29 april 2024

Redaktionen

 

 

 

 

 


Regios marktilldelning består av fastigheterna Triangeln 10, 11 och 15, vilka utgör ett flertal kvarter med industribyggnader i stadsdelen Sylten i centrala Norrköping. Kvarteren är belägna kring Bråvallaverkets 100 meter höga skorsten, i bildens inringade område.

 

 




Fastighets AB Regio, Regio,  har vunnit en marktilldelningstävlan om ett stort stadsutvecklingsprojekt i centrala Norrköping, bland annat omfattande det landmärke som utgörs av Bråvallaverkets 100 meter höga skorsten. Tävlingsbidraget lämnades i samarbete med ED och har ritats av en konstellation med några av Sveriges största arkitekter; Gert Wingårdh, Thomas Sandell och Utopia, samt den lokala arkitekten Fredriksson Arkitektkontor. 

Marktilldelningen består av fastigheterna Triangeln 10, 11 och 15, vilka utgör ett flertal kvarter med industribyggnader i stadsdelen Sylten i centrala Norrköping. Hela området står inför en utveckling de kommande åren, vilken nu startas med Triangelfastigheterna.

Tanken är att utforma en destination med stark social inriktning som samverkar med utvecklingen av den inre hamnen. Uthyrningsbar area uppgår idag till cirka 26.000 kvm LOA, men potentialen finns att utveckla området till uppemot 100.000 kvm med lokaler för tjänsteföretag och kommersiell service, hotell och en mindre andel bostäder. De gamla byggnaderna från Bråvallaverket ska i stor utsträckning behållas och förädlas, så att industrikaraktären i området bevaras.

Nu påbörjas en dialog med kommunen angående förvärvet, där den fasta köpeskillingen är 205 miljoner kronor. Kommunen är beredd att påbörja detaljplanearbetet under år 2022 och en ny detaljplan bedöms kunna vara antagen till år 2025. Projektet blir Regios första fastighetsinvestering i Norrköping. I samband med förvärvet startar Regio ett samarbete med ED som lokal partner.

Eric Bergström, vd för Regio säger:
– Norrköping är en kommun som vi har tittat på länge för Regios räkning. Det känns såklart enormt roligt att inte bara ha hittat en ingång till en ny attraktiv marknad, utan att dessutom få vara med om att utveckla ett riktigt prestigeprojekt i innerstaden. Vi ser fram emot ett nära samarbete med Norrköpings kommun och med vår lokala partner. ED är etablerad partner på den lokala marknaden med stort fokus på hållbarhetsfrågor, vilket är precis vad vi söker hos en samarbetspartner.

Eddy Demir, vd för ED säger:
– ED:s fokus är hållbara lösningar och nytänkande idéer. Vårt huvudkontor ligger alldeles intill de aktuella Triangelfastigheterna, så jag har ägnat många år åt att fundera över hur den här platsen skulle kunna bli ett nytt landmärke. Det finns fantastiska förutsättningar att skapa ett levande och socialt inkluderande område och det känns väldigt roligt att få utveckla området tillsammans med Sveriges bästa arkitekter och en långsiktig partner som Regio. Vi är ödmjuka inför uppgiften och ser fram emot samarbetet med kommunen.

Fastighets AB Regio
äger och förvaltar kommersiella fastigheter i växande större regionstäder och storstädernas ytterområden. Portföljen omfattar fastigheter med en uthyrbar area om drygt 600.000 kvm. Regio är ett samägt fastighetsbolag som startades av Tredje AP-fonden och Brunswick Real Estate under 2015. Brunswick förvaltar det samägda bolaget där AP3 är majoritetsägare.

ED är en byggkoncern med över 20 års erfarenhet av produktion och fastighetsägande. ED är en ledande byggaktör i Mellansverige som arbetar med fokus på hållbara lösningar och nytänkande idéer med ett stort ansvars avseende social hållbarhetsutveckling inom byggindustrin.










 






 

 

 

 

 


Vy från Västra Esplanaden i Västerbro, Lund.

 

 




Nordr fortsätter sin expansion på den svenska marknaden, närmast genom ett förvärv av 175 byggrätter i centrala Lund. Säljare är Tetra Laval Real Estate och affären innebär startskottet för nya bostäder inom Lunds kommuns utvecklingsområde Västerbro.

I Västerbro planerar Lunds kommun en storskalig omvandling från industriområde till blandstad i centralt läge – ett av stadens viktigaste utvecklingsområden.

– Vi är väldigt glada över den här möjligheten. Lund är en fantastiskt fin stad som expanderar genomtänkt, med stor efterfrågan på bostäder i centrala lägen. Vi ser dessutom att det här följer vår strategi att förvärva större projekt i centrala områden, säger Leif Danielsson, vd för Nordr Sverige.

Genom förvärvet av delar av fastigheten Värmeväxlaren 3 får Nordr en aktiv och central roll i den fortsatta utvecklingen av Västerbro.

I planerna för programmet för Västerbro ska Västra Esplanaden bli ett nytt huvudstråk med allékaraktär, som löper igenom ett område där befintliga kolonier och grönområden bevaras och en ny park anläggs parallellt med idrottsanläggning, förskolor och bostadskvarter. Den mark Nordr förvärvar omfattar 14.800 kvm för flerbostadshus i ett slutet kvarter.










 






 

 

 

 

 


På fastigheten Fuxen 3, belägen intill den nya stadsdelen Täby Park, har det sedan tidigare erhållits ett positivt planbesked för utveckling av bostäder.

 

 




Genova har avtalat om förvärv av fastigheten Fuxen 3 i Täby till ett underliggande fastighetsvärde om 92 Mkr (20.909 kr/kvm) före avdrag för latent skatt. Fastigheten är idag uthyrd till närmare 90 procent med Wesdyne Sweden som hyresgäst med ett avtal som löper fram till 2027.

 

Årliga hyresintäkter för fastigheten uppgår till cirka 5,5 Mkr med ett förväntat initialt driftnetto om cirka 4,7 Mkr. Den totala uthyrbara ytan uppgår till cirka 4.400 kvm med en sammanlagd markyta om cirka 6.000 kvm. Tillträde är planerat till den 1 september 2021. Förvärvet kommer finansieras med en kombination av lån och egna medel.

På fastigheten Fuxen 3, beläget intill den nya stadsdelen Täby Park, har det sedan tidigare erhållits ett positivt planbesked för utveckling av bostäder. Genova bedömer att de framtida bostadsbyggrätterna kommer att uppgå till cirka 16.000 kvm ljus BTA.



















 






 

 

 

 

 


NCC renoverar och bygga om 210 hyreslägenheter i Herlev, utanför Köpenhamn åt bostadsföretaget DAB.

 

 

 



NCC har fått i uppdrag att renovera och bygga om 210 hyreslägenheter i Herlev, utanför Köpenhamn åt bostadsföretaget DAB. Ordern uppgår till cirka 360 Mkr. Bostäderna ligger i området Höjbjerg Vänge i Herlev, nordväst om Köpenhamn, och består av 22 hus från 1950-talet med totalt 525 hyreslägenheter. Renoveringen planeras i tre faser, varav NCC nu har vunnit uppdraget för den andra fasen. 

– Det här är ett uppdrag för vår kärnkompetens, NCC har lång erfarenhet av renoveringar och har ett gediget kunskapskapital för de tekniska utmaningar som kan uppstå i projekt som detta. Vi har samlat ett erfaret team för uppgiften och ser fram emot att komma igång, säger Catarina Molén Runnäs, affärsområdeschef NCC Building Nordics.

Uppdraget omfattar både renovering och ombyggnationer och inkluderar nya tak och balkonger, byte av fönster och dörrar, samt ett antal nya kök och badrum.

– Planen för Höjbjerg Vänge är ett bra exempel på hur en arkitektonisk och energieffektiv anpassning kan genomföras av vårt äldre bestånd, och att de värden och intentioner som ursprungligen togs fram för området upprätthålls. Genom flera tidigare projekt har vi lärt oss att NCC förstår vikten av detta och vi ser fram emot ett bra samarbete, säger Steen Ejsing, byggchef på DAB.

Arbetet inleds under sommaren 2021 och förväntas vara klart i maj 2024.

Uppdraget uppgår till cirka 360 Mkr och orderregistreras i andra kvartalet 2021 i affärsområde NCC Building Nordics.






















 






fredag, 18 juni 2021 13:07

SLP köper logistik i Borås

 

 

 

 

 


SLP har köpt logistigfastigheten Vindspelet 1, om drygt 11.000 kvm,  i industriområdet Viared, Borås.

 

 

 

 


Swedish Logistic Property, SLP,  har genom en bolagsaffär förvärvat och tillträtt en större logistikfastighet i Borås. Fastigheten är belägen inom det populära industriområdet Viared (Borås) och har nära anslutning till riksväg 40 i riktning mot Göteborg med ett utmärkt skyltläge.

Fastighetens uthyrningsbara yta är drygt 11.000 kvm och den är fullt uthyrd till hyresgästerna PR Home of Scandinavia, Expresspack, Oscar Jacobsson, På Pall och SpaceRenter. Den genomsnittliga hyresdurationen är cirka 3,5 år.

– Vi valde i mars i år att gå in i Borås och förvärvade då vår första fastighet inom industriområdet Viared. Det passar oss perfekt att nu komplettera SLP:s fastighetsportfölj med ännu en attraktiv logistikfastighet på ett mycket bra läge. Vi fortsätter gärna att växa ytterligare i regionen framöver, säger Peter Strand,  vd för SLP.




















 






fredag, 18 juni 2021 11:01

NREP växer med tio medarbetare

 

 


Fastighetsinvesteraren NREP har i hög takt verkställt enligt de ambitiösa planerna för 2021. Bolaget har bland annat lanserat två nya fonder, håller hög investeringstakt och fortsätter att växa teamet. Under våren har tio nya medarbetare rekryterats till det svenska kontoret och som därmed stärker NREPs kapacitet på såväl lokal som internationell nivå.



Från vänster: Johanna Kull, Jesper Widfeldt, Emma Szecsödy, Markus Rönnberg, Isa Furhmann, Hannes Gosch, Erik Frank och Olle Lignell.



 


Tillväxten för fastighetsinvesteraren NREP är fortsatt kraftig och årets milstolpar har speglat den framåtlutade inställningen. Under första kvartalet gjorde bolaget en första stängning på 9 miljarder kronor i en ny core-plusfond utan slutdatum, NREP Income+. Tätt inpå lanserades 2150, NREPs satsning på att investera venturekapital i teknikbolag för att accelerera en hållbar omställning av fastigheter och stadsmiljöer, där fö sta investeringen skedde i cleantech-bolaget CarbonCure Technologies.

För att möta tillväxtmöjligheterna och bygga ut bolagets kapacitet har teamet vuxit på alla marknader och består idag av närmare 400 medarbetare. Under våren har bolagets svenska VD, Stefan Wallander, välkomnat ytterligare tio kollegor med bas på det svenska kontoret.

– Vi växer nu på alla fronter och har trots distansarbetet hemifrån lyckats hålla ihop bolagets samlade energi, kompetens och kraft för att röra oss framåt, vilket de framsteg vi gjort hittills i år är ett kvitto på. Det är våra medarbetare som står bakom framgångarna och det gläder mig att vi fortsätter attrahera fler skarpa medarbetare som delar våra ambitioner och den entreprenöriella kultur vi format, säger Stefan Wallander.

Isa Fuhrmann
har anslutit till NREP för att stötta ledningsgruppen med strategiarbete och bolagets tillväxtagenda. Han kommer närmast från åtta år inom LEGO, där han tillbringat de två senaste åren med att etablera och leda LEGO Ventures i San Fransisco. Han har även arbetat tätt med LEGOs ägarfamilj, lett strategiska projekt inom LEGO Entities och varit en del av det exekutiva strategiteamet för LEGO Group.

Johanna Kull
och Jesper Widfeldt har rekryterats till Investment Controllers. Kull, som är auktoriserad revisor, kommer senast från rollen Corporate Controller inom Apollo Global Management i London och har dessförinnan arbetat flera år inom Financial services som controller samt revisor. Även Widfeldt är auktoriserad revisor och kommer närmast från tjänsten som Senior Financial Controller på CBRE efter att ha tillbringat sju år på EY.

Sebastian Stockenhed
ansluter till rollen som Development Project Controller och kommer närmast från rollen som Project Controller och Site Manager på Einar Mattson efter att tidigare ha varit rådgivare på Handelsbanken.

Marcus Selléus
ansluter till bolagets Nordic Debt Financing Team och kommer att fokusera på finansieringsfrågor. Selléus kommer senast från en roll som transaktionsanalytiker på Catella Corporate Finance.

Hannes Gosch
kliver in som Legal Advisor och är genom ett secondment en stödjande juridisk funktion inom bolagets förvaltande och operativa verksamhet. Gosch har en bakgrund som biträdande jurist på Real Advokatbyrå med fokus på kommersiella fastighetstransaktioner och bolagsrätt.

NREPs team för samhällsfastigheter, Altura, har fått ett nytt tillskott i Markus Rönnberg. Med en bakgrund som strategikonsult hos Boston Consulting Group ansluter Rönnberg för att främst fokusera
på transaktioner, marknadsanalyser och behovsutvärdering.

Även bolagets gren för modern logistik, Logicenters, växer. Erik Frank ansluter som Investment
Analyst med fokus på transaktioner och kommer närmast från tjänsten som Management Consultant
på Roland Berger i Stockholm.

Projektutvecklingsteamet stärks samtidigt upp med Emma Szecsödy som tidigare varit Project Development Manager på Zegun och till förvaltningsteamet anställs nu Olle Lignell, som tidigare varit konsult via Fasticon.








 

 


Rekrytering av Johanna Nydélius innebär att hon blir ny arbetsmiljöchef för Wästbygg Gruppen. Medarbetares säkerhet och hälsa är av yttersta vikt för Wästbygg och därför strävar bolaget efter att de anställda ska ha en trygg fysisk och psykisk arbetsmiljö. Ansvaret för bolagets arbetsmiljöarbete har tidigare delats mellan ett antal roller inom bolaget, men Johanna Nydélius får nu det övergripande ansvaret för att driva och utveckla arbetsmiljöarbetet inom koncernen.



Johanna Nydélius tillträder sin nya tjänst som arbetsmiljöchef för Wästbygg den 28 juni 2021.



 


Johanna Nydélius har lång erfarenhet av KMA-frågor, bland annat från Peab och hos kommer närmast från Implemia där hon varit anställd som HQSE-manager. Hon tillträder sin nya tjänst den 28 juni 2021.

–  Det känns väldigt bra att välkomna Johanna till tjänsten som arbetsmiljöchef. Vi har länge arbetat fokuserat med arbetsmiljöfrågan, men det är viktigt att vara proaktiv och analysera vad vi kan göra ännu bättre. Med sin långa och breda erfarenhet kommer Johanna att kunna identifiera förbättringsområden och säkerställa åtgärdsplaner, säger Claas Wallin, verksamhetsutvecklingschef på Wästbygg Gruppen.

– Jag ser fram emot att påbörja mitt nya uppdrag hos Wästbygg. Att få vara med och utforma en ny tjänst med fokus på arbetsmiljö, som är en av mina hjärtefrågor, känns extra roligt. Det som lockar med Wästbygg som bolag är att jag uppfattat det som att man prioriterar arbetsmiljöfrågan och att det finns sunda värderingar som genomsyrar hela verksamheten, avslutar Johanna Nydélius.

Wästbygg grundades 1981 i Borås. Idag finns egna kontor även i Göteborg, Stockholm, Malmö, Jönköping, Helsingborg, Varberg och Västerås samt via koncernbolaget Logistic Contractor i Köpenhamn, Oslo och Helsingfors. År 2020 uppgick omsättningen till cirka 3,8 miljarder kronor och bolaget har 310 anställda.








fredag, 18 juni 2021 10:08

Arwidsro förvärvar Ölands Köpstad

 

 

 

 

 


Södra ingången till Ölands Köpstad.Ölands Köpstad är ett köpcentrum beläget strax söder om brofästet i Färjestaden, Mörbylånga kommun, Öland. Gallerian kallades först Ölands Köpcenter och byggdes 1979 och invigdes år 1981. Nuvarande Ölands Köpstad invigdes 1990.

 

 

 

 



Ölands Köpstad är Ölands största handelsplats med en uthyrningsbar yta om 13.722 kvm i Färjestaden i Mörbylånga kommun som är belägen några hundra meter från havet med goda förbindelser till fastlandet och andra delar av ön. Mörbylånga kommun har en stark befolkningstillväxt och på fastigheten pågår ett detaljplanearbete som kan addera 20.000 kvm BTA för bostäder med havsutsikt.

I närområdet planeras totalt sett cirka 850 nya bostäder. Ölands Köpstad är idag en mycket stark handelsplats med starkt ökande omsättning och en ekonomisk beläggningsgrad om 97 procent med en attraktiv hyresgästmix som är ankrad av ICA, Mörbylånga kommun och Systembolaget. När den tilltänkta detaljplanen vinner laga kraft kommer handelsplatsen stärkas ytterligare. Överenskommet fastighetsvärde uppgår till 208 Mkr och hyresvärdet jämte tillägg uppgår till cirka 23 Mkr. Säljare är
ett privat investerarkonsortium. En förstudie har inletts för certifiering enligt Miljöbyggnad iDrift.

– Vi ser fram emot att fortsätta utveckla Ölands Köpstad inom både handel och förhoppningsvis även bostäder. Köpstaden har ett av Ölands bästa lägen genom sin tillgänglighet och närhet till havet. Ölands Köpstad har haft en mycket stark omsättningstillväxt under de senaste sju åren och vi hoppas kunna tillföra ytterligare verksamheter för att göra det till en än mer attraktiv handelsplats. Färjestaden är en kustnära kvartersstad under massiv omvandling och det detaljplanearbete som pågår för Framtidens Färjestaden kommer öka attraktiviteten än mer genom att förvandla västra Färjestaden till en myllrande kvartersstad med ett samlat centrum. Vi hoppas på att få arbeta nära kommunen och medborgarna för att förverkliga visionen kring Färjestaden, säger Peter Zonabend, vd för Arwidsro.

I affären Arwidsro biträddes av Kilpatrick Townsend och säljaren, ett privat investerarkonsortium, biträddes av Avant Advokater och Catella Corporate Finance.




















 






 

 

 

 

 


Sweco startar arkitektverksamhet i Luleå för att vara lokalt förankrad. Bild: Getty Images.

 

 

 

 



Den gröna omställningen och industrietableringen går på högvarv i Norrbotten och Västerbotten. Sweco startar nu arkitektverksamhet i Luleå för att vara lokalt förankrad när kommuner och städer växer och ställer om till en cirkulär ekonomi. Stadsutveckling med nya bostäder och goda livsmiljöer efterfrågas för en växande befolkning och det ställer krav på kompetens inom samhällsbyggnadsområdet. Den bedömningen gör Sweco som är väl etablerad i norra Sverige.

Redan idag har Sweco verksamhet i Luleå inom flera tekniska discipliner och nu kompletteras expertisen inom samhällsbyggnad med arkitekter. Sweco planerar även att växa ytterligare i region norr inom sina övriga tjänsteområden.

– Den situation vi befinner oss i norra Sverige är helt unik, satsningen som görs nu är historisk. Det handlar om en genomgripande grön samhällsomvandling och nya samhällen ska byggas och befintliga kompletteras. Det behövs många nya bostäder, skolor och samhällsservice. Det här är ett tillfälle att tänka nytt för en ökad ekologisk livskvalitet, hälsa och välbefinnande i våra stadsmiljöer. Här ser jag att vi kan förstärka vår kompetens på en plats där Swecos arkitekter och ingenjörer tillsammans kan utveckla framtidens hållbara städer och samhällen i norr, säger Ulla Bergström, divisionschef för Sweco Architects.

Rekryteringen till den nya arkitektverksamheten pågår och fokus ligger på stadsutveckling. Förutom i Sverige har Sweco även betydande uppdrag inom stadsplanering i övriga Europa och Asien. För tillfället pågår projekt i framförallt norra Europa och Kina där Sweco planerar nya samhällen med hållbara, långsiktiga lösningar.

Enligt regeringens samordnare kommer befolkningen i Norrbotten och Västerbotten att öka med 20 procent till 2035 och stora industriinvesteringar på flera hundratals miljarder ska göras. Anna Kerr, chef för Region norr på Sweco Architects, har tankar om hur regionen ska kunna attrahera arbetskraften som behövs för utvecklingen som sker just nu.

– Luleå är en strategiskt viktig satsning för oss i norr. Vi får nu möjlighet att samarbeta ännu närmare våra kollegor i de övriga disciplinerna men även nära våra beställare och samarbetspartners. Vi har också etablerat samarbeten med våra finska kollegor på Sweco i Uleåborg, vilket öppnar helt nya affärsmöjligheter. Inte minst är Luleå födelsestaden för arkitekten Gunnar Nordström, en av grundarna till arkitektkontoret som sedermera kom att bli Sweco, säger Anna Kerr, chef för Region norr på Sweco Architects.


















 






 

 


Restaureringsarkitekten Bo Hofsten på White, har fått uppdraget som husarkitekt för SFV Utrikes. Fokus ligger på kulturhistoriska anläggningar och svenska institut och nu väntar uppdrag runt om i Europa för arkitekten med över 40 års erfarenhet.



Bo Hofsten är slottsarkitekt för Stockholms slott och har lång erfarenhet av uppdrag som restaureringsarkitekt i kulturhistoriska byggnader.



 


Bo Hofsten är slottsarkitekt för Stockholms slott och har lång erfarenhetav uppdrag som restaureringsarkitekt i kulturhistoriska byggnader, med uppdrag som ombyggnaden av Gamla Riksdagshuset på Riddarholmen och Armémuseum, samt som husarkitekt för Kungliga Operan och Nationalmuseum. Men Bo Hofsten har samtidigt arbetat utanför Sveriges gränser det senaste årtiondet, med bland annat ambassadkansliet i Luanda och ambassaderna i Canberra, Oslo och Helsingfors. Även då på uppdrag av Statens fastighetsverk utrikes.

I det nya uppdraget som husarkitekt för SFV Utrikes ligger fokus på kulturhistoriska anläggningar och svenska institut i Europa. Bo Hofsten själv tror att hans engagemang har bidragit till att han har tilldelats uppdraget.

– Jag har arbetat med SFV i stort sett sedan det bildades 1993. I den här typen av uppdrag måste man vara som en idrottare och alltid prestera på topp, jag gör alltid mitt bästa och är väldigt engagerad i projekten, säger Bo Hofsten.

Statens fastighetsverk (SFV) har uppdraget att förvalta en del av statens fastighetsbestånd. SFV ansvarar för fastigheter som staten behöver långsiktigt för speciella ändamål, samt fastigheter med stora kulturhistoriska värden för vilka staten har ett särskilt ansvar. SFV förvaltar även svenska ambassader och residens i ett 60-tal länder och i sex världsdelar.

För att säkerställa kvalitet och långsiktighet i vård och utveckling av de mest krävande objekten och kulturmiljöerna har SFV upphandlat husarkitekter som generalkonsulter. Bo Hofsten och tre andra husarkitekter har nu fått i uppdrag att försvara anläggningarnas långsiktiga värden, vara bollplank till förvaltaren i frågor kring den pågående förvaltningen och agera samordnande konsult vad gäller arkitektur och andra discipliner. Fastigheterna består exempelvis av ambassadanläggningar, kanslier, chefsbostäder, personalbostäder och svenska institut och är indelade i fyra grupper med olika inriktningar.

Uppdragen sträcker sig över hela skalan, från små badrumsombyggnader till omfattande renoveringar.

– Det är spännande att ta sig an de kulturhistoriska byggnaderna och utveckla dem för en förändrad verksamhet, utan att byggnaden förvanskas eller att det kulturhistoriska värdet minskar. Det är lite otacksamt för om man lyckas så märks inte ens arbete, skrattar Bo Hofsten.

Trots många år i branschen och lång erfarenhet har inga planer på att sakta ner.

– Nu har jag fått upp farten, så här roligt har det aldrig varit tidigare. Som arkitekt blir man bättre med åren, man har förhoppningsvis lärt sig av sina misstag, säger han.

Fakta

Bo Hofsten
, White Arkitekter, har tilldelats uppdraget som husarkitekt SFV Utrikes med fokus på kulturhistoriska anläggningar och svenska institut.

Stina McKay, BAU arkitekter, har tilldelats uppdraget som husarkitekt med fokus på modernare anläggningar uppförda av SFV, varav vissa har ännu aktiva ursprungsarkitekter.

Erik Hovlin, Murman arkitekter, har tilldelats uppdraget som husarkitekt på orter i östra Europa, Oceanien och Asien.

Britt Almqvist, Lundberg arkitektur, har tilldelats uppdraget som husarkitekt på orter i Afrika samt några orter i Nordeuropa.

Avtalen löper på 3 år. Efter 3 år kan uppdraget förlängas årsvis under maximalt 6 år.