursprungliga anskaffningspriset och  motsvarar en avkastning på investeringen på fastigheten på 11,3 procent.

 

BPT Secura leds av BPT Asset Management A/S. Fonden bestod ursprungligen av 11 butiker, kontor och logistikfastigheter om cirka 100 000 kvm runt om i Baltikum. En fastighet såldes i början av 2012 och processen väntas fortsätta under hela 2013.

tisdag, 29 januari 2013 19:54

NREP vässar organisationen

alt
Eva Sterner-Bjurström lämnar Watts för NREP.

 

alt

Ny CFO i NREP är Jacob Annehed.

 

Med fyra nyrekryteringar förstärker NREP (Nordic Real Estate Partners) sitt nordiska team. Som ny CFO har Jacob Annehed anställts. Han har närmast arbetat som Head of Finance vid RSA Scandinavia (Codan och Trygg Hansa) och dessförinnan inom Fortum och GE. Annehed får ansvaret att se till att NREP inte bara levererar en stark riskjusterad avkastning, men också i övrigt ger bästa tänkbara service till sina investerare.

 

Vidare har Eva Sterner-Bjurström anställts som Asset Manager i NREP Sweden. Hon har närmast varit vd för Watts Internationals Stockholmskontor där hon bland annat arbetade för internationella investerare i samband med transaktioner och utvecklingsprojekt inom detaljhandel. Dessförinnan var Sterner-Bjurström på WSP som Head of Property Due Diligence Northern Europe. På NREP ska hon ansvara för utvecklingsprojekt, ombyggnationer och optimering av tillgångar främst inom detaljhandel och logistik. Dessutom ska hon leda miljöarbetet inom NREP.

 

Nyligen anställde NREP även Johan Rylander som Financial Controller i Sverige. Han kom närmast från PwC som Approved Public Accountant. På NREP ska Rylander främst fokusera på NREP Retail Fund 2 samt stärka bolagets back office team.

 

Slutligen ska André Bresser ansluta till NREPs danska kontor. Han ska arbeta med att förstärka och standardisera investor relations och affärsutveckling. Bresser kommer närmast från rollen som Head of Property Investment Analysis inom Aberdeen.

tisdag, 29 januari 2013 19:51

Bockasjö bygger åt PostNord

alt
Bockasjö ska uppföra en logistikanläggning om 35 000 kvm i Helsingborg. Bild Krook & Tjäder.

 

Bockasjö har tecknat ett längre hyresavtal med PostNord Logistics TPL AB om att uppföra en logistikanläggning om 35 000 kvm, granne med den fastighet om 30 000 kvm som PostNord sedan tidigare hyr av Bockasjö vid E6:an i Helsingborg. Byggstart sker i vår och inflyttning planeras till sommaren 2014. Den nya anläggningen ska miljöcertifieras enligt Green Building och den beräknas sysselsätta cirka 100 personer.

 

– Vi gläder oss åt PostNord Logistics TPL AB:s expansion och behov av mer ytor. Det är inspirerande att få samarbeta med en så professionell aktör, säger Joakim Hedin, vd för Bockasjö.

 

PostNord Logistik TPL AB ingår i PostNord koncernen och är den snabbast växande och den ledande tredjepartsoperatören i Sverige. Företaget omsätter 1,2 Mdr kr och är lokaliserad i moderna fastigheter i Stockholm, Norrköping, Göteborg, Helsingborg och Köpenhamn med en total lageryta på 320 000 kvm.

 

–Vi befinner oss i en stark tillväxt på den svenska marknaden och vårt samarbete med Bockasjö fungerar väldigt bra. Därför ser vi fram emot att utvidga detta redan väl fungerande samarbete, säger Atna Nasiopoulos, vd PostNord Logistics TPL AB.

alt
Lars Swahn, vd Svenska Bostadsfonden Management.

 

Svenska Bostadsfondens institutionella fond utökas med ytterligare två investerare, nämligen Henry och Gerda Dunkers donationsfond nr 2 i Helsingborg samt Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän. Tidigare investerare i denna fond är bland andra pensionsstiftelserna i Ericsson, Sandvik samt Åland Ömsesidiga Försäkringsbolag.

 

– Det är glädjande att professionella aktörer på investerarmarknaden visar fortsatt förtroende för oss. Vi har snabbt byggt upp en portfölj av högkvalitativa bostadsfastigheter i regionstäder och pendlingsorter som nya investerare har möjlighet att bli delägare i, säger Lars Swahn, vd Svenska Bostadsfonden Management

alt
Under 2012 invigdes Visual Arena i Lindholmen Science Park.

 

Älvstranden Utveckling har under 2012 tecknat nya hyresavtal på 22 400 kvm.

 

– Vi har knutit till oss många nya företag under året, säger Ann-Charlotte Hellman, fastighetschef på Älvstranden Utveckling. Främst till vårt mest attraktiva område Lindholmen. Idag är det omkring 20 000 människor som bor, arbetar eller studerar här.

 

Under år 2012 fortsatte företag att flytta till den expansiva stadsdelen Lindholmen, Göteborgs speciella kluster för transport, IT och media. Bland Älvstranden Utvecklings nya hyresgäster på Lindholmen finns Berge Consulting, HiQ Göteborg AB, Cybercom, Dicentia, Cedur AB, Beta Cae Systems, Brandon Live. Combitech, BlueTest AB och Volvo IT har utökat sin närvaro och Bukowskis Market är ett av företagen som flyttar till Frihamnen.


Under 2012 invigdes Visual Arena i Lindholmen Science Park - som erbjuder samhälle, näringsliv och akademi visualiseringsteknik i världsklass – och ett nytt p-hus med butikslokaler i bottenplan.

 

– Förra våren öppnades också ett nytt kontorshotell i Lindholmen Science Park, med 19 rum för mindre företag, säger Ann-Charlotte Hellman. Det är en bra möjlighet för små och stora företag att nätverka på samma ställe och hitta nya affärsmöjligheter. Lindholmens första hotell – 4-stjärniga Radisson Blu Riverside – drar dessutom igång sin verksamhet i mitten av mars. Utvecklingen är stabil och mycket glädjande. Sedan 2011 har företagen på Lindholmen ökat från 311 till 330. Expansionen fortsätter och målet är att 30 000 människor ska röra sig här år 2020, säger Ann-Charlotte Hellman.

måndag, 28 januari 2013 18:03

Timo Nurminen tf vd för Catella Bank

alt
Timo Nurminen.

 

Timo Nurminen har tillträtt som vd för Catella Bank. Han efterträder Fredrik Sauter som avgår på egen begäran och också lämnar Catellas koncernledning.

 

Timo Nurminen har en lång karriär inom Catella-koncernen bakom sig. Han har även gedigen erfarenhet från ledande befattningar inom bank- och finansbranschen i både Finland och Luxemburg.

 

Sedan Catella beslutade att behålla bankverksamheten i juni 2012 har Fredrik Sauters uppdrag varit att integrera bankverksamheten i Catella. Under hösten genomfördes stora förändringar och grunden för den nya affärsinriktningen lades. Den svenska bankfilialen etablerades i början av 2013 och en ny ledningsgrupp är tillsatt.

 

– Fredrik Sauter har nu valt att gå vidare till ett annat arbete och vi önskar honom lycka till på sin nya position. Nu går vi in i en ny fas inom banken och fokus framöver är att öka affärsverksamheten och genomföra den kommersiella lanseringen av banken, säger Johan Ericsson, vd och koncernchef för Catella.

måndag, 28 januari 2013 17:21

Fortsatt god tillväxt i Stockholm

alt
Olle Zetterberg, vd Stockholm Business Region. Foto: Cato Lein.

 

Lönesumman fortsätter att öka under tredje kvartalet 2012 i Stockholm, drivet av den privata sektorn. Tillväxten sker i samtliga branscher. Försäljningen och nyföretagandet minskar dock. Arbetsmarknaden försvagas även med fler arbetslösa. Trenden med ökad sysselsättning fortsätter i takt med den fortsatt starka befolkningsökningen. Det framgår av den senaste rapporten av Stockholmskonjunkturen.

 

Lönesumman ökade under tredje kvartalet 2012 med 5,1 procent i Stockholms län och 6,7 procent i Stockholms stad jämfört med föregående kvartal. Tillväxten fick därmed ny fart i Stockholm. I övriga Sverige var tillväxten 3,7 procent under perioden. Tjänstesektorn, finans samt hotell- och restaurang är branscherna med störst ökning.

 

– Det är bra att tillväxttakten i lönesumman återigen ökar. Stockholm står starkt även om vi ser resultatet av den svaga globala konjunkturen. Sysselsättningen ökar i takt med den kraftiga inflyttningen, trots en i övrigt dämpad arbetsmarknad, säger Olle Zetterberg, vd Stockholm Business Region.

 

Arbetslösheten ökade under perioden med 0,2 procentenheter i länet respektive 0,3 i staden. Den totala sysselsättningen ökade dock med 1,3 procent. Antalet invånare i Stockholms län fortsatte också öka, under tredje kvartalet med 10 558 personer. Stockholms stad stod för cirka hälften av ökningen.

 

Antalet besökare till Stockholm fortsätter alltjämt att öka. Under tredje kvartalet kom 1,2 procent fler besökare till länet och 2,6 procent till staden. Ökningen i övriga Sverige var 0,9 procent.

alt
På Årstafältet planeras en ny stadsdel för 10 000 invånare. Bild: White arkitekter.

 

ICA Fastigheter har tecknat ett markanvisnings- och intentionsavtal med Stockholms stad. Enligt avtalet ska ICA sälja sin lagerfastighet som ligger inom stadsutvecklingsområdet för Årstafältet och samtidigt köpa mark i anslutning till fastigheten för att säkra ett bra butiksläge i ett av Stockholms största bostadsprojekt.

 

Transaktionen förväntas, bland annat beroende på exploateringsgrad, kunna ge upphov till en reavinst för ICA Fastigheter om 400-500 Mkr. Denna kommer tidigast att påverka resultatet 2016 då tillträdet förväntas äga rum.

 

Formellt beslut om affären fattas av Stockholms stads kommunfullmäktige under våren 2013.