13 maj 2024

Redaktionen

alt
Örjan Lid anklagas för gravt maktmissbruk.

 

Vallentunas kommunalråd Örjan Lid (M) anklagas inte bara för att ha styrt ett beslut som gett hans fru möjlighet att göra ett fastighetsklipp på över 100 Mkr. Han ska dessutom ha verkat för att göra hans hustrus Ulla Lids fastighetsaffärer mer lönsamma genom att stoppa industriutbyggnader i kommunen.

 

Stadsbyggnadskontoret har haft en projektering om att bygga ut industriområdet Påtåker i Vallentuna, vilket skulle ha skapat över 100 nya jobb. Men planerna stoppades i sista stund av Örjan Lid, vilket ökade värdet på hans hustru Ulla Lids intilliggande villatomter, vilka nu är ute på marknaden för pågående försäljningar. Dessa tomter som nu säljs för cirka 1,4 Mkr/styck, har enligt Svensk Fastighetsförmedling, särskilt låga anslutningsavgifter. Sic! Exploatör av tomtområdet för cirka 70 villor är Påtåker Fastighets AB där Örjan Lids hustru, Ulla Lid, är vd.

 

För TV4 News berättar Vallentunas före detta plan- och exploateringschef Kristina Gewers, att kommunen hade ett uppdrag att i Påtåker utveckla ett arbetsområde.


Nya uppgifter har nu kommit fram att Örjan Lid hade blivit rasande över att planerna hade tagits fram och han skällde ut två chefstjänstemän från samhällsbyggnadsnämnden och genom ett jävsbeslut (?) stoppade Lid helt planerna på en utbyggnad av industriområdet.


Nu framträder före detta chefer i samhällsbyggnadsnämnden i Vallentuna, ej namngivna, och anklagar i TV4 kommunalrådet Örjan Lid för maktmissbruk för att tjäna egna pengar.


Kritiken mot Lid har pågått i flera år. Enligt fackförbundet Vision har 28 chefer lämnat kommunen de senaste tre åren. I mars 2012 hade kommunens arbetsutskott föreslagit Lid som ny kommundirektör!, förutom sysslan som kommunalråd. Men redan i juni 2012 drog arbetsutskottet tilllbaka förslaget efter intern kritik. Någon gång borde Vallentunas starke man ge med sig, som kommunalrådet i TV-serien Svinarps starke man, sades det i korridorerna.


I en kommentar kan sägas att efter de här affärena är det knappast troligt att Lid kan förlänga sitt mandat efter valet hösten 2014, om han inte avgår före dess för att istället påta i jorden med Påtåker Fastighets AB. SF

alt
Del av fastigheten Stormkransen 14 på Sveavägen 53 i Stockholm.

 

alt

Tomas Hermansson, vd Bonnier Fastigheter.

 

alt

Mats Carleson, vd Bonnier Tidskrifter.

 

Nu är det klart att Bonnier Tidskrifter samlar verksamheten och sitter kvar ytterligare fem år hos Bonnier Fastigheter på Sveavägen 53 i centrala Stockholm. Ytan är cirka 7 800 kvm och lösningen möjliggör en förtätning av personal i lokalerna.

 

– Vi har lyckats åstadkomma en modern kontorslösning i en fastighet med lång redaktionshistoria. Sveavägen är ett läge som för närvarande utvecklas starkt med ett rikt restaurang- och caféliv, utmärkta kommunikationer, bara ett stenkast från city, säger Tomas Hermansson, vd Bonnier Fastigheter.

 

Lokalen ligger i fastigheten Stormkransen 14 som redan på 1920-talet hade Åhlén och Åkerlund som hyresgäster med både tryckeri- och redaktionslokaler. I slutet av 20-talet köptes företaget av Bonnier men det var inte förrän på 80-talet som namnet byttes till Bonnier Tidskrifter.

 

– För oss innebär den här lösningen att vi kan samla alla våra verksamheter på ett ställe, vilket varit väldigt viktigt för oss. Självklart känns det även bra att kunna stanna kvar i lokalen på Sveavägen där vi har en lång historia, säger Mats Carleson, vd Bonnier Tidskrifter.

alt
Brostadens kontorscampus Johannelund i UpplandsVäsby.

 

alt

Anders Nilsson, vd Brostaden.

 

Brostaden har tecknat hyreskontrakt med Envirotainer AB, som levererar temperaturreglerade containerlösningar för flygtransport, främst inom läkemedels- och bioteknikindustrin. De flyttar därmed både sitt huvudkontor och sin produktions- samt forsknings- och utvecklingsverksamhet från nuvarande lokaler i Knivsta.

 

Huvudkontoret kommer att flytta in i en kontorslokal om 1 220 kvm på Johanneslundsvägen i Upplands Väsby i juni. På Tallbacksgatan i Rosersberg kommer produktion och forskning & utveckling att flytta in i en lokal om 5 640 kvm efter sommaren.

 

I Rosersberg utvecklas Stockholm Nord logistikcenter, ett område med ett optimalt logistikläge utmed E4:an.

 

– Vi är mycket glada att Envirotainer väljer att hyra av oss och att vi har kunnat möta deras nya lokalbehov, säger Anders Nilsson, vd Brostaden.

tisdag, 19 mars 2013 20:42

NCC:s bostäder vann på Mipim

alt
NCC-projektet Isbjerget i Aarhus hamn valdes till det bästa boendeprojektet på Mipim.

 

I förra veckan utsågs NCC-projektet Isbjerget i Aarhus hamn till det bästa boendeprojektet på Mipim i Frankrike. Isbjerget, som byggs för PensionDanmark, var nominerat i kategorin med tre andra boendeprojekt från England, Turkiet och Kanada. De första lägenheterna är klara för inflyttning i april i år.

 

– Isbjerget är unikt som byggprojekt. Designen med den sluttande fasaden och 208 olika lägenhetstyper har skapat många spännande utmaningar, säger Palle Bjerre Rasmussen, NCC Construction i Danmark.

tisdag, 19 mars 2013 20:39

Klövern investerar 185 Mkr i Tribona

alt
Rutger Arnhult, vd Klövern.

 

Klövern har förvärvat 5 379 796 aktier, motsvarande 13,8 procent i fastighetsbolaget Tribona ASA. Köpeskillingen uppgår till cirka 185 Mkr. Tribona, som för närvarade är noterat på Oslobörsen, äger fastigheter huvudsakligen i Sverige. Bolagets notering ska flyttas från Oslobörsen till Stockholmsbörsen med första handelsdag den 21 maj.

 

Tribona (f d Northern Logistic Property) är specialiserat på moderna och strategiskt belägna logistikfastigheter. Bolagets fastighetsbestånd omfattar 20 fastigheter, varav 19 i Sverige och en i Danmark.

alt
I början av mars flyttade Marcus Majewski
in på kontoret på Vasaplan tillsammans med
sin hundvalp Thelma, och de börjar nu båda 
känna sig hemmastadda.

 

Marcus Majewski är ny vd för de två hotellen Nordic Light Hotel och Nordic Sea Hotel i Stockholm. Han kommer senast från vd-posten på det nystartade hotellet The Thief i Oslo, som precis som hans nya arbetsplatser tillhör familjen Nordic Hotels & Resorts och ägs av Petter Stordalen. Tidigare har han bland annat jobbat för Stordalens andra Stockholmshotell, som chef på Clarion Hotel Sign och sedan som vd på Clarion Hotel Stockholm.

 

– Jag har jobbat inom hotellbranschen länge och har alltid varit avundsjuk på dem som jobbar för Nordic Light Hotel och Nordic Sea Hotel. Två fantastiska hotell i Stockholms absolut bästa läge, med personal i elit-klass. Nu är jag en av dem, så nu får man väl säga att jag är avundsjuk på mig själv, säger Marcus Majewski.

alt
Christina Gustafsson, vd IPD Norden.

 

Totalavkastningen enligt IPD Svenskt Bostadsindex 2012 var 7,5 procent, vilket var nästan oförändrat jämfört med 2011. Avkastningen bestod dels av en direktavkastning om 3,0 procent

– något högre än vad vi har sett de senaste tre åren – samt en positiv värdeförändring om 4,4 procent. Värdeförändringen påverkades positivt av lägre avkastningskrav på bostadsfastigheter och på stigande hyror. Med en inflationstakt strax under noll blev 2012 i ett tioårsperspektiv ett bra år med en real avkastning på 7,6 procent.

 

– Bostäder var den fastighetstyp som gav bäst avkastning till sina investerare. Den ökade direktavkastningen från 2,8 procent 2011 till 3,0 procent 2012 kan förklaras av både ökade hyror och sänkta driftskostnader, säger Christina Gustafsson, vd IPD Norden.

 

Däremot hamnade avkastningen från direktägda bostadsfastigheter väsentligt under den för både aktier (MSCI Sweden) och fastighetsaktier (SIXREX), som hade en avkastning på 17-20 procent. Obligationer hade en betydligt svagare totalavkastning på 1,7 procent.

 

IPD Svenskt Bostadsindex baseras på över 3 000 privat- och kommunägda fastigheter med drygt

222 000 lägenheter och ett totalt marknadsvärde på 214 Mdr kr. Hyreskostnaden var i snitt 1 034 kr/kvm och driftskostnaden 651 kr/kvm.

måndag, 18 mars 2013 19:38

Stockholms bostadsförmedling växer

alt
Lena Daag är vd på Stockholms stads bostadsförmedling AB.

 

 

alt

Stockholms stads bostadsförmedling växer med nya samarbeten.

 

Stockholms län och Stockholmsregionen blir allt mer en gemensam bostadsmarknad. Ifjol förmedlade Stockholms stads bostadsförmedling AB hyresrätter i 21 av länets 26 kommuner. Dessutom förmedlades bostäder för bland andra Diligentia och Vasakronan i Uppsala.

 

Bostadsförmedlingen samarbetar med 239 större och mindre fastighetsägare i hela regionen. Bland de senast tillkommande samarbetsparterna finner vi Willhem och Bostadsstiftelsen Signalisten i Solna. Samarbetet med Signalisten påbörjades formellt den 11 februari. Signalistens lägenheter lämnas via lägenhetstjänsten, det digitala gränssnitt som kan användas mellan fastighetsägarens och bostadsförmedlingens verksamhetssystem.

 

– Det är snabbt och enkelt att kunna lämna lägenheterna via lägenhetstjänsten samt att få tillbaka förslag på sökande direkt in i vårt marknadssystem, säger Ann-Christin Hultgren, hyreschef på Signalisten.

måndag, 18 mars 2013 19:33

JLL hyr ut 1 100 kvm till Foyen

alt
Foyen Advokatfirma flyttar till Regeringsgatan 52-54 i Stockholm city.

 

Efter att ha suttit i samma lokaler i 11 år flyttar nu Foyen Advokatfirma till nya lokaler i fastigheten Jericho, med adress Regeringsgatan 52-54 i centrala Stockholm. Lokalen omfattar 1 100 kvm och är utformad för att Foyen ska kunna fortsätta sin expansion och kunna erbjuda sina medarbetare och kunder en inspirerande miljö. För uthyrningen svarade Jones Lang LaSalle, som förvaltar fastigheten, om totalt omfattar 21 500 kvm, på uppdrag av Allianz Real Estate.

 

– Vi är glada att kunna attrahera Foyen till fastigheten. Lokalen har de bästa av två världar; med äldre charm i den blivande externa delen och modernt i den interna kontorsdelen. Foyen flyttar in 1 maj och ombyggnad och anpassning är i full gång. Det finns ytterligare en yta om 440 kvm som är ledig, därefter är hela fastigheten fullt uthyrd, säger Magnus Carlsson, uthyrare på Jones Lang LaSalle.

måndag, 18 mars 2013 19:22

Stålhammar, ny kommunikationschef i JM

alt

 

Anders Stålhammar, bilden ovan, har utsetts till chef för kommunikation på JM. Han kommer närmast från en tjänst som rektor för Internationella Engelska Skolan i Halmstad. Tidigare har han arbetat som informationschef på Luftfartsverket/Flygtrafik-tjänsten och BT Industries samt som presschef på försvarskoncernen Saab AB. Stålhammar har även arbetat som journalist på Sveriges Radio.


Anders Stålhammar tillträder tjänsten den 2 april och kommer att rapportera till ekonomi- och finansdirektören Magnus Åkesson. Förutom att ansvara för PR, press och media får Stålhammar ett koordinerande ansvar för JM-koncernens samtliga kommunikationsfrågor.