12 maj 2024

Redaktionen

alt
Vapianos ägare i Sverige, Magnus Ledin och Christian Lagerlöf.

 

Det blev en stor fest i torsdags då ett flertal kändisar var inbjudna av Bindefeld till invigningen av Vapianos största restaurang i Vasakronans Skrapan, vilket följaktligen bloggen och nöjesmagasinet Stureplan.se fann anledning till att publicera ett flertal foton på dessa kändisar.

 

Vapianos restaurang i Skrapan vid Medborgarplatsen i Stockholm är störst av bolagets 120 restauranger i världen med 336 sittplatser på en yta om drygt 1 000 kvm. För närvarande har Vapiano totalt 6 restauranger i Sverige (Stureplan, Skrapan vid Medborgarplatsen, Gamla Stan, Kungsbron, Malmö City och i Emporia (Malmö).

 

Då Vapianos öppnade sin första restaurang vid Stureplan år 2007 kallade Realtid.se ägarna Christian Lagerlöf och Magnus Ledin dem för Stureplans spagettikungar.

söndag, 17 mars 2013 16:48

Ökat bostadsbyggande i Göteborg

alt
Henrik Einarsson, chef för analys och strategi på BRG.

 

Fler får jobb, bostadsbyggandet ökar – det är bara några av de positiva trenderna i den senaste konjunkturrapporten från Business Region Göteborg (BRG). Medan resten av landet brottas med en motsatt utveckling är bekymret här snarare för få lediga kontorslokaler, vilket kan bli hämmande för tillväxten på sikt.

 

 – Många hade nog förväntat sig en sämre utveckling av arbetsmarknaden, men samtidigt har vi sett en hel del indikatorer redan tidigare på att Göteborg har klarat sig bättre i långkonjunkturen än de flesta andra orter, så jag är inte helt förvånad, säger Henrik Einarsson, chef för analys och strategi på Business Region Göteborg.

 

Under fjärde kvartalet i fjol växte företagens lönesumma med 5,1 procent, jämfört med 3,4 procent i hela landet.

 

– Det tyder dels på att företagen ökat antalet anställda, dels på att de lyckats höja sina förädlingsvärden vilket i sin tur brukar resultera i högre löner för de anställda, säger Einarsson.

 

Samtidigt är omvärlden ett orosmoment som gör att han inte vågar ropa hej då till lågkonjunkturen än. Henrik Einarsson påpekar att de underliggande europeiska problemen inte lösta och att det kan smälla till igen när som helst och då gäller det att vara beredd. Men det gäller också att vara beredd när konjunkturen väl skjuter fart. För Göteborgs del kan trängseln bli en hämmande flaskhals.

 

– Vi har nästan lägst andel vakanser av kontorslokaler i hela Skandinavien. Under året kommer det ut en del nyproduktion men på medellång sikt kan bristen på lokaler bli en nackdel för oss när fler efter hand vill expandera, framhåller Henrik Einarsson.

söndag, 17 mars 2013 16:45

Valad hyrde ut 400 000 kvm 

alt
Mikael Arne Fogmann, CEO Valad Norden.

 

Under 2012 genomförde Valad Europe affärer för över 504 Mkr och hyrde ut mer än 400 000 kvm kontors- och industrilokaler i Norden. Av 400 000 kvm var 230 000 kvm omförhandlingar av befintliga kontrakt och 170 000 kvm nytecknande avtal.

 

Under året genomförde Valad Europe affärer omfattande över 30 fastigheter i Norden, både från Valads fonder och från enskilda förvaltningsmandat. Majoriteten av transaktionerna, 85 procent, genomfördes i Sverige, där likviditeten på marknaden var extra stark. Också när det gäller uthyrningarna tecknades de flesta i Sverige – cirka 118 000 kvm fördelat på 560 omförhandlade kontrakt respektive 71 000 kvm nya avtal fördelade på 200 kontrakt. Dessa avtal gav ett tillskott av hyresintäkter på 162 Mkr. Bland annat säkrades 12 000 kvm kontorsytor i Älvsjö 360. Vidare bidrog Göteborgsregionen med 44 nytecknande avtal, vilket innebar ett tillskott på 19 000 kvm uthyrd yta.

 

En av höjdpunkterna under året var uthyrningarna i fastigheten Copenhagen Business Park på 4 900 kvm, vilket inkluderade en ökning av uthyrningen till Santander Consumer Bank.

 

Valad Europes framgångar i Norden följs nu av ytterligare ett antal säkrade mandat i Valads europeiska plattform. I december utsåg Deloitte Valad att förvalta en workout portfölj bestående av 25 fastigheter i deb s k Gemini-portföljen i Storbritannien. I början av 2013 ingick Valad vidare ett joint venture mandat med den Sydafrikanska investorn Grindrod, gällande investeringar om 1 Mdr kr med målet att bygga upp en separat portfölj med industrifastigheter i Storbritannien.

söndag, 17 mars 2013 16:38

BSK Arkitekters Helix blev Årets Bygge

alt
Helix, rättspsykiatriska vårdanläggningen i Flemingsberg, ritat av BSK, blev Årets Bygge.

 

I konkurrens med bland andra Friends Arena, Clarion Hotell Arlanda, Artipelag och Klaraporten valdes Locums senaste stora projekt Helix till vinnare i Byggindustrins tävling Årets bygge 2013. Helix byggdes på drygt två år och i december ifjol flyttade Stockholms läns sjukvårdsområde och Rättsmedicinalverket in i den nya rättspsykiatriska vårdanläggningen i Flemingsberg, Huddinge.

 

Helix omfattar cirka 17 000 kvm och Locums investering var cirka 760 Mkr. För utformningen svarade BSK Arkitekter med projektörerna ÅF, ELU, Nivå, Marktema, och Briab. Samverkansentreprenör var NCC med strategiska samarbetspartners TKI, Ohmegi och Schneider Electric.

 

– Vårt mål är alltid att jobba nära våra kunder och här har vi med Locum och NCC haft ett tydligt gemensamt mål. Det har varit högt i tak för att säkerställa att kraven på säkerhet och arbetsmiljö kunde kombineras med en arkitektonisk utformning av högsta klass, säger Anna Espling Rolf, ansvarig arkitekt på BSK Arkitekter

 

Helix har förutom utmärkelsen Årets Bygge även uppmärksammats utomlands för att ligga i framkant vad det gäller framtidens vårdbyggnad. BSK Arkitekter vann den internationella arkitekttävlingen år 2006 och utgick tidigt från den senaste forskningen inom psykiatrisk vård.

alt
Törnnrosen Tower, ritat av Lundgaard/Tranberg Arkitekter, vann MIPIM Awards.

 

I fjol vann förslaget Culture Casbah en internationell arkitekttävling för ”Törnrosen Tower”, i Rosengård. Förra veckan vann projektet förstapris på Mipim Awards i klassen Best Futura Project. Arkitekten bakom förslaget är danska Lundgaard/Tranberg Arkitekter A/S.
    Culture Casbah är ett kreativt koncept för att få stråk och kommunikationer att bättre koppla ihop Rosengård med resten av Malmö. Visionen är att förstärka Rosengård och även bygga ett landmärke – en byggnad – utifrån den vertikala stadens möjligheter.
    – Priset är en bekräftelse av att vi tänker rätt med hela idén med den myllrande, vertikala staden och förtätningen av stråket mellan Rosengård och centrala Malmö, säger Susanne Rikardsson, affärsutvecklingschef på MKB.
    Det är andra gången som ett pris på Mipim Awards delas ut till Malmö. För åtta år sedan vann Turning Torso för bästa internationella bostadsbyggnad.

alt
SF Bio i Mall of Scandinavia får 15 salonger och 2 000 biofåtöljer.

 

Sweco ska projektleda byggnationen av en bioanläggning med 2 000 biofåtöljer fördelat på 15 salonger och 9 000 kvm i Mall of Scandinavia, Solna. Uppdragsgivare är SF Bio AB.

 

Swecos uppdrag är att som extern projektledare bland annat bistå SF Bio med beskedsarbete till hyresvärden Unibail-Rodamco, sätta organisationen för projektet, upprätta projektplan för planering och genomförande och styra projektet mot SFs Miljöprogram.

 

I elva av salongerna ska det finnas norra Europas största filmdukar, varav den största är 25 meter bred. Fyra av salongerna tillhör en VIP-biograf med egen entré och 160 exklusiva biofåtöljer. Här ska biobesökarna förutom filmupplevelser även kunna uppleva mat och vin från en förstklassig restaurang och bar i regi av en välkänd svensk krögare.

torsdag, 14 mars 2013 17:51

Scandic Hotels ökade resultatet

alt
Anders Ehrling, koncernchef Scandic.

 

Scandic Hotels ökade intäkterna och förbättrade rörelseresultatet

för helåret 2012. Under året öppnade kedjan sex nya hotell med

1 400 rum, samtidigt som ett omfattande investeringsprogram för

Scandics väghotell påbörjades.

 

– I princip har alla våra nya cityhotell blivit lönsamma under första

året. Vi har haft inte mindre än sex nyöppnade hotell; Scandic Aarhus

City i Danmark, Scandic Tampere Station och Scandic Paasi i Finland,

Scandic Fornebu i Norge samt Hamburg Emporio i Tyskland. Vi har

även tagit över hotell Ibis i Sundsvall, säger Anders Ehrling, Scandics

koncernchef.

 

Under året steg Scandics intäkter med 9,6 procent till 923,0 MEUR

(842,6). Trots satsningar på nya hotell ökade rörelsemarginalen från

8,7 till 9,1 procent, medan och rörelseresultatet (EBITDA) förbättrades

till 83,7 MEUR (72,9). Intäkterna per tillgängligt rum (RevPAR) steg

med 2,8 procent.

 

Scandic driver i dag 156 hotell i åtta länder. Under fjolåret påbörjades

hotellprojekt med totalt 400 rum. Fram till 2014 investerar Scandic i

samarbete med Pandox 185 MEUR i ett 40-tal hotell. Uppgraderingarna

handlar om utveckla hotellupplevelsen och att möta de framtida gästernas behov

och resmönster. LE

torsdag, 14 mars 2013 17:36

RO-Gruppen bygger golfhotell

alt
Rogruppen bygger ett hotell vid Sveriges största golfbana i Floda.

 

Det västsvenska byggföretaget RO-Gruppen uppför en energisnål

hotellbyggnad för Öijared – Sveriges största golfanläggning

belägen i Floda, 3 mil öster om Göteborg. Det blir ett arkitektritat

välisolerat lågenergihus av med 34 hotellrum.

 

– Byggnationen av hotellet är en viktig del i vår utveckling mot en

multifunktionsanläggning för golf, möten och rekreation. Nu

kan vi lägga ner mer energi på att erbjuda våra gäster inte bara

golfupplevelser utan också modernt utrustade konferenslokaler och

ett hotell av yppersta klass, säger Niclas Helgesson, vd för Öijared

Resort som driver anläggningen.

 

Öijared nuvarande klubbhus är ritat av Gert Wingårdh och belönat

med Kasper Salinpriset 1988. För formgivningen av det nya hotellet,

som uppförs i anslutning till klubbhuset, svarar Kjellgren &

Kaminsky Architecture.

torsdag, 14 mars 2013 17:17

Folkets Hus förlänger med Dansens Hus

alt
Folkets Hus förlänger ett tioårigt kontrakt med Dansens Hus.

 

alt

Ronie Ekström, vd för Bantorget Fastighets AB

 

AB Folkets Hus tecknar ett tioårigt hyresavtal med Dansens Hus vid Norra Bantorget i centrala Stockholm. Kontraktet omfattar 5 400 kvm. I lokalerna finns bland annat två scenerna där det årligen presenteras cirka 40 internationella och svenska gästspel. Därutöver arrangeras seminarier, föreläsningar, workshops och utställningar.

 

– Dansens Hus är sedan tidigare hyresgäster i fastigheten och det nya avtalet skapar förutsättningar för ett fördjupat samarbete, säger Ronie Ekström, vd för Bantorget Fastighets AB, som är ett dotterbolag till Folkets Hus i Stockholm.


AB Folkets Hus äger ett fastighetsbestånd om cirka 50 000 kvm koncentrerat till Norra Bantorget. Bland hyresgästerna märks förutom Dansens Hus även Stockholm City Conference Center, som är en av centrala Stockholms större konferens-anläggningar med plats för 4 000 konferensgäster ingår i Stureplansgruppen och Le Bon Palais, en av Stockholms mest omtalade nattklubbar och Scandic Hotel Norra Bantorget med 240 rum på Wallingatan 15.

onsdag, 13 mars 2013 18:23

Industrifakta: Osäker byggmarknad

alt
Nya Karolinska i Solna är Skanskas hittills största projekt.

 

Nästa konjunkturtopp kan dröja till 2016-2017 enligt en ny

omfattande marknadsstudie från Industrifakta. Osäkerheten

i omvärlden hämmar både kreditförsörjning, investeringsvilja

och efterfrågan på bostäder och lokaler.

 

Enligt studien ökar den redan stora bostadsbristen med ytterligare

minst 50 000 lägenheter under de tre åren 2011-2013 och år 2017

väntas flertalet tillväxtorter ha fortsatt obalans på bostadsmarknaden.

Något som bromsar rörligheten på arbetsmarknaden och försvårar

en återhämtning av den svenska ekonomin.

 

En ljuspunkt inom byggandet är att förnyelsen av miljonprogrammet

verkar ha kommit igång – om än inte tillräckligt för att motsvara

behoven. Inom en tioårsperiod är totalt cirka 600 000 lägenheter i

flerbostadshus i behov av att rustas upp till en kostnad av 300-900

Mdr kr beroende på ambitionsnivå.