12 maj 2024

Redaktionen

onsdag, 13 mars 2013 18:14

Catella: Förbättrat låneklimat

alt
Daniel Anderbring, ansvarig för Catellas kreditbarometer.

 

Catellas kreditbarometer CREDI för första kvartalet i år visar tydligt att utsikterna för lånefinansiering av fastigheter förbättras. Därmed bekräftas den svaga indikation om förbättrade förhållanden som presenterades i barometern för fjärde kvartalet ifjol. CREDI:s huvudindikator, där ett index över 50 indikerar en förbättrad tillgång på lånefinansiering, för mars 2013 stiger från 50,1 till 55,9.

 

Enligt Daniel Anderbring, ansvarig för Catellas kreditbarometer, har de banker som är aktiva på den svenska marknaden blivit mer villiga att låna ut pengar till fastigheter. Dessutom har ett antal tidigare aktiva aktörer, främst tyska banker, åter börjat bearbeta den svenska marknaden.

 

Bland de noterade fastighetsbolagen visar CREDI på fortsatt förbättring av de finansiella nyckeltalen. Räntekostnaderna sjunker och soliditeten ökar i genomsnitt, samtidigt som fler aktörer utnyttjar kapitalmarknaden direkt för sina finansieringsbehov genom företagsobligationer och säkerställda obligationer.


– De noterade fastighetsbolagen har nu de starkaste balansräkningarna sedan slutet av 2007 och snittlånekostnader under fyra procent. Detta i kombination med tillgång till alternativ finansiering innebär goda förutsättningar för ökad förvärvsaktivitet bland de noterade bolagen under 2013, säger Niclas Forsman, analytiker på Catella.

onsdag, 13 mars 2013 18:08

Aspelin Ramm inviger Vallhamra torg

alt
Nya Vallhamra torg har en ICA Supermarket och 36 nya bostäder.

 

Nu invigs ICA Supermarket på Nya Vallhamra torg i

Sävedalen i Partille strax utanför Göteborg. Invigningen är en

milstolpe i Aspelin Ramms utveckling av Vallhamra torg till en helt

ny och trygg stadsmiljö med bostäder, butiker och lokal service.


Projektet är ett av de första i sitt slag i regionen som tar ett helhetsgrepp

på ett omodernt förortstorg och anpassar det till en ny tid

som ställer helt andra krav för att kunna fungera och överleva.


I samband med invigningen finns även möjlighet att besöka en

av de 36 lägenheter som byggs ovanpå ICA-butiken och som utgör

den första etappen i utvecklingen av bostäder på Nya Vallhamra torg.

Den andra etappen med 150 bostäder börjar säljas i slutet av 2013.

onsdag, 13 mars 2013 11:11

Lampel lämnar Vasakronan för AMF

alt

 

AMF Fastigheter har rekryterat Frida Lampel, bilden ovan, till en nyinrättad tjänst som utvecklingsansvarig inom affärsområde retail. Rollen innebär ansvar för att driva AMF Fastigheters pågående och kommande utvecklingsprojekt ur ett kommersiellt perspektiv.

 

Frida Lampel har mångårig erfarenhet från fastighetsbranschen. Hon arbetat med handels- och stadsutvecklingsfrågor i olika roller, senast som affärsområdeschef på Vasakronan. Hon tillträder tjänsten hos AMF Fastigheter i maj.

 

– Genom rekryteringen stärker vi vår retailgrupp med ytterligare kompetens inom kommersiell projektledning och utveckling. Frida kommer att ha en viktig roll i vårt arbete för att skapa nya handelsstråk i Stockholm, säger Karolin Forsling, affärsområdeschef retail AMF Fastigheter.

 

– Jag ser fram emot att börja min nya tjänst. En viktig uppgift blir att bygga relationer och knyta kontakter med andra aktörer som verkar för en positiv utveckling av cityhandeln, säger Frida Lampel.

tisdag, 12 mars 2013 19:30

Newsec förvaltar Waterfront

alt
Stockholm Waterfront, ritad av White Arkitekter, stod klart 2010.

 

Newsec har fått förtroendet att förvalta Stockholm Waterfront Congress Centre i centrala Stockholm åt tyska MEAG. Uppdraget omfattar ekonomisk- och teknisk förvaltning samt bolagsredovisning.

 

Stockholm Waterfront, ritad av White Arkitekter, stod klart 2010. Byggnaden är miljöklassad enligt Leed Guld har en total uthyrbar om cirka 24 500 kvm och är fullt uthyrd. 

 

– Vi strävar efter ett nära samarbete som ska resultera i fortsatt stort miljöfokus och ökat mervärde för båda parter genom aktiv förvaltning, säger Gustav Dahlfors, fastighetschef på Newsec Asset Management.

alt
Anders Palmgren, chef för Catella Corporate Finance.

 

Catella har bildat en allians med den brittiska fastighetsrådgivaren Strutt & Parker. Samarbetsavtalet träder i kraft omgående och innebär att Catella, med verksamhet i 11 länder och 200 anställda, och Strutt & Parker, med 50 kontor och 750 anställda i Storbritannien, kommer att arbeta tillsammans inom rådgivning och därigenom utnyttja sin kombinerade styrka och storlek på Europas fastighetsmarknader.

 

Strutt & Parker ska stödja Catella då de söker affärsmöjligheter för sina befintliga kunder i London och övriga Storbritannien, medan Catella ska ge Strutt & Parker tillgång till sin europeiska organisation. I ett pressmeddelande framhåller Anders Palmgren, chef för Catella Corporate Finance, att samarbetet kommer att ge Catella bättre tillgång till banker och finansiella institutioner i London, till investerare baserade i Storbritannien och till de investerare som använder London som språngbräda för europeiska marknadsaktiviteter.

 

Andy Martin, senior partner på Strutt & Parker, kommenterar:
    – Alliansen med Catella är ett steg i vår expansionsstrategi för att komma närmare det växande intresset för London bland internationella investerare. Genom att arbeta tillsammans med Catella, som har en djupgående kunskap om europeiska investerare, kommer vi att kunna erbjuda en rad möjligheter och lösningar för de som är intresserade av marknaden i Storbritannien.

tisdag, 12 mars 2013 19:03

Deflationen och huspriserna

alt

 


Av Stefan Fröjdendahl

 

Enligt SCB har Sverige nu en deflation eftersom inflationstakten var -0,2 procent i februari, vilket är en nedgång sedan januari då den var 0,0 procent. Sverige hade deflation under en period 2009, ett år då den samlade produktionen i Sverige föll med drygt 5 procent.

 

Redan nu hörs anklagelser mot att Riksbanken och Stefan Ingves inte sänkte reporäntan i februari, utan lämnade den oförändrad på 1 procent. Nästa besked om reporäntan lämnar Riksbanken den 17 april.


Det tråkiga med deflation är att den skapar högre arbetslöshet, eftersom en lägre prisnivå gör att det relativa priset på arbete stiger. Om lönerna inte sjunker har företagen inte råd med marginalarbetaren då dennes produktion inte väger upp löneökningen. Arbetslösheten ökade i Sverige i februari 2013 till 8,4 procent (7,6 procent i december 2012).

 

Till att inflationstakten föll till minus 0,2 procent bidrog, enligt SCB, minskade räntekostnader (-12,4 procent) med 0,7 procentenheter. Lägre priser på el (-5,8 procent) bidrog nedåt med 0,3 procentenheter. Sänkta priser på hemelektronik (-11,4 procent) bidrog nedåt med 0,2 procentenheter. Lägre priser på möbler (-3,1 procent) och hushållstextilier (-13,2 procent) bidrog tillsammans nedåt med 0,2 procentenheter.

 

Samtidigt bidrog höjda priser på livsmedel (2,2 procent) uppåt med 0,3 procentenheter. Höjda hyror (2,4 procent) och prishöjningar på kläder och skor (2,9 procent) bidrog uppåt med 0,2 procentenheter vardera.

 

För att råda bot på den negativa deflationen brukar reporäntan sänkas. Men det är uppenbart att Riksbankens majoritet helst inte vill sänka räntan med hänsyn till den finansiella stabiliteten och de ökade bostadspriserna.


Inflationen kommer att ligga mycket lågt även framöver och den stora frågan är hur Riksbanken kommer att hantera detta. Ett sätt att råda bot på deflationen är att tillåta nationella löneökningar om 2 -3 procent per år, vilket kan få priserna att stiga igen. Men samtidigt så har vår exportindustri minskad orderingång och när efterfrågan på arbete minskar talar detta mot löneökningar.

 

Arbetslöshet och deflation är ett gissel. Jag har sagt det förut, att en ständigt utökad bostadsutlåning för kortsiktiga bankvinster skapar inga jobb, utan begränsar starkt kreditgivningen till företag som förhoppningsvis kan skapa fler jobb. Tyvärr medför en stark utlåning slutligen en minskad konsumtion eftersom räntekostnaderna slutligen begränsar utrymmet i hushållskassorna.

 

Fakta är att deflation och stigande arbetslöshet talar för lägre bostadspriser, trots de ständiga publiceringarna från bankerna att människor och mäklare spår nya ökade bostadspriser. Publiceringar som vill dämpa kommande prisfall på bostadsmarknaden.

alt
Vd Thomas Erséus måste lämna Kungsleden senast i april.

 

Under dagen föll aktien i Kungsleden med drygt 5 procent efter att det stod klart att bolaget förlorat ännu ett skattemål. Efter Förvaltningsrättens dom i mål 3038-12 nekas bolaget nedskrivningar om cirka 1 280 Mkr.


I domen sägs att Kungsledens bolag Lummer AB har gjort taxeringar som strider mot reglerna om underprisöverlåtelser, regler som endast har haft som syfte att skjuta upp beskattning. Därför ska, enligt Skatteflyktslagen, de aktuella fastigheterna, beskattas som om de har sålts från de fastighetsförvaltande dotterbolagen till de förvärvande koncernbolagen till priser enligt fastigheternas marknadsvärden. Kungsleden Lummer AB gjorde för 2011/12 en vinst om 7,3 Mkr medan moderbolaget Taracaxum gjorde en förlust 20011/12 om hela 654 Mkr.

 

Men Kungsleden ska bli lönsamt igen, enligt en källa till Fastighetsaktien, ska det nya ledarskapet i bolaget, med storägaren Gösta Welandson, reducera kostnaderna i koncernen med cirka 10 procent.

tisdag, 12 mars 2013 15:51

Henderson anställer Anna Sjöberg

alt

 

Henderson, som har ambitionen att öka i Norden, anställer Anna Sjöberg, bilden ovan, som asset manager i Sverige.


Henderson Global Investors, som förvaltar fastighetstillgångar om 12,5 miljarder pund, cirka 118 Mdr kr, säger i ett pressmeddelande att Anna Sjöberg, som baseras i Stockholm, ska rapportera direkt till Johan Åström, Head of Property, Sweden.


Anna Sjöberg ska ha ansvaret över kapitalförvaltningen av Hendersons nordiska fastighetsportfölj som omfattar fem handelsfastigheter i Sverige och en kontorsfastighet i Helsingfors.


Anna Sjöberg kommer närmast från Fortin Properties där hon hade ansvar för kapitalförvaltningen av den svenska låneportföljen. Hon har även arbetat inom Jones Lang LaSalle och Ikano.
 

Johan Åström, säger i en kommentar till rekryteringen:

– Vårt kontor i Stockholm är Hendersons senaste etablering i vårt europeiska nätverk. Vår grupp i Stockholm har stor erfarenhet från den nordiska marknaden då det gäller fondförvaltning, investeringar, fastighetsutveckling, kapitalförvaltning och leasing. Vi har nu full kapacitet att skapa mervärden i vår befintliga portfölj, då det handlar om fastighetsutveckling och installationsteknik för våra hyresgäster, samtidigt som vi försöker finna nya investeringsmöjligheter.

alt

 

Av Stefan Fröjdendahl

 

Om ett år är det val. Nu skriver finansminister Anders Borg (M) tillsammans Henrik von Sydow (M), ordf. i riksdagens skatteutskott, en debattartikel i Dagens industri om att öka bostadsbyggandet. I artikeln föreslår Borg och von Sydow: 1. Byggprocessernas ska kortas genom ett nytt förenklat planförfarande för förtätning av bebyggelse. 2. Sanktioner ska införas då tiden för bygglov överskrids. 3. Möjligheten ska ses över om att avskaffa länsstyrelserna som prövande instans. 4. Byggkostnaderna ska minskas genom en minskad detaljreglering och ökad konkurrens. 5. Förenklade standardkrav för bostäder. 6. Kommunala särkrav om parkeringsnormer ska begränsas. 7. Stärkt möjlighet för nyproduktion av hyresrätter genom en förlängning av antalet år som presumtionshyra kan tillämpas. 8. Begränsad möjlighet för bostadsrättsföreningar att förhindra andrahandsuthyrning.

 

I anledning av debattartikeln säger nu finansborgarrådet i Stockholm Sten Nordin (M) att:

– Vi är beredda till överenskommelse med regeringen och andra kommuner för ökat bostadsbyggande. Om staten gör sin del i att underlätta för byggande lovar vi att göra vår. Målet för 2030 är 100 000 nya bostäder i Stockholm. Med förändrade byggregler och normer är ytterligare 100 000 bostäder på sikt inte en omöjlighet. Dessa beslut brådskar.

 

I en kommentar kan sägas att sent ska syndarna vakna. Flera arkitekter som jag har talat med vill ha kvar länsstyrelsen som prövande instans, men överklaganden som är rent nonsens ska stoppas och ej vinna laga kraft för överklaganden. En arkitekt påpekar att i dagens planprocesser i storstadsregionerna skulle byggföretag och projektutvecklare må bra av en betydligt mer förutsägbar process. En annan arkitekt menar att byggföretagen borde få särskilda licenser om att själva ta ett totalt försäkringsansvar vid nybyggnation. Nu tar alla krångliga bestämmelser om försäkringar om byggfel en alltför stor tid för administration.

 

I januari skrev jag, och det gäller fortfarande:

 

– I höstas gjorde Exploateringskontoret en utredning om markpolitiken i Stockholm. Exploateringskontoret kunde i sin utredning konstatera att de allra flesta av de markanvisade projekten blir av, men att det tar mycket lång tid från det att ett markanvisningsbeslut fattats till dess att projektet kan byggstarta. Orsaken är att detaljplaneprocesserna tar lång tid. Av de 16 160 bostäder i sammanlagt 193 projekt som Exploateringsnämnden anvisade under åren 2007-2011 har 12 545 bostäder ännu inte påbörjats. Det betyder att de flesta av projekten som byggstartas under åren 2012 och 2013 är anvisade före år 2006.

Varför är det så svårt i Sverige och särskilt i Stockholm med byggstarter? I Sverige tar det tio år från idé till färdigt bostadshus, i Finland räcker fyra och i Tyskland endast två år, skrev NCC:s vd Peter Wågström i Dagens Industri i höstas.

 

Att det går så mycket fortare att bygga i Tyskland beror, enligt Wågström, på paragraf 34 i tysk bygglag. Enligt den behövs ingen detaljplan om det planerade byggandet följer den befintliga bebyggelsen till karaktär, form och täthet. Byggherren kan då – förutsatt att denne följer vad som fastslagits i översiktsplanen – söka bygglov direkt.

 

Därför bör regeringen enligt Peter Wågström införa motsvarande undantagsparagraf i den svenska plan- och bygglagen. Men ännu har bostadsminister Stefan Attefall (KD) inte ens föreslagit en utredning om en sådan undantagsparagraf i den svenska plan- och bygglagen. Därför har Sverige fortfarande ett av det lägsta bostadsbyggandet i Europa.

måndag, 11 mars 2013 20:38

Datscha lanserar ny tjänst på MIPIM

alt
Jacob Philipson, vd Datscha.

 

Datscha breddar sitt utbud och kommer framöver även att erbjuda information om bolagsaffärer i fastighetssektorn. Ambitionen är att fylla det tomrum som finns vad om information om de kommersiella fastighetstransaktioner som inte sker via lagfart, utan som är en del av en bolagsaffär. Den nya tjänsten kommer att demonstreras under MIPIM i Frankrike och lanseras under våren.

 

Enligt Datschas vd Jacob Philipson finns en stor efterfrågan på information kring bolagsaffärer då fastighetstransaktioner vanligen och i ökande grad sker via bolag. Med hjälp av den nya tjänsten får användarna tillgång till detaljerad information om vad som säljs, vem som köper och vem som är rådgivare. En viktig del i denna satsning är Datschas nyrekryterade researchteam, som kommer att driva omfattande informationsinsamling och analyshantering av framtida bolagsaffärer i Sverige.