13 maj 2024

Redaktionen

alt
Bernt-Olof Gustavsson, vd KF Fastigheter.

 

alt

Coops Galleria Trädgården i Varberg om 7 000 kvm.

 

Coop Varberg ekonomisk förening förvärvar KF Fastigheters andel om 60 procent i fastighetsbolaget Galleria Trädgården. Bolaget äger Galleria Trädgården om 7 000 kvm i centrala Varberg. Affären baseras på ett underliggande fastighetsvärde för hela gallerian om 150 Mkr. I och med affären är Coop Varberg nu ägare till samtliga aktier i Galleria Trädgården AB.

 

– Vår avsikt är att fortsätta att utveckla Galleria Trädgården och på sikt göra den ännu mer attraktivt. När järnvägen genom centrum grävs ner uppstår ytterligare utvecklingsmöjligheter för fastigheten, säger Göran Borg, vd för Coop Varberg ekonomisk förening.

 

För KF Fastigheters del innebär affären att bolaget kan öka sitt fokus på sina övriga anläggningar i Västra Götaland.

 

– Coop Varberg har ett gediget kunnande gällande utveckling och förvaltning och bolaget är en långsiktig ägare,  varför det känns bra att lämna över till dem, säger Bernt-Olof Gustavsson, vd KF Fastigheter.

alt
SveaReals Pentagonen i Kungens kurva omfattar 11 000 kvm.
alt
Dominika Andræ, partner i Optimal.

 

SveaReal har tecknat avtal med Optimal gällande uthyrning av cirka 4 000 kvm butiksyta i fastigheten Pentagonen i Kungens Kurva, Huddinge.

 

– Kungens Kurva är en av Stockholms starkaste handelsplatser och att få arbeta med att hyra ut de intressanta butikslokalerna är stimulerande, säger Dominika Andræ, partner i Optimal.

 

Totalt omfattar fastigheten 11 000 kvm. Sedan tidigare är bland andra Hifi-klubben och KungSängen hyresgäster. I höstas tecknade SveaReal dessutom ett viktigt kontrakt om 4 000 kvm med Decathlon.

 

– Med Decathlon – ett av världens största sportvaruhus – som hyresgäst ser vi positivt på utvecklingen av fastigheten som ett betydande handelshus i ett av Sveriges mest expansiva handelsområden, säger Maléne Broman, förvaltningschef på SveaReal.

alt
Nobel Center, om 17 000 kvm för 1,2 Mdr kr, ska stå klart på Blasieholmen år 2018.

 

alt

Arkitekt Peter Ohrstedt är projektledare för Nobel Center.

 

 

Av Birgitta Fröjdendahl

 

Nyligen blev det klart vilka som får vara med i slutomgången i tävlingen att få rita Nobel Center på Blasieholmen i Stockholm. Bland de tolv märks två svenska kontor; Johan Celsing från Celsing och Gert Wingårdh från Wingårdh Arkitektkontor.


De övriga tio nominerade till slutomgången är:

  • Kim Herforth Nielsen – 3XN, Danmark
  • Bjarke Ingels och David Zahle – BIG, Danmark
  • David Chipperfield – David Chipperfield Architects, England/Tyskland
  • Jaque Herzog, Pierre de Meuron och Ascan Mergenthaler – Herzog & de Meuron, Schweiz
  • Anne Lacaton och Jean-Philippe Vassal – Lacaton & Vassal Architectes, Frankrike
  • Lene Tranberg – Lundgaard & Tranberg Arkitekter, Danmark
  • Marcel Meili och Markus Peter – Marcel Meili, Markus Peter Architekten, Switzerland
  • Rem Koolhaas och Ellen van Loon – OMA, Nederländerna
  • Kazuyo Sejima och Ryue Nishizawa – SANAA, Japan
  • Kjetil Thorsen – Snøhetta, Norge


Det har varit en stor tävling med hela 140 arkitektkontor som skickat in sina bidrag, varav cirka 40 från de nordiska länderna, cirka 70 från Europa och cirka 30 från övriga världen.

 

Finansiering av Nobel Center för 1,2 Mdr kr, omfattande cirka 17 000 kvm, är nu snart klar enligt Lars Heikensten, Nobelstiftelsens verkställande direktör:

– Tävlingen kommer att inledas först då merparten av finansieringen är säkerställd. Positiva diskussioner förs med flera donatorer och vi har goda förhoppningar om att under året kunna säkra den finansiering som krävs för att inleda arkitekttävlingen och genomföra projektet.

 

I februari i år vid en pressträff nämnde Lars Heikensten att stiftelsen hade säkrat 500 Mkr, varav 350 Mkr från Familjen Erling-Persson stiftelse.

 

Nobelstiftelsen räknar med att projektet ska invigas under år 2018. I byggnaden ska det finnas ett kontor Nobelstiftelsen tillsammans med publika rum för museiverksamhet, utställningar, vetenskapliga konferenser och möten samt ett bibliotek, en restaurang, ett kafé och en butik.

 

Projektledare för byggnationen är arkitekt Peter Ohrstedt, före detta projektchef på SFV. Vid pressträffen i februari sa han:

– Vi hoppas att det kan bli en märkesbyggnad, en symbol både för Nobel och för Stockholm, och ett signum i hela världen.


Nobel Center ska uppföras på östra sidan av Blasieholmen, nära Nationalmuseum. På platsen finns i dag två fula hamnskjul, drygt 100 år gamla, som används av Waxholmsbolaget som servicelokaler. Dessa skjul kommer att rivas, men däremot ska det intilliggande tullhuset, uppfört 1876, bevaras.

måndag, 25 mars 2013 19:29

Steen & Ström ökar utbudet i Allum

alt
Nya Allums köpcentrum växer till drygt 14 500 kvm.

 

Utbudet ökas kraftigt i Steen & Ströms planerade tillbyggnad av Allum köpcentrum i Partille utanför Göteborg.

 

Bland de 30-40 nytillskotten hittar vi gymkedjan Elixia, marknadsledande i Norge och Finland som nu satsar på svenska marknaden. Dessutom kommer Espresso House, frisörkedjan Nikita Hair samt Synoptik att etablera sig i nya Allum.

 

Avtalsdiskussioner förs vidare med flera nya trend- och modebutiker för etablering. Hela tillbyggnaden av Allum innebär en ny yta om drygt 14 500 kvm och fler parkeringsmöjligheter.

måndag, 25 mars 2013 19:26

Akademiska Hus satsar 550 Mkr i Frescati

alt
Det blir ett nytt Arrheniuslaboratoriet i Frescati.

 

Akademiska Hus investerar just nu över 550 Mkr i Stockholms universitets campusområde Frescati. Det är Arrheniuslaboratoriet som expanderar med en helt ny byggnad samtidigt som en ny, smart energilösning installeras som ska försörja en stor del av campus med värme och kyla. Inflyttning i de nya lokalerna respektive driftsättning av marklagret är beräknat till våren 2015.

 

Stockholms universitet vill stärka sin attraktionskraft genom att samla all sin verksamhet inom den Biologiska sektionen till ett och samma ställe. Akademiska Hus bygger därför en helt ny byggnad i direkt anslutning till det befintliga Arrheniuslaboratoriet, som ingå i ett kluster av laboratorieintensiva anläggningar inom universitetets biologiska och kemiska forskning. Den nya byggnaden får en total yta på 16 500 kvm och kommer att innehålla kontors- och labbmiljöer men även flera avancerade växtklimatkammare.
 

I samband med nybyggnaden satsar Akademiska Hus även på en ny samlad energilösning för värme och kyla som ska försörja hela Arrheniuskvarteren. Energilösningen baseras på ett marklager med cirka 150 borrhål och bedöms kunna minska den köpta fjärrvärmen med 5 000 MWh per år.

 

alt
Järntorgets projekt innehåller många små bostäder.

 

Tillsammans med Grad arkitekter har Järntorget skapat ett bostadsrättsprojekt i Annedal, Stockholm. Projektet, Trollskogen, består av 105 bostäder i ett lågenergihus med bästa läge vid stadsdelens park. Intill bostäderna planeras både en ny grundskola och flera förskolor.

 

– I detta projekt har vi lyckats projektera en stor andel små bostäder om ett rum och kök.  Det känns speciellt bra med tanke på den enorma brist som finns i Stockholm på mindre lägenheter, säger Martin Arkad, vd för Järntorget Bostad.

måndag, 25 mars 2013 11:11

Jesper Göransson, ny tf vd för Peab

alt

 

Jesper Göransson, 42, bilden ovan, tillträder med omedelbar verkan som tillförordnad vd och koncernchef för Peab. Han efterträder Jan Johansson på posten. Sökprocessen efter en ny ordinarie vd inleds nu av styrelsen. Göransson utnämndes år 2003 till ekonomi- och finanschef i Peab.

 


– I en allt tuffare tid för byggbranschen känner Jan Johansson att han inte är rätt person att leda verksamheten in i framtiden. Vi har således fattat det här beslutet i samförstånd med Jan Johansson, som för övrigt gjort en storartad insats i många olika roller för Peab. Jan kommer även fortsatt att vara engagerad för koncernen, bland annat i styrelser för intressebolag, säger Peabs styrelseordförande Göran Grosskopf.

 

Göran Grosskopf påpekar också att Peabs vision, strategi och affärsplan ligger fast.

 

Den tillförordnade koncernchefen Jesper Göransson har arbetat i Peab sedan 1996 och har en gedigen erfarenhet av ledande positioner i Peab bland annat som vice vd och medlem i Peabs koncernledning sedan 2006.

 

Jan Johansson utnämndes i mars 2011 till ny verkställande direktör och koncernchef i Peab.

 

Johansson, 54, är civilingenjör och började i Peab 1986. Han hade befattningen som vice koncernchef med ansvar för Peabs operativa verksamhet sedan år 2009.

 

 



alt
Buskerud Storcenter är ett av fyra centrum som Niam/Sektor köper.

 

Sektor Holding har förvärvat de fyra köpcentrumen Buskerud Storsenter, Krokstad Senter, Magasinet Drammen och Down Town i Porsgrunn av Storebrand Livsforsikring för sammanlagt 1,75 miljarder norska kronor (1,96 Mdr kr). Pangea var Storebrands rådgivare. Därmed har Sektor genomfört förvärv för totalt cirka 11 miljarder norska kronor (12,3 Mdr kr) under de senaste fem månaderna, vilket totalt är det största fastighetsförvärven i år som genomförts av ett bolag. Dessutom har Sektor Eiendomsutvikling säkrat ett förvaltningsuppdrag för tre av Storebrands köpcentrum, bland dem City Syd i Trondheim.

 

Det var i november i fjol som Joh. Johannson AS, Varner Invest AS, Home Invest AS och Niam bildade Sektor Holding AS, köpte 100 procent av Sektor Gruppen AS för 7 miljarder norska kronor. Säljare var Niam, som fortsatte som delägare i det nybildade bolaget med en ägarandel om 27,5 procent. Efter denna affär har ytterligare köpcentrum för närmare 4 miljarder NOK förvärvats.

 

– Med detta förvärv och förvaltningsavtal får vi runt 20 miljarder i årlig centeromsättning och flera attraktiva utvecklingsprojekt och spännande möjligheter för våra hyresgäster, säger Eirik Thrygg, vd i Sektor Eiendomsutvikling.

 

Sektor har efter affären en stark position på den norska marknaden med 32 av landets största köpcentrum i portföljen.

söndag, 24 mars 2013 19:35

NCC bygger exklusivt vid Lomma strand

alt
CA Fastigheters nya lägenheter i Lomma kostar mellan 3,2 och 11,5 Mkr.

 

NCC bygger 21 attraktiva lägenheter åt CA Fastigheter intill Lommas strand, strax utanför Malmö. Priserna ligger mellan 3,2 Mkr och 11,5 Mkr, men redan innan byggstart är 14 av bostäderna sålda. Många av köparna bor i Lomma och Bjärred. Ordern är värd 38 Mkr.

 

– Det är NCC:s första uppdrag i Lomma för CA Fastigheter, som gör en stor satsning här de närmaste åren och bygger 450 bostäder på det gamla hamnområdet. Hittills är ett femtiotal klara, säger Kristian Jansson, affärschef, NCC Construction, region Syd.

 

De två husen som NCC uppför blir de första av totalt sex likadana bostadshus närmast stranden.

 

– Köpare av denna typ av bostäder är inte så konjunkturkänsliga. Just här kommer flera från närområdena och har redan ett bra kapital i en villa. Men vi har även yngre köpare i 35-års åldern, säger Erik Herder, projektchef, CA Fastigheter.

alt
IsoKristiina byggs om till totalt 34 000 kvm.

 

Skanska har tecknat avtal om att bygga ut och renovera köpcentrumet IsoKristiina i Villmanstrand (Lappeenranta) i sydöstra Finland. Kontraktet är värt cirka 754 Mkr.

 

Nyligen köpte den finska pensionsjätten Ilmarinen in sig till 50 procent i IsoKristiina och tillsammans ska Citycon och Ilmarinen investera cirka 100 MEUR (850 Mkr) i förnyelsen av köpcentrumet.  I projektet ingår renoveringar av tre befintliga byggnader. Dessutom ska en ny del byggas ut där Villmanstrand stadsteater blir hyresgäst.

 

För närvarande omfattar IsoKristiina 19 800 kvm, varav 14 100  kvm retail. Efter utbyggnaden blir den totala ytan 34 000 kvm. Arbetet beräknas vara klart i oktober 2015.