29 april 2024

Redaktionen

fredag, 16 mars 2012 18:56

510 nya studentbostäder i Stockholm

fortis_arsta-asnen
Förutom planer på studentbostäder, arbetar Fortis fastigheter med ett större förädlingsprojekt i stadsdelen Årsta. Fastigheten Åsnen 2 innebär en om- och tillbyggnad av, bland annat, 154 hyreslägenheter, förskola och verksamhetslokaler. Illustration: Bergkrantz Arkitekter

 

Stockholms exploateringsnämnd har anvisat mark till tre projekt omfattande 510 nya studentbostäder. Markanvisningarna avser en utökning av AB Svenska Bostäders markanvisning vid Albano, en ändrad markanvisning i Årsta till Fortis fastigheter samt markanvisning i Gubbängen till Järntorget Bostad AB.

– Det här är ett styrkebesked och en tydlig signal om att marknaden och staden anser att det är viktigt med studentbostäder i Stockholm. När Stockholm växer måste byggandet av studentbostäder följa med utbyggnadstakten, säger Stockholms stads finansborgarråd Sten Nordin (M).

 

 

tisdag, 06 mars 2012 15:19

Fabege hyr ut 29 000 kvm

 

noten-fran-vattnet
Kv. Nöten vid Solna Strand. Illustration: Reflex Arkitekter
 


Skatteverket har valt att hyra ytterligare 29 000 kvm från Fabege i kvarteret Nöten i Solna Strand. Därigenom kan Skatteverket samla sitt huvudkontor, Stockholmsregionen och delar av storföretagsregionen på ett och samma ställe. Efter samlokaliseringen hyr Skatteverket totalt 44 000 kvm med 2 200 arbetsplatser för ett hyresvärde om 81,4 Mkr i ett avtal som träder i kraft i oktober 2014.


– För Fabege innebär uthyrningen att vi får möjlighet att modernisera en av våra största kontorsvakanser. Det visar också att vårt intensiva arbete med att attrahera kunder genom att erbjuda moderna, energieffektiva och miljövänliga kontor i attraktiva lägen ger resultat, säger vd Christian Hermelin


Projektet innebär att en förvaltningsbyggnad från 70-talet får nytt liv och en ny kostym, både exteriört och interiört. Entréer, trapphus och ljusgårdar omgestaltas så att de uppfyller dagens krav på en modern kontorsbyggnad. För formgivningen av de nya lokalerna svarar Reflex Arkitekter.

– I Nöten samlar vi alla gemensamma funktioner kring tre ljusgårdar, sammanbundna av ett galleri. Här kommer det att finnas plats för informella möten, viktiga i en stor organisation, säger Anders Nordlund, ansvarig arkitekt.


noten-hus-3-4-innergard-2

 Vid ombyggnaden tas hänsyn till
 Skatteverkets högt ställda krav på
 miljö, energi, teknik och flexibilitet. En
 annan viktig del i satsningen är den
 nya strandpromenaden med gröna
 ytor, servering och bryggor som leder
 hela vägen bort till Karlbergs slott och
 vidare in till city.


 I grannkvarteret färdigställde Fabege
 år 2010 en liknande ombyggnad för

 Verksamhetsstöd för Skatteverket
 och Kronofogden. Även denna gång
 anlitades Reflex som arkitekter.   





 

 

 

 

Stockholm intar på en femteplats när europeiska städer betygsätts för sitt fastighetsklimat. Prognosen drar ner omdömet för över hälften av Europas stora städer; bland dem London, Köpenhamn, Frankfurt och Madrid är några som fått sänkt investeringsbetyg. Stockholm behåller dock femteplatsen från fjolåret och anses fortsatt vara en de starkaste regionerna för fastighetsinvesteringar. Bara Istanbul, München, Warszawa och Berlin bedöms ha ett mer fördelaktigt investeringsklimat.

robert-f-pwc-wFlera av de över 600 respondenterna inom fastighetsbranschen som ingår i studien lyfter säkerheten som en avgörande aspekt för Stockholms position.

– Sverige och Stockholm är attraktivt för investerare tack vare starka offentliga finanser och en stadig exportdriven ekonomi, säger Robert Fonovich, branschansvarig Fastigheter inom PwC.

Handelsfastigheter är den sektor som anses bäst lämpad för investeringar i Stockholm. Svagast köprekommendationer får hotell- och industrifastigheter i årets rangordning.

malthus_moduler
Ett av Malthus förslag på modulbyggnad. Foto: Malthus

Tankesmedjan Liberalerna argumenterar för portabla modulboenden nära storstäder. Nya förenklade byggregler tar tid att införa och problemen måste lösas så snart som möjligt, framhåller Liberalerna. Med flyttbara, enkla bostäder kan stor efterfrågan kortsiktigt mildras i en tid av akut bostadsbrist.

Trångboddheten i invandrartäta områden är omvittnad och antalet lediga lägenheter i större städer är i princip obefintligt. Alternativet är att allt fler flyktingar och invandrare bosätter sig på orter där arbetslösheten redan är omfattande. Migrationsverket har redan i dag stora utmaningar med att hitta tillfälliga boenden under asylsökningstiden.

Tidigare har de flesta invandrare och asylsökande ordnat eget boende (EBO) men i dag bor 60 procent av de asylsökande i anläggningsboende (ABO), mot tidigare 40 procent. Behovet av denna boendeform fortsätter även att öka.

Migrationsverkets prognos för antalet asylsökande är upp till 35 000 personer för år 2012. Det är en ökning sedan föregående år (31 819).  Utvecklingen i, främst, Afghanistan och Somalia påverkar strömmen av flyktingar och asylsökande. Även oroligheterna i, exempelvis, Syrien får konsekvenser. Vidare tillkommer en kraftig anhöriginvandring på grund av nya regler. Dessutom måste vi planera för ökande arbetskraftsinvandring från främst länder som Grekland, Spanien och Portugal. En fördubbling har skett under år 2011 från dessa länder.

Befolkningstillväxten bestod i januari 2012 till hela 85 procent av personer födda utomlands (åldrarna 15-74), jämfört med året innan, vilket är en historiskt hög andel. Under fem års tid har andelen ökat från 50 till dagens 85 procent. I vissa kommuner, som Södertälje, utgörs nästan hela ”tillväxten” av fler antal bidragstagare som saknar arbete.

I de områden som växer befolkningsmässigt – förorts- och pendlingskommuner till storstäder – byggs ett mycket begränsat antal nya bostäder. Bostadsministern debatterar med kommunerna runt storstäderna om vem som ska stå för infrastrukturen i samband med bostadsbyggande. Utredningar pågår men litet görs. Samtidigt sker snabbt en avfolkning i små kommuner där det finns bostäder. Lars Bäckström, landshövding för Västra Götaland, regeringens nya nationella samordnare för snabbare bosättning av nyanlända invandrare, har en akut utmaning att handlägga.

 

lördag, 10 mars 2012 21:08

Akelius köper i England för 804 Mkr

Akelius köper 574 bostäder av Terrace Hill för 75,35 miljoner pund, cirka 804 Mkr. Bostäder är spridda på 26 platser kring London och på platser i sydöstra England.

Akelius har som ett mål att snart äga cirka 1 000 bostäder i England. I december köpte bolaget 81 bostäder belägna i en domstolsbyggnad i Horsham i West Sussex, cirka 2 mil söder om London. Säljare var Grainger som erhöll 9,1 miljoner pund, cirka 97 Mkr. Lars Lindfors, vd för Akelius Storbritannien, säger i en kommentar till förvärven:

– Våra senaste förvärv har fokus på områden med goda kommunikationer i London och sydöstra England, områden som vi ser som våra kärnmarknader. Vi kommer att fortsätta att utöka vår brittiska portfölj och vi hoppas kunna äga minst 1000 bostäder före utgången av år 2012. Vårt mål är att sätta en ny standard för privata hyresrätter i Storbritannien.

pal-ahlsen-vd-akelius-wI en intervju med Pål Ahlsén (bilden), vd och koncernchef för Akelius, säger han:

– Vi äger för närvarande totalt 35 000 bostäder, framförallt i Sverige och i Tyskland, med ett bedömt marknadsvärde om 33,1 Mdr kr. De största portföljerna finns i Sverige med cirka 23 500 bostäder och i Tyskland med cirka 11 800 bostäder. Förutom bostäder i England äger vi även ett mindre bestånd i Kanada. Vår strategi är att förvalta bostadsfastigheter med trygg avkastning som med långsiktig finansiering säkerställer ett stabilt kassaflöde. Kontinuerligt uppgraderar vi våra bostadsfastigheter till ”Akelius Living” som egentligen har en högre standard än vad genomsnittet för nya bostadsrätter har.

Samtliga aktier i Akelius Fastigheter AB ägs av Akelius Apartments Ltd med säte på Cypern. Cirka 85 procent av dessa aktier ägs i sin tur av Akelius Foundation, en stiftelse som beslutat att utdela cirka 10 procent av sina vinster till välgörenhet.

Under år 2010 donerade stiftelsen 100 Mkr till SOS Children’s Villages International för stöd på Haiti och ytterligare 100 Mkr till en barnens by i Tirupati, Indien. SF

 
lördag, 10 mars 2012 21:06

AEW Europe reser 1,5 miljarder euro

christian-delaire-ceo-aew-
Christian Delaire, CEO för AEW.

AEW Europe har rest totalt 1,5 miljarder euro som nytt kapital, där huvuddelen av fondmandaten erhölls i slutet av förra året.

Investmentbolaget AEW arbetar med nya investeringsmodeller med fokus på nya strategier för låneportföljer. Bolaget har nu påbörjat en kapitalanskaffning för sin logistikfond, Logistis, som äger en portfölj med prime-tillgångar, värderade till cirka 1 miljard euro. AEW ska sjösätta en ny private equity-fond som ska fokusera på marknaden för nödlidande fastigheter i Europa. SF

 

torsdag, 08 mars 2012 21:10

Rikshem köper för 690 Mkr i Skåne

jan-erik-hojvall-wRikshem köper 1 064 lägenheter, varav 700 i Helsingborg från BSA Hyresbostäder AB. Den totala uthyrningsbara ytan är cirka 82 000 kvm och köpeskillingen är drygt 690 Mkr.

– Vi är glada att vi genom denna affär etablera oss i Öresundsregionen och därmed ytterligare förstärka vår position i sydvästra Sverige, säger Jan-Erik Höjvall (bilden) vd Rikshem.

Utöver i Helsingborg är fastigheterna belägna i Höganäs och Ängelholm.

– Genom detta förvärv fortsätter vår expansion i Skåne och västra Sverige. Fastigheterna blir ett utmärkt komplement till de vårdboenden som vi förvärvade i Halmstad förra året. Dessutom kommer vi att satsa ytterligare i både Helsingborg och Halmstad, tillägger Ilija Batljan, vice vd Rikshem.

Rikshems totala fastighetsbestånd har efter affären till ett sammanlagt värde av drygt 14 Mdr kr.

 
torsdag, 08 mars 2012 21:10

NCC utvecklar eget kontor i Oslo

ncc-hk-oslowNCC Property Development startar ett högprofilprojekt i form av en ny miljöbyggnad i centrala Oslo. Projektet utvecklas inom ramen för Oslo kommun Future Built-program och omfattar närmare 17 000 kvm uthyrningsbar area. Byggnaden, som ritats av Henning Larsen Architects, beräknas vara färdigställd under andra halvåret 2013 och NCC kommer själva att hyra ungefär hälften av byggnaden som huvudkontor.

Klart är också att Norsk Dental Depot ska hyra 2 250 kvm. Tillsammans med den yta som NCC hyr, blir den totala uthyrningsgraden nära 70 procent.

Byggnaden har en spännande arkitektur med moderna lösningar för effektiv energibesparing, alternativa energikällor som jordvärmepumpar samt en fokus på energioptimala byggtekniska lösningar. Den kommer att klassificeras i enlighet med Breeam, med minst betyget ”Very Good”.

Byggnaden ska även klassificeras som energiklass A.

 

cornerstonecharles_weeks-wCharles Weeks, Co-Head of Business Development, Cornerstone Real Estate Advisers Europe LLP, säger nu till media på Mipim i Cannes att Cornerstone för samtal med institutionella investerare i Sverige om att, under andra kvartalet i år, resa ett initialt kapital om cirka 200 MEUR. Detta belopp kan inom en tid öka till 500 MEUR.

Enligt Cornerstone äger svenska staten, kommuner och landsting, fastigheter till ett värde om cirka 100 miljarder euro i Sverige, varav endast 10 procent av detta belopp ägs av privata företag.

Fonden har som mål en avkastning IRR om cirka 9,5 procent. Weeks menar att fastigheter för universitet, skolor, fängelser och sjukvård, är intressanta för förvärv. Fastigheter som, efter Cornerstones förvärv, ska hyras ut till brukarna på långa kontrakt.

Cornerstone grundades 1994 som asset manager för den stora pensionsfonden MassMutuals’s fastighetstillgångar. Under år 2011 genomförde Cornerstone förvärv om nära 2,4 miljarder dollar samtidigt som bolaget investerade i låneportföljer om totalt 5,7 miljarder dollar.

Totalt förvaltar Cornerstone med dotterbolag cirka 32 miljarder dollar. Huvudkontoret finns i Hartford, Connecticut USA. I Europa har Cornerstone kontor i London, Edinburgh, Rotterdam, Amsterdam, Stockholm och Helsingfors. SF

 

tisdag, 06 mars 2012 19:49

Kristianstad får nytt handelsområde

c4-shopping
Hösten 2014 öppnar ett nytt handelsområde, C4 Shopping, i Kristianstad, rapporterar Dagens Handel. Handelsområdet kommer att omfatta 70 000 kvm med över 80 butiker placerat precis invid E22. Per Persson, vd för C4 shopping framhåller att det nya handelsområdet är tänkt för familjeshopping, och att det med sitt strategiska läge kommer att bli östra Skåneregionens naturliga handelscenter.

Gruppen bakom C4 Shopping utgörs av namnkunniga handlare med lokal anknytning. Där ingår bland andra Ronnie Larsson från sportkedjan Team Sportia och Richard Bengtsson från Ica Maxi Kristianstad.

Detaljplanearbetet har inletts och byggstarten är beräknad till sensommaren 2013. Etableringen beräknas ge 1000 arbetstillfällen.