13 maj 2024

Redaktionen

måndag, 01 april 2013 22:06

Byggstrejken avblåst

alt
Ola Månsson, vd Sveriges Byggindustrier.

 

Det blir ingen strejk på landets byggarbetsplatser under måndagen. Det står klart sedan båda parter har godkänt medlarnas bud under söndagen.

 

Oenigheten i förhandlingen har varit Byggnads krav att generalentreprenörer på en byggarbetsplats även ska vara ansvariga för att underentreprenörer följer kollektivavtal och betalar lön enligt avtal.

 

Byggnads valde att slutligen att tacka ja till medlarnas bud, där ett entreprenörsansvar ska utredas och skrivas in i avtalet.

 

– Idag kan alla byggnadsarbetare i det här landet sträcka på sig. Vi har fått till ett program för införande av huvudentreprenörsansvar. Det innebär att vi kommer att tillsätta en grupp, med oberoende personer som är väl insatta i problematiken, för att effektivt jobba fram lösningar på hur ansvaret över entreprenörskedjorna ska regleras i avtalet, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

 

Även arbetsgivarsidan, Sveriges Byggindustrier, säger att det nya avtalet är positivt.

 

– Nu har frågorna om arbetsmiljö och entreprenörskedjor tagits om hand av arbetsgrupper och lönerna ska följa exportindustrins. Sveriges Byggindustrier ser positivt på byggbranschens framtid och har därför tackat ja till medlarnas bud. Nu ska vi tillsammans med Byggnads fortsätta att utveckla säkerheten på våra arbetsplatser och förhindra de oseriösa inslagen i byggsektorn, säger Ola Månsson, vd Sveriges Byggindustrier.

alt
Berkley Groups nybyggda hyresbostäder vid Tower Bridge i London.

 

I London råder en akut bostadsbrist, vilket har medfört att den brittiska regeringen har uppmuntrat institutioner att bli hyresvärdar. Finansminister George Osborne har meddelat att regeringen kommer att utöka den statliga finansieringen för hyresbostäder, så kallade “Build-to-let-Property”, från 200 miljoner pund till 1 miljard pund. Försäkrings- och pensionsjätten Prudential blir den första brittiska institutionella investeraren som nu köper hyresbostäder i Storbritannien.

 

Brittiska medier rapporterar nu om att Prudential Property Investment Management ska förvärva mer än 500 bostäder, huvudsakligen i London, för 140 miljoner pund, cirka 1,28 Mdr kr. Säljare är Berkeley Group, Storbritanniens största husbyggare. Beståndet ska förvaltas av Savills.

 

Det har inte byggts så få bostäder sedan 1920-talet i Storbritannien. Under år 2012 färdigställdes cirka 110 000 bostäder mot ett uppskattat marknadsbehov om 240 000 bostäder.

 

Nu kan Prudential få efterföljare, eftersom andra brittiska försäkringsjättar, som Aviva och Legal & General, talar om att förvärva hyresbostäder.

 

I en kommentar kan sägas att nutid blir som dåtid; en gång i tiden ägde de brittiska försäkrings- och pensionsbolagen stora bostadsbestånd, vilka såldes åren efter andra världskrigets slut. SF

alt
Frölunda torg är ett av de 20 områden som ska förtätas i Göteborg.

 

År 2035 kommer ytterligare 150 000 personer att bo i Göteborg. Frågan är vilka områden som är bäst att bygga ut för att rymma denna befolkningsökning. För att få ett samlat grepp har nu en Utbyggnadsplan, en Trafikplan och en Grönplan lagts fram på förslag. Stadsbyggnadskontoret och fastighetskontoret i Göteborg har inventerat vilka områden som skulle kunna förtätas. Ambitionen har varit att skapa en tranportsnål stad, därför har fokus legat på att bygga ut områden nära knutpunkter och hållplatser som redan har en fungerande infrastruktur.

 

– Det har visat sig att en lite mer tätt befolkad stad, med cirka 15 000 personer per kvadratkilometer, gynnar ett hälsosammare samhälle. Då finns det underlag för butiker och service inom gång- och cykelavstånd. Det blir mer människor, mer folkliv dygnet om och en större trygghetskänsla. En stor del av centrum till exempel har redan den tätheten, säger Sara Brunnkvist, projektledare för Utbyggnadsplanen.

 

Totalt har stadsbyggnadskontoret och fastighetskontoret har valt 20 olika områden, från Angered i norr till Frölunda torg i söder, via Fiskhamnen och Björlandavägen, där en förtätning skulle kunna ge goda effekter. I december kommer kommunfullmäktige i Göteborg välja ut vilka områden som är viktigast att börja förtäta.Cirka 45 000 nya bostäder beräknar myndigheterna att det kan byggas inom de här områdena. 

 

Viktigt är att nybyggnationen bevarar stadens gröna karaktär. I sin Grönplan har park- och naturförvaltningen tagit fasta på att människor ska kunna hitta sin gröna plats i staden. Från mindre parker nära hemmet via stadsdels- och stadsparker till stora natur- och rekreationsområden.

 

Den växande befolkningen ställer också kvar på kommunikationerna. Därtill kommer utmaningen att hålla nere energiförbrukningen och utsläppen av växthusgaser. Prognoser visar en ökning av resorna med 39 procent till 2035, varav bilresorna ökar mest. Här handlar det både om att minska antalet resor totalt, och om att styra över resorna från bil till andra färdsätt.

 

alt
Filmstaden, med sju salonger, färdigställdes av Peab år 2007.

 

M2 Gruppen har köpt fastigheten Harven 3 i Jönköping. Säljare var Peab. Fastighetens totala uthyrningsbara yta om 4 665 kvm utgörs i huvudsak av SF biograf, butiker, restauranger samt bostäder. Byggnaden är uppförd 2007.
 

– Det är glädjande att vi kunnat förvärva denna väldigt fina och mycket centralt belägna byggnad i Jönköping. Den kompletterar vårt befintliga bestånd väl och utgör ett positivt nytillskott för vår förvaltningsorganisation, säger Mia Arnhult vd, M2 Gruppen.

 

onsdag, 27 mars 2013 18:39

NCC utvecklar Vallgård i Helsingfors


alt

I en byggnad från 1896 i centrala Helsingfors har NCC hyrt ut 5 300 kvm till Amer Sports.

 

alt
Interiör av Amer Sports kontor.

 

NCC startar utvecklingen av Vallgård, ett äldre industriområde, i centrala Helsingfors.  Projektet kommer att omfatta renovering av befintliga byggnader samt nybyggnation av kontor, butiker och bostäder. Visionen är att de nya fastigheterna på ett tilltalande sätt ska smälta in och komplettera den äldre stadskaraktären. De tre befintliga industribyggnaderna i tegel ska renoveras och användas för kontor och service.

 

Den planerade nybyggnadsvolymen för kontor och handel uppgår totalt till cirka 40 000 kvm, vilket kompletteras av cirka 8 000 kvm renoverad yta i befintliga byggnader. Planen innefattar även bostäder om cirka 7 000 kvm.

 

I en första fas övertar NCC äganderätten till en befintlig industribyggnad från 1898 om totalt 5 300 kvm . Denna byggnad har redan hyrts ut i sin helhet till Amer Sports. Renoveringen planeras vara avslutad senast i slutet av april 2014.

 

Målsättningen är att uppnå Very Good i BREEAM-certifiering för samtliga byggnader i Vallgård, inklusive för de renoverade byggnaderna. Inget renoveringsprojekt i Finland har tidigare nått denna nivå.

 

– Vallgård är ett mycket intressant område i centrala Helsingfors med utmärkt infrastruktur och kollektivtrafik redan på plats. Utvecklingsprojektet ligger helt i linje med vår affärsstrategi att vara den ledande fastighetsutvecklaren även i Finland, säger Joachim Hallengren, affärsområdeschef för NCC Property Development.

onsdag, 27 mars 2013 18:32

Fabege säljer till JM med stor vinst

alt
Inom Masugnen 7 i Ulvsunda ska JM bygga 250 borätter.

 

Fabege har sålt fastigheten Masugnen 7 i Ulvsunda, Stockholm, till JM. Försäljningen sker i bolag till ett underliggande fastighetsvärde om 200 Mkr och Fabeges resultat efter skatt blir 93 Mkr. Masugnen 7 omfattar idag knappt 11 000 kvm verksamhetsyta. JM tillträder vid halvårsskiftet och avser att bygga bostäder på fastigheten.

 

–  Vår kärnverksamhet är kommersiella fastigheter i attraktiva områden. Avyttringen av fastigheten Masugnen 7 är ett bra exempel på en fastighet som geografiskt ligger utanför våra prioriterade områden och som kan konverteras till bostäder, kommenterar Klaus Hansen Vikström, affärsutvecklingschef på Fabege.

 

Detaljplanearbete pågår sedan 2011 och beräknas vara färdigt under första kvartalet 2015. Fastigheten inrymmer idag kontor och skolverksamhet. JM planerar att bygga cirka 250 bostadsrätter samt en förskola inom fastigheten.

 

– Förvärvet stärker våra förutsättningar att även fortsättningsvis delta i utvecklingen av Bromma och Stockholm där efterfrågan på bostäder är stor. Fastigheten har ett mycket attraktivt läge med närhet till Bällstaviken och goda kommunikationer, säger Mikael Åslund, regionchef inom JM.

alt

 

                                                                                                  Carina Jonsson, bilden ovan, har tillträtt som ny chef för fastighetsavdelningen på fastighetskontoret i Stockholms stad. Hon kommer närmast från Locum där hon arbetat som kundchef med ansvar för ett antal stora kunder, bland annat Stockholms läns sjukvårdsområde (SLSO) och Hälso- och sjukvårdsförvaltningen (HSF).

 

– Carina Jonsson har en bred kompetens och erfarenhet av strategisk fastighetsförvaltning och av att utveckla service och vårda goda kundrelationer. Detta tillsammans med hennes entusiasm och förmåga att engagera medarbetare, blir ett värdefullt tillskott för fastighetskontoret, säger Juan Copoví-Mena, fastighetsdirektör.

alt




                                                                                                             

Vid årsstämma i Jernhusen den 24 april kommer Anders Kupsu, till vänster i bilden ovan, och Joakim Grinbaum föreslås som nya ledamöter till styrelsen. Till ordförande föreslås Kjell Hasslert som idag ingår i Jernhusens styrelse. Omval föreslås av Kristina Ekengren, Kia Orback Pettersson, Ingegerd Simonsson och Christel Wiman. Rolf Lydahl och Bosse Wallin lämnar styrelsen i samband med årsstämman.

 

Jakob Grinbaum har en unik erfarenhet av finanssektorn. Under många år arbetade han inom Nordeakoncernen där han tidigare var vice vd.

 

Anders Kupsu kommer från bygg- och fastighetsbranschen och är idag vd för Dilligentia. Han har en lång erfarenhet från Skanska där han bland annat har arbetat med kommersiell utveckling och med bostadsutveckling. Han har även varit vice vd för Skanska Sverige.


Kjell Hasslert, som blev styrelseledamot i Jernhusen 2012, verkar idag som vd för Brainpeople. Han har erfarenhet från Södertälje kommun där han arbetat som stadsdirektör samt från det kommunala bolaget Telge där han tidigare var koncernchef.

alt
Rutger Arnhult, vd för Klövern.

 

Klövern emitterar ett obligationslån om 700 Mkr säkerställd av fastigheter med en löptid om fem år på den nordiska marknaden. Obligationslånet löper med en rörlig ränta om Stibor 3m + 300 räntepunkter och förfaller i april 2018.

 

Emissionslikviden kommer att användas till att finansiera en portfölj av förvaltningsfastigheter i Karlstad med ett totalt marknadsvärde om cirka 1,1 Mdr kr. Klövern kommer att ansöka om notering av obligationslånet på Nasdaq OMX Stockholm.

 

– Vi är stolta över att vara det första bolag på svenska marknaden som emitterat en obligation med säkerhet för att finansiera en portfölj av förvaltningsfastigheter. Intresset för obligationen har varit stort och arrangören stängde därför boken i förtid, säger Rutger Arnhult, vd för Klövern.

 

Klövern har anlitat Nordic Fixed Income AB som Lead Manager och Bookrunner och Catella Corporate Finance HB som rådgivare i samband med obligationsemissionen. Legal rådgivare är Mannheimer Swartling Advokatbyrå AB.

alt
Bolia.com flyttar till Vasakronans Arkaden i Göteborg.

 

alt

Kristina Pettersson Post, regionchef på Vasakronan.

 

I Vasakronans galleria Arkaden i Göteborg har det danska företaget Bolia.com öppnat ett möbelvaruhus i cityformat. Butiken i Arkaden ligger i en nyskapad lokal på andra våningen vid entrén mot Östra Hamngatan/Drottninggatan..

 

På 400 kvm har en inspirerande heminrednings- och designbutik skapats, där digitala medier är en integrerad del av det nya butikskonceptet ”City meets Nature”.

 

– Vi är glada att Bolia.com väljer just Arkaden för sin butik. Segmentet heminredning är någonting både vi och Arkadens kunder har saknat. Butiken är ett bra och spännande komplement till det övriga utbudet i gallerian, säger Kristina Pettersson Post, regionchef på Vasakronan.