28 april 2024

Redaktionen

alt
Maria Axelsson ska höja tempot
hos Strategisk Arkitektur.

 

Maria Axelsson blir kundansvarig för affärsområdet bostäder med målet att höja tempot på kraftsamlingen inom bostadssegmentet. Maria kommer närmast från Tengbom där hon under ett expansivt skede av bostadsstudions utveckling ansvarade för projektutveckling.

 

– Jag vill tydligare matcha den djupa kunskap vi har i studion om bostadsbyggande med Strategisk Arkitekturs processtänkande och drivkraft. Däri ligger potential att kunna utmana invanda föreställningar och låsningar i bostadsfrågan och hitta nya spännande uttryck och lösningar, säger Maria Axelsson.

tisdag, 06 november 2012 19:50

Helsingborgshem utvecklar Närlunda

alt
Helsingborgshem uppför i Närlunda stadens högsta hus, Höjdpunkten, om 22 våningar.
Bild: White arkitekter

 

För närvarande uppför Helsingborgshem stadens högsta hus i Närlunda. Huset heter Höjdpunkten, omfattande 22 våningar. Men bolaget planerar även att bygga om de befintliga huseni området, delvis för att komma tillrätta med det underhållsbehov som finns men också för att lyfta Närlunda ytterligare, till exempel genom att förbättra utomhusmiljön.

 

– Dagens Närlunda har många bra kvaliteter. Läget är perfekt med bara två kilometer till centrum, granne med fina Jordbodalen och med bra busskommunikationer. Samtidigt vill vi tillföra kvaliteter som Närlunda saknar idag, säger Jonas Hansson, vd Helsingborgshem.

 

I planerna ingår att tillföra nya upplåtelseformer. Ett förslag är att radhusen som idag finns på området görs om till äganderätter. På sikt har Helsingborgshem även en ambition att bygga fler nya bostäder på området.

 

– Om förutsättningarna finns, ser vi gärna att en del av dessa blir bostadsrätter, avslutar Jonas Hansson.

alt
Orderingången har försämrats, debiteringsgraderna sjunker, prispressen tilltar och rekryteringsbehovet minskar.

 

Bransch- och arbetsgivarorganisationen Svenska Teknik&Designföretagen meddelar att dess medlemsföretag signalerar tydliga tecken på avmattning i konjunkturen. Bilden har tidigare varit spretig i de olika delbranscherna. Konjunkturen har rört sig åt olika håll beroende på inriktning, men nu pekar alla signaler på att sämre tider kommer. Orderingången har försämrats, debiteringsgraderna sjunker, prispressen tilltar och rekryteringsbehovet minskar.

 

En inbromsande byggsektor och försämrad efterfrågan för exportindustrin leder till en avmattning även för teknikkonsulter, arkitekter och industrikonsulter.

 

– Den undersökning som ligger till grund för rapporten bygger på läget den 1 september. Hade undersökningen gjorts idag skulle signalerna om avmattning sannolikt vara ännu tydligare, rapporterar Svenska Teknik&Designföretagen.

tisdag, 06 november 2012 19:41

Newsec satsar på drift

alt
Urban Persson ska leda Newsec Technical Services.

 

Newsec har beslutat att bredda sitt erbjudande inom fastighetsförvaltning och kommer framöver även satsa på drift- och fastighetsskötseltjänster. Tjänsterna kommer att erbjudas inom ramen för det nystartade bolaget Newsec Technical Services – ett bolag som ska ledas av Urban Persson som närmast kommer från en position som vice vd och divisionschef inom NEA-Gruppen.

 

– Vi vill genom vår satsning påvisa att man kan leverera drifts- och fastighetsskötsel med hög kvalité och till förutsägbara priser. Idag är vår uppfattning att många är missnöjda med sin driftsentreprenör på grund av brist på förutsägbarhet och svårigheter att utvärdera leveransen, säger Björn Lindeborg, vd för Newsec Asset Management.

 

Newsec Technical Services kommer att drivas som ett dotterbolag till Newsec Asset Management med ambitionen att vara branschens mest kvalitetsmedvetna leverantör av drifts- och fastighetsskötsel.             

 

Newsecs befintliga förvaltningsverksamhet utgör grunden för satsningen, men tillväxten ska främst komma genom nya uppdrag samt via driftsuppdrag i kombination med förvaltningsuppdrag.

tisdag, 06 november 2012 19:37

Riksbyggen säljer i Gustavsberg

alt
Riksbyggens Mariaterrassen ligger sjönära i nya Gustavsberg.

 

På en höjd i nya Gustavsberg med namnet Mariaterrassen säljer Riksbyggen via Svenska Mäklarhuset 118 lägenheter i två bostadsrättsföreningar. I området planeras totalt cirka

2 200 nya bostäder till år 2025 och stadsdelen kommer att erbjuda ett rikt utbud av fritidsaktiviteter, natur, rekreation och kultur. Försäljningen för Brf. Blå Blom pågår för närvarande. Säljstart för Brf. Porslinet planeras till december 2012.

 

De bägge bostadsrättsföreningarna som nu säljstartats lever upp till Riksbyggens devis ”Rum för hela livet”. I brf Porslinet erbjuds 2–5:or för små och stora familjer, medan brf Blå Blom är ett Bonumhus – Riksbyggens organisation för aktiva seniorer.

alt
O’Learys har avtalat om ett sport- och eventcenter om 4 000 kvm i nöjesdestinationen Tolv Stockholm.

 

Det kommersiella utbudet kring Tele2 Arena i Globenområdet, Stockholm, kompletteras med en av Europas allra största sportbarer. Det står klart efter att SGA Fastigheter, ägt av Stockholms stad, och O’Learys har avtalat om ett sport- och eventcenter om 4 000 kvm i nöjesdestinationen Tolv Stockholm.

 

Under hösten 2013 öppnar Tolv Stockholm i gatuplan till Tele2 Arena. Satsningen, som Skanska ska färdigställa, omfattar totalt cirka 12 000 kvm med ett innehåll koncentrerat kring livemusik, underhållning, kultur och sport. Etableringen kommer bland annat rymma ett stort bowlingcenter, bordtennisavdelning och en minigolfanläggning. Dessutom byggs en läktare med tillhörande storbildsskärm.

måndag, 05 november 2012 20:44

Allt färre bostäder byggs

alt
Hans-Åke Palmgren, analytiker på Boverket.

 

Bostadsbyggandet fortsätter att minska. Enligt Boverkets indikatorer kommer 22 800 bostäder påbörjas i år, en siffra som minskar till 22 000 nästa år. Bolånetaket och det osäkra konjunkturläget har gjort att försäljningen av nya småhus och i viss mån även av bostadsrätter har minskat. Småhusbyggandet är nu på en mycket låg nivå. Byggandet av hyresrätter har också minskat, men mycket tyder på att det främst är en tillfällig svacka.

 

– Bostadsbyggandet ökar troligen inte väsentligt förrän konjunkturläget har blivit mer stabilt, säger Hans-Åke Palmgren, analytiker på Boverket.

 

Samtidigt som bostadsbyggandet bromsas ökar befolkningen snabbt. De närmaste åren ökar befolkningen som är 20 år och äldre med cirka 80 000 per år. Ökningen beror på nettoinvandring och de stora ungdomskullarna födda i början av 1990-talet. En stor andel av dessa har inte råd eller likviditet att efterfråga en ny bostad.

måndag, 05 november 2012 20:42

Valad säljer i Mölndal

alt
Valad har sålt Kardemumman 1 och 2 i Mölndal till Palmung Mellin Fastigheter.

 

Valad Europe har sålt fastigheterna Kardemumman 1 och 2 i Mölndal till Palmung Mellin Fastigheter. Försäljningen genomfördes på uppdrag av Valads fond V+ Nordic. Colliers International och MAQS har varit Valads rådgivare i försäljningen.

 

Byggnaderna omfattar 2 344 kvm lokalytor, fullt uthyrda till Elos Fixturlaser som utvecklar, tillverkar och marknadsför laserbaserade mätinstrument för processindustri, kraftgenerering och vindkraft.

 

– Försäljningen är ett resultat av hårt arbete från vårt lokala Asset Management-team, som under vårt innehav har arbetat aktivt med att säkra ett långsiktigt hyresavtal och uppgradera fastighetens standard, säger Frej Adolph, Valads Head of Asset Management i Sverige.

alt
Det nya nytt logistikcentrumet för dagligvaror i Sipoo, nordost om Helsingfors, omfattar 193 000 kvm. Bild: Parviainen.

 

Freeway, ett konsortium mellan den finska byggaren Lemminkäinen och Skanska, har tecknat en avsiktsförklaring med S-ryhmän logistiikkakeskukset Oy för uppförande av ett nytt logistikcentrum för dagligvaror i Sipoo (Sibbo), nordost om Helsingfors.

 

Anläggningens bruttoarea blir cirka 193 000 kvm med en kapacitet om cirka 3,4 miljoner kbm, och byggandet kommer att ske i fem överlappande faser. Undertecknandet av byggkontraktet för den första fasen beräknas ske i början av nästa år med byggstart till sommaren och slutligt färdigställande av den femte och sista fasen förväntas ske hösten 2018.

måndag, 05 november 2012 20:33

Peab ska bygga tre nya Ikea-varuhus i Norge

alt
Petter Moe, vd Peab Construction Norge.

 

Peab har tecknat ett nationellt avtal med IKEA om att utveckla och bygga tre varuhus i Norge. Byggnationen av de tre nya IKEA-varuhusen i Norge planeras inom en snar framtid. Det första ska uppföras i Ringsaker, cirka 13 mil norr om Oslo, under hösten 2013, enligt Estate News.

 

– Avtalet med IKEA är positivt för Peab i Norge. Vi hoppas att avtalet blir en win-win-situation för IKEA och Peab. Parternas samlade kompetens kommer att utnyttjas för att uppnå gemensamma projektmål. Vi ser fram emot ett konstruktivt och spännande samarbete med ett ledande internationellt företag, säger Petter Moe, vd Peab Construction Norge.

 

–  Peab känner IKEA och våra värderingar väl, vilket ger oss en viss säkerhet för detta samarbete. Tillsammans kommer vi att förverkliga våra projekt under de kommande åren, säger fastighetschef Bard Stang-Lund Valasjø, fastighetschef IKEA Norge.