13 maj 2024

Redaktionen

fredag, 22 mars 2013 18:27

Gannedahl lämnar Kungsleden

alt

 

Kungsledens HR och kommunikationsdirektör Cecilia Gannedahl, bilden ovan, går vidare för att bli vd för kommunikationsbyrån Springtime. Hon tillträder sin nya

tjänst den 1 juni.                                                                                             


– Cecilia Gannedahl har sedan 2007 varit en viktig del av företagsledningen. Hon har stärkt Kungsledens varumärke och varit drivande i byggandet av en företagskultur som idag är väl förankrad där bolaget vid upprepade tillfällen fått utmärkelser för sitt höga medarbetareengagemang. Jag vill tacka Cecilia för hennes insatser och önska henne lycka till framöver, säger Thomas Erséus, vd Kungsleden.

alt
Magnus Lange, partner Cushman & Wakefield.

 

alt

Försäljningen av Rosengårdscentret, för cirka 3,5 Md kr, är den största fastighetsaffären i Danmark.

 

 

Danmarks näst största köpcentrum, Rosengårdscentret i Odense, har sålts till den tysk-danska köpcentrumfonden ECE European Prime Shopping Centre Fund för cirka 416 MEUR, cirka 3 500 Mkr. Säljaren (ett antal privata danska investerare) har haft Cushman & Wakefield som rådgivare. Storleken på affären innebär att det är den enskilt största kommersiella fastigheten som sålts i Danmark.

 

I en kommentar till försäljningen säger Magnus Lange, partner Cushman & Wakefield:

– Vi hade flera intressenter som ville förvärva Rosengårdscentret, trots det höga priset. Men generellt gäller på marknaden att rätt objekt går att sälja till rätt pris, trots att vi märker att en del aktörer inte har tillräckligt med eget kapital. Bland de investerare som anmälde sitt intresse för Rosengårdscentret, finns det några som jag menar kommer att förvärva på den svenska marknaden.


Rosengårdcentret, omfattande cirka 110 000 kvm och som invigdes 1971, har byggts ut och moderniserades ett flertal gånger. Totalt har centrumet cirka 160 butiker, inklusive en CinemaxX biograf och ett fitness-center.

Bland de större hyresgästerna märks Føtex, H & M, Bolia, Deichmann, New Yorker, Nike Store, Sony Store, Toys'R'Us och Tommy Hilfiger. Rosengårdcentret, med cirka 3 000 avgiftsfria p-platser, är ett av de mest etablerade köpcentrumen i Danmark med cirka 7,5 miljoner besökare årligen.

 

ECE, som tillträdde Rosengårdcentret den 15 mars, kommer att överta centrumets ledningsgrupp. Med huvudkontor i Hamburg, är ECC en av Europas ledande utvecklare av och investerare i köpcentrum. ECE förvaltar, med drygt

3 000 anställda, totalt 185 köpcentrum i 16 länder.

Alexander Otto, vd för ECE säger i en kommentar till affären:

– Jag är glad över att ECE har tagit sitt första steg in i Skandinavien genom förvärvet av Rosengårdcentret. Vi tror att kombinationen av centrumets starka ledningsgrupp jämte ECE: s internationella kunskaper kommer att skapa synergieffekter som långsiktigt stärker kundernas upplevelser av Rosengårdcentret.

alt

 

Regeringen har beslutat att chefsjuristen Björn Anderson, bilden ovan,  ska vikariera som generaldirektör och chef för Statens fastighetsverk (SFV) från och med den 1 mars 2013 och tills vidare, dock längst till dess att en ny generaldirektör anställs.

– Det känns roligt och utmanande att ta mig an en ny roll, i en känd miljö. Mina förväntningar på ledningsgrupp och medarbetare är att alla fortsätter att göra ett gott arbete och bidrar med idéer och kunskap för att föra SFV:s arbete framåt, säger Björn Anderson.

 

Thomas Norell (f.1944) utsågs av regeringen år 2010 till ny generaldirektör att leda Statens fastighetsverk. Han efterträdde Bo Jonsson (f. 1945) och Norell förordnades som generaldirektör under tiden 1 april 2010 till 31 december 2011, dock förlängdes hans förordnande ytterligare ett drygt år, fram den 1 mars i år.

 

Norell utsågs till vd och ordinarie koncernchef vid Akademiska Hus år 2007. Före dess var han tillförordnad koncernchef i bolaget sedan år 2006. Dessutom, år 1993 tillträdde han tjänsten som vice vd i Akademiska Hus. Före dess verkade han även som planeringsdirektör vid dåvarande Byggnadsstyrelsen samt som departementsråd vid Finansdepartementet.

torsdag, 21 mars 2013 16:49

Crown hyr ut 2 600 kvm i Fatburen

alt
Sedan Apoteket och Skatteverket lämnade Fatburen har 8 000 kvm nyuthyrts.

 

Crown Nordic Management och Jones Lang LaSalle hyr ut 2 600 kvm kontor i Fatburen till Vårdguiden, Stockholms Läns Landsting. Utvecklingsarbetet av fastigheten Fatburssjön 9 (Fatburen), med adress Södermalmsallén i Stockholm, har påbörjats.


Under 2013 kommer en rad förändringar att ske för att nuvarande byggnad ska kunna tillmötesgå och attrahera dagens företag som efterfrågar smarta kontorslösningar med effektiva ytor. Vårdguiden, inom Landstingets Hälso- och

 

Sjukvårdsförvaltning, tecknar ett sexårigt hyresavtal om cirka 2 600 kvm från och med den första april. Sedan de stora uppsägningarna skedde från Apoteket och Skatteverket har nu drygt 8 000 kvm hyrts ut på nytt.

 

– Det är roligt att nya företag och verksamheter söker sig till Fatburen och det visar hur attraktiva lokaler vi kan erbjuda, säger Håkan Larsson, CEO på Crown Nordic Management.

alt
AstraZeneca finns i Snäckviken, Södertälje.

 

Acturum, bolaget som förvärvar AstraZenecas forskningslokaler i Snäckviken, Södertälje, inleder ett samarbete med Newoffice-CBD för att identifiera hyresgäster för toppmoderna laboratorier och kontor.


Acturum, som ägs av Peab och FAM (Foundation Asset Management, i sin tur kontrollerat av Wallenbergstiftelserna), offentliggjorde i slutet av januari att de köper AstraZenecas anläggning i Södertälje, som innehåller 130 000 kvm lokaler, bland annat toppmoderna laboratorier med tillhörande utrustning.


Satsningen, som går under namnet Biovation Park Telge, syftar till att skapa förutsättningar för fortsatt forskning och företagande i området. Flera hyresgäster har redan kontrakterats, bland andra AstraZeneca med cirka 1 500 anställda inom produktion och forskningsinstitutet SP Process Development samt Scania och Södertälje kommun (Campus Telge). Men ett antal byggnader finns fortfarande tillgängliga för nya hyresgäster. Tillträde till dessa kan ske redan i höst.

alt

 

Matti Kataja, bilden ovan, är ny chef för kommunikation på White arkitekter. Han kommer närmast från PR-byrån Prime där han har arbetat med publicitet och kring frågor om public affairs.

 

– White vann nyligen arkitekttävlingen om framtidens Kiruna i hård internationell konkurrens, det har fått stor uppmärksamhet i svenska medier. En av mina uppgifter nu är att skapa publicitet kring det och andra av Whites projekt internationellt, säger Matti Kataja, kommunikationschef på White.

 

På Prime arbetade Matti Kataja med mediekontakter, marknadsföring, opinionsbildning och kriskommunikation. Parallellt med konsultjobbet har han även undervisat i PR vid Berghs School of Communication i Stockholm och vid Umeå universitet. Han har även en bakgrund som pressekreterare för Vänsterpartiets tidigare partiledare Lars Ohly.

 

– Kommunikation är en framgångsfaktor för att vi ska bli det ledande Skandinaviska arkitektkontoret på den internationella marknaden. Med Mattis bakgrund och gedigna erfarenhet växlar vi upp ytterligare i vår dialog med omvärlden, säger Monica von Schmalensee, vd på White.

 

Under sina drygt fyra år på Prime har Matti Kataja arbetat mycket med miljö- och hållbarhetsfrågor. De erfarenheterna tar han med sig i sin nya roll på White, som är marknadsledare inom hållbar arkitektur.

 

– Jag sökte mig till White för att få jobba på ett värderingsstyrt företag som tar hållbarhetsfrågorna på allvar och som redan idag levererar lösningar för hur framtidens städer ska byggas och planeras för att kunna fungera, säger Matti Kataja.

 

White har över 700 medarbetare i Sverige, Danmark, Norge och England. Företaget är Skandinaviens största arkitektkontor och det tredje största i Europa.

alt
Micael Averborg, affärsområdeschef på Atrium Ljungberg.

 

I går fattade kommunstyrelsen i Stockholm ett formellt beslut om att överklaga den upphävda detaljplanen för ombyggnaden av Slussen. I morgon lämnas överklagandet in till Mark- och miljööverdomstolen. Samtidigt kommer Atrium Ljungberg att lämna in ett medgivande att stadens förslag till ny detaljplan fastställs.

 

Parterna har under den gångna veckan enats om att Atrium Ljungberg får en markanvisning för de planerade byggnaderna på Stadsgårdsleden, framför fastigheten Glashuset och att tomträttsavgälden för Glashuset justeras under åtta år. Markanvisningen ger Atrium Ljungberg ensamrätt att förhandla med staden under två år.

 

– Vi tycker att det är mycket positivt att Slussen kommer att rustas upp och moderniseras. Med lösningen kompenseras vi på ett skäligt sätt för den värdeminskning som de nya byggnaderna innebär för Glashuset. Vi kommer också att få möjlighet att påverka utformningen av de nya fastigheterna så att en del av kopplingen ut mot vattnet kan behållas, säger Micael Averborg, affärsområdeschef på Atrium Ljungberg.

alt
Locum bygger om 20 000 kvm samt nybygger 13 000 kvm för sjukhuset i Södertälje.

 

Efter beslut i Landstingsfullmäktige står det klart att Locum under de kommande fem åren ska genomföra en ombyggnation om 13 000 kvm och nybyggnation om 20 000 kvm för totalt cirka 1,2 Mdr kr på Södertälje sjukhus. Preliminär inflyttning sker med start i nybyggnaden under andra halvåret 2016, och sedan etappvis till och med 2018.

 

Enligt Mikael Runsiö, vd för Södertälje sjukhus, kommer det nya sjukhuset att sätta patienten i fokus. Sjukhuset kommer att få bättre möjligheter att samarbeta mellan avdelningar och genom bättre logistik. Detta kommer att resultera i förkortade vårdtider och förbättrad arbetsmiljö för sjukhuspersonalen.

 

Inom ramen för projektet kommer det att skapas 120 enkelrum fördelade på 5 avdelningar med 24 rum vardera med egna hygienrum.

 

Detaljplanen med förslaget för det nya sjukhuset är ute på samråd.

 

– När denna vunnit laga kraft kan byggprocessen starta, säger Claes Magnusson, projektdirektör på Locum.

alt
Leif Linde, vd Riksbyggen.

 

Med en nettoomsättning om 4 256 Mkr (4 236) minskade Riksbyggen resultatet för helåret 2012 till 216 Mkr (263) före återbäring och skatt. Som kooperativt företag kommer de förvaltningskunder som också är andelsägare att få återbäring på köpta tjänster med 11 Mkr (14). Styrelsen föreslår därutöver att samtliga andelsägare får utdelning på sitt andelsinnehav med 41 kr per andel (50), eller totalt 50 Mkr (61).

 

Tack vare en hög försäljningstakt ökade Riksbyggen antalet påbörjade lägenheter i nyproduktion ifjol till 917 (420).

 

– Trots osäker utveckling i omvärlden har Riksbyggen klarat sig bra under det gångna året. Vi har få osålda lägenheter och riskexponeringen är förhållandevis låg, säger vd Leif Linde.

 

Dessutom fortsatte förvaltningsverksamheten att utvecklas positivt, med växande uppdrag åt privata, kooperativa och offentliga fastighetsägare och stora kunder som tillkom inom detta segment.

alt
David Carlsson blir även regiondirektör för Uppsala.

 

David Carlsson har utsetts till ny regiondirektör för Akademiska Hus Region Uppsala. Den nya tjänsten innebär att han nu leder två regioner, då han sedan tidigare även är regiondirektör för Akademiska Hus Region Norr.

 

David Carlsson har arbetat inom Akademiska Hus sedan 2003 i en rad olika ledande befattningar. Han var under flera år en av nyckelpersonerna i den omfattande utvecklingen av Campus Ultuna i Uppsala, där ett nytt campusområde för SLU växer fram. Sedan våren 2011 ansvarar han för Akademiska Hus Region Norr och nu tar han alltså även över den ledande befattningen inom Region Uppsala.

 

Under de närmaste åren planerar Akademiska Hus att satsa över 5 Mdr kr i region Uppsala för att möta efterfrågan på forsknings- och utbildningslokaler. Ett av de större projekten är den fortsatta utvecklingen av Blåsenhusområdet, där en ny förvaltningsbyggnad för Uppsala universitet planeras. Ytterligare ett projekt är Skandionkliniken som blir Nordens första klinik för cancerbehandling med protoner.