26 april 2024

Redaktionen

onsdag, 27 februari 2013 20:41

Ulla Bergström, ny kontorschef för White

alt

 


Efter 18 år som profilerad arkitekt tar Ulla Bergström, bilden ovan, ett nytt steg och blir kontorschef för White i Stockholm, som är det största av företagets fjorton kontor.
    – Stockholm är vårt största kontor och vår viktigaste marknad. Det är både en ära och en utmaning att försöka utveckla den positionen, säger Ulla Bergström som på meritlistan har en serie framgångsrika uppdrag med inriktning på handel, hotell och kontor.
    – Ulla är en dokumenterat skicklig arkitekt med solid marknadskunskap och högt anseende i branschen. Dessutom står hon för sina idéer och tar ansvar hela vägen. Det är en bra chefsegenskap. Med Ulla som ny kontorschef känner jag mig trygg när vi positionerar oss som Skandinaviens ledande arkitektkontor inom hållbar arkitektur som berör, säger Whites vd Monica von Schmalensee.

onsdag, 27 februari 2013 20:37

Diös höjde vinsten till 432 Mkr

alt
Christer Sundin, vd Diös.

 

Förvärvet av Norrvidden bidrog till att Diös kraftigt höjde helårsvinsten  efter skatt till 432 Mkr (177), motsvarande 5,73 kr (4,58) per aktie. I resultatet ingick värdeförändringar för fastigheter med 189 Mkr (207), varav 9 Mkr var realiserade. Orealiserade värdeförändringar för räntederivat uppgick till -76 Mkr (-88), medan transaktions-, respektive omstruktureringskostnader påverkade resultatet med -38 Mkr (-14). Förvaltningsresultatet förbättrades till 340 Mkr (132). Inför årsstämman föreslår styrelsen för Diös en rejäl höjning av utdelningen till 2,30 kr (1,10) per aktie.

 

För Diös präglades året av integrationen av Norrvidden. Förvärvet, som genomfördes den 30 november  2011, bidrog till att hyresintäkterna steg till 1 300 Mkr (587), motsvarande en ekonomisk uthyrningsgrad om 88,8 procent (89,6). Driftöverskottet ökade till 766 Mkr (327), vilket motsvarande en överskottsgrad om 58,9 procent (55,8).

 

Under året genomfördes investeringar i befintligt bestånd för 152 Mkr samt ett mindre förvärv om 5 Mkr. Vid årets slut bestod portföljen av 378 fastigheter med en uthyrbar yta om drygt 1,5 miljoner kvm. Marknadsvärdet bedömdes till 11 878 Mkr (11 562).

 

Skulderna uppgick till 7 947 Mkr (3 601), vilka finansierades till en snittränta om 4,06 procent. Det egna kapitalet ökade till 3 086 Mkr (2 725), motsvarande en soliditet om 25,3 procent (22,9). LE

alt
Erik Barnekow, affärschef Industri & logistik på Colliers i Sverige.

 

Trots en stabilisering inom industriell produktion i Europa vid slutet av förra året är det troligt att villkoren inom denna marknad fortsätter att vara tuff tills en hållbar ekonomisk återhämtning sker. Det framgår av en Industri & logistikrapport från Colliers International, som spår att amerikanska investerare kommer att ge marknaden en skjuts när deras förfrågningar efter lagerytor för e-handel stiger.

 

– Trots att 2013 förväntas bli ännu ett svårt år för den europeiska ekonomin, förväntas industri- och logistikmarknaden förbli stabil. Med ytterst få spekulativa byggen kommer marknaden fortsätta att präglas av en obalans mellan tillgång och efterfrågan. Förkontrakterade nybyggnationer kommer att stå för den största marknadsandelen av nyproduktion, säger Erik Barnekow, affärschef Industri & logistik på Colliers i Sverige samt ansvarig för EMEA Industrial and Logistics team.

onsdag, 27 februari 2013 20:31

5 000 bostäder i Stockholmsporten

alt
Stockholmsporten – korsningen mellan E18 och Förbifart Stockholm Bild: BIG, Grontmij och Spacescape

 

Stockholmsporten – korsningen mellan E18 och Förbifart Stockholm – ska förutom en ny kommunikationslänk också bli en framväxande stadsdel med 5 000 bostäder (varav 1 000 i Järfälla) och 6 000 arbetsplatser. Stadsdelen, som ska länka ihop Barkarby med södra Järva, är ett viktigt steg i arbetet med Promenadstaden Stockholm.

 

– Formen för Stockholmsporten utgår från det vinnande tävlingsbidraget för trafikplatsen. Nu startar vi arbetet med att göra korsningen till ett nytt stadsutvecklingsprojekt. Här finns fantastiska möjligheter att skapa en stadsdel med goda kommunikationer och som har Järvafältet precis runt hörnet, säger stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius (M).

 

Stadsbyggnadsnämnden startar den 7 mars programarbete för området vid Hjulstamotet – Stockholmsporten. Exploateringsnämnden fattar den 14 mars beslut om att utreda förutsättningarna för genomförande av Stockholmsporten. Samma dag fattar trafik- och renhållningsnämnden beslut om att medverka i programarbetet för Stockholmsporten.

 

Utredningarna och programarbetet beräknas pågå under två år och kosta ungefär 20 Mkr.

 

– När Förbifart Stockholm står klar om några år kommer det att vara möjligt att ta sig raka vägen från västerort till söderort med buss och bil, vilket kommer att innebära fantastiska möjligheter för boende och företagande, säger exploateringsnämndens ordförande Joakim Larsson (M). 

tisdag, 26 februari 2013 20:15

Wiklander tvingas lämna Norrporten

alt
Hur länge är Jörgen Lundgren tf vd i Norrporten?

 

Av Stefan Fröjdendahl

 

Anders Wiklander lämnar vd-posten i Norrporten omedelbart och ersätts av Jörgen Lundgren, tidigare vice vd, som tf vd för Norrporten.

 

Anders Wiklander, som tidigare meddelat sin uppsägning, skulle enligt plan ha arbetat fram till 19 juli i år.

 

– Wiklander har efter en pressad vinter haft semester de senaste veckorna. Istället för att han återigen träder i tjänst har vi alla enats om ovanstående lösning, säger Jan Kvarnström, styrelseordförande.

 

I en kommentar kan sägas att snart är det dags att styrelseordförande Jan Kvarström avgår, endast efter ett år på posten. En ny styrelse kommer att utses för Norrporten. Karl Swartling, vd för Sjätte AP-fonden, en av de två huvudägarna, antydde i programmet Uppdrag granskning, att en ny styrelse bör utses i Norrporten. En sak till lovade Karl Swartling i programmet, nämligen att den nye vd:n inte kommer att vara löneledande.

 

Men än är resan lång för att Första och Tredje AP-fonderna blir huvudägare i Norrporten tillsammans med de nuvarande huvudägarna Andra och Sjätte AP-fonderna. Den 13 februari menade jag att:
    "Min lösning är att Vasakronan, med ägarna Första, Andra, Tredje och Fjärde AP-fonden, förvärvar Norrporten i en intern affär. Nu är det inte direkt Vasakronans affärsidé att äga Norrportens fastigheter, men det finns inget fastighetsbolag som är så välskött som Vasakronans under Fredrik Wirdenius ledning. Därför kan AP-fonderna vara övertygade om att det bästa sättet att förvalta AP-fondernas pensionspengar, allokerade till fastigheter, är Vasakronan. Då blir det inget fiffel. Det är ingen risk med att Vasakronan säljer Norrportens fastigheter på marknaden. Wirdenius ser till att få bra betalt."

tisdag, 26 februari 2013 20:13

Skanska utvecklar för 400 Mkr i Bukarest

alt
Skanska Commercial Development Europe bygger Green Court Bucharest.

 

Skanska investerar cirka 400 Mkr i den första byggnaden i kontorsprojektet Green Court Bucharest i den rumänska huvudstaden Bukarest. Investeringen omfattar den första projektfasen omfattande 19 500 kvm samt ett underjordiskt garage i den andra projektfasen. Konstruktionskontraktet är värt cirka 310 Mkr. Investeringen liksom byggprojektet genomförs av Skanska Commercial Development Europe, genom dess dotterbolag Skanska Property Romania och Skanska Construction Romania.

 

Kontorsområdet kommer att bestå av tre klass A-byggnader och den totala uthyrbara ytan blir cirka 52 000 kvm, med tolv våningar över marknivå och tre våningar under jord.

 

Green Court Bucharest kommer att innehålla en rad hållbarhetslösningar för att minimera byggnadens miljöpåverkan och minska driftskostnaderna markant. Projektet kommer att ansöka om LEED-certifiering på guldnivå. Projektet beräknas vara klart under fjärde kvartalet 2014.

tisdag, 26 februari 2013 20:10

NCC bygger kontor för 370 Mkr i Oslo

alt
Statoil Fuel & Retails nya huvudkontor i Oslo.

 

NCC har fått i uppdrag av Entra Eiendom att bygga ett kontor i Oslo med Statoil Fuel & Retail som hyresgäst. Projektet är värt cirka 370 Mkr och orderregistreras i det första kvartalet 2013. Kontoret byggs för att uppnå nivån ”Excellent” i miljöklassificeringssystemet Breeam samt energimärkning klass B.

 

I detaljplaneringen av projektet används VDC (Virtual Design and Construction), vilket är ett sätt att planera och bygga projekten virtuellt med 3D-objekt innan det görs i verkligheten. Kontoret, som blir totalt 15 300 kvm, inklusive 4 200 kvm parkering – blir åtta våningar högt och kommer ha två källarvåningar. Inflyttning är planerad till andra kvartalet 2015.

 

Kontoret blir även europeiskt huvudkontor för det kanadensiska bolaget Alimentation Couche-Trade, vari Statoil Fuel & Retail är ett helägt dotterbolag.

tisdag, 26 februari 2013 20:06

Catella vinner Champions League i mäkleri

alt
Modekedjan C&A:s huvudkontor vid Quartier, nära flygplatsen i Düsseldorf.

 

Catella har i partnerskap med Codic Immobilien und Projektentwicklung Beteiligungs GmbH genomfört en av de största och mest komplexa transaktionerna på fastighetsmarknaden i tyska Düsseldorf. Under de senaste 12 månaderna har förhandlingar förts gällande uppgradering och utbyggnad av modekedjan C&A:s huvudkontor vid Quartier, nära flygplatsen i Düsseldorf. C&A har tecknat ett nytt långsiktigt hyresavtal och Catella har, på uppdrag av fastighetsägaren Generali Deutschland Immobilien GmbH, förmedlat hela projektet till en sluten fond för nästan 100 MEUR (cirka 846 Mkr).

 

I en kommentar jämför Guido Knümann, managing partner i Codic, förhandlingarna med att vinna Champions League i fastighetsmäkleri.
    – Catella här mödosamt samlat alla trådar och skapat en sann win-win-situation. Projektet ska genomföras i tre faser fram till 2014, kommer alla restaureringsprojekt i portföljen och de två nya flyglar slutföras, säger han.

 

Den nya byggnaden kommer att innehålla cirka 5 500 kvm kontorsyta, omkring 360 nya parkeringsplatser och en ny konferensanläggning. Sammantaget omfattar komplexet efter avslutat projekt år 2014 cirka 37 000 kvm och 900 p-platser.

måndag, 25 februari 2013 20:34

Humlegården hyr ut på Vasagatan 11

alt
Vasahuset på Vasagatan i Stockholm är nu fullt uthyrt.

 

Humlegården Fastigheter har nu hyrt ut de sista lokalerna i fastigheten på Vasagatan 11, som ägs av DNB Næringseiendom och förvaltas av Humlegården. Nya hyresgäster är Sparbankernas Service och The Brand Union. De bägge företagen blir grannar på samma våningsplan med inflyttning i mars respektive juni. Rådgivare åt The Brand Union var Jones Lang LaSalle.

 

– Vi har haft stor efterfrågan på lokaler i fastigheten de senaste åren och det är roligt att huset nu är fullbelagt. Under hösten genomfördes en renovering av entrén, vilket har uppskattats av kunderna, säger David Johansson, fastighetschef på Humlegården Fastigheter.

 

I början av 2011 fanns cirka 4 500 kvm ledigt i fastigheten men tack vare uthyrningar till bland annat Autoliv, IPQ och Pandox och nu de två senaste uthyrningarna har huset fyllts.

måndag, 25 februari 2013 20:32

Carlyle hyr ut 1 500 kvm i Nacka Strand

alt
Arbetsförmedlingen ska nu trivas i Nacka Strand.

 

The Carlyle Group hyr ut 1 500 kvm i Nacka Strand. Den nya hyresgästen är Arbetsförmedlingen som flyttar till Nacka Strand från nuvarande lokaler i Nacka Forum. Arbetsförmedlingen öppnar sitt nya kontor i mars.

 

Nacka Strand förvärvades av Carlyle i början av 2012 och området består av allt från bostäder och kontor till skolor och restauranger. Tillsammans med kommunen finns planer för att utveckla området ytterligare för att göra det mer attraktivt, både för boende och för besökare.

 

– Visionen är att göra området till en än mer levande stadsdel och vi ser stor potential för fler hyresgäster framöver, säger Anders Hörnqvist, Property Director på the Carlyle Group.

 

Övriga hyresgäster i Nacka Strand, som totalt omfattar cirka 200 000 kvm uthyrningsbar yta, är

bland andra Dustin, Internationella Engelska Skolan, SATS, Rebtel, Domstolsverket, Polisen

och Hotell J.