26 april 2024

Redaktionen

 



 

 

 


Fastigheten Lärpojken 3 i Botkyrka är en fastighet om cirka 6.000 kvm med utrymmen för padel, lager och lätt industri.

 




Einar Janson, vd för Titania-koncernen, säger:
– Vi förvärvade marken för byggrätten för Lärpojken 3 i samband med en tidigare affär. Byggnationen genomfördes under 2020 och större delen av vårt resultat för året var hänförlig till den orealiserade värdeförändringen från obebyggd mark till färdig byggnad. Vår projektvinst för Lärpojken 3 var cirka 60 Mkr och fastigheten är upptagen i bokslut till en värdering på 113 Mkr. Nu säljer vi för en bit över detta. Större delen av våra prognosticerade framtida vinster kommer att på samma sätt komma från just orealiserade värdeförändringar i det fastighetsbestånd som vi planerar att bygga och behålla. Därför känns det bra att också med detta kunna visa att de värdeförändringar vi tar upp inte är en pappersprodukt utan kan motsvaras av faktiska försäljningar som i detta fall, på högre nivåer än värderingen i vårt bokslut.

Fastigheten har en markparkering samt en nyproducerad industri-och riskvårdsbyggnad i 2 plan om totalt 6.039 kvm uthyrbar yta. Bottenplan i byggnaden innehåller 20 industrifack med möjlighet för lager/lätt industri samt entrésolplan med möjlighet för kontor. Del i bottenplan samt hela plan 2 i byggnaden utgörs av en padelhall.

Länsförsäkringar Kommersiellt agerade rådgivare åt Titania i affären. Christoffer Mebius, ansvarig transaktionsrådgivare, säger:
– Vi är glada över att ha fått bistå Titania i processen. Dessutom når vi en bit över det initiala målvärdet vilket är tillfredsställande. Fastigheten väckte ett stort intresse och värt att notera är hur väl kombinationen padel/lager/lätt industri tas emot av marknaden.

 



 

 

 


Andreas Wahlén, vd för NP3 Fastigheter.

 


NP3 Fastigheter AB, NP3, för förhandlingar om förvärv av sjutton fastigheter i Skellefteå från det av Skellefteå kommun ägda bolaget Skellefteå Industrihus AB. Förvärvsavtal bedöms komma att kunna ingås inom den närmaste tiden och förvärvet kommer att vara villkorat av godkännande från Skellefteås kommunfullmäktige.

NP3 för förhandlingar om förvärv av sjutton fastigheter med ett fastighetsvärde om 1 293 miljoner kronor, primärt med ändamål för industri- och lagerverksamhet. Den uthyrningsbara arean uppgår till 135.000 kvm med en tomtareal uppgående till 476.000 kvm. Det årliga hyresvärdet uppgår till 101 Mkr. Uthyrningsgraden är 93 procent och den genomsnittliga hyresdurationen är 2,7 år.

Det finns inga garantier huruvida förvärvsavtal kommer att ingås eller inte. NP3 kommer att offentliggöra händelseutvecklingen avseende förvärvet så snart ytterligare väsentlig information finns att lämna.


 



 

 

 


EKO Stormarknad i Trollhättan kommer att uppgå till 7.800 kvm butiksyta och blir den tionde butiken, inklusive sju CityGross-butiker, som Bergendahls hyr av Svenska Handelsfastigheter. Foto EKO Stormarknad i Malmö.

 

 


Svenska Handelsfastigheter, SHF,  har tecknat ett tioårigt hyresavtal med familjeföretaget Bergendahls om en EKO Stormarknad i Trollhättan. Därtill har ett femtonårigt hyresavtal tecknats med Jureskogs avseende en drive in-restaurang. Stormarknaden och restaurangen kommer att ligga i Överbyområdet och totalt omfattar avtalen cirka 8.100 kvm med planerad invigning hösten 2023.

– EKO Stormarknad är ett framgångsrikt koncept och vi är glada att ytterligare få stärka samarbetet med Bergendahls i samband med deras fortsatta tillväxtresa på Västkusten. Att vi dessutom kan välkomna Jureskogs gör Överby till en än mer attraktiv och komplett handelsplats, säger Benny Andersson, regionchef Syd vid Svenska Handelsfastigheter.

Målet är att certifiera såväl EKO Stormarknad som hamburgerrestaurangen enligt Miljöbyggnad Silver när de står klara.

– Det är inte så lätt att hitta lämpliga lokaler i den storleksklass om cirka 8 000 kvm som vi söker. Vi har samarbetat med Svenska Handelsfastigheter under en längre period och deras förståelse för våra behov har underlättat processen med att hitta en passande lösning, säger Ted Berggren, vd för EKO Stormarknader.

Snabbmatsrestaurangens speciella trähus omfattar 300 kvm med drive in och stor uteservering enligt Jureskogs koncept.

– Ambitionen med våra hus är att skapa en klimatsmart, resurseffektiv och hållbar byggnad med hög arkitektonisk kvalitet. Det ska vara en välkomnande plats med naturliga material som håller - och blir vackrare över tid. Vi är mycket glada över samarbetet med Svenska Handelsfastigheter och att äntligen få komma till Trollhättan, säger Erik Thulin, vd för Jureskogs.

EKO Stormarknad i Trollhättan kommer att uppgå till 7.800 kvm butiksyta och blir den tionde butiken, inklusive sju CityGross-livsmedelsbutiker, som Bergendahls hyr av Svenska Handelsfastigheter.

EKO är ett familjeägt företag inom Bergendahlskoncernen. EKO Stormarknad har cirka 350 anställda som tillsammans omsätter cirka 1 Mdr kr. I Kalmar invigdes den första EKO Stormarknad år 2015. Därefter har kedjan haft en tillväxt med EKO Stormarknader i Västerås (2017), i Örebro (2019), i Sundsvall (2019) ochi  Norrköping (2020). Expansionen är fortsatt proaktiv. Uppsala, Skövde och Trollhättan är kommande butiker under 2021 och 2023.





 



 

 

 


Med planförslaget för Sickla tillförs kvarter med kontor, bostäder och bland annat restauranger och butiker i bottenvåningarna. Därtill skapas nya gator, promenadstråk, torg och grönytor. Visionsbild: Sicklas torg- och gatumiljöer. Foto: Atrium Ljungberg

 

 


Centrala Sickla, i Nacka kommun, strax utanför Stockholms innerstad, utgör hjärtat av ett före detta industriområde som nu utvecklas till en urban stadsdel, med detaljplan för omkring 7000 nya kontorsarbetsplatser och 500 nya bostäder. Detaljplaneprocessen har startat och Tyréns är bland annat ansvarig stadsplanerare på uppdrag av Atrium Ljungberg.

– Jag har tidigare jobbat i Nacka och har länge väntat på att den här stadsomvandlingen ska ske. Det känns nu otroligt kul att få vara med och utforma den här utvecklingen i hjärtat av Sickla, säger Christian Rydberg, stadsplanerare på Tyréns.

Centrala Sickla utgörs idag av parkeringsplatser och låga handelsbyggnader. Med planförslaget tillförs kvarter med kontor, bostäder och bland annat restauranger och butiker i bottenvåningarna. Därtill nya gator, promenadstråk, torg och grönytor.

Flera andra närliggande stadsutvecklingsprojekt pågår i Sicklaområdet, liksom omfattande utveckling av kollektivtrafiken med bland annat pågående utbyggnad av tunnelbanan till Nacka. Tillsammans kommer projekten stärka Sickla ytterligare som en innehållsrik och blandad stadsdel, viktig knutpunkt och hubb på Stockholms arbetsplatsmarknad.

– Det här är ett uppdrag som linjerar med Tyréns hållbarhetsprofil. Projektet drar fördel av bra kollektivtrafik, det centrala läget i både Nacka och Stockholm som helhet och utvecklar redan använd mark. Samtidigt tillförs många sociala värden med omvandlingen till en stadsdel med större variation av verksamheter, boendemiljöer och mötesplatser. Bland annat studeras trygghetsfrågor och barnperspektivet, säger Christian Rydberg.

Tyréns har deltagit i förberedande arbeten sedan 1,5 år tillbaka. Nu har detaljplaneprocessen startat och förväntas pågå i 2–3 år. Planarbetet omfattar såväl utformning av totalt cirka 150.000 kvm kontor och bostäder, som gator och offentliga rum. Även utredning av markföroreningar orsakade av tidigare industriverksamhet, liksom förhållningssätt till områdets kulturhistoriska värden ingår.


– En viktig del i omvandlingen är att skapa en blandad och sammankopplad stadsmiljö, men också att tillföra grönska och stärka kopplingar till befintliga grönområden. Området saknar idag vegetation. Den planerade parken kommer därför tillföra ett stort värde till stadsdelen, säger Christian Rydberg.

I uppdraget arbetar Tyréns tillsammans med Gehl Architects och Gatun Arkitekter.
Andra teknikområden som Tyréns bidrar med är trafikplanering, akustik, geoteknik och bedömning av barnkonsekvenser.


Tyréns är ett av Sveriges ledande konsultföretag inom samhällsbyggnad. I samspel med kunder och partners skapar vi hållbara lösningar inom stadsutveckling och infrastruktur. Tyréns har 3.000 medarbetare och verksamhet i Sverige, England, Estland, Litauen och Polen.





 



 

 

 


Castellum och Göteborgs Hamn ska utveckla området Halvorsäng, cirka 12 km väster om Göteborgs Central, till ett av Nordens ledande logistiknav.

 

 


Castellum har tecknat en avsiktsförklaring med Göteborgs Hamn om att tillsammans utveckla området Halvorsäng, cirka 12 km väster om Göteborgs Central, till ett av Nordens ledande logistiknav. Samarbetet ska drivas i ett partnerbolag där Castellum och hamnen äger lika delar. Castellum investerar cirka 1 mdkr i affären.

– Detta är ett samarbete som både gynnar Göteborgs konkurrenskraft och skapar nya arbetstillfällen i regionen. Vi är stolta över förtroendet från hamnen och hoppas nu på positivt beslut i kommunfullmäktige, säger Henrik Saxborn, vd för Castellum.

Castellum valdes som hamnens partner i en urvalsprocess där både ekonomi och hållbarhet varit viktiga faktorer. Syftet med partnerbolaget är att gemensamt utveckla, projektera och bygga logistikfastigheter inom Halvorsäng och att därefter äga, förvalta och hyra ut lokalerna. Ett letter of intent har signerats av parterna.

Halvorsäng ligger direkt norr om Skarvikshamnen i ett idealiskt läge för att hantera inkommande gods som lossats av Göteborgs Hamn, för vidare transport över Skandinavien med lastbil eller tåg. Området uppgår till cirka 270.000 kvm markareal, varav cirka 155.000 kvm BTA.

 

Området ska vara färdigutvecklat inom 4 år, med beräknad projektstart under 2021. Castellums initiala investering för 50 procent av markvärdet beräknas uppgå till cirka 400-450 Mkr. Därtill beräknar Castellum en investering om ytterligare cirka 550 Mkr.

Kommunstyrelsen i Göteborg godkände hamnens hemställan i förra veckan, och ärendet ska närmast behandlas i fullmäktige i september.

– Det är fortfarande tidigt i processen men vår absoluta intention är att medverka till en framgångsrik utveckling. Med sin direktkoppling till hamnen och de stora trafiklederna har Halvorsäng alla förutsättningar att bli en fantastisk plats för framtidens hållbara logistik, säger Mariette Hilmersson, vd för Castellum Region Väst.




 



 

 

 


På Peabs nya kontor i Boländerna  samlas alla verksamhetsområden under samma tak.

 

 


Nu slår Peab upp portarna till Peab Center Uppsala i Boländerna. På det nya kontoret samlas alla Peabs verksamhetsområden under samma tak för att erbjuda kunder ett ännu tydligare erbjudande. Oavsett om det gäller markarbeten, nybyggnation av bostäder eller inköp av ECO-Betong är det en gemensam dörr in till Peab. Ny besöksadress är Björkgatan 79B, Uppsala

Det nya kontoret ligger strategiskt placerat i Boländerna med enkla kommunikationsvägar för både kunder och medarbetare. I lokalen har det historiskt funnits en gammal plåtverkstad och den gamla tidens industriella karaktär finns tydligt bevarad i lokalerna genom bland annat zinkplåtsfasaden och de grafitgråa detaljerna.

– Uppsala är ett strategiskt viktigt område för oss på Peab. Historiskt har vi byggt många stora projekt i staden, allt ifrån bostadsområden till Uppsalas nya stadshus. I och med utvecklingsplanerna av Främre Boländerna ser vi även stora möjligheter framåt och det är därför ett utmärkt tillfälle att nysatsa här och flytta till nya fräscha lokaler, säger Johan Eskilsson, bitr. regionchef på Peab i Uppsala.

Peab har sedan 90-talets början varit ett välkänt varumärke i Uppsala och har under årens lopp bland annat byggt Uppsala konsert & kongress, IKEA-varuhuset, Flottsundsbron, Gränby sportfält och nu senast Uppsala stadshus som färdigställs i slutet av 2021. Stadshuset som man hoppas ska bli Uppsalabornas gemensamma vardagsrum är ett jätteprojekt om 27.000 kvm där det gamla huset renoveras och byggs ihop med en modern tillbyggnad. Mitt i det nya huset finns en stor ljusgård med plats för restaurang och samlingsytor för Uppsalaborna.


Under 2021 kommer även byggnationen av Uppsalas nya miljöanpassade värmeverk stå färdig. Det är en viktig del i resan mot ett fossilfritt Uppsala. För att värma upp Uppsala kommer värmeverket att ersätta dagens eldning av torv med organiska bränslen som returträ och bioolja. Tack vare det beräknar Vattenfall minska nettoutsläppen med motsvarande 150.000 ton koldioxid per år.

Den nya kontorsbyggnaden i Boländerna hyrs ut av Uppsalaföretaget Setune Fastigheter till Peab.



 



 

 

 


Tornstaden bygger åt Balder i Nya Hovås totalt 148 bostadsrätterna fördelade på fyra punkthus med suterräng och 10 radhus.

 

 


Balder har startat bygget av det nya bostadsområdet Hovås Höjd som ligger längs med Skalldalsvägen och upp mot Naturreservatet Sandsjöbacka i södra Göteborg. Här ska det byggas 148 bostadsrätter i flerbostadshus och radhus samt ett gemensamhetshus.

Istället för ett traditionellt spadtag firades byggstarten genom en gemensam sprängning på platsen. I ceremonin medverkade förutom Erik Selin även Mats Ahdrian, ordförande i Fastighetsnämnden och Erik Olofsson, vd för Byggnads AB Tornstaden.

– Det känns mycket glädjande att skapa ett nytt bostadsområde där läget med närheten till hav och natur, ett unikt utsiktsläge och goda kommunikationer skapar fina förutsättningar för att människor ska trivas och må bra, säger Balders vd Erik Selin.

Bostadsområdets naturnära placering är unik och naturen har använts som inspiration för att utforma bostäderna i Hovås Höjd. Husen kommer att uppföras enligt Miljöbyggnad Silver.

– Det är med glädje jag ser detta projekt starta upp på plats. Att det byggs lägenheter och stadsradhus i kombination harmonierar med de mål vi satt upp för stadsbyggnad i Göteborg. Detta kanske kan få bli ett föredöme för andra områden. Hovås Höjd blir en del av att binda ihop klassiska bebyggelsen i Hovås med det populära Nya Hovås. Detta blir en attraktiv miljö att få leva och bo i, säger Mats Ahdrian, ordförande i Fastighetsnämnden.

De 148 bostadsrätterna fördelas på fyra punkthus med suterräng och under de 10 radhusen byggs ett garage. Bostäderna varierar från 1-5 rok och har stora balkonger eller uteplatser. Många av bostäderna kommer blicka ut över Askimsfjorden, Göteborgs Golf Klubb och/eller in mot Naturreservatet Sandsjöbacka. Kommunikationerna till Göteborg är goda.

–Vi är mycket glada att vi fått förtroende av Balder i ytterligare ett projekt. Vi har stimulerats av att kunna erbjuda kreativa produktionslösningar för Hovås Höjd, vilka motsvarade Balders krav och önskemål. Nu ser vi fram emot att få förverkliga detta fina projekt i nära samarbete med Balder, säger Erik Olofsson som är vd för Byggnads AB Tornstaden.

I området kommer det finnas omfattande mobilitetslösningar med bland annat elbilspool och cykelpool. Syftet är att möjliggöra och tillgängliggöra hållbart resande. I området ska det även byggas ett gemensamt hus för de boende. I gemensamhetshuset, Navet, kommer det bland annat finnas ett stort allrum för fester och andra tillställningar samt två övernattningslägenheter. Mellan husen ska det finnas inbjudande mötesplatser och en vinterträdgård som bjuder in till möten året om. Inflyttning beräknas starta sommaren 2023.




 



 

 

 


Högstadieskolan Bagartorpsskolan i Solna, som ska drivas av Raoul Wallenbergskolan, har plats för 360 elever och skolstarten sker i augusti i år. Fotograf: Graffitisthlm

 

 



Den nya Bagartorpsskolan i Solna är Stockholms första Svanenmärkta skola. Högstadieskolan som kommer att drivas av Raoul Wallenbergskolan har plats för 360 elever och skolstarten sker i augusti i år.

–Vi är stolta över att vår skola blivit Svanenmärkt som är ett kvitto på vårt långsiktiga arbete med hållbara miljöer i våra fastigheter. För oss är det viktigt att eleverna får vistas i byggnader som är sunda och miljövänliga, säger Anna Sundbaum, miljöspecialist på Hemsö.

Den nya högstadieskolan blir ett komplement till Hemsös befintliga grundskola i Järvastaden och är utvecklad på samma sätt enligt konceptet ”skolan mitt i byn”. Bagartorpsskolan kommer att bedrivas med idrottsprofil och uppförs i två byggnader varav den ena innehåller klassrum, specialsalar och matsal och den andra en fullstor idrottshall.

Svanen är en certifiering som hanteras av Miljömärkning Sverige. En Svanenmärkt byggnad är granskad utifrån ett helhetsperspektiv: låg energianvändning, kontrollerad byggprocess, god ventilation och dagsljusinsläpp samt tuffa krav på byggmaterial. Miljömärkta byggmaterial tillhör de minst miljöbelastande på marknaden och klarar strikta krav på miljö- och hälsoskadliga ämnen.

Sedan tidigare utvecklar Hemsö Vilunda, ett kombinerat äldreboende och förskola i Upplands Väsby, samt tre kommunala förskolor i Västsverige som kommer att Svanenmärkas.



 



 

 

 


Skanska bygger en logistikanläggning om 8.000 kvm i Jordbro, Haninge, för Turbinen Fastigheter AB. Tillträdet kommer att ske vid färdigställandet som beräknas ske under det andra kvartalet 2022.

 

 



Skanska har tecknat avtal om försäljning av logistikanläggning om 8.000 kvm i Jordbro, Haninge, för 116 Mkr. Köpare är Turbinen Fastigheter AB.

Avtalet mellan Skanska och Turbinen innebär att en logistikanläggning med moderna och flexibla specifikationer, anpassad för två separata hyresgäster, kommer att utvecklas och byggas av Skanska för att vid färdigställandet säljas till Turbinen. Byggnationen startar omgående. Tillträdet kommer att ske vid färdigställandet som beräknas ske under det andra kvartalet 2022.

– Vi är mycket glada över att i nära samarbete med Turbinen Fastigheter utveckla en flexibel och framtidssäker logistikbyggnad och därmed fortsätta utvecklingen av Jordbro som logistiknav, säger Andreas Melby, projektchef, Skanska Fastigheter i Göteborg.

Projektet har som ambition att använda cirkulär betong i utvalda delar, en av Skanskas Industrial Solutions senaste innovationer inom hållbarhet.

– Cirkulär betong är ytterligare en materialsatsning för klimatsmart byggande vilken lämpar sig mycket bra i detta projekt, säger Henrik Ahnström, innovationschef för Skanska Kommersiell utveckling Norden. 

– Jordbro är ett av Stockholmsregionens bästa logistiklägen, och vi är förstås glada över att investera i ytterligare en anläggning här. Vi är väldigt stolta över samarbetet med Skanska, vilket ger oss möjligheten att erbjuda nya hyresgäster lokaler med modern standard, säger Trotte Cederflod Engström, transaktions- och affärsutvecklingschef på Turbinen.

 



 

 

 


Kub blir Arkitemas tredje kontor i Sverige. På fotografiet ovan syns Arkitemas kontor i Stockholm på Rosenlundsgatan 29 C på Södermalm.

 

 



Den Göteborgsbaserade arkitektfirman Kub arkitekter blir en del av Arkitema. Det danska arkitektkontoret får därmed sitt tredje kontor i Sverige och sitt sjätte i Norden.

– Vi är mycket glada över att Kub arkitekter blir en del av Arkitema, och ser fram emot att finnas närmare till hands för våra kunder i Göteborg med omnejd, säger Jørgen Bach, Senior Market Director på Arkitema.

Arkitema är ett av Skandinaviens ledande arkitektkontor och har de senaste åren präglats av hög tillväxt. Företaget har länge velat stärka sin närvaro i Västsverige och blickarna har riktats mot Göteborg, där företaget redan arbetar med Sahlgrenska Life.

– Kub arkitekter tillför stora värden, både med sin höga arkitektoniska kvalitet och sin ställning på marknaden. De gör spännande och vacker arkitektur, har en bred verksamhet och många intressanta projekt på gång, säger Jørgen Bach.

Arkitema i Sverige arbetar med arkitektur inom bostad, vård, utbildning och landskap över hela landet, till exempel Slakthusområdet och S:t Görans sjukhus i Stockholm. Kub arkitekter ligger bland annat bakom Lindholmens tekniska gymnasium och Godhemsberget i Göteborg, och har vunnit flera utmärkelser för sin arkitektur, bland annat Kasper Salin-priset.

– Arkitektbranschen förändras och konkurrensen ökar. Det ställs succesivt högre krav på specialistkompetens, och vi vill tillsammans med Arkitema ligga i framkant inom hållbarhet och digitala verktyg. Som arkitekter vill vi kunna arbeta med intressanta projekt och attrahera de bästa medarbetarna. Därför känns det naturligt att bli en del av en skandinavisk arkitektverksamhet som delar våra värderingar, så att vi kan ta ännu bättre hand om våra kunder. Med Arkitema kan vi utveckla verksamheten med våra duktiga medarbetare och de värderingar och den arbetsgemenskap som vi upplever att Kub står för, säger Karl-Axel Johannesson, en av grundarna av Kub arkitekter.

– Vi är så glada över att få ett kontor i Göteborg, här jobbar många duktiga arkitekter och ingenjörer som vi ser fram emot att välkomna. Tillsammans kommer vi att utveckla verksamheten med fokus på medarbetare, kunder, hållbarhet och digitalisering, säger Susan Schack, Sverigechef för Arkitema.

Arkitema startade i Aarhus i Danmark 1969. Arkitema finns i Sverige sedan 2011 och i Norge sedan 2015. Totalt arbetar 650 arkitekter och landskapsarkitekter på Arkitema i de tre länderna, och företaget är en del av CowiGroup.