14 maj 2024

Redaktionen

torsdag, 18 oktober 2012 20:10

Riksbyggen planerar landmärke i Partille

alt
Riksbyggens nya landmärke ska färdigställas med 12 våningar i Partille Centrum år 2015.

 

På söndag förhandsvisar Riksbyggen ett nytt landmärke mitt i Partille Centrum – intill det utbyggda Allum och det moderniserade Kyrktorget. Det blir ett tolvvåningshus för Brf Kronhöjden, innehållande 80 lägenheter, cirka 20 meter från entrén till Allums cirka 120 butiker. Projektet ska uppföras med passivhusstandard i den högsta miljöklassen Guld med färdigställande under 2015.

 

– Det är väldigt inspirerande att få vara en del av Partille kommuns satsning och modernisering av Partille centrum. Även om vi fortfarande befinner oss på en virtuell nivå ska det bli spännande att se hur Brf Kronhöjden kommer tas emot på söndag, säger Anders Johansson, projektledare på Riksbyggen.

torsdag, 18 oktober 2012 19:58

Riksbyggen får markanvisning i Högdalen

alt
Sten-Åke Karlsson, vd Riksbyggen.

 

Stockholms exploateringsnämnd anvisar mark till två byggprojekt omfattande 68 nya bostäder i Högdalen. Markanvisningarna avser 40 bostadsrätter till Riksbyggen och 28 hyresrätter till AB Familjebostäder inom del av fastigheten Örby 4:1.

 

– Ett högt tempo på markanvisningar skapar förutsättningarna att nå våra högt ställda mål för bostadsbyggande, säger exploateringsnämndens ordförande borgarrådet Joakim Larsson (M).

alt
Brf Storstugan, Täby Centrum. Foto: Bo Berger.

 

Svenska huspriser är för höga. I genomsnitt har priset för en svensk bostad ökat med 7,5 procent per år under de senaste åren, och det har medfört att de svenska bostadspriserna är 20-30 procent över ett verkligt värde. Den bedömningen gör Danske Bank i sin senaste analys av de nordiska ländernas ekonomier.

 

Samtidigt som de svenska bostadspriserna har stigit kraftigt har även de svenska hushållens skuldsättning ökat från mindre än 100 procent av den årliga disponibla inkomsten till över 175 procent. Danske Bank förutspår dock ingen kollaps på den svenska marknaden, även om fastighetsmarknaden i Sverige är en viktig faktor i den svenska banksektorn, både direkt och indirekt, genom storbankernas växande innehav av intecknade tillgångar (pantbrev i bostäder).

 

Den relativt höga skuldsättningen, sett både ur ett historiskt och ett internationellt perspektiv, är Danske Banks främsta argument för bankens fortsatta övertygelse om att svenska huspriser är för höga. Danske Bank ser dock goda möjligheter för små nominella prisförändringar, i kombination med en fortsatt stark tillväxt i hushållens inkomster, som faktorer som kan förhindra att priserna på den svenska bostadsmarknaden kollapsar.

 

– En sådan utveckling blir ännu mer troligt om vi ser till det strukturellt låga utbudet av bostäder i de mest dynamiska delarna av Sverige, skriver Danske Bank.


Allmänt förutspår Danske Bank att svenskarna kommer att anpassa sig till framtidens ekonomiska utmaningar. I synnerhet som en stigande krona har en negativ effekt på svensk export, vilket på sikt leder till ökad arbetslöshet.

 

I en kommentar kan sägas att prisfallet på danska bostäder är ett faktum. Nyligen skrev Danske Bank att under år 2012 har priserna på danska bostäder sjunkit priserna med 3,4 procent. Sedan år 2006 har i genomsnitt bostadspriserna i Danmark fallit med cirka 25 procent

torsdag, 18 oktober 2012 14:17

Nya chefer på Vasakronan

 

alt
              Jesper Swedenborg och Karin Berg.

 

alt

Jonas Wahlström.

 

Jesper Swedenborg tillträder tjänsten som uthyrningschef i Stockholm och Karin Berg blir ny uthyrningschef i Uppsala. De frånträder därmed sina nuvarande tjänster som fastighetschefer på Vasakronan.

 

Jonas Wahlström har rekryterats som chef för affärsområde projekt i Uppsala. Han kommer närmast från en tjänst som projekt- och byggledare på Bjerking AB.


Jesper Swedenborg har en fastighetsekonomisk bakgrund och har sedan 2002 haft olika roller inom försäljning och uthyrning. Som uthyrningschef får han uppdraget att utveckla och genomföra uthyrningsarbetet för både kontor och handel i Stockholm. 

 

Per Thiberg kvarstår som chef för fastighetsutveckling och uthyrning i Stockholm:



– Merparten av Vasakronans uthyrning görs i Stockholm och vi har en stor projektportfölj. Med Jesper Swedenborg får vi en erfaren uthyrningschef som kan vår affär och fokuserat kan driva och utveckla uthyrningen. Nu ökar vi trycket på uthyrning och fastighetsutveckling.

Även i region Uppsala görs personalförändringar. Karin Berg tillträder tjänsten som uthyrningschef och Jonas Wahlström har rekryterats från Bjerking AB som chef för affärsområde projekt. Karin Berg är fastighetsekonom och Jonas Wahlström är byggnads- och VVS-ingenjör. De båda kommer att ingå i den regionala ledningsgruppen.


 

– Karin har en bra bakgrund och har gjort ett kanonjobb i rollen som fastighetschef. Det känns väldigt roligt att kunna ge henne nya utmaningar i företaget. Jonas har lång erfarenhet av projekt och har jobbat med allt från VVS-frågor och installationssamordning till projektledning. Deras personer och erfarenheter kommer att komplettera regionens ledningsgrupp på ett bra sätt, säger Jonas Bjuggren, chef region Uppsala.


alt
I hörnet av Sturegatan och Humlegårdsgatan planerar Aberdeen 5-6 nya butiker om cirka 1 600 kvm.

 

 

alt

Jens Linderstam, ansvarig för retail och fastighetsutveckling på Aberdeen Asset Management.

 

Nu påbörjas arbetet med att ytterligare förstärka handelsstråket från Stureplan till Östermalmstorg. I hörnet av Sturegatan och Humlegårdsgatan med adressen Sturegatan 10 planeras 5-6 nya butiker på en yta av cirka 1 600 kvm. Fastigheten som heter Humlegården 57 ägs av Gamla Livförsäkringsaktiebolaget SEB Trygg Liv. Aberdeen Asset Management ansvarar för koncept och uthyrning av handelsytorna.

 

I det pågående projektet i grannfastigheten Sperlingens Backe 30, som även den ägs av SEB Trygg Liv, håller de sista handelsytorna på att färdigställas. Projektets handelsytor är fullt uthyrda med hyresgäster som Gant Rugger, Maria Nilsdotter, Eton, Morris, Luciano Padovan och Crockett & Jones. Största hyresgäst är restaurangen Taverna Brillo, Sturehofs nya och största satsning.

 

– Efter det framgångsrika projektet i fastigheten Sperlingens Backe 30 tar vi oss nu an Humlegården 57 och fortsätter därmed utvecklingen av handelsstråket längs Sturegatan och Humlegårdsgatan, säger Lars Kinneholm, Portfolio Manager på SEB Real Estate Investment Management.

 

Konceptet för stråket är personlig handel med en tydlig inspiration från europeisk storstadsmiljö. Utbudet blir klassiskt men tidsenligt och ska komplettera Bibliotekstan och NK. Inspirationskällor är bl a Kronprinsensgade i Köpenhamn och Jermyn Street i London. Aberdeen Asset Management ansvarar för koncept och uthyrning av handelsytorna.

 

– Med den nya inriktningen i fastigheten får vi möjlighet att styra ”porten till Östermalm” och ambitionsnivån är hög. Vi kommer att fortsätta med samma inriktning, med att skapa ett levande och attraktivt stråk i en tidlös stil. Utbudet kommer att utökas med fler premiumvarumärken och handlare som riktar sig till den publik som rör sig i området, säger Jens Linderstam, ansvarig för retail och fastighetsutveckling på Aberdeen Asset Management.

 

onsdag, 17 oktober 2012 19:24

Skanska bygger Tolv Stockholm

alt
Tolv Stockholm, om 12 000 kvm färdigställs av Skanska under hösten 2013.

 

Efter en offentlig upphandling står det nu klart att Skanska har fått generalentreprenaden för byggandet av den nya destinationen Tolv Stockholm vid nya Tele2 Arena i Globenområdet. Beställare är SGA (Stockholm Globe Arena) Fastigheter AB, ägt av Stockholms stad. I Skanskas uppdrag ingår bland annat att färdigställa anläggningens allmänna ytor samt att grundanpassa hyresgästernas lokaler. Kontraktsumman är 123 Mkr.

 

Nästa höst erbjuder Tolv Stockholm på en yta om 12 000 kvm ett genomtänkt utbud av bland annat mat, livemusik och underhållning.

 

– Vi är mycket glada över att ha fått detta uppdrag och ser fram emot att, tillsammans med SGA Fastigheter, utveckla Tolv Stockholm. Denna typ av uppdrag passar oss inom Skanska bra. Vi har under senare tid bland annat byggt Bromma Blocks och MOOD Stockholm, vilket gett oss erfarenheter som vi hoppas ska komma väl till pass i utvecklandet av denna nya nöjesdestination, säger Victor Verboog, distriktschef, Skanska Sverige.

 

Globenområdet, som en del i den framväxande Söderstaden, ska på sikt knytas ihop med innerstaden. Genom en utveckling av området med ny arena och ett starkare och bättre mat- och nöjesutbud ska området bli en än mer naturlig plats att besöka även utan stundande evenemang i arenorna.

 

– Vi känner oss väldigt trygga med Skanska som entreprenör för byggandet av Tolv Stockholm. Deras erfarenhet av att förverkliga nyskapande miljöer är väldigt värdefull, säger Mats Grönlund, vd SGA Fastigheter.

onsdag, 17 oktober 2012 19:10

Citycons Högdalens centrum är invigt

alt
Det upprustade Högdalens centrum ägs av Citycon.

 

alt

Ulla Hamilton (M), trafikborgarråd i Stockholms stad.

 

I dag nyinvigde Ulla Hamilton (M) ett upprustat Högdalen centrum. Upprustningen har bestått av fysiska åtgärder med exempelvis ny belysning, målning, och nya papperskorgar men också av trygghetsåtgärder med ökad städning av Stockholmsvärdar samt en ökad väktarnärvaro.

 

– Hela Stockholm ska vara trygg och snyggt och därför är det glädjande att kunna nyinviga ett upprustat Högdalen centrum, säger Ulla Hamilton (M), trafikborgarråd i Stockholms stad.

 

– Samarbetet mellan trafikkontoret och centrumägaren Citycon är ett bra exempel på ett lyckat samarbete mellan Stockholms stad och det lokala näringslivet som kommer stockholmarna till del genom ett attraktivare och tryggare Högdalen centrum, säger Ulla Hamilton (M), trafikborgarråd i Stockholms stad.

 

Trafikkontoret i Stockholms stad har bidragit med Stockholmsvärdar, en ökad tömning av nya, utbytta papperskorgar, ökad maskinsopning. Citycon har rustat upp den fysiska miljön med ökad belysning, målning samt andra ändringar för att öka tryggheten på platsen. Citycon har även ökat närvaron av väktarpersonal som ett led i trygghetsarbetet samt arbetslett Stockholmsvärdarna vid centrumanläggningen.

 

Citycon förvärvade i maj 2011 Högdalen Centrum från Centeni. Därmed tog Citycon över sju fastigheter, 14 000 kvadratmeter uthyrbar yta och cirka 40 hyresgäster.

alt
Mikael Söderlundh, analyschef Pangea Property Partners.

 

alt

Bård Bjølgerud, vd Pangea Property Partners.

 

Under tidigare år har nordiska institutioner varit stora nettoköpare på fastighetsmarknaden. Däremot kan tiden för stora förvärv vara över för denna gång, även om institutionerna fortfarande är positiva till fastigheter som tillgångsslag, enligt en ny rapport från Pangea Property Partners.

 

Pangea Property Partners genomför årligen en undersökning bland investerarna hos de 100 största nordiska institutioner om deras syn på fastigheter som tillgångsslag. I år är resultatet tydligt:

 

– Nordiska institutioner rankar fastigheter och företagsobligationer som de för närvarande mest attraktiva tillgångsslagen, jämfört med aktier och statsobligationer, säger Mikael Söderlundh, analyschef på Pangea Property Partners.

 

Emellertid har intresset för ytterligare fastighetsförvärv minskat. Enligt undersökningen, planerar 21 procent av institutionerna att öka sina fastighetsportföljer under de kommande 12 månaderna, vilket kan jämföras med hela 81 procent för ett år sedan. Dessutom planerar de institutioner som är nettoköpare att investerar mindre i fastighetsportföljer. Institutionernas försiktigare synsätt på investeringar kan vara ett resultat av osäkerheten om den makroekonomiska verkligheten, lägre kapitalinflöden till vissa institutioner samt till nya regler som kan vara missgynnsamma för fastighetsinvesteringar.

 

– De nordiska institutionerna kommer sannolikt att fortsätta att vara en viktig kategori investerare på fastighetsmarknaden. De flesta institutioner vill öka eller behålla sin nuvarande exponering, men förvärvstempot kan bromsa in, säger Bård Bjølgerud, vd på Pangea Property Partners.

 

Enligt undersökningen, tror de flesta institutioner på stabila fastighetspriser under det kommande året och de mest populära investeringsslagen är bostäder och offentliga fastigheter. Det finns även tecken på ett ökat intresse för exponering av fastighetsobligationer mot de asiatiska och amerikanska fastighetsmarknaderna.

tisdag, 16 oktober 2012 19:40

Hellström lämnar oväntat Castellum

alt
Håkan Hellström lämnar Castellum vid nästa årsstämma.

 

I samband med Castellums niomånadersrapporten kom även ett pressmeddelande från bolaget att dess vd Håkan Hellström, 56 år, lämnar bolaget vid årsstämman nästa år.

 

– Det har varit fantastiskt utvecklande och roligt att ha varit med under alla 18 år sedan Castellum bildades och såsom vd de sista 7 åren. Men jag känner också att det är tid att lämna en exekutiv befattning och lägga mer tid på annat än yrkesrelaterade frågor, säger vd Håkan Hellström i en kommentar.

 

– Jag och övriga i styrelsen hade gärna fortsatt samarbetet med Håkan i rollen som verkställande direktör och vi tycker att det är tråkigt att han lämnar bolaget. Vi tackar Håkan för hans ytterst viktiga bidrag till Castellums utveckling och respekterar samtidigt hans vilja att lämna den operativa yrkesrollen. Fram tills dess att Håkan lämnar vid kommande årsstämma har han och hans ledningsgrupp styrelsens fulla stöd, att med bibehållen energi fortsätta utveckla bolaget. Castellums decentraliserade struktur borgar för att överlämnandet till en ny verkställande direktör kommer kunna ske smidigt och att uppställda mål och strategier kan fullföljas i samma takt som tidigare såväl på kort som på lång sikt, säger Charlotte Strömberg, styrelsens ordförande.

tisdag, 16 oktober 2012 19:37

Reservering tyngde Fabeges resultat

alt
Christian Hermelin, vd Fabege.

 

Trots att Fabeges niomånadersresultat efter skatt sjönk till -708 Mkr (728), motsvarande -4,36 kr per aktie (4.47), steg aktien något under rapportdagen.  Reslutatet belastades med en reservering om 1 900 Mkr för pågående skatteärenden. Realiserade och orealiserade värdeförändringar för fastigheter uppgick till 1 210 Mkr (855), varav förädlingsvinster i projektportföljen utgjorde 617 Mkr (200). Undervärdet i derivatportföljen ökade med -133 Mkr (-263). Resultatet före skatt ökade till 1 492 Mkr (987) och förvaltningsresultatet steg till 436 Mkr (403).

 

Hyresintäkterna ökade till 1 389 Mkr (1 346), medan nettouthyr-ningen förbättrades till 146 Mkr (111).

 

– Den positiva trenden håller i sig med fortsatt stark nettouthyrning, tillväxt i förvaltningsresultat och starka bidrag från verksamhetens alla delar, säger vd Christian Hermelin.

 

Under perioden sålde Fabege tre fastigheter för 476 Mkr, medan 50 procent av en tidigare delägd fastighet förvärvades för 150 Mkr. Investeringarna i befintliga fastigheter och projekt ökade till 1 389 Mkr (915).

 

Den 30 september värderades portföljen till 31 571 Mkr (29 150 vid årsskiftet). De räntebärande skulderna uppgick till 18 296 Mkr (16 755) och finansierades med en snittränta om 3,76 procent inklusive kostnader för outnyttjade lånelöften. Det egna kapitalet minskade till 10 695 Mkr

(11 890) och soliditeten sjönk till 32 procent (39). Substansvärdet per aktie beräknades till 78 kr (84). LE