26 april 2024

Redaktionen

 



 

 

 


Boverkets prognos är att det påbörjas 61.700 bostäder i år och 64.000 bostäder nästa år.






En stark efterfrågan på bostäder lägger grunden för ett markant ökat bostadsbyggande. Boverkets prognos är att det påbörjas 61.700 bostäder i år och 64.000 bostäder nästa år, inräknat nettotillskott genom ombyggnader. Trots en kraftigt nedskriven befolkningsprognos behöver det enligt Boverkets beräkning tillkomma cirka 59,000 bostäder per år fram till 2029.

– Bostadsmarknaden har utvecklats starkt trots pandemin, och bostadsbyggandet ökar nu betydligt. Med nuvarande byggtakt minskar det underskott som byggts upp under lång tid. Men det är viktigt att byggandet fortsätter på denna höga nivå och att det byggs bostäder som hushåll med lägre inkomster har råd att bo i, säger Anders Sjelvgren, generaldirektör på Boverket.

Byggandet av småhus och bostadsrätter ökar markant
Antalet påbörjade bostäder ökar enligt prognosen med 8 procent i år och med 4 procent nästa år. Byggandet av småhus och bostadsrätter i flerbostadshus ökar i år med nära 20 procent medan antalet påbörjade hyresrätter beräknas vara på en oförändrat hög nivå.

–  I år ökar bostadsbyggandet mest i Storstockholm och bland större kommuner utanför storstadsregionerna, säger Hans-Åke Palmgren, nationalekonom på Boverket och ansvarig för framtagandet av Boverkets indikatorer. I Storgöteborg minskar däremot antalet påbörjade bostäder, dock från en hög nivå.

Byggbehovet fortsatt högt trots nedskriven befolkningstillväxt
Med anledning av att Statistiska centralbyrån (SCB) i april publicerade sin årliga framskrivning av den nationella befolkningsutvecklingen fram till år 2070, har Boverket nu gjort en ny reviderad nationell beräkning av bostadsbyggnadsbehovet. Behovet av nya bostäder fram till och med 2029 beräknas till 530.000, där behovet är relativt jämnt fördelat över hela perioden.

– Trots SCB:s kraftiga nedskrivning av befolkningsprognosen behöver byggtakten vara hög och jämn under lång tid framöver för att möta den fortsatta befolkningsökningen och för att hantera det uppbyggda underskottet av bostäder. För att få en bostadsmarknad i balans behöver det tillkomma cirka 59 000 bostäder per år fram till 2029, säger Bengt J Eriksson, bostadsmarknadsanalytiker på Boverket och ansvarig för Boverkets byggbehovsberäkning.

Det befintliga bostadsbeståndet måste utvecklas
– Vi ser en ojämlikhet på bostadsmarknaden där flera grupper har svårt att efterfråga en bostad. Att bygga nytt löser inte alla utmaningar. Vi behöver också renovera och energieffektivisera vårt befintliga bestånd, men samtidigt se till så att det finns tillgång till bostäder som hushåll med lägre inkomster kan efterfråga, avslutar Anders Sjelvgren.

 



 

 

 


Viktor Hansons kvarter är en modern tolkning av stenstaden och bidrar genom kontinuitet och avvägd variation till en tydlighet i stadsrummet. Kvarteret har intressanta detaljer som kommer att fånga blicken från olika perspektiv och avstånd och bidra positivt till en av Barkarbystadens mest centrala platser.





Järfälla kommun och Byggnadsfirman Viktor Hanson tecknar avtal om markanvisning för ett stadskvarter med 164 bostäder, lokaler för centrumverksamhet i gatuplan och kontor en trappa upp. Kvarteret ligger i ett mycket centralt och attraktivt läge vid Barkarbystadens kommande tunnelbanestation.

Byggnadsfirman Viktor Hanson är vinnare i Järfälla kommuns markanvisningstävling för kvarter 6, etapp IV i Barkarbystaden. Deras tävlingsbidrag är en modern tolkning av stenstaden och bidrar genom kontinuitet och avvägd variation till en tydlighet i stadsrummet. Kvarteret har intressanta detaljer som kommer att fånga blicken från olika perspektiv och avstånd och bidra positivt till en av Barkarbystadens mest centrala platser.

Jag säger varmt välkommen till Byggnadsfirman Viktor Hanson som väljer att investerar i Barkarbystaden för tredje gången. Deras tävlingsbidrag stämmer väl överens med vår vision att utveckla en dynamisk, livfull, upplevelserik och hållbar stadsmiljö, säger Vesna Jovic, kommundirektör i Järfälla kommun.

Kvarteret omfattar 17.000 kvm BTA och ligger vid Barkarbystadens tunnelbanestation och granne med ett livfullt gångstråk. Här ska Viktor Hansons utveckla: 164 bostadsrätter/ägandelägenheter, lokaler för centrumverksamheter om 1.335 kvm samt lokaler för kontor om 170 kvm.

– Vi på Viktor Hanson är glada och stolta över att för tredje gången få möjlighet att genomföra ett bostadsprojekt i Barkarbystaden. Det är roligt att återigen tillsammans med Järfälla kommun få genomföra våra och kommunens tankar att med god arkitektur, hög kvalitet och med hållbarhet i fokus skapa nya bostäder i ett av Stockholmsregionens mest expansiva områden säger Lars Benton, vd för Byggnadsfirman Viktor Hanson AB.

Byggstart sker preliminärt Q3 2022.

Avtal om markanvisning för kvarter 6, etapp IV i Barkarbystaden mellan Järfälla kommun och Byggnadsfirman Viktor Hanson AB tecknades måndagen den 21 juni 2021.

 

Stadsutvecklingsområdet i Barkarby
Enligt avtal om utbyggnad av tunnelbana till Barkarby ska Järfälla kommun uppföra 14 000 bostäder i tunnelbanans influensområde fram till år 2035. Inom stadsutvecklingsområdet pågår utbyggnad inom detaljplan för Barkarbystaden I, Barkarbystaden II, Barkarbystaden III, Barkarbystaden IV, Barkarbystaden X, Veddesta I och Veddesta III samt detaljplanearbete för detaljplanerna Veddesta II och Veddesta IV.

I området runt Barkarbystadens kommande tunnelbana och Viktor Hansons kvarter har Järfälla avtal med flera byggaktörer med långt framskridna planer:

1. Byggvesta bygger ett kvarter om 17.000 kvm med äganderätter, hyresrätter och kommersiella lokaler. 2. Credentia, K2A och Svenska Studenthus bygger ett kvarter med studentbostäder, förskola, bostadsrätter och kommersiella lokaler i ett kvarter om 25.000 kvm. 3. JM bygger ett kvarter om 18.000 kvm med äganderätter och lokaler för centrumverksamheter. Byggstart planeras till hösten 2021. 4. Sveaviken bygger ett kvarter om 25.000 kvm med bostadsrätter, studentbostäder, förskola och kommersiella lokaler. Sveaviken har också  markanvisningsavtal för ett kvarter om 16.500 kvm med bostadsrätter/ägarlägenheter samt bokaler och lokaler för kommersiell verksamhet. Byggstart planeras till 2022. 5. Botrygg har markanvisningsavtal för ett kvarter om 17.500 kvm och planerar för bostäder och kommersiella lokaler. Byggstart planeras till hösten 2021. 6. Ikano Bostad har markanvisningsavtal om 18.500 kvm och planerar för bostadsrätter kommersiella lokaler. Byggstart planeras till 2022. 7. Resona har markanvisningsavtal för ett kvarter om 27.000 kvm och planerar för kontor, co-working, kommersiella lokaler, restaurang, café, bostäder och co-living. Byggstart planeras under 2021. 8. Selvaag Bostad har markanvisningsavtal för ett kvarter om 19.000 kvm och planerar för bostadsrätter utifrån konceptet Selvaag Pluss. Byggstart planeras till 2023. 9. Titania har markanvisningsavtal för ett kvarter om 24.000 kvm och planerar för lägenheter och stadsradhus upplåtna som bostadsrätter/äganderätter, lokaler för handel, restaurang och en förskola. Byggstart planeras till 2023. 10. Åke Sundvall investerar i Barkarbystaden för tredje gången och har markanvisningsavtal för tre kvarter om totalt 73.500 kvm och planerar för bostäder, större dagligvarubutik, kontor för enmans- eller fåmansföretag, vård- och hälsoverksamheter, kommersiella lokaler och restaurangstråk. Byggstart planeras till hösten 2021. 11. Wallenstam har markanvisningsavtal för ett kvarter om 22 500 kvm och planerar för bostäder och kommersiella lokaler. Byggstart planeras till 2022.

 



 

 

 


JLL ska på uppdrag av Bonnier Fastigheter hyra ut cirka 9.000 kvm på Sveavägen, Torsgatan och Hornstull. Foto; Bonnierhuset på Torsgatan.






JLL får uthyrningsuppdrag av Bonnier Fastigheter om cirka 9.000 kvm kontor i centrala Stockholm. Uppdraget omfattar sex fastigheter fördelade över tre olika delområden – Sveavägen, Torsgatan och Hornstull.


Fastigheterna, däribland Bonnierhuset, ligger i attraktiva lägen med goda kommunikationer. Samtliga byggnader har stark historisk förankring med varierad arkitektur. Uppdraget startar omgående.

– Vi ser fram emot vårt samarbete med JLL och hoppas inom kort kunna välkomna nya hyresgäster till vårt bestånd, säger Sara Olsson, uthyrningschef för Bonnier Fastigheter.

– Vi är glada över att få Bonnier Fastigheters förtroende. Fastigheterna ligger i goda strategiska lägen där vi ser en god efterfrågan på bra kontor, säger Theodor Jarnhammar, Head of Office and Industrial Leasing för JLL.






 



 

 

 


Åsa Brantgården, kommersiell förvaltare på Castellum och Calle Andersson, kontorsansvarig på Toxic i Jönköping.





Efter 11 framgångsrika år har gasellföretaget Toxic vuxit ur sina befintliga lokaler och flyttat till totalrenoverade och ändamålsenliga kontor på Slottsgatan hos Castellum.


Toxic Interactive Solutions är en digital byrå verksamma i Jönköping, Borås och Anderstorp och som de senaste fyra åren blivit utsedda till Gasellföretag av Dagens Industri. Toxic valde mellan ett antal lokaler men under 2021 skrevs kontrakt för en lokal om 525 kvm på Slottsgatan 14, vilket är en dubblering av lokalyta för bolaget. Lokalen har under 2 månader genomgått en totalrenovering med anpassningar som möter byråns behov och önskemål.


– Det känns jättekul att ett så framåtlutat bolag som Toxic väljer att utöka sin verksamhet hos oss. Och vi hoppas att de kommer att fortsätta växa och trivas i sina nya lokaler på Slottsgatan, säger Åsa Brantgården, kommersiell förvaltare, Castellum Jönköping.

Inför flytten genomförde Toxic en intern undersökning där personalen fick svara på hur och var man helst vill arbeta framöver.

Det kommer vi fortsätta möjliggöra för personalen. Undersökningen visade också ett stort behov av att få arbeta på plats, träffas, umgås, skapa och att få arbeta ihop, säger Calle Andersson, kontorsansvarig på Toxic i Jönköping.

Nycklarna till lokalerna lämnades nyligen över och på Castellum ser vi fram emot att följa Toxics framfart i Jönköping.


 



 

 

 


Fastigheten Chokladfabriken i Sundbyberg byggdes åt Marabou år 1916 och den har sedan dess byggts ut i etapper där den sista delen byggdes år 1997, så att fastigheten omfattar idag hela cirka 28.000 kvm. År 1919 tillverkades den första chokladen under namnet Marabou i huset som då var Marabous första chokladfabrik. Tillverkningen fortsatte ända in på 70-talet och lämnar efter sig flera klassiker som Daim, Aladdin och Non Stop.





Atrium Ljungberg har tecknat hyresavtal med Svevia och NCAB som båda flyttar in i fastigheten Eken 6, mer känd som Marabous gamla chokladfabrik, i Sundbyberg. Avtalen omfattar drygt 1.300 kvm.

Svevia är ett av Sveriges största anläggningsföretag och specialiserade på att bygga och sköta om vägar och infrastruktur. Nu väljer Svevia Anläggning Stockholm, med totalt cirka 30 personer, att flytta till eget kontor om drygt 500 kvm, ett kontor som också kommer att anpassas efter ett delvis nytt arbetssätt. NCAB Group grundades 1993 och är en marknadsledande mönsterkortsleverantör till elektronikindustrin. Bolaget är globalt med närvaro i 17 länder i Europa, Asien och Nordamerika.

– Efter 15 år har vi nu vuxit ur våra lokaler i Mariehäll. Med cirka 40 anställda i Bromma och med fortsatt plan för tillväxt har vi valt att etablera oss i Chokladfabriken i Sundbyberg. I det nya kontoret ser vi fram emot välkomnande lokaler där medarbetarna trivs, utvecklas och kan prestera maximalt. Lokalerna möjliggör även ännu fler bra kundmöten, säger Rikard Wallin, Vice President Nordic för NCAB Group.

– Vi är väldigt glada över att hälsa Svevia och NCAB Group välkomna till Chokladfabriken. Sundbyberg är en av Stockholms snabbast växande kommuner med en fantastisk utveckling och att starka företag som dessa väljer att etablera sig i Chokladfabriken ser vi som ett kvitto på fastighetens och områdets attraktivitet, säger Max Andersson, fastighetschef Kista och Sundbyberg på Atrium Ljungberg.

Hyresavtalen är så kallade gröna hyresavtal – en överenskommelse mellan hyresvärd och hyresgäst om gemensamma åtgärder för att behålla eller förbättra lokalens miljömässiga prestanda.






 



 

 

 


Bricknovas nya delägare och styrelsemedlemmar är Kristina Alvendal och Johan Nordenfalk.



Bricknova utvecklar nyproducerade bostäder i attraktiva områden i Stockholmsregionen och skapar moderna, tidlösa och stilrena hem. Målet är att leverera kvalitet, design och material i toppklass, utan att kostnaden för köparen skenar.

I en tid när efterfrågan på enfamiljshus och parhus ökar fyller företag som Bricknova en viktig roll. Dels för att utmana en hög prisbild, dels genom att förverkliga mångas drömboende i Stockholm. Johan Nordenfalk och Kristina Alvendal är delägare i bolaget och de har inträtt i styrelsen. Johan Nordenfalk är Bricknovas styrelseordförande och Kristina Alvendal är styrelseledamot.


– Det som är intressant med Bricknova är så klart affärsidéen: att bygga attraktiva villor och parhus som många har råd med. I en tid med höga bostadspriser och svårighet att hitta mark visar grundarna och övriga medarbetare i Bricknova att det är möjligt att gå mot strömmen och det gillar jag, säger Kristina Alvendal.

– Att få jobba med entusiastiska entreprenörer är fantastiskt energigivande och vi ser redan tecken på att vi kommer att få en mycket attraktiv tillväxt i bolaget framöver. Jag ser fram emot att bidra till Bricknovas fortsatta resa, fortsätter Johan Nordenfalk.

Johan Nordenfalk är tidigare advokat och partner på Hamilton Advokatbyrå i Stockholm samt har haft olika operativa roller som bland annat operativ chef för Catella-koncernen med verksamhet inom finans och fastigheter i 14 länder.

Kristina Alvendal är stadsbyggnadsexpert och driver eget bolag inom fastighetsutveckling. Hon har ett långt förflutet inom politiken, bland annat som stadsbyggnads- och fastighetsborgarråd. Därtill uppdrag som etableringschef för Lidl och som vd för Airport City Stockholm. Kristina Alvendal är verksam som styrelseproffs med ett flertal styrelseuppdrag, bland andra i Intea Fastigheter AB, Svefa AB, AF-Gruppen ASA, och Danske Hypotek.




 



 

 

 


Foton på två mindre flerfamiljsfastigheter i Karlstad med bostäder som PFA bostad köper av Kil från Profil Invest AB.



Det nybildade bolaget PFA Bostad, som ägs av PFA Pension och förvaltas av Obligo Real Estate, har förvärvat ett bostadsbestånd med 365 lägenheter i Karlstad och Kil från Profil Invest AB. Fem anställda följer med transaktionen och kommer att anställas i det nyetablerade fastighetsförvaltningsbolaget PFA Bostad Förvaltning AB.


PFA Bostads strategi är att investera i befintliga hyresrätter i utvalda regionala städer och kommuner med stabil tillväxt och gynnsam demografi kring storstäderna i Sverige. Syftet är att bygga en portfölj med minst 500 lägenheter i varje kluster för att säkerställa en effektiv förvaltning av portföljen och dra nytta av stordriftsfördelar.

– Vi är glada över att slutföra vår första transaktion och äntligen komma in på den svenska bostadsmarknaden. Karlstad är en universitetsstad med stark underliggande demografi och ligger helt i linje med vår strategi. Vi är övertygade om att detta är en bra första affär som ger en solid grund som möjliggör ytterligare tillväxt i en attraktiv region. Vår ambition är att öka markant både inom detta kluster, men också genom förvärv i andra starka regionala städer i Sverige, säger Mikael Fogemann, Head of Nordic real Estate i PFA.

Obligo Real Estate kommer att fungera som förvaltare av PFA Bostad. Obligo är en nordisk tillgångs- och investeringsförvaltare med en etablerad institutionell investerarplattform. Vid utgången av 2020 hade Obligo 6,2 Mdr kr i förvaltade fastighetstillgångar, varav cirka 85 procent i Sverige.

– Vi förvärvar inte bara en attraktiv bostadsportfölj, vi får även ett team på fem mycket erfarna medarbetare som känner både portföljen och hyresgästerna väl tillsammans med transaktionen. Att etablera en lokal förvaltningsorganisation är viktigt för oss då vi anser att det är viktigt att finnas på plats inom organisationen. Dessutom är det viktigt för oss att investera och ge tillbaka till samhället vi investerar i, säger Morten Wettergreen, Head of Asset Management i Sverige på Obligo.

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling har agerat rådgivare i affären åt Profil Invest AB.
– Vi är glada över att ha kunnat bistå i processen och att tagaren till portföljen är en gedigen aktör med en långsiktig ägarhorisont. Affären är ytterligare ett kvitto på att den svenska hyresrättsmarknaden är ett attraktivt segment för utländskt kapital, säger Christoffer Mebius, ansvarig transaktionsrådgivare.

PFA är Danmarks största kommersiella pensionsbolag som  förvaltar kundfonder på över 565 miljarder danska kronor och PFA har 1,3 miljoner individuella pensionskunder.






 



 

 

 


Ivo Stopner har arbetat i Hufvudstaden i över 30 år, varav 22 år som vd.





Hufvudstadens vd Ivo Stopner har meddelat styrelsen att han önskar utnyttja sitt 60-årsavtal och gå i pension vid årsskiftet 2021/2022. Ivo Stopner har varit vd i Hufvudstaden sedan 1999, det vill säga i 22 år. Företaget har under denna tid expanderat och utvecklats mycket bra och står nu väl rustat inför framtiden.

– Jag har arbetat i Hufvudstaden i över 30 år varav 22 år som vd. Det har varit oerhört stimulerande och utvecklande att under så lång tid få förmånen att leda detta fina företag och alla dess väldigt kompetenta och engagerade medarbetare, säger Ivo Stopner.

– Efter lång och framgångsrik karriär som vd i Hufvudstaden har jag stor respekt för Ivo Stopners beslut att lämna vd-rollen för att gå i pension. Jag vill tacka Ivo för ett utomordentligt arbete och ett mycket gott samarbete under alla år, säger styrelsens ordförande Fredrik Lundberg.

Styrelsen har utsett vice vd Anders Nygren till ny vd i Hufvudstaden med tillträde den 1 januari 2022. Anders Nygren är 51 år, civilingenjör och har arbetat i företaget i 15 år. För närvarande är han chef för affärsområde Stockholm. Han har tidigare varit ansvarig för Hufvudstadens Fastighetsutveckling.

Styrelsen har vidare utsett bolagets CFO Åsa Roslund till vice vd med tillträde den 1 januari 2022. Sedan tidigare är även Bo Wikare, chef affärsområde NK, vice vd i Hufvudstaden.

– Jag vill önska min efterträdare Anders Nygren all framgång i hans nya viktiga arbete när jag lämnar över stafettpinnen för att få tid över för andra intressen, som också ligger mig varmt om hjärtat,, säger Ivo Stopner.

– Det är glädjande att vi kan göra detta byte på vd-posten genom en internrekrytering som säkerställer kontinuitet i företaget, avslutar Fredrik Lundberg.

 



 

 

 


Markus Heino, vd för JM Finland.





JM förvärvar en fastighet i Pasila i närheten av centrala Helsingfors, med tillträde och erläggande av likvid under det andra kvartalet 2021. Förvärvet uppgår till cirka 160 Mkr. Fastighetens detaljplan, som väntas vinna laga kraft under 2021, möjliggör utveckling av cirka 300 bostäder.

Affären kommer att redovisas under det andra kvartalet 2021 inom affärssegment JM Utland. Fastigheten är belägen i Pasila, ett logistiknav nära Helsingfors centrum med utmärkta förbindelser med resten av landet, inklusive järnvägsförbindelse med Helsingfors internationella flygplats.

– Vi kommer att se en betydande ökning av både antalet invånare och arbetstillfällen i det område som kan komma att bli det nya centrala Helsingfors, säger Markus Heino, vd för JM Finland.

JM miljömärker alla nya bostäder i Sverige, Norge och Finland med Svanen. JM är därmed det första nordiska byggbolag som genomgående Svanenmärker produktionen av egna bostäder.


tisdag, 22 juni 2021 16:41

Citycon utser en ny finansdirektör

 

 


Rekryteringen av Bret D. McLeod innebär att blir CFO för Citycon Oyj och en ny medlem i företagsledningen. Han ersätter nuvarande CFO, Eero Sihvonen, som går i pension.




Bret D. McLeod får det fulla ansvaret som CFO i Citycon från den 1 januari 2022.



 



Bret D. McLeod, född 1982, har en MBA och han är amerikansk och kanadensisk medborgare. Han ingår i Citycons företagsledning från den 1 augusti 2021 och han får det fulla ansvaret som CFO den 1 januari 2022.


McLeod har över 17 års erfarenhet av fastighetsbranschen. Innan han började på Citycon var han Executive Vice President, Chief Financial Officer på Lakewood Hotel Trust, ett företag som han grundade. Före Lakewood tjänstgjorde han på Host Hotels & Resorts, Inc, senast som Senior Vice President och som Head of Corporate Strategy and Investor Relations.

McLeod kommer att efterträda nuvarande finansdirektör, Eero Sihvonen, som har tjänstgjort i Citycon sedan år 2005 och han slutar den 31 december 2021 till följd av den planerade pensionen. Han kommer att stanna kvar som seniorrådgivare till Citycon till den 30 juni 2022.

Eero Sihvonen, CFO. säger:
– Jag vill tacka företaget, de anställda, ledningen och styrelsen för det stora samarbetet och förtroendet under min långa tid med Citycon. Jag lovat att fullt ut säkerställa en smidig överföring av mina ansvarsområden och att vara tillgänglig för företaget i en rådgivande roll. Det är naturligtvis med blandade känslor som jag lämnar Citycon efter alla dessa år, särskilt i en så intressant strategisk fas. Å andra sidan ser jag också mycket fram emot nästa steg i mitt liv.

F. Scott Ball, CEO, säger:
– Vi vill tacka Eero Sihvonen för hans värdefulla bidrag till Citycon under nästan 17 år. Eero har varit en stor ledare och förebild för alla medarbetare i Citycon, och en högt respekterad CFO bland interna och externa intressenter. Vi är mycket nöjda med detta arrangemang, som möjliggör en smidig omvandling av arbetsuppgifter och ger kontinuitet i vår verksamhet. Samtidigt vill vi varmt välkomna Bret till Citycon. Hans breda kommersiella fastighetsexpertis och han starka erfarenhet inom finans, kapitalmarknader och strategi kommer att vara ett värdefullt tillskott till Citycons ledningsgrupp. Som en erfaren ledare kommer han att stödja utvecklingen av organisationen i linje med Citycons strategi.